Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Tajne profitabilnog trgovanja USDJPY

Dobar dan. Oduvijek, među Forex trgovcima smatra se da je trgovanje valutnim parom USDJPY (dolar / jen) teško, jer njezini su pokreti nepredvidivi. To nije sasvim istina. Glavni razlog poteškoća je nedostatak znanja. Mnogi trgovci jednostavno ne poznaju njegove značajke.

U današnjem ćemo pregledu razgovarati o tome kako još uvijek trgovati USDJPY, o japanskoj ekonomiji, o tome što utječe na kotacije valutnog para i same strategije trgovanja.

Japansko gospodarstvo

Krenimo s ekonomijom izlazećeg sunca.

U pogledu BDP-a, Japan je na trećem mjestu nakon Sjedinjenih Država i Kine. Zemlja ima razvijenu industriju, elektroniku i hranu. Što prvo pada na pamet kad spominjemo Japan? Naravno da je ovo riža. Trgovci rižom izumili su japanske svijeće koje danas koristimo u trgovini.

Vrijedno je zapamtiti da je ekonomija zemlje osjetljiva na cijene nafte. Nema joj dovoljno tog resursa, a to Japan čini državom snažno ovisnom o "crnom zlatu".

Japanska banka službeno se pojavila 1873. nakon usvajanja odgovarajućeg zakona o bankama.

Zanimljivo je da je i sama Središnja banka samo 55% u vlasništvu države. Preostalih 45% podijeljeno je između dioničara banke, kojima se zauzvrat trguje na japanskoj burzi.

Kamata je vrlo niska i kreće se od 0-0,1%. Ovaj faktor dovodi do popularnosti zajmova u jenu. Vrlo je prikladno uzeti jeftini zajam i kupiti bilo koje dionice ili drugu valutu na njemu.

Država intervenira i na burzi i na deviznom tržištu. Sigurno ste upoznali reference na poznate intervencije, odnosno reference na namjerni utjecaj države na kotacije valuta. Za one koji nisu upoznati, država je prethodno suzdržavala rast jena prodajući ga na deviznom tržištu.

Čekali su ih mnogi trgovci, jer su ih karakterizirali oštri pokreti citata na kojima su mogli zaraditi. Nažalost ili na sreću, država više ne intervenira. Stoga ako negdje naiđete na savjet koji trguje USDJPY, intervencije možete očekivati ​​u bilo kojem trenutku, ne vjerujte - ovaj savjet je već zastario.

Trenutno djeluje poticajni državni program. Pojavio se u 2012. godini i ima za cilj podržati gospodarstvo zemlje, kao i povećati inflaciju. Imajte na umu da inflacija koristi vladi jer povećava privlačnost međunarodne trgovine s Japanom.

Središnja banka kupuje dugoročne državne obveznice i dionice velikih tvrtki, kao i nabavlja drugu financijsku imovinu, uključujući jedinice fonda koja ulažu u nekretnine.

Valutni par USDJPY

Pogledajmo naš valutni par u terminalu. Ovako jenska karta izgleda na maksimalnoj udaljenosti:

Možemo vidjeti dugoročni silazni trend, koji je u jesen 2012. godine ustupio porast. Sada nastavlja do danas:

To znači da dolar raste, a jen opada.

Budući da trend trajanja pada duže od uzlaznog trenda, pri otvaranju mjesečnih ljestvica pojavit će se takva situacija na tržištu:

Dugoročni trend se jasno prati.

Ali podsjećam vas da vlada podržava inflaciju prema jenu, stoga, općenito, osobno očekujem daljnji rast ovog para.

Volatilnost USDJPY

Isparljivost par USDJPY prema podacima za prošlu godinu iznosi oko 90 bodova dnevno:

Procentualno, to iznosi oko 0,7%.

U usporedbi s EURUSD-om, naš par ima nešto niže stope. Podsjetim da je volatilnost EURUSD-a veća od 100 bodova, a promjena postotka je 0,96%.

U 2013. godini zabilježen je vrhunac volatilnosti za par USDJPY:

Trenutno je volatilnost na prosječnom nivou.

Najtronovitije vrijeme trgovanja za određeni valutni par je otvaranje američke sjednice, točnije 12 sati GMT:

Također je dobar pokazatelj nestabilnosti tijekom londonske sjednice.

Najnelapljiviji dan je srijeda, odnosno sredina tjedna:

Korelacija valutnog para USDJPY

Prilikom trgovanja USDJPY ne treba zaboraviti na jaku povezanost para s japanskim burzovnim indeksom:

Kada trgujete vremenskim okvirima od H4 i više, možete otvoriti Nikkei 225 grafikon i usporediti ga s USDJPY grafikonom.

Ako se, primjerice, na grafikonu Nikkei 225 pokrene primjetan trend, a par USDJPY još ne padne, to je mogući signal za prodaju valutnog para na tržištu.

Treba imati na umu da, ako tržište deviza djeluje svakodnevno, tada se Nikkei 225 trguje samo tijekom radnog vremena u Japanu.

Postoji i korelacija s američkim indeksom SnP500, ali nije izražen, jer indeks uključuje 500 tvrtki. Iako mnogi investitori daju zajmove u jenima, a zatim kupuju američke dionice, općenito je sličnost kretanja na SnP500 s parom USDJPY teško iskoristiti u trgovanju.

Ali možete, ako držite otvorene pozicije duže vrijeme:

U kratkoročnom trgovanju, ne bih preporučio da obratite pažnju na SnP500 indeks kako biste otvorili pozicije na USDJPY.

Uz to, postoji povezanost s cijenama nafte:

Na snimci zaslona imam otvoren grafikon troškova nafte Brent.

Kao što sam rekao prije, japanska vlada ima koristi kada je cijena nafte niska. To je zato što zemlja gotovo da nema prirodnih resursa. Ako nafta pojeftini, jen je jeftiniji.

S raspoloživim uljem Japana je dobro, ali ta se korelacija može koristiti samo za dugoročno trgovanje.

Ako se prisjetimo oštrog početka snažnog pada cijena nafte u 2014., možemo pretpostaviti profitabilnu dugoročnu kupnju USDJPY. Ako se sada nafta počne vraćati na stare vrijednosti od 100 USD po barelu ili više, tada biste trebali početi prodavati ovaj valutni par.

Imajte na umu da kada trgujete unutar dana, upućivanje na ovaj grafikon ne vrijedi. Preporučuje se onima koji drže položaje duže vrijeme.

Značajke trgovanja valutnim parom USDJPY

Pogledajmo nijanse prilikom trgovanja valutnim parom USDJPY.

Smatra se da je kretanje određenog para vrlo teško predvidjeti, jer ono ne reagira dobro na tehničke analize. Rekao bih da ona reagira na usporeno kretanje. Ako drugi valutni parovi odmah reagiraju, jenu će trebati neko vrijeme da "razmisli" i njihati se.

Moram odmah reći da uzorci svijećnjaka na ljestvicama ispod svakodnevnog loše rade. Ali razine gotovo do M15, naprotiv, djeluju dobro. Ali ne biste se trebali spustiti dolje jer se pojavljuje velika količina buke.

Na M15 ljestvicama prilično su dobre radne razine vidljive golim okom.

Za ljubitelje trgovanja na kanalu želim napomenuti da kada se par USDJPY konsolidira, on ima vrlo mali raspon. Stoga ne savjetujem trgovanje ovim parom na ovaj način.

Ako i dalje planirate trgovati kanalom, pogledajte da je dovoljno velik.

Kad je par USDJPY snažan trend, obično se kreće bez većih nedostataka. Ponekad postoje stanke, ali ako se pridržavate dugog trenda, držite se toga. Jen ga može pratiti vrlo dugo. Kada trgujete na trendu, ne biste se trebali fokusirati na suprotne signale.

Ako kupnju zadržite duže vrijeme i vidite znakove kraja trenda, ne žurite s napuštanjem tržišta. Ovo je odlika ovog para. Ili zanemarite suprotne signale ili koristite različite metode, poput zaustavnog zaustavljanja, ili ručno označite najbliže razine i prenesite stop gubitak nakon njih. Ako izbije, onda se zadovoljite onim što ste dobili.

Fibonacijevi nivoi za valutni par USDJPY

Sada ću reći informacije korisne trgovcima koji u svom trgovanju koriste razine Fibonaccija.

Za ovaj par, značajne razine na kojima su mogući preokreti su 23,6 i 38,2:

Na snimci zaslona možete vidjeti primjer silaznog trenda koji se opaža u vrijeme pisanja članka na H4 kartama.

Pogledajmo dnevne karte. Ovdje započinje mogući nastavak uspona od 38.2:

Nakon toga, par je počeo postupno povećavati.

Ako koristite metodu Fibonaccija u trgovanju, tada na valutnom paru USDJPY obratite pažnju na razine od 23,6 i 38,2.

Postoji još jedna točka koja se odnosi na ovaj valutni par. Ne bojte se nekoliko puta upisati istu transakciju.

Uzmimo ovo kao primjer kako bismo to pojasnili. Da ste ovdje negdje sklopili sporazum, vjerojatno biste bili zaustavljeni stop gubitkom:

Ne bojte se ponovo ići u kupovinu:

Kao što vidite, ako imate signal i pokušali ste ući na tržište, ali zaustavni gubitak je zaustavljen, ne biste trebali odmah odustati. Ako postoje preduvjeti za isti posao, nemojte se bojati ponovno ući na tržište. Za određeni valutni par to je apsolutno normalno. To je njena specifičnost. Tehnička analiza djeluje gore od ostalih parova. Odgovor para na signale lagano je inhibiran.

Strategije za USDJPY koristeći volatilnost

Kao što se sjećate, skrenuo sam pozornost na činjenicu da je za vođenje USDJPY-a najpovoljnije vrijeme otvaranja američke sjednice, točnije 12 sati GMT.

Što nam daju ove informacije?

Ovo je prilika za izradu strategije za ulazak na prijelaz nakon otvaranja američke sjednice.

Mnogi od vas trebali bi biti upoznati sa strategijom eksplozije u Londonu, kad uđu u kvar na cjenovni kanal nakon otvaranja sesije u Londonu. Možemo uzeti sličnu strategiju za USDJPY.

Na snimci zaslona crvenim okomitim crtama sam označio satnu svijeću koja slijedi nakon uvodne američke sesije:

U pravilu, nakon ove svijeće imamo usmjeren trend kretanja. To traje sve do otvaranja sjednice u Londonu sljedećeg dana. To znači da možete održati dogovor do otvaranja sjednice u Londonu.

Postoje vrlo jaki pokreti, ali postoje i neutralni, ali ako odaberete odgovarajući zaustavni gubitak i vrijeme za izlazak iz položaja, možete ostvariti profit.

Dijeljenje rizika

Sada razgovarajmo o podjeli rizika. Pored valutnog para USDJPY, postoje i drugi, poput: GBPJPY, EURJPY, AUDJPY:

Ako trgujete ne samo na USDJPY-u, već i na nekim od njih, tada biste trebali obratiti pažnju da se parovi kreću na sličan način. Pokreti se ne podudaraju 100%, ali su vrlo slični. Slijedi da je najbolje podijeliti rizike na ukupan broj jen parova kojima trgujete.

Pretpostavimo da ako koristite prosječno 1% rizika po trgovini i istodobno trgujete na 2 para, tada bi za svaki valutni par trebalo upotrijebiti 0,5%. Podijelite rizike tako da u slučaju pogrešaka ne dobijete dodatni gubitak.

Nosite trgovinsku strategiju

Pogledajmo i strategiju trgovanja koja se često spominje prilikom trgovanja valutnim parom USDJPY.

Izravne manipulacije s ovim valutnim parom neće vam donijeti nikakvu zaradu, jer su swapovi negativna vrijednost:

Zašto se to događa? Jer jen je jeftina valuta zbog niske kamatne stope. Veliki investitori daju zajmove u jenama i taj novac koriste za kupnju dionica, valuta ili drugih vrijednosti na američkoj burzi.

Ako koristite neku vrstu strategije sa swapovima, tada morate trgovati na njemu na paru AUDJPY, jer za duge pozicije ima swap od 0,46:

Ne neki sjajni novac, ali bez obzira na to, možete zaraditi.

Koje vijesti utječu na USDJPY

Želio bih odmah reći da je ovo jedan od valutnih parova, na koji snažno utječu velike vijesti u vezi s američkim dolarom. Označene su crvenom ikonom na web mjestu. forexfactory.com:

Vijesti vezane uz Japan utječu na naš valutni par, ali dugoročno. Ako imate ekonomsko obrazovanje, onda ih možete i sami procijeniti.

Za trgovanje unutar dana, savjetujem vam da obratite pozornost na crvene vijesti o američkom dolaru, a vijesti o jenu mogu se zanemariti.

Da sumiram

Trgovanje USDJPY moguće je i potrebno, ali vrijedi se prisjetiti njegovih karakteristika. Dok se politika japanske vlade ne promijeni, dugoročno bi se trebala razmatrati kupovina ovog para. Tijekom dana trebali biste obratiti pažnju na otvaranje američke sjednice. Na njenoj osnovi također možete graditi strategije. Ako držite pozicije duže vrijeme prateći trend, tada je ova metoda trgovanja relevantna za USDJPY, jer su trendovi ovdje dugoročni.

Trgovanje konsolidacijama nema puno smisla jer imaju mali raspon. Jen intervencije trenutno se ne provode. Stoga, ako na Internetu upoznate podatke o njima, ne obraćajte pažnju na njih. Ako koristite razine Fibonaccije u trgovanju, za par USDJPY trenutne razine su 23,6 i 38,2. Parovi s jenom su slični, ako istodobno trgujete više njih, rizik podijelite na jednake dijelove.

Par ima izravnu povezanost s indeksom Nikkei 225. Ako trgujete H1-H4, otvorite indeksnu tablicu tako da u trenutku nepoštivanja USDJPY grafikona upotrijebite ovo u svojoj trgovini. Postoji i korelacija sa SnP500 indeksom i cijenama nafte. To vrijedi za dugoročne strategije i može se koristiti, pod uvjetom da držite položaje više od mjesec dana.

Najtronovitiji dan u tjednu na valutnom paru USDJPY je srijeda. Kretanje cijena je otprilike 90 bodova dnevno.

Tehnička analiza djeluje slabije nego na ostalim valutnim parovima. Bolje je gledati uzorke svijećnjaka na dnevnim kartama, a nema smisla trgovati na vremenskim okvirima ispod M15 unutar dana. I što je najvažnije, ne bojte se nekoliko puta ući na tržište, jer jen reagira na tehničku analizu pomalo kočeno. Nadam se da će vam gore opisani savjeti pomoći u vašoj trgovini japanskom valutom.

USDJPY nit na forumu

Pogledajte video: 500$ Profita Za Mesec Dana. Crypto-Portfolio #2 (Listopad 2019).

Ostavite Komentar