Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Mogućnost sklapanja ugovora: što je to, glavne vrste, primjeri

Opcijski ugovor je poseban ugovor kojim kupac opcije može započeti izvršenje financijske transakcije u određenom roku, a prodavatelj je obvezan potvrditi transakciju. Opcijski ugovor koristi se za obavljanje poslova prodaje i kupnje, zakupa nekretnina i uredskih prostora, isporuke opreme, ugovora o izgradnji itd.

Vrste izbornih dizajna

Opcija sklapanja ugovora je opcijski ugovor kojim se daje pravo na kupnju ili prodaju imovine (robe, valute, dionice, vrijednosni papiri, plemeniti metali itd.) U određenom vremenskom razdoblju uz određeni trošak.

Prema razdoblju izvršavanja obveza razlikuju se sljedeće vrste vrijednosnih papira:

 • Europska - izvršava se u završnom segmentu termina;
 • Američki - može se obaviti u bilo koje vrijeme prije isteka ugovora;
 • kvaziamerički - vrstu dokumenta vlasnik može otplatiti u određenim intervalima (od 1 ili više segmenata).

Opcije su podijeljene u sljedeće podvrste:

 1. Opcijski poziv (poziv) - dokument daje stjecatelju pravo da kupi predmetnu imovinu po fiksnom trošku u određenom vremenskom razdoblju. Kupac ove vrste ugovora pretpostavlja povećanje vrijednosti imovine u budućnosti. Vlasnik papira može nakon isteka opcije otkupiti robu ili vrijednosne papire po fiksnoj cijeni koja može biti niža od tržišne cijene.
 2. Prilikom odlučivanja o tome koja je opcija opcija put uzima se u obzir pravo vlasnika da proda imovinu po određenom trošku u određenom vremenskom razdoblju. Vlasnik ugovorenog stava može očekivati ​​smanjenje vrijednosti ispod one koja je navedena u ugovoru o prodaji glavne imovine u budućnosti.

Opcije prema Građanskom zakoniku Ruske Federacije podijeljene su u skladu s članovima kodeksa:

 • 429.2;
 • 429.3.

Prema zahtjevima zakona i pravne prakse, u dokumentu prema modelu trebaju biti uključene sljedeće informacije:

 1. Imena poduzeća, imena sudionika (TIN ili PSRN za pravne osobe ili podaci o putovnicama građana itd.).
 2. Predmet transakcije je pravo da u budućnosti zaključi sporazum na određeno vrijeme (klauzula 1, članak 432. Građanskog zakonika Ruske Federacije). Opisan je predmet buduće transakcije (klauzula 4, članak 429.2 Građanskog zakonika Ruske Federacije).
 3. Rok valjanosti dokumenta, u nedostatku propisa, datum isteka rada je 1 godina (prema stavku 2. članka 429.2 Građanskog zakonika Ruske Federacije).
 4. Uvjeti prijenosa nagrade ili naznaka nepostojanja doprinosa.
 5. Pravila plaćanja za glavni dokument.
 6. Prihvatljivost dodjele prava na ispunjenje sporazuma.
 7. Uvjeti pod kojima će se ostvarivati ​​pravo na ponudu. Obje strane imaju pravo dati ili ne naznačiti uvjete.
 8. Dodatni uvjeti transakcije (dozvola za prijenos papira, dodatne odredbe u postupku obavljanja financijske transakcije itd.).
 9. Pojedinosti i potpisi sudionika u operaciji.

Mogućnost sklapanja sporazuma 429 2 Građanskog zakonika Ruske Federacije

Prema stavku 1. čl. 429.2 Kodeksa Ruske Federacije, opcija sastavljanja ugovora je sporazum dviju strana. Jedan predstavnik koji koristi neopozivu ponudu nudi mogućnost sklapanja nekoliko ugovora prema standardima utvrđenim opcijom. Drugi sudionik ima pravo sklopiti ugovor prihvaćanjem (pristankom na zaključivanje transakcije). Prodavač opcije je davatelj, a nositelj (kupac) je akceptor.

Dizajn ove vrste uključuje potrebu izrade 2 dokumenta (opcija i opcijski ugovor). Radovi sadrže odredbe ugovora, izrađeni su prema jednom standardu. Može se odabrati pisani ili elektronički obrazac. Kod ovjere glavne opcije, javni bilježnik morat će se potpisati u svom uredu i na dodatnom ugovoru.

Prema stavku 2. članka zakona, sudionici u transakciji mogu odrediti razdoblje financijske transakcije.

Međutim, ako određeno razdoblje nije navedeno u radovima, razdoblje aktivnosti dokumenta ograničeno je na 1 godinu. Pravo na ispunjavanje uvjeta iz dokumenta može se prenijeti na drugu osobu, osim ako se na papiru ne odobre druga pravila izvršenja.

Opcijski sporazum 429 3 Građanskog zakonika Ruske Federacije

Sporazum o davanju mogućnosti sklapanja sporazuma 429.3 Građanskog zakona Ruske Federacije predviđa dodavanje posebne klauzule prema kojoj jedan predstavnik može zahtijevati da drugi sudionik izvrši dogovorene radnje u određenom roku.

U opcijskom ugovoru uvjeti propisani u skladu s vrstom dokumenta su obavezni. Za ugovor o najmu nekretnina potrebni su podaci o vrijednosti objekta i opis uvjeta stambenog ili poslovnog prostora. Neke stranke u sporazumu mogu propisati pravo na detalje opisa pojedinih predmeta (količina dobara robe, uvjeti za prijenos proizvoda ili vrijednosnih papira itd.).

Prema jednom standardu, pravo zahtijevanja ispunjavanja uvjeta stječe se nakon isplate posebnog bonusa.

Aranžman može uključivati ​​besplatnu transakciju u sljedećim slučajevima:

 • stavka s ovim uvjetom je uključena u tekst rada;
 • nepostojanje naknade pretpostavlja se prirodom i ciljevima dokumenta (rješavanje spornog pitanja za dioničare s jednakim pravima);
 • u situacijama kada premija nije potrebna (nabava vrijedne dokumentacije po prosječnoj tržišnoj cijeni).

Pri radu s ovim dokumentom moraju se uzeti u obzir sljedeće pravne nijanse:

 1. Ako zastupnik u navedenom razdoblju nije iskoristio pravo na pravni zahtjev, premija se neće vratiti. Međutim, u tekst rada mogu biti uključene i druge okolnosti transakcije.
 2. U slučaju kada se zahtjev može aktivirati tek nakon navedenih događaja, dokument se potpisuje pod uvjetom mogućeg otkaza ili suspenzije. Otkazna klauzula opcijskog dokumenta omogućava da se transakcija prekine ako ne nastupi ili se ne pojave propisani uvjeti.
 3. Postupak odlaganja omogućuje vam odlaganje transakcije prema posljedicama navedenim u ugovoru. Suspenzivni dokument omogućuje vlasniku pravo da ostvari pravo nakon ispunjenja pravila o ispunjenju i restriktivnih uvjeta opisanih u transakciji.

Sličnosti i razlike

Ekonomski ciljevi dokumenata slični su za različite nacrte opcija. Mogu se pojaviti razlike u mehanizmu i metodama izvršavanja financijske operacije.

Slijedeće sličnosti vrijede za zaključivanje ugovora i opcijskog ugovora:

 1. Uvjeti za provedbu financijskog sporazuma ne izvršavaju se odmah nakon potpisivanja, već se odgađaju za budućnost.
 2. Pravila podrazumijevaju postojanje posebnog bonusa prilikom ispunjavanja uvjeta.
 3. Neobvezni premijski doprinos prema standardima ne vraća se bez obzira na tijek transakcije.
 4. Dopušteno je zaključivanje dokumenta pod uvjetima otkaza ili suspenzivnih uvjeta.
 5. Osigurana je mogućnost dodjele prava na korištenje papira drugim osobama (mogućnost pregovora o sporazumu).

Razlike u vrstama dokumenta su sljedeće:

 • opcija podrazumijeva pravo zaključivanja i dogovaranja papira, dodatni ugovor - pravo zahtijevanja ostvarivanja već potpisane opcije;
 • za opciju se mora pripremiti dodatni ugovor, što za ugovor nije potrebno.

Pravila za raskid ugovora o pravnoj opciji su sljedeća:

 1. Stručnjaci preporučuju da se u obliku registruju nijanse mogućeg ukidanja dokumenta, kao i mogućnost vraćanja plaćene naknade za opciju.
 2. Ako postupak povrata doprinosa nije naveden u ugovoru, sudovi će obvezati davatelja da vrati iznos nakon raskida ugovora uz prisustvo nepoštenog izvršavanja obveza.
 3. Ako davatelj odbije ugovor (ako ne treba dovršiti transakciju), vodit će se jedinstvenim standardima za ovu vrstu dokumentacije.

Pravila za izradu opcionog dokumenta su sljedeća:

 1. Zakonodavstvo predviđa mogućnost dodjele prava prema ovom dokumentu (prema stavku 7 članka 429.2 Građanskog zakona Ruske Federacije), čak i ako u ugovoru nisu propisane klauzule.
 2. Uvjeti koji osiguravaju neprihvatljivost prijenosa prava prema opcijskom sporazumu moraju biti napisani u papiru i ovjereni.
 3. Ako u ugovoru nema posebne klauzule, može se dogoditi situacija kada papir potpiše s jednom fizičkom ili pravnom osobom, a pravo izvršenja dokumenta prebacit će se na drugu osobu.
 4. Postupak prijenosa opcijskih prava opisan je u čl. 385. Građanskog zakonika Ruske Federacije i sugerira potrebu za obavijesti o promjeni zajmodavca.

Opcija vs preliminarni ugovor

Opcija uključuje kašnjenje u izvršavanju sporazuma i slična je preliminarnom ugovoru o pravnim karakteristikama. Međutim, dokument koji je potpisan kao preliminarni primjer je primjer i podrazumijeva samo mogućnost izrade i potpisivanja rada u budućnosti.

Fizičkoj ili pravnoj osobi potrebna su dodatna odobrenja, odobrenje uvjeta od strane dviju stranaka. Prema pravilima opcije, rad automatski stupa na snagu.

Zaključak

Dizajn opcija omogućuje vam strukturiranje redoslijeda poslovnih transakcija i ostalih financijskih transakcija. Prednost vrste sporazuma je mogućnost registriranja rizika od transakcije, uključuju restriktivne klauzule u rad. Stručnjaci preporučuju popunjavanje dokumentacije uz sudjelovanje iskusnih pravnika i ovjeru obrazaca kod javnog bilježnika.

Vezani članci:

Ostavite Komentar