Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Reinvestiranje kamata - što je to i vrijedi li to učiniti

U investicijama često možete vidjeti pojam kao što je "reinvestiranje". U ovom ćemo vam članku reći što je to, za što se koristi, njegove vrste i formula. Postavljat ćemo i pitanje vrijedi li to učiniti.

Što je reinvestiranje u jednostavnim riječima

reinvestiranje (od engleskog. "reinvestiranje") - je ulaganje u isti alat primljeno od kamata. Prefiks „re-“ znači reprodukciju ili ponavljanje radnje. Najčešći je primjer kapitalizacija kamata na depozit.

Investitori kažu da investiraju u sleng.

Vlasnici vrijednosnih papira koncept reinvestiranja doživljavaju kao priliku za održavanje i povećanje njihovog bogatstva. Dakle, dividende na dionice često se šalju kupiti istoj tvrtki, a isplata kupona na obveznice kako biste ih kupili.

U stvari, ulagač je uložio novac, a tek potom izvještava o novom dohotku u obliku kamata na iste financijske instrumente koji su im donijeli.

Vrijedno je spomenuti složene kamate, koje su upravo usko povezane s ponovnim ulaganjem. Ako stalno ulažete kamate, vrijednost investicijskog portfelja će s godinama rasti sve brže i brže. To je posebno vidljivo u dužim vremenskim razdobljima (10-20 godina).

Dohod = polog × (1 + stavka / broj_kap)N × broj_kap

gdje

 • Dohod - buduća vrijednost (konačni rezultat);
 • depozit - početni iznos ulaganja;
 • stavka - godišnja kamatna stopa;
 • num_kap - učestalost kapitalizacije (koliko puta se godišnje uplati iznos);
 • n je broj godina za koji se vrši proračun

Stoga, ako za 30 godina počnete štedjeti u mirovini, čak i ako odvojite samo nekoliko tisuća mjesečno u dobi od 65 godina, možete postići značajno povećanje mirovine. Grubo govoreći, 1000 rubalja tijekom skladištenja u dionicama starijim od 35 godina negdje će porasti na 39 tisuća rubalja.Pogledajte rezultate ulaganja 1 USD u američke dionice u ranim 1800-ima. Tijekom 200 godina, vrijednost imovine s ponovnim ulaganjem dividendi dosegla bi 10 milijuna dolara.

Vrste reinvestiranja
 • Potpuno (kada se svi primljeni kamati ulože natrag)
 • Djelomični (dio postotka se ulaže, dio se povlači)
 • Prava. Kupnja prave opreme.
 • Financijska. Ulaganja u vrijednosne papire

Isplati li se reinvestirati

Vrijedi li ponovno uložiti profit? Ne možete odgovoriti sa da ili ne. Odgovor na ovo pitanje ovisi o čimbenicima.

 • Trebam li novac hitno
 • Kako rizična ulaganja
 • Kakav će prihod biti u budućnosti ili je bolje uložiti novac na neko drugo mjesto

Na primjer, ako govorimo o burzi, onda je reinvestiranje dividendi natrag u dionice dobra ideja ako nam je cilj povećati novac. Jedino što se može dogoditi je financijska kriza. Osim toga, vrijedi li uzeti u obzir da možda vrijedi investirati u dionice druge tvrtke? Možda je trenutno perspektivnija i podcijenjena.

Ako osoba živi samo od kamata od ulaganja, prirodno je da je ponovno ulagati teško. Moguće je da će to učiniti djelomično.

Ako je novac bio u nekoj vrsti prevara (a svi su oni projekti prevare), u financijskoj piramidi, onda ih definitivno ne vrijedi ponovno uložiti. To su kratkoročna ulaganja koja će s vremenom definitivno prestati postojati. Zašto, dakle, izgubiti glavno tijelo (početni novac) i akumulirane kamate?

Drugi čest slučaj u našoj zemlji je ulaganje u nekretnine (štoviše, kupljeno hipotekom) i njegovo daljnje predaje kako bi se ta hipoteka vratila. Na primjer, 1 milijun ulaznice, 2 milijuna hipoteke za 20 godina. Mjesečna uplata od 20 tisuća rubalja. Ako ga zakupite za 20 tisuća rubalja (plus komunalne račune), mnogi to smatraju isplativom investicijom. Ali u stvari to nije tako.

Cijene stanova neznatno rastu (ako uopće možemo reći da rastu). Uloženi iznos od milijun rubalja zapravo ne funkcionira. Preciznije, da djeluje, ali vrlo malo. Uostalom, tijelo mjesečne isplate hipoteke stvarni otplata zajma je samo mali dio. Na primjer, 20 tisuća plaćanja, 18 tisuća rubalja su kamate, a 2 tisuće rubalja koriste se za otplatu duga (barem za anuitetne isplate, to je tako).

Ostavite Komentar