Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Ne žurite sa pritiskom na gumb!

Pozdrav prijatelji! Svrbe li vas prsti tijekom postupka trgovanja? Imate li veliku želju pritisnuti gumb i ući na tržište upravo ovdje i sada? Većina Forex trgovaca poznaje taj osjećaj.

Tržište je u pokretu. Cijena leti u jednom smjeru za stotine bodova, ali postoji jedan ulov: niste na tržištu! Promatrajući takvu situaciju, pomislili biste da trgovina ide u profitabilnom smjeru, ali se niste usudili ući ... Eh! Što učiniti u takvim situacijama?

Može li se cijena razviti? Da može. Ali ne događa se! Sada se zgražate i brojite koliko bodova i dolara biste mogli dobiti ako uđete na tržište ...

Zaustavimo na trenutak i analiziramo: podvlači se da ova situacija uznemiruje vaše emocije. Što je tržište snažnije u smjeru u kojem trebate, više će se vaše emocije proliti. Čini se da se vrijeme usporava ... Svako kretanje cijena je koturaljkašica. Pored svih nevolja, tržište "izmiče kontroli", a cijena se kreće sve više i više. Ovaj put, međutim, vaše strpljenje pukne pod pritiskom vaših emocija, a vi skačete u trgovinu upravo ovdje i sada ...

Dati je grafički primjer: pretpostavili ste kretanje prema gore i otvaranje duge pozicije, ali odlučili ste ne ući na tržište dok ne dođete do samog vrha ...

Zašto ???

Znate li ovu situaciju? Kroz nju prolaze gotovo svi trgovci u jednom ili drugom trenutku. I u većini slučajeva trgovanje završava gubicima. Zašto? Jer čim trgovac skoči na tržišni maksimum ili minimum, tržište se odmah počinje okretati i ići protiv vas (barem se to događa u 99% slučajeva). Do emocionalnog preokreta dolazi kada trgovac često otvara poziciju u trenutku kad cijena i dalje probija jedan od pravaca. Želja trgovca da pritisne gumb postaje gotovo neodoljiva. Čudno je što se trgovac neće požuriti napustiti ovo mjesto nakon nekoliko minuta, čak i kad cijena u većini slučajeva neminovno pokaže obrnuto kretanje. To je priroda tržišta.

Pritisnite gumb

Gore opisani postupak naziva se "pritiskom na gumb", što prirodno dovodi do ulaska na tržište. U gore opisanom scenariju, trgovac kasno ulazi na tržište. Suprotno je također uobičajeno: rani ulazak na tržište u vezi s očekivanjem potencijalnog kretanja. To se naziva "tržišnom potjerom". Oba slučaja zapravo vode istom problemu - neizbježnim gubicima.

Nemojte me krivo shvatiti - nema ništa loše ulaskom na tržište. Svaki trgovac mora ući na tržište jer ne postoji drugi način da se iskoristi prilika koju tržište pruža za trgovanje. Međutim, sam ulazak na tržište može biti ispravan i pogrešan. Isto, usput, vrijedi i za izlazak s tržišta.

Pogrešno: očito je da je gornji scenarij loš ulazak. Trgovci progone tržište i priliku za trgovinu. Pritiskuju gumb jer im strpljenje pukne i disciplina se izgubi. Troše emocionalni kapital. Unutarnji pritisak zbog činjenice da nisu na tržištu, pohlepa (računaju koliko bi bodova moglo zaraditi), greške iz prošlosti (zašto nisam ranije ušao na tržište) i praćenje kretanja cijena na tržištu dovode do neizbježne pogreške pritiska na gumb.

Kako se nositi s tim?

Pravi način: trgovac koristi svoj trgovački plan i dokazanu strategiju posebno za analizu i procjenu stanja trgovanja valutnim parom u određenom vremenu sesije ili dana. Trgovac očekuje uvjete ulaska propisane njegovom strategijom i planira otvoriti svoju poziciju. Trgovac trguje kada su ispunjeni ovi uvjeti i u skladu s tim provodi plan upravljanja trgovinom. Trgovac se usredotočuje na provedbu svog plana i ne ometaju ga nikakve unutarnje misli koje bi mu mogle odvratiti pažnju od slijeđenja njegovog cilja. Na kraju dana trgovac procjenjuje je li njegov trgovački plan pravilno proveden.

Postaje očigledno da pravilno pridržavanje vaše strategije omogućuje trgovcu da se usredotoči na svoj plan, a ne na propuštene prilike ili druge distrakcije koje uzrokuju emocionalnu neravnotežu. U idealnom slučaju, trgovci bi trebali koristiti ispravnu metodu svaki put. Nepotrebno je reći da postoje tako loši dani kada čak i sjajni trgovci mogu odstupiti od svog plana trgovanja i otkriti da trguju na pogrešan način. Kako se to može izbjeći?

1) Pogledajte manje na grafikonu

U procesu trgovanja kontrolirajte svoje emocije. Ako primijetite da prilično intenzivno gledate karte, tada će vaše emocionalno stanje izgubiti ravnotežu.

Odvojite vrijeme za predah od trgovanja i računala, što će rezultirati ponovnim uspostavljanjem sposobnosti koncentracije.

Kad tržišta pobuđuju emocionalne reakcije u vama, ustanite i odmaknite se od ekrana kako biste obnovili svoje fizičko i emocionalno stanje.

Kad tržište stvara emocionalnu ravnotežu, opterećuje vašu psihu, odmarajte se dugo, provodite vrijeme izvan svog ureda / kuće, prošetajte, možete povesti psa ili mačku sa sobom u šetnju.

2) Izmjerite sedam puta, jednom izrežite

U trenutku kad planirate trgovati, dvaput provjerite pridržavate li čvrsto svoj plan trgovanja.

Neki trgovci na tržište ulaze tek nakon korekcije, čak i ako je to samo mali povratak na 15-minutnom grafikonu. Njihov moto je: koncentrirajte se prije ulaska na tržište.

Još jedan trik koji neki trgovci koriste: u trenutku kada odluče za ulazak na tržište, čekaju 1 dodatnu svijeću (na vremenskom okviru koji koriste za ulazak). Obično je to svijeća na kojoj trgovci ulaze u povrate i dobivaju najbolju cijenu za ulazak. A oni obično uđu ako se cijena nastavi na putu. Pokušajte kasnije unijeti jednu svijeću - često ćete to uštedjeti određenu količinu bodova.

3) Pokušajte ne zarađivati, ali trgujte ispravno

Postavite si cilj ne zarađivati ​​što je više moguće, već trgovati što je moguće bolje. Ovo nije ista stvar. Svaki vaš posao procjenjujte ne u smislu dobiti / gubitka, već u smislu otvaranja i zatvaranja u skladu s pravilima vašeg sustava.

Kako se nosite s emocionalnim transakcijama?

Jeste li upoznati sa scenarijem o kojem smo govorili na samom početku? Koja pravila koristite? Postoje li neke stvari koje vam pomažu da izbjegnete slučajni klik na gumb? Hvala na pažnji. Dobra trgovina!

Ostavite Komentar