Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Indikatori oscilatora u trgovini i tehničkoj analizi: što je, glavni signali

Oscilatori u trgovanju grafički su prikaz kratkoročne situacije na tržištu. Zahvaljujući njima možete odrediti stanje na tržištu, indeks ili dionice koje se mogu preplatiti ili preprodati.

Indikator je prikazan kao ravna linija koja se nalazi pri dnu zaslona, ​​iznad tablice glasnoće. Najčešće se koriste u situacijama kada na tržištu nema jasno definiran trend ili postoji bočno kretanje vrijednosti.

Uporaba oscilatora: za i protiv

Mišljenja stručnjaka za burzovno trgovanje u vezi s korištenjem pokazatelja u radu trgovaca kontradiktorna su. Da biste odredili koliko su im potrebni, morate shvatiti što je oscilator i koja su njegova pozitivna i negativna svojstva.

Prednosti tehničkog alata uključuju:

 • postoji mnogo različitih pokazatelja, korisnik može odabrati najpovoljnije za svaku vrstu tržišta;
 • mogućnost primanja vodećih signala promjena na razmjeni, što vam omogućava pravovremeno reagiranje i maksimalnu korist (ili izbjegavanje gubitaka);
 • ima fleksibilne postavke, svaki korisnik to prilagođava sebi i prilagođava točnost signala;
 • veliki skup vrsta signala pogodan je za razne situacije na tržištu;
 • oscilatori indikatora su najrazumljiviji alat za trgovanje na burzi, jer su oni najbolji trenuci za otvaranje naloga za prodaju ili kupnju.
nedostaci:
 1. Prisutnost lažnih signala koji nastaju zbog sporog restrukturiranja programa tijekom preokreta trenda. To se može izbjeći korištenjem pomoćnih analitičkih alata, kao i oslanjanjem na vlastito znanje i iskustvo.
 2. Za svako tržište morate izvršiti nove postavke. Uvjeti i ponašanje cijena za svaku transakciju su različiti, to se mora uzeti u obzir pri postavljanju oscilatora.

Prije korištenja pokazatelja, morate samostalno odrediti razinu znanja i iskustva. Spremne strategije pomažu početnicima da se prilagode na razmjeni i ne idu na nulu. Stariji igrači pojačavaju primljene signale iskustvom i stvaraju vlastitu taktiku ponašanja.

Ključni signali

Oscilatorski alati za tehničku analizu pružaju trgovcu puno signala koji izvještavaju o određenim radnjama na tržištu. Ovisno o sjecištu crte pokazatelja, razlikuju se 4 vrste signala. Osim toga, bilježe potragu za figurama na monitoru koje oscilator crta. To pomaže predvidjeti trend koji će se pojaviti na razmjeni i koristiti ih u njihovu korist.

Sjecište prenapregnutih i preprodanih linija

Sjecište rasprodane linije signalizira nezasićenost tržišta s prodajom, što znači da će se cijena lota trgovanog instrumenta najbrže povećavati. Suprotno tome, ulazak u zonu prodanih proizvoda ukazuje na prevladavanje kupovina, odnosno potražnja će uskoro početi padati, a isto tako i cijena.

U postavkama svakog pokazatelja postavljaju se standardne vrijednosti prekupa i preopterećenja, koje su jednake 20% i 80%. Iskusni trgovci preporučuju ih mijenjati, u odnosu na trenutnu situaciju na tržištu.

Početnicima se savjetuje da podešavaju alat u skladu sa savjetima strategije koju primjenjuju. Točka sjecišta linija djeluje kao signal za radnje.

Ako se tržište okrene i spusti, cijena analizirane partije opada, trgovcu se savjetuje da počne s prodajom sve dok cijena ne padne u potpunosti. Obrnuti pokret signalizirat će potrebu kupnje.

Nula prijelaz

Taj se signal bolje doživljava kao pomoćni alat koji pomaže u provjeri prethodno donesene odluke, ali ne poduzima završne radnje. To je zbog činjenice da do raskrižja s nultim pragom trošak pređe većinu udaljenosti u trenutnom smjeru, stoga nije prikladan za otvaranje naloga. Takvo trgovanje rezultirat će neznatnom dobiti (u najboljem slučaju) ili gubitkom.

Kao poziv na akciju, sjecište s nultom osi može se smatrati samo s nekim postavkama iu kombinaciji s drugim analitičkim alatima.

U tom se slučaju signali tumače na sljedeći način:

 • treba se kupiti kad se os presijeca od dna prema gore;
 • odozdo ponude za prodaju.

Divergencija

Divergencija se odnosi na situaciju u kojoj grafikoni cijena i oscilatora pokazuju međusobno velike razlike. Kao primjer možemo uzeti slučaj kada grafikon cijena crta 2, postepeno povećavajući maksimum, a pokazatelj pokazuje drugu maksimalnu vrijednost ispod prve.

Situacija može biti obrnuta. Ovaj signal smatra se najjačim i govori trgovcu da se trenutni potencijal cijene ne podudara s brojkom na grafikonu.

Postoje dvije mogućnosti ovdje:

 1. Ako cijena predstavlja maksimum rastućeg maksimuma, a pokazatelj se ne ponavlja, tada rast nije potkrijepljen pouzdanim osnovama. To znači da će cijena uskoro pasti na fer vrijednost.
 2. U slučaju da oscilator ne ponovi minimalnu vrijednost cijene (tj. S minimalnom vrijednošću drugog vrha cijene, drugi se indikator nalazi iznad prvog vrha), postoji vjerojatnost preokreta grafikona, cijena će početi rasti.

Presjek križne linije

Grafikon većine pokazatelja oscilatornog tipa nema jedan, već nekoliko linija (brzo i sporo). Njihova lokacija (a posebno sjecište) signalizira trgovcu povoljne uvjete za otvaranje naloga za kupnju ili prodaju.

Ako se dva pravca oscilatora povećavaju i brzo dolazi u kontakt s sporima dok se kreću odozdo prema gore, dolazi povoljan period za kupnju. I obrnuto, obje linije se kreću prema dolje, a sjecište se događa odozgo prema dolje, što znači da je prodajna površina stigla.

Postoje situacije kada se linije neprestano sijeku u jednom vremenskom okviru, ali njihov se smjer ne mijenja. Ovo ukazuje na pojačanje signala. Drugo takvo značenje je sjecište brzih i sporih linija nulte osi.

Najpopularniji oscilatori

U profesionalnom trgovanju nije uobičajeno graditi taktiku ponašanja na burzi koja se temelji samo na pokazateljima oscilacijskih pokazatelja. To je uglavnom zbog činjenice da se djelovanje instrumenta može brzo promijeniti ovisno o tržišnim uvjetima. Međutim, oni igraju nezamjenjivu ulogu kao dodatni analitički pokazatelj. Trgovci identificiraju 7 najpopularnijih oscilatora u tehničkoj analizi.

Stochastics

Ova vrsta oscilatora tvori graf u zasebnom prozoru i prikazuje se kao 2 krivulje -% K i% D. Ovisno o situaciji na tržištu, stohastički indikator može poprimiti vrijednost u rasponu od 0 do 100%.

Analitički alat izgrađuje dodatne dvije razine - prekomjernu kupnju i pretplatu. Položaj linija može se postaviti pojedinačno. Zadane postavke su 20 i 80 ili 30 i 70.

Indeks relativne čvrstoće - RSI

Indeks relativne čvrstoće uzima u obzir cijenu zatvaranja, kao i broj isplativih i gubicima zatvaranja. Oscilator je otvoren 1978. godine i još uvijek ga traže trgovinski trgovci.

Glavna vrsta signala ide izvan područja prekomjerne kupnje i rasprodaje. U takvoj se situaciji preporučuje korištenje RSI, a ne stohastički - zbog lakšeg percipiranja prvog instrumenta (indeks je opremljen sa samo 1 krivuljom).

Williamsov R indikator

Williamsov oscilator, ili postotni raspon, je obrnuti stohastički indikator. Kao osnova uzimaju se završne cijene. Programeri su planirali koristiti alat za određivanje zona pretjerane kupovine i preprodaje. Polazna točka za otvaranje naloga može se smatrati kada pokazatelj dosegne 0 i 100. Takvi su signali vrlo točni i gotovo ne izazivaju poteskoće.

Prosječni istinski raspon - Atr

Od engleskog jezika prosječni istiniti raspon znači "prosječni istinski raspon". Prikazuje se glavna funkcija ovog pokazatelja. To je određivanje razine volatilnosti cijene analiziranog instrumenta. S porastom vrijednosti oscilatora povećava se i hlapljivost. Suprotno tome, ako se vrijednost smanji, tržište se smiruje, a volatilnost postupno opada.

MACD

Ovaj je alat posudio glavne aspekte iz drugog analitičkog pokazatelja - pomičnih prosjeka (MA). Postoje 2 vrste MACD - linearni i histogram. Za izračunavanje njegove vrijednosti koriste se 2 pomična prosjeka s različitim vremenskim okvirima.

Izračunava se prema sljedećim načelima:

 1. Od MA s kraćim razdobljem (standard 12) oduzima se MA s velikim razdobljem (obično 26);
 2. Zatim, za izglađivanje očitanja i dobivanje signalne linije, gornja vrijednost dobivena se izravnava eksponencijalnim pomičnim prosjekom (češće s vremenskim razmakom 9).

Moment

Indikator je kreiran za prikaz razlike između trenutne vrijednosti i cijene prije n-perioda. Tako se može vidjeti neto rast (uzlazni trend) i pad cijena (silazni trend), koji još uvijek nisu maskirani volatilnošću. Oscilator momenta izračunava se kao postotak.

Da bi se izračunala, trenutna cijena analiziranog financijskog instrumenta ili instrumenta kojima se trguje na burzi dijeli se s vrijednošću prije n-razdoblja. Da biste dobili rezultat u postocima, dobiveni broj se množi sa 100.

Formula ima sljedeći oblik: Momentum = (P (n) / P (n-1)) x 100%, gdje P (n) prikazuje trenutnu vrijednost financijskog instrumenta, a P (n-1) cijenu za isti par n-razdoblja prije.

Strašan oscilator

Ovo je drugi oscilator Billa Williamsa, koji je prema formuli izračuna vrlo sličan MACD-u. Glavna razlika je samo u tome što se srednja cijena koristi za izračun prosjeka brzine i sporog kretanja (aritmetički prosjek maksimalnih i minimalnih vrijednosti svijeće). Druga se razlika sastoji u pokretnim razdobljima koja su u ovom instrumentu fiksna i ne mijenjaju se.

Mogu li istodobno koristiti signale nekoliko pokazatelja

Iskusni igrači dionica preporučuju korištenje nekoliko alata za analizu situacije. To će pomoći pri dobivanju pouzdanijih podataka. Tako, na primjer, ako jedan indikator daje lažni signal, drugi će upozoriti na to.

Stoga će odgovor na ovo pitanje biti: Za trgovanje je potrebno i najmanje poželjno koristiti samo nekoliko signala iz različitih pokazatelja!

Vezani članci:

Ostavite Komentar