Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Cijena akcija: Linije u trendu

Linije u trendu izgradnja i trgovanje na trendovskim linijama - o tome govori današnji video tutorial iz serije materijala Price Action, odnosno trgovanje bez pokazatelja. Ovaj je post prvenstveno namijenjen početnicima, ali možda će stari burni Forex trgovci ovdje pronaći nešto korisno 🙂

Trendove široko se koriste od trgovaca u potrazi za ulaznim i izlaznim točkama, a mogu poslužiti i kao pokazatelj trenda ili promjene trenda. Ako je linija trenda pravilno građena, tada će to biti vrlo točan alat koji pokazuje daljnji smjer tečaja. Ipak, veliki broj trgovaca, posebno početnika, čini elementarne pogreške i pogrešno povlači liniju trenda.

Linija trenda trebala bi povezati što je moguće više baza (najmanje dvije) - ovo je za rastuće tržište. A za silazni, odnosno, spojit ćemo vrhove. Kako se to događa lakše je pokazati u praksi. U Metatraderu postoji odgovarajući alat za crtanje trendova. Na slici strelica pokazuje mjesto alata Trend Line na alatnoj traci. Kliknite na ovaj gumb. I pokazivač miša se malo mijenja.

Prikazana nam je određena križaljka, a ispod nje malo desno je slika crte.

Da bismo nacrtali liniju trenda, prvo nam je potrebna osnova za tržište u usponu, a zatim povezujemo sljedeće lokalne padove.

Na grafikonu vidimo upravo isti udžbenik jasan i izričit primjer. Prelazimo križ miša na prvu bazu i iz njega crtamo liniju tako da ono poveže što više točaka - sljedeće baze. tj točke na kojima su svijeće pokušale pasti. No to se nije dogodilo, već se kretanje prema gore nastavilo. Dobili smo takvu ravnu liniju (vidi gornji grafikon). Ne mora savršeno povezati naše točke. Negdje će za nju moći izaći neki repovi svijeća. To je normalno, jer nas više zanima pitanje vjernosti predviđanja daljnjih trendova, a ne ljepota linija. Linija trenda pokazuje nam određenu traku, određeni kat s kojeg cijena povremeno odskače i nastavlja se povećavati. Kako vidimo dalje, uzlazni trend jača. Cijena se odmaknula od naše povučene linije, ali svejedno, neko se vrijeme vrtila oko nje. Nakon određenog vremena, vidimo da linije trenda postaju zastarjele i trebamo nacrtati nove.

Sada pokušajmo nacrtati liniju trenda za tržište medvjeda. Na rastućem tržištu povezali smo temelje, ovdje ćemo povezati lokalne vrhunce, koji se postupno smanjuju, stvarajući tržište koje pada. Pomičemo pokazivač miša na naš prvi lokalni maksimum kako bismo nacrtali liniju trenda i povezali sljedeće lokalne maksimume koji su se pojavili na grafikonu.

 

Tako smo dobili trend liniju za tržište medvjeda i nacrtali ga. Kao što vidite, nakon nekog vremena dogodi se situacija u kojoj linija trenda neće biti toliko bitna kao što je bila izvorno važna. Kao i u našem prvom slučaju, tržište se pomaknulo puno jače, i neko vrijeme nije bilo povratka liniji trenda. A onda ... linija trenda je upravo zastarjela. No, ipak, kad se tržište povećalo, mogli bismo nacrtati još jednu liniju trenda na isti način kao prvo, ali na različitom području. Pokažimo to. Imamo nove više temelje, što nam je dalo priliku da crtamo još jednu crtu za kraće razdoblje.

 

To bi izgledalo otprilike ovako (vidi grafikon gore). Takva slika naziva se na grafikonu: "Sekundarna linija trenda". tj prvo smo nacrtali svoju glavnu liniju, a zatim je tržište prešlo u snažniji rast i uspjeli smo nacrtati sekundarnu liniju trenda, što je bilo kratko vrijeme relevantno. No, svejedno, ako bi se kretanje prema gore nastavilo, naša sekundarna linija trenda igrala bi važnu ulogu. Ne pokušavajte sve učiniti prema nekoj uputi, na nekom komadu papira. Nitko još nije otkazao zdrav razum. Prilikom izrade linija trendova, vrijedno je razmotriti kako tržište reagira. tj pokušavamo pronaći mjesta na koja je odskočio, pokušavamo pronaći neku platformu, neku liniju, pod, kao što rekoh, s kojih tržište odskače. Također je vrijedno napomenuti da linije trendova mogu biti različite. Sve ovisi o tome koji vremenski period nas zanima, tj. dokle ćemo zadržati položaj, ako je izraženo brojem svijeća. Budući da na apsolutno svim vremenskim okvirima pravila za izgradnju linija ostaju ista. tj možemo tražiti neke male trendove, ali možemo tražiti neke značajne koji su dugi.

Pretpostavimo da smo ovdje (vidi gornju tablicu) imali vrlo mali kratki medvjeđi trend. I mogli bismo nacrtati liniju trenda ako trgujemo ovim razmakom. Nacrtajte liniju trenda. Pretpostavimo da bismo ovdje mogli povući malu liniju trenda, ali istovremeno smo imali i dugoročniji trend, koji bismo mogli povući ovom linijom.

 

Uzlazni trend, kao što vidimo, trajao je mnogo duže od našeg malog silaznog trenda, a u usporedbi s našim dugoročnim uzlaznim trendom, to je bila samo korekcija i povratak većoj duljini linije trenda, ali ništa više. Opet, sve ovisi o razdoblju u kojem trgujemo. Ako trgujete sa desetak svijeća, trenutačni bi vam trend bio važniji. Ako koristite neki širi jaz u svom trgovanju, tada biste, u skladu s tim, više pažnje posvetili dugoročnim trendovima.

Pretpostavimo da nacrtate liniju trenda. Što dalje činiti? Prvo, linija trenda djeluje kao dobra potporna zona, tj. zonu iz koje će cijena teoretski i najvjerojatnije krenuti uz prisutnost stabilnog trenda. Na prijelazima linije ove zone podrške možete se sasvim trgovati. Analizirajmo odbojnost iz ove linije, tj. situacija u kojoj se cijena vrati na liniju trenda, a zatim odskoči, što se može smatrati signalom za nastavak trenda i otvaranje odgovarajuće pozicije. Pretpostavimo da je na istom grafikonu naša cijena pala, a zatim se vratila na liniju trenda. Naš glavni raspored još ne bi bio nacrtan, a crta bismo povukli malo niže, a zatim bismo je prilagodili.

 

Nacrtali smo pin-bar, što bi se moglo smatrati odbojem od linije trenda i otvoriti poziciju prodaje.

 

I ovdje vidimo (vidi gornju sliku) kako se cijena vraća na liniju trenda. Čuje se jak skok, jer je svijeća usmjerena prema našem medvjedićem trendu. I ovdje bi opet postojala prilika za prodaju ako bi se cijena približila liniji trenda, ali svijeća je suprotna našem trendu. Pretpostavimo da se trend u našem primjeru smanjuje, a svijeća je bikovita, a približila se liniji trenda. Pod uvjetom da se naša svijeća upravo zatvorila, trebamo li prodati upravo sada? Ne. Vrijedi čekati potvrdu signala kad se svijeća uvuče u smjeru našeg trenda. U ovom je slučaju izvučena medvjeda svijeća. U očekivanju da će se trend nastaviti, možemo prodati.

Osim toga, postoji taktika za trgovanje trendovskim linijama, poput kvarova, kada cijena prijeđe liniju trenda u suprotnom smjeru od našeg trenda. I u skladu s tim dolazi do preokreta. To pokazujemo primjerom. Imamo slom linije trenda. U početku ćemo povući svoju crtu. Grafikon jasno pokazuje gdje je bila naša linija trenda, a osim stvarnih rascjepa, vidljive su i lažne.

 

Došlo je do kvara. Ali svijeća, koja je upravo prekinula liniju trenda, ne vrijedi ući na tržište. Vrijedno je pričekati s drugom svijećom kako bi potvrdili da je ovaj signal točan, a to nije lažni kvar. Na grafikonu vidimo svijeću kako probija liniju trenda. Čekamo još jednu svijeću. Pojavila se bikovska svijeća, ali još uvijek ne prodajemo, ali čekamo što će se dogoditi sljedeće. I vidimo da se cijena vratila na vrijednost iznad linije trenda, a uzlazni trend se nastavio. U ovom se slučaju može smatrati odbojem od crte trenda. A negdje nakon ove svijeće (vidi gornju tablicu), nakon potvrđivanja trenda, možete kupiti. Ovdje se opet radi o skokovima.

 

Došlo je do kvara (vidi gornji graf). Cijena je probila liniju trenda. Ali čekamo još jednu svijeću za potvrdu. I opet, medvjeđi, što ukazuje na preokret. I u ovom bismo se slučaju dobro mogli prodati, jer smo uvjereni da bi svi uzet profit mogao biti zahvaćen preokretom. Važno: nakon proboja linije trenda moguća su dva scenarija: preokret ili konsolidacija prije nastavka tržišta, kao što se dogodilo u našem slučaju.

Na grafikonu se crta linija trenda. Vidimo uzlazni trend i njegov slom. Nacrtan je medvjedić svijećnjak, koji je prelomio liniju trenda, a zatim se pojavio bikovska svijeća. Očekujemo što će se dogoditi sljedeće. Tada se pojavio medvjedić s repom prema gore, što bi nam trebalo poslužiti kao signal što treba prodati. Naravno, sve ovisi o vašim ciljevima i vašim prognozama za vrijeme trajanja trenda prema dolje. Opet treba obratiti pozornost na ostale tehničke pokazatelje, grafičke modele, zone potpore / otpora itd.

U ovom slučaju imali smo neku vrstu konsolidacije na ljestvici, neku korekciju, što je rezultiralo tako kaotičnim, gotovo horizontalnim setom svijeća, koji se zatim vratio u bikovski trend. I trend bikova se nastavio. Odnosno, promatramo konsolidaciju prije nastavka trenda, a ne preokret nakon proboja.

Zapravo je vrlo teško unaprijed odrediti, ili bolje nemoguće. Ali mi možemo donijeti neke prosudbe na temelju nagiba linije trenda. Što je strmiji nagib linije trenda, to je veća vjerojatnost da će uslijediti nakon raspada konsolidacija, a ne preokret. Prema tome, što je trend strmiji, to je veća vjerojatnost da će se on prekinuti u određenom razdoblju, a zatim nastaviti.

Ali ako linija bude glađa, ima veću duljinu, na primjer, kao što je gore prikazano u grafikonu (vidimo da se prilično velik broj svijeća nastavio kretati prema dolje), nakon njegovog sloma imamo razloga pretpostaviti da je to signal za preokret, što se zapravo i dogodilo u ovom slučaju. Ali, nažalost, nije uvijek tako jednostavno. Osim linija trenda, trebalo bi uzeti u obzir i druge signale. Nakon što je probijena linija trenda, to uopće ne znači da bi ga trebala ukloniti s ljestvice, jer nam i dalje može poslužiti. Kao što ste vjerojatno primijetili, linije trendova koje crtamo automatski se nastavljaju i u budućnosti, što nam pomaže u postavljanju ciljeva, zaustavljanja i pronalaženja na njima potencijalnih područja buduće podrške i otpora. Pogledajmo primjer kada ne biste trebali ukloniti liniju trenda koja bi, čini se, izgubila svoju relevantnost s grafikona.

Što vidimo u ovom slučaju? Na grafikonu je vidljiva određena linija trenda. Nadalje, vidimo njegov slom i činjenicu da se nakon tog pada cijena ponovno vratila ovoj trendnoj liniji kako bi ga testirala. Imali smo liniju trenda s trendom bika. Bila je to podrška od koje je cijena odskakala više nego jednom. Nakon što se cijena probila, linija trenda za kratko vrijeme postaje otpor. U pravilu se cijena vraća na njega da bi kasnije nastavila svoje suprotno kretanje. U ovom slučaju, cijena je probila našu bullish trend liniju, a zatim se vratila na nju i gotovo je dotaknula repovima, testirajući trend kao otpor. Nakon toga pojavio se mali cik-cak pokret, na kraju kojeg je cijena odlučila spustiti.

Važno: nakon što je prekinuta linija trenda, ne žurite je izbrisati. Možda će vam se cijena vratiti, a vi ćete na taj način utvrditi da je to obrnuti obrazac. Naravno, pod uvjetom da cijena gurne trendovsku liniju, ali ne prekine je i nastavi trend kakav je bio prije. Naravno, što je veća dužina, veći je broj baza ili maksima povezanih linijom trenda, veći je značaj ove linije trenda. Važan je i broj dodira: koliko puta je cijena odgurnula liniju i kut linije. Što je linija trenda nježnija, što je važnija za nas: to je strmiji nagib linije trenda, to je veća vjerojatnost da će biti prekinuta i manje pouzdana. Crta trenda može se koristiti i kao pokretno potporno područje.

Pretpostavimo da ste napravili transakciju kupnje negdje ovdje. Zatim postepeno prenesite stop gubitak malo ispod linije trenda, i sa svakom svijećom pomičite je. Ispada da je vrsta analogne zaustavne stanice. Prodajno stajalište - nalog za zatvaranje pozicije, koji trgovački terminal automatski mijenja u skladu s postavkama trgovca. Omogućuje vam automatizaciju procesa trgovanja u smislu zatvaranja pozicija.

I na kraju, pogledajmo kako konačno odrediti na koju će minimalnu udaljenost prijeći cijena nakon probijanja linije trenda, jer ako se radi o preokretu, tada cijena prirodno može ići jako dugo. Moramo imati neke minimalne početne ciljeve, koji će djelovati s velikom vjerojatnošću. Na grafikonu vidimo liniju trenda, a cijena i dalje odbija ovu liniju. Tada promatramo kvar koji se dogodio i postoji potvrda za to i otvorimo poziciju.

 

Otvorimo položaj negdje u ovom trenutku (vidi gornji grafikon). Sad moramo postaviti cilj? Odlučite koji dobit uzimate. To se može učiniti pomoću naše prethodne linije trenda. Gledamo maksimalnu okomitu udaljenost od linije trenda do baze, ili maksimalnu ako je ovo linija trenda bikova. Cijena je prešla s linije trenda. A ta udaljenost u točkama bit će nam potencijalni prvi cilj.

U ovom slučaju ovdje imamo maksimalnu udaljenost od 410 bodova.

U ovom trenutku smo kupili. Mi odlažemo naših 410 bodova, uzetih nakon malog rasta i korekcije.

Za ovu liniju trenda izmjerite maksimalnu okomitu udaljenost (od maksimalne do linije trenda). Udaljenost je jednaka 260 točaka, a mi ih odložimo odmah nakon sloma linije.

Što vidimo? Pri kretanju prema dolje bilo je samo maksimalno 300 bodova. Odnosno, naš bi cilj savršeno funkcionirao.

 

Na gornjem grafikonu maksimalna okomita udaljenost od maksimuma do linije trenda bila je 370 bodova. Prodati ćemo se nakon proboja, pa odložimo tih 370 bodova kao cilj.

 

Ovdje vidimo da su uspješno radili.

Na ovaj način možete odrediti potencijalne bodove kada otvorite poziciju nakon proboja linija trendova. Ovu metodu koriste same linije trendova.

Tema "Cijena akcija" na forumu

Pogledajte video: LA ROCHE-POSAY TOLERIANE TEINT - puderi za bolji život osjetljive kože (Studeni 2019).

Ostavite Komentar