Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Višemjesečni depozit u ruskim bankama: što je to i kako ga otvoriti, prednosti i nedostaci

Multikranutni depozit je bankovni depozit s mogućnošću istodobnog deponiranja iznosa u nekoliko valuta: u Rusiji je to najčešće rublja, euro i američki dolar (iako postoje depoziti s velikim brojem opcija). Ova vrsta depozita najpopularnija je u razdobljima oštrih skokova valutnih tečaja, kada ulagači pokušavaju ne zaraditi novac svim mogućim sredstvima, već štite financije od inflacije, devalvacije itd.

Devizni depoziti omogućuju pretvaranje sredstava unutar depozita tijekom trajanja ugovora iz jedne u drugu valutu.

Konverzija se vrši u bezgotovinskom obliku, bez ikakvih ograničenja ili gubitka profitabilnosti. Banke za konverziju u pravilu ne naplaćuju provizije, ali su stope za ovu vrstu depozita postavljene niže od klasičnih depozita.

U trenutku uplate sredstava na račun, klijent istovremeno otvara depozit u nekoliko valuta. Devizne depozite nude mnoge banke s različitim postotcima. Zarada na razlikama tečaja neće biti posebno moguća, ali ušteda financija od različitih rizika sasvim je realna.

Što trebate znati o depozitima u bankama (multiurrency)

Svi multi-valutni depoziti u bankama su obični depoziti unutar istog depozita, otvoreni u različitim valutama. Za sve račune kamatne stope su različite, najviše za depozite u rubaljima. Možete izvršiti prijenos između računa unutar konvertibilnog iznosa bilo koji broj puta i bez gubitka prihoda. Ali postoji minimalan iznos koji mora biti na račun bilo kojeg depozita. Također se pretpostavlja maksimalna granica.

Postupak registracije depozita ne razlikuje se od otvaranja redovnog depozita. Dovoljno je da klijent dođe u banku s osobnim dokumentom (putovnicom), stavi novac na račun, koji će mu biti dodijeljen u roku od 24 sata. Izvod s računa s ostatkom sredstava i kamatama izdaje se u odjelu besplatno, a slanje putem e-pošte ili SMS-a uključuje otpis provizije.

Neke banke imaju mogućnost upravljanja multi-valutnim depozitima putem interneta. Konverzija se provodi po trenutnom tečaju banke u kojoj je depozit otvoren (a ne po tečaju Nacionalne banke Ruske Federacije). Upravljanje štednjom može se provesti na web mjestu ili putem mobilne aplikacije.

Princip rada multikranutnih depozita u bankama:

 • Banka otvara nekoliko računa za klijenta (u skladu s odabranim valutama) u okviru obrade pojedinog depozita.
 • Depozitor na svim računima deponira sredstva u naznačenim valutama - u bilo kojem omjeru, uz mogućnost pretvaranja gotovo cjelokupnog iznosa štednje između valuta.
 • Svaka valuta ima svoju kamatnu stopu.
 • Ukupni prihod je zbroj svih kamata.

Primjer: ako deponent ima 1000 rubalja, američkih dolara i eura. Može otvoriti tri različita depozita i na njima uplaćivati ​​novac, ili otvoriti jedan multiurnostni depozit, položiti sredstva i biti u mogućnosti da ih u bilo kojem trenutku prenese s računa na račun, pretvarajući se po trenutnom tečaju bez velikih gubitaka od provizija. Ako je štediša položila tisuću na svaki od tri računa, na kraju će imati svoj iznos za svaki račun.

Približni postoci: 10% u rubaljima - dobit od 100 rubalja, 3% godišnje u dolarima - dobit od 30 dolara, 2% u eurima - 20 eura. 100 rubalja, 30 dolara i 20 eura - to je zarada za godinu od višednevnog depozita.

Prihod može biti manji nego u slučaju otvaranja tri različita depozita u različitim bankama s određenim kamatnim stopama, ali puno je manje problema i uvijek postoji mogućnost brze razmjene sredstava iz jedne valute u drugu na mrežnom načinu, bez potrebe za putovanjem u banku, naručivanjem iznosa na blagajni itd.

Glavni cilj multi-valutnog depozita je ušteda. Želja za zaštitom raspoloživih sredstava od oscilacija tečaja i nestabilnom situacijom u gospodarstvu čini ovu vrstu depozita tako atraktivnom. No za nagađanja, ova opcija nije baš prikladna, jer prinos depozita pati, a postoje i prikladnije i sigurnije opcije zarade na tečaju.

Značajke multi-valutnih depozita:

 • Da biste ostvarili maksimalan profit, morate pažljivo odabrati banke i uvjete - pogledati i opće parametre (kapitalizacija kamata, jamstvo mogućnosti nadopune depozita, dobre stope) i specifičnosti za više devizne depozite (postoje li ograničenja / provizije na transakcije konverzije, odstupanje stopa od službene vrijednosne papire, veličinu minimalnog iznosa) itd.
 • Banke pokušavaju klijentima ponuditi najpovoljnije uvjete, tako da ima smisla proučavati puno ponuda.
 • Udio sredstava u različitim valutama ovisi o kratkoročnim i dugoročnim tržišnim prognozama, trenutnoj situaciji u gospodarstvu.
 • Standardni skup je rublja / dolar / euro, ali možete naći i šest depozita u šest valuta (dodaju se kineski juan, švicarski funti i funti sterlinga).
 • Morat ćete stalno nadgledati devizni depozit, pretvarati sredstva na vrijeme i izračunavati ukupni povrat. A zarada je uvijek manja nego u slučaju polaganja osnovnog deviznog depozita.
 • Stručnjaci savjetuju odabir takvih depozita ako je potrebno ili ako imate saznanja o promjenama tečaja - baš tako, iz znatiželje ne biste trebali otvarati takav depozit. Ali ako se sredstva akumuliraju za posebne svrhe (i potrebna su u navedenim valutama) ili klijent ima informacije, ova se mogućnost može smatrati najprihvatljivijom.

Za i protiv

Da biste razumjeli što je doprinos više valute, potrebno je proučiti sve značajke, razmotriti prednosti i nedostatke. U osnovi, multikranutni depozit se ne razlikuje mnogo od konvencionalnih depozita, on jednostavno kombinira istovremeno račune u nekoliko valuta. Ali ovdje u osnovi rade ista pravila i uvjeti.

Glavne prednosti multi-valutnog depozita:

 • Mogućnost istodobnog posjedovanja računa u nekoliko valuta (između mnogih opcija je dostupno).
 • Osiguranje depozita radi isključenja rizika od bankrota banke.
 • Pravo internetskog upravljanja računima, pretvaranja sredstava bez provizija uz minimalna ograničenja.

Nedostaci depozita u nekoliko valuta:

 • Niže kamatne stope - prosječno 0,5-1% (osjeća se u milijunskim iznosima).
 • Potreba stalne kontrole i praćenja gospodarstva i financija za pravovremenu konverziju valuta iz jedne u drugu.
 • Prisutnost određenih ograničenja - minimalni iznos na računu, maksimalna vrijednost depozita itd.
 • Tečaj nije uvijek profitabilan - ne odnosi se na Nacionalnu banku, već s unutarnjim trenutnim tečajem banke u kojoj se štediša čuva.

Uvjeti iz ruskih banaka

Unatoč svim prednostima, potražnja za multi-valutnim depozitima u Rusiji lagano je pala zbog nestabilnosti rublja i niskih kamatnih stopa na valutu. Ali mnoge banke i dalje nude ove vrste depozita klijentima. Jedna od najboljih ponuda je kod Tinkoff banke (mali iznosi, fleksibilni uvjeti, sloboda nadopunjavanja).

Mnoge su banke zatvorile multi-valutne depozite zbog male potražnje (uključujući Alfa Bank, Promsvyazbank, Sberbank, VTB i druge). Danas ruske banke nude različite iznose praga za otvaranje depozita s više valuta.

U pravilu, od 10.000 do 5.000.000 rubalja u protuvrijednosti. U pravilu, što je manji iznos, to su još lošiji uvjeti u pogledu kamatnih stopa, mogućnosti kapitalizacije i povlačenja ili nadopune. U Moskvi i regijama ima dovoljno ponuda.

Najbolje ponude banaka:

 • Freedom Finance Bank - od 50 000 rubalja, nadoplata je, isplata mjesečno, 6,90%, u trajanju od 360 dana.
 • Timer banka - od 30 000 rubalja, nadoplata je 6,70% u trajanju od 372 dana.
 • Banka prihvaćanja - od 10 000 rubalja, 6,50%, postoji nadopuna, u roku od 367 dana.
 • BBR banka - od 50 000 rubalja, 6%, s mogućnošću nadopunjavanja, za 395 dana.
 • Bank Avangard - od 10 000 rubalja, 5,25%, 367 dana.
 • Energotransbank - od 700.000 rubalja, 5,15%, postoji kapitalizacija, mogućnost djelomičnog povlačenja, dopunjavanja ili preferencijalnog ukidanja, tijekom 271-365 dana.
 • Uralprombank - od 10.000 rubalja, 5%, postoji nadopuna i djelomična povlačenja, preferencijalni raskid i daljinsko otvaranje.
 • Tinkoff - od 50.000 rubalja, 5,5-6,5%, postoje mogućnosti kapitalizacije, nadopunjavanja, djelomičnog povlačenja, daljinskog otvaranja, automatske obnove.

Kako odabrati doprinos

Da biste odabrali najpovoljniji depozit za više valuta, morate pažljivo proučiti sve uvjete i ponude banaka, zaustaviti se na prikladnim. U trenutku otvaranja depozita potrebno je pročitati cijeli ugovor i sve točke koje mogu podrazumijevati prilično ozbiljna ograničenja.

Kako napraviti doprinos u više valuta:

 • Kamatna stopa nije najvažniji, već važan kriterij.
 • Naknada za konverziju - što manje, to bolje.
 • Otvaranje pologa - ako imate putovnicu u poslovnici banke, sa sredstvima položenim na vaše račune.
 • Iznosi - po mogućnosti ne veći od 1,4 milijuna rubalja u protuvrijednosti, jer će se u slučaju osiguranja osigurati povrat tog iznosa klijentu. Obično se sredstva raspoređuju na sljedeći način: 25% u rubaljima i eurima, još 50% u američkim dolarima.
 • Važne točke u ugovoru - preferencijalni raskid, mogućnost dopune / povlačenja djelomičnih sredstava itd.
 • Kapitalizacija kamata je vrlo važna opcija, zahvaljujući kojoj se kamate mogu povući i ostaviti na računu (dodavati joj se svaki mjesec, tromjesečje, šest mjeseci, godina), tako da u budućnosti postoji već cijeli iznos kamate.
 • Sjetite se poreza na depozit - oni se obračunavaju kad plaćate kamate na depozit (to jest, štediša prima sredstva već bez poreza).

Depozit za više valuta sjajna je prilika da uštedite novac i čak ga malo povećate, ali samo podložnim znanju i mogućnosti praćenja promjena u stopama, pretvaranja sredstava na vrijeme i mudrog upravljanja računima.

Vezani članci:

Ostavite Komentar