Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Ponudite i nazovite obveznice - što je to i koja je razlika s običnim izdanjima

U ovom ćemo članku razmotriti jednu od važnih karakteristika obveznica kao ponudu. Naučimo što je to i koje prednosti može dati investitoru. Koja je razlika između ponude i ponude?

Što je ponuda obveznica jednostavnim riječima

U općenitom slučaju, pojam "ponuda" znači formalni ugovor o zaključenju transakcije, koji sadrži sve uvjete za njegovu provedbu (datum, stanje, cijena, itd.).

Ponuda obveznica - Ovo je mogućnost prijevremene otplate vlasničkog udjela po unaprijed određenoj cijeni (najčešće nominalne vrijednosti) na unaprijed određene datume.

Svaka obveznica ima nekoliko potrebnih parametara:

  • Nominalna vrijednost
  • Donos kupona
  • zrelost
  • Učestalost plaćanja kupona
  • Mogućnost ponude (put ili poziv)

Ponuđene obveznice uvijek imaju promjenjivi kupon, koji je najčešće vezan za RUONIA ili jednostavno može biti na volji izdavatelja.

Na primjer, obveznica je izdana na razdoblje od 5 godina i s fiksnim kuponom od 7% na tri godine. Prva ponuda planirana je za 3 godine. Štoviše, daljnji kupon još nije poznat i određen će se nekoliko dana prije njegovog datuma. Investitor ima priliku brokeru predati nalog o želji za prijevremenom otplatom. Tada će se na ovaj dan vrijednosni papiri skinuti s računa, a iznos za njih pripisat će se u zamjenu.

Najčešće, izdavatelji propisuju otkupnu cijenu po cijeni (100%). U našoj zemlji gotovo sve obveznice imaju nominalnu vrijednost od 1000 rubalja. To jest, bez obzira na tržišnu cijenu vrijednosnog papira, izdavatelj ga može otkupiti od investitora samo po nominalnoj vrijednosti.Opoziva i neopoziva ponuda - što je to

neopoziv (stavi, stavi) - ovo je ponuda koja vlasnicima obveznica omogućuje otplatu određenog dana po nominalnoj cijeni (najčešće). To je samo pravo, odluku donosi sam investitor. podsjetiti mogućnosti, što također daje samo pravo.

Da bi ostvario pravo prodaje vrijednosnih papira izdavatelju, investitor mora podnijeti nalog svom brokeru, koji će provesti odgovarajući postupak. Neke su tvrtke platile ovu uslugu.

Može biti korisno da ulagač pristane otkupiti obveznicu ako je njezina cijena niža ili ako je sljedeći kupon koji je izdao emiter prenizak.

Postoje slučajevi da kupon može biti prosječan na tržištu, a nakon ponude izdavač će ga učiniti jednakim 0,01%. Ako investitor "prespava" vrijeme da im na vrijeme otplati vrijednosne papire, može se ispostaviti da će do sljedećeg dospijeća biti gotovo nula prihoda. U isto vrijeme, nema se što prigovoriti na takvu situaciju, jer je i sam “kriv” što nije temeljito proučio sve nijanse.

opozivi (poziv, poziv) - ovo je ponuda s prisilnom otkazivanjem obveznice na zahtjev izdavatelja. Ovakva pitanja smatraju se rizičnijima, jer će tvrtka djelovati na način koji joj je od koristi.

Na primjer, ako je ključna kamatna stopa Centralne banke pala, tada je izdavaču isplativije vratiti skupi zajam i izdati novi po nižoj kamatnoj stopi. Suprotno tome, ako se stopa Centralne banke poveća, neće biti vraćanja. Ponuda za opoziv ne podrazumijeva da će se uzeti u obzir interesi ulagača.

U našoj zemlji češće koriste neopozive ponude (put), što je za investitore bolje jer im to daje pravo izbora. Štoviše, ovaj se tip koristi među korporativnim pitanjima. OFZ i općinski uvjeti ne.

primjedba

Trajanje obveznica s otkupom smatra se do sljedećeg datuma ponude.

Pri otkupu obveznice morat ćete platiti porez na dohodak u razlici između otkupne i otkupne cijene. Na primjer, ako ste kupili na 950, a otplatili na 1000, tada će se oporezivati ​​dobit od 50 rubalja. Ako takvog dohotka nema, to će biti gubitak.

Informacije o ponudi možete pogledati u programu QUIK ili na specijaliziranim web lokacijama posvećenim obveznicama:

  • cbonds.ru
  • rusbonds.ru

<

Ostavite Komentar