Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Derivativni vrijednosni papiri: što je to i što se na njih odnosi - glavne vrste

Derivatni vrijednosni papiri su vrste imovine koja pružaju pravo na kupnju drugih vrijednosnih papira ili financijskih i robnih resursa. Troškovi i uvjeti kupnje postavljaju se unaprijed. Svrha razvijenog mehanizma je očuvanje mogućnosti povećanja kapitala u ekonomski nestabilnim uvjetima.

Značajke izvedenih vrijednosnih papira

Razlog popularnosti derivata (drugo ime derivativnih vrijednosnih papira) je taj što je rad s njima povezan s niskim rizikom. S druge strane, mogućnost ostvarivanja prihoda nije manja nego kod korištenja primarne imovine.

Nije tačno da derivati ​​uključuju javnobilježničke isprave kojima se daju njihova vlasnička prava, ali ne nose materijalnu korist. Izrazita karakteristika vrijednosnih papira je mogućnost ostvarivanja profita.

Glavne značajke su:

 1. Ograničena valjanost.
 2. Temeljna imovina određuje cijenu derivativnog papira.
 3. Da biste kupili derivat, ne morate plaćati puni trošak. 10-15% jamstvene naknade je dovoljno. Stoga su financijski troškovi manji nego kod kupovine osnovnih sredstava.

Vrsta

Derivati ​​uključuju:
 • opcije;
 • budućnosti;
 • forward ugovori;
 • depozitarni primici;
 • skladišni certifikati;
 • jamči;
 • teretnice.

Robni derivati

Ova vrsta derivata uključuje skladišne ​​certifikate i teretnice. Nakladnica ovjerava pravo vlasnika na raspolaganje teretom, podaci o kojem su uneseni u dokument. Ako postoji nekoliko kopija papira, one prestaju važiti nakon isporuke robe na prvom predanom teretnom listu.

Jednostavna potvrda o skladištu potvrđuje činjenicu isporuke robe na skladištenje. Obavlja ulogu zaloga i daje pravo na primanje imovine iz skladišta.

Dvostruki skladišni certifikat sastoji se od 2 dijela, od kojih je svaki neovisni derivat. Drugi dokument, nalog, pruža mogućnost prodaje ili zaloga robe navedene u njoj.

Obje komponente moraju biti identične u dizajnu. Ovlaštena osoba stavlja svoj potpis i pečat na organizaciju koja je prihvatila nekretninu na skladištenje.

Također moraju biti navedeni sljedeći podaci:

 • naziv i adresa skladišta;
 • matični broj potvrde;
 • podaci o pravnoj osobi: ime / F. I.O., lokacija / prebivalište;
 • podaci o proizvodu: naziv, količina, rok trajanja;
 • iznos naknade ili stope skladištenja.

Derivati ​​burze

Jedna od najpopularnijih je opcija. Opcijska potvrda izdaje se u trenutku sklapanja ugovora i podrazumijeva kupnju ili prodaju po određenoj cijeni u određeno vrijeme.

Opcija kupovine zove se call, a opcija prodaje se zove put. Ako je zaključena europska opcija, transakcija se obavlja na dan kada ističe datum dospijeća. Američka verzija ostavlja mogućnost da se prije toga počine.

Predugovorni ugovor - ugovor o isporuci robe na određeno vrijeme po fiksnoj cijeni. Možete odbiti izvršiti transakciju plaćanjem iznosa novčane kazne koji je naznačen tijekom pripreme dokumenta.

Terminski ugovor daje veću slobodu strankama, kao ne isključuje mogućnost suprotne transakcije. U ovom se slučaju prodavač pretvara u kupca i obrnuto.

Ova se operacija provodi u svrhu osiguranja rizika i naziva se hedging. To se događa kada se vrijednost imovine znatno razlikuje od cijene navedene u ugovoru.

Uvjeti isporuke sredstva razvijaju se razmjenom, koja jamči izvršenje budućnosti. Ovo zahtijeva sposobnost predviđanja dinamike vrijednosti imovine, jer mehanizam zarade temelji se na razlikama u cijenama. Glavna prednost takvog sporazuma je potreba da se ne isplati puna vrijednost imovine, već samo osiguranje.

Zamjene su dizajnirane tako da raspodjeljuju rizike između strana, tako da postupak kupnje podrazumijeva protuudarnu prodaju. To vam omogućuje akumuliranje velikog broja dionica i obveza, kao i primanje financiranja osiguranih vrijednosnim papirima.

Zamjene se dijele na:

 • interes;
 • devizni;
 • na dionicama;
 • na plemenitim metalima;
 • kreditno zadovoljen SWAP;
 • REPO transakcije
 • swaptions.

Na Forex tržištu to su 2 vrste transakcija. Čim jedna zatvori otvorenu transakciju, istog trenutka druga je otvori. To osigurava produženje prethodno otvorenih pozicija.

Nalozi su dizajnirani tako da dioničarima pružaju koristi.

Na burzi pružaju sljedeće značajke:

 • produžiti rok plaćanja;
 • odbiti prodaju;
 • kupiti još 1 udio u kompaniji koja je izdala nalog.

Derivati ​​u bankama i investicijskim fondovima

Dodatno sredstvo za zaradu su osnovne i izvedene vrijednosnice u bankama.

Depozitarski primitak - vrsta dokumenta koji potvrđuje pravo na posjedovanje stranih dionica i obveznica. Izdaje se na temelju posebnog zakonodavstva. Po mogućnostima zarade na razlici cijena na burzi nisu inferiorne u odnosu na dionice. Potvrde se čuvaju u bankama depozitarima.

Druga varijanta derivata naziva se potvrdom o pologu. Označava da određena pravna osoba ima novčani prilog i može je primiti s kamatama kad joj istekne polog.

Za pojedince se izdaje potvrda o štednji. Podaci u štednu knjižicu unose se da na računu klijenta postoje sredstva koja on može podići u skladu s odredbama sporazuma o depozitu. Ovaj dokument može se prenijeti na treću osobu, tako da na njega prelazi pravo na polog.

Registrirani derivat koji potvrđuje sudjelovanje u investicijskom fondu i koji daje pravo posjedovanja dijela imovine ovog fonda naziva se investicijskim certifikatom. U slučaju smrti investitora, dioničar ga prima.

Odvojite vrijeme da se upoznate s ovom vrstom vrijednosnih papira. Prihod od investicijskog fonda može premašiti dobit od depozita.

Derivati ​​uključuju traku ili obveznicu nula-kupona. Pruža mogućnost kupnje dijela obveznica i primanja trenutnih prihoda. Služi za kupnju drugih obveza u budućnosti. jer trake su dijelovi državne imovine, povećava se garancija na dobit i smanjuje se rizik od gubitka.

Vezani članci:

Ostavite Komentar