Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Kako izračunati plaću za godišnji odmor - formula i primjeri

Obračun plaća za godišnji odmor nije tako jednostavan kao što se može činiti na prvi pogled. Mnogo je nijansi koje treba riješiti. U ovom ćemo članku detaljno istražiti kako izračunati plaću za godišnji odmor, kada je najisplativije iskoristiti odmor i koliko kalendarskih dana svaki zaposlenik mora odmoriti.

Prema zakonodavstvu Ruske Federacije, običan zaposlenik ima pravo na 28 dana godišnjeg odmora godišnje. Za svaki radni mjesec u cijelosti, zaposlenik ima pravo na 2,33 dana godišnjeg odmora. Postoje zanimanja u kojima je pretpostavljen veći broj dana (liječnici, učitelji itd., Odmah ispod ćemo razmotriti cijeli popis).

1. Što je plata za godišnji odmor?

prodaja - Ovo je iznos plaćen zaposleniku za godišnji odmor. Izračunava se posebnom formulom. Približno je jednaka prosječnoj dnevnoj plaći za obračunsko razdoblje.

Razmotrite najjednostavniji primjer, kada je zaposlenik svih 12 mjeseci radio bez bolovanja, odmora, na svom računu. Formula koja je odobrena Odlukom Vlade br. 922.

Prosječna dnevna zarada = [Godišnja zarada] / [12 x 29.3]
Odmor = [Prosječna dnevna zarada] × [Broj dana odmora]

Broj 29,3 odražava prosječni mjesečni broj kalendarskih dana. U prestupnoj godini iznosit će 29,4. Na poslu, odjel za računa uzima u obzir plaću za godišnji odmor.

U obzir se uzima samo plaća na trenutnom radnom mjestu. Plaće s prošlih poslova se ne uzimaju u obzir.

Ako je broj u cijelosti odrađenih mjeseci manji od 12, tada se uzima u obzir i broj mjeseci koje je zaposlenik radio. Na primjer, ako je 8 mjeseci, onda umjesto 12 u formulu trebate staviti 8.

Glavna stvar je izračunati prosječnu zaradu za to razdoblje. Ako su ovih dana bili bolesni dani, računi vam se oduzimaju. To jest, zbog takvih propusta, prosječna plaća po danu se ne smanjuje, što znači da će plaća za godišnji odmor biti približno ista, čak i ako zaposlenik nije uzeo bolovanje.

Kada se izračunava prosječna zarada, koriste se sva plaćanja koja je izvršio poslodavac:

 • Osnovna plaća
 • Plaću koju je zaposlenik primio u naturi
 • Materijalni sadržaji sati koji rade državni službenici i komunalni službenici
 • Naknade za radnike medija i kulture
 • Plaćanje nastavnicima strukovnih škola za prekovremene sate ili smanjeno opterećenje za tekuću akademsku godinu, bez obzira na vrijeme nastanka
 • Nadoplate i doplate (za tajnost, za znanje stranih jezika, za radni staž, za upravljanje učionicom u obrazovnoj ustanovi, itd.)
 • Naknada za nepovoljne radne uvjete

U izračunu se ne uzimaju u obzir razne socijalne naknade (materijalna pomoć, plaćanje obroka, naknada za putovanje, obuku itd.).primjedba

Od plaćanja godišnjeg odmora također morate odbiti porez na dohodak u iznosu od 13%. Porez poslodavac automatski plaća nakon nastanka poreza.

Prema čl. 136 Zakona o radu Ruske Federacije, plata za godišnji odmor se isplaćuje najkasnije tri radna dana prije početka godišnjeg odmora.


Primjer 1

Prosječna godišnja plaća zaposlenika iznosila je 720 tisuća rubalja (prosječna mjesečna plaća 60 tisuća rubalja) bez poreza, tada će prema formuli prosječna dnevna plaća biti 2047,78 rubalja.

Ako uzmete godišnji odmor 14 dana, tada će plata za godišnji odmor iznositi 28.668,94 rubalja (14 puta 2047,78). Također, ne zaboravite da će ovim novcem uzeti još 13% poreza na dohodak. Ukupno, bez poreza na ruke, iznos je 24941,97 rubalja.

2. Neki čipovi prilikom izračuna plaće za godišnji odmor

1 Kako saznati koliko je godišnji odmor zaradio zaposlenik? Da biste to učinili, idite u odjeljenje osoblja i pitajte. Ali možete samostalno izračunati formulom:

Broj dana odmora = [Godišnje vrijeme odmora] × [Broj mjeseci rada / 12
<

2 U slučaju kada žena napusti uredbu, tada će njena prosječna zarada posljednjih godina izostati. U ovom slučaju, tvrtka uzima zadnju godinu rada i razmatra odmor na temelju tih podataka.


3 Obvezni dopust za godinu trebao bi biti 14 dana. Zaposlenik može dobiti preostale dane godišnjeg odmora u obliku novčane naknade, ali samo na njegov zahtjev. Poslodavac nema pravo prisiljavati da ne ode na godišnji odmor ili da odbije naknadu.


4 Ako odmor pada za vikend (subota i nedjelja), oni se računaju kao radnici. Na primjer, ako zaposlenik želi dobiti naknadu umjesto odmora, onda može ići na godišnji odmor 9 dana od subote do nedjelje sljedeće. Ovih dana dobit ćete 5 radnih dana i 4 slobodna dana. Ova je metoda prikladna jer vam za plaćanje kompenzacije ne morate donositi dodatne vrijednosne papire.

Ako je zaposleniku važno dobiti maksimalan broj slobodnih dana zbog godišnjih odmora, onda bi on trebao iskoristiti odmor samo radnim danom. Na primjer, od ponedjeljka do petka (5 dana).


5 Pri izračunu godišnjeg odmora uzima se u obzir zarada za to razdoblje, ali ne može biti manja od minimalne plaće (minimalne plaće). Ako je ona manja, onda umjesto trenutne zarade zaposlenika, trenutačni iznos minimalne plaće iznosi 11280 rubalja. (od 1. siječnja 2019.). Kao rezultat toga, zaposlenik prima veliku svotu.


6 Indeksacija plaća. Ako zaposlenik povećava plaću, plata za godišnji odmor također će se indeksirati povećanjem prosječne plaće. Na primjer, ako je plaća bila 60 tisuća rubalja, a postala je 65 tisuća rubalja, tada će se plaća za godišnji odmor smatrati kao da je zaposlenik cijelu prethodnu godinu primio novu plaću.

3. Nešto drugo o značajkama odmora

1 Odmor od 28 dana može se podijeliti na razdoblja ili koristiti kao cjelinu. Međutim, minimalan dio jednog razdoblja trebao bi biti 14 dana, preostali dani mogu se uzeti najmanje jedan po jedan.


2 Po zakonu možete otići na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnog rada na jednom mjestu.


3 Prema čl. 123 Zakona o radu Ruske Federacije, postupak odlaska na godišnji odmor izgleda ovako:

 • Zaposlenik piše izjavu u kojoj navodi broj dana odmora te datum početka i završetka
 • Šef potpisuje izjavu i izdaje naredbu
 • Računovođa izračunava plaću za godišnji odmor
 • Praznici se isplaćuju najkasnije 3 dana prije početka godišnjeg odmora (članak 136. Zakona o radu Ruske Federacije)

4 Razdoblje odmora nije uključeno, a praznici se ne plaćaju (članak 112, 120 Zakona o radu Ruske Federacije). Na primjer, ako je zaposlenik uzeo godišnji odmor i pao na njega 9. svibnja, tada se ovaj dan neće oduzeti od njegovog ukupnog broja dana odmora. Moguće su dvije mogućnosti: odmor se produžuje za broj praznika ili se uzima u obzir jednostavno manje dana.


5 Zaposlenik mora otići na odmor barem jednom u dvije godine. U protivnom, to je kršenje organizacije rada. U ovom slučaju, zaposlenik nema pravo tražiti naknadu za neiskorišteni odmor. Jedina mu je mogućnost da se odmori najmanje 14 dana.6 Rasporedi odmora sastavljaju se na kraju godine. Moraju biti odobreni do 17. prosinca. Naravno, u budućnosti je dopušteno prebacivanje i prilagođavanje dopusta u dogovoru s upravom.


7 Zaposleni imaju pravo na 3 dana dodatnog odmora u slučaju: vjenčanja, smrti rodbine, radne godine bez bolnice. 1 dan dopusta daje se pri rođenju djeteta u obitelji na dan otpusta iz bolnice, kao i jednom 1. rujna u prvom razredu.


7 Ako se zaposlenik razbolio za vrijeme odmora, može uzeti bolovanje. Cijelo razdoblje bolovanja radi odmora. Na primjer, ako je bio bolestan 5 dana, tada se za iste 5 dana produžava datum ulaska na posao.


8 Dodatni odmor (pored 28 kalendarskih dana godišnje) imaju slijedeći zaposlenici

 • Tko radi u opasnim i opasnim industrijama
 • S neredovitim radnim vremenom
 • Radi na područjima krajnjeg sjevera i istovjetnih teritorija
 • Izvođenje radova posebne prirode
 • Medicinski radnici i nastavnici (42 dana)

9 Zamjena godišnjeg odmora naknadom neprihvatljiva (članak 126. Zakona o radu Ruske Federacije) u sljedećim slučajevima:

 1. Radnica - trudnica
 2. manji
 3. Zauzet na poslu s štetnim ili opasnim radnim uvjetima

10 Prema dijelu 2 članka 122. Zakona o radu Ruske Federacije, zaposlenik ima pravo na prvi odmor nakon 6 mjeseci rada na jednom mjestu. Međutim, možete se dogovoriti s upravom da rano ode. Možda čak i uz avansno plaćanje.


11 Postoje iznimke kojima je zakonom potreban odmor kraći od 6 mjeseci:

 1. Maloljetnici (članci 122, 267 Zakona o radu Ruske Federacije)
 2. Žene prije rodiljnog dopusta ili neposredno nakon njega ili na kraju dopusta koji se odnosi na skrb o djeci (čl. 122, 260. Zakona o radu Ruske Federacije)
 3. Rad, posvajanje djeteta mlađeg od 3 mjeseca

4. Kako izračunati plaću za godišnji odmor pri odlasku

Nakon otkaza, zaposlenik mora uplatiti novac za cijeli akumulirani godišnji odmor. Već smo razmatrali formulu za izračun. Otprilike sami možete procijeniti prosječnu dnevnu zaradu.

Kao što znate, za svaki mjesec prosječno se naplaćuje 2,33 dana odmora. Potrebno je izračunati koliko je dana odmora radnik radio.

Pri odlasku postoji posebnost izračuna zadnjeg mjeseca. Ako je zaposlenik radio manje od 15 dana, naknada za godišnji odmor za to razdoblje se ne obračunava. A ako je više od 15 dana, onda se računa cijeli mjesec. Čl. 423. LC RF, str. 35.

Primjerice, zaposlenik je dobio posao 20. kolovoza 2015., a 10. svibnja 2016. dao je otkaz. Kao rezultat toga, dobit će plaću za godišnji odmor 9 mjeseci (21 dan). A da je otišao malo prije 4. svibnja, dobio bi ga za samo 8 mjeseci (18 dana).


<

Ostavite Komentar