Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Gann Metodologija Uvod: Alati u MT4

Dobar dan, kolege Forex trgovci! Po popularnoj potražnji, započinjemo niz lekcija o Gannovoj metodologiji trgovanja.

William Gunn jedan je od najpoznatijih trgovaca 20. stoljeća. Njegova je trgovinska strategija izazvala široki odjek među suvremenicima. Gann je ostavio dojam nositelja nadljudskih intelektualnih sposobnosti. Ovdje neće biti suvišno rezervirati ključne karakteristike, bez kojih nema smisla krenuti čak i na put kreativnog pretraživanja - potragu za vrijednim i održivim trgovinskim strategijama. Gann je mnogo puta isticao da je temeljno načelo trgovca perfekcionizam, postojana želja za samo usavršavanjem. Nemojte biti zadovoljni postignutim, uvijek idite dalje i, udovoljavajući trenutnim zahtjevima tržišta, usmjerite kanal osobnog trgovinskog potencijala.

Gannova teorija i metoda

Gann se smatrala religioznom osobom. Vjerovao je u znanstvenu vrijednost Biblije kao najveće knjige ikad napisane. Bio je i zidar škotske povelje 32 stupnja, u vezi s kojim se pripisuje njegovo znanje o drevnoj matematici, iako je također bio poznat kao poznavatelj drevne grčke i egipatske kulture.

Gannove strategije predviđanja tržišta temeljile su se na metodama koje se koriste u geometriji, astronomiji, astrologiji i drevnoj matematici. Mišljenja o vrijednosti i značaju djela oštro su podijeljena. Gann je napisao i niz knjiga o trgovanju dionicama.

William Delbert Gunn Biografija

William Delbert Gunn rođen je 6. lipnja 1878. u selu Lufkin (Lufkin) u Teksasu.

Njegova je obitelj bila siromašna. Samuel, Susan i njihovo osmoro djece živjeli su u maloj kući, a mladi William svaki je put tri godine hodio sedam kilometara kako bi stigao do škole. Gann nikad nije završio srednju školu.

U dobi od 13 godina Gann je zarađivao za život prodajući cigare i novine u vlakovima. U procesu svoje aktivnosti čuo je puno razgovora o ulaganjima i slušao ove informacije.

Gann se pitao može li se budućnost zaista predvidjeti. Mnogi razgovori koje je čuo vjerojatno su se vrtili oko predviđanja cijena pamuka. Kako je to bilo moguće?

Godine 1903., u dobi od 25 godina, Gann se preselio u New York i počeo raditi u velikoj brokerskoj tvrtki na Wall Streetu. Tijekom prvog svjetskog rata, on i njegova obitelj preselili su se s Manhattana u Brooklyn. Gann je predvidio abdikaciju Williama Kaisera za 9. studenog 1918. i kraj rata.

Gann je započeo istraživanjem osnovnih principa cijena i filozofije o tome kako nagomilati bogatstvo i sačuvati ga. Nakon što je postao uspješan, želio je znati zašto se i kako se tržišta i brojke ponavljaju u određenim vremenskim ciklusima. To je dovelo do daljnjeg proučavanja antičke geometrije i astrologije. Te su studije pridonijele činjenici da je Gann u vrijeme svoje smrti, 18. lipnja 1955., akumulirao više od 50 milijuna dolara.

Gann je postao jedini financijski astrolog svog vremena. Citat magazina Commerce od 15. siječnja 1921. izvještava: "Njegovi proračuni temelje se na znanstvenoj literaturi, brojevima i astrologiji." Izvješteno je da je Gunn koristio avione za predviđanje prinosa usjeva, ali to je bilo malo vjerojatno jer je unaprijed znao što tržište radi. To je dokazano u njegovoj knjizi „Tunel kroz zrak“, gdje predviđa točno povećanje cijene pamuka od 8. rujna 1927. na 24.40 USD (str. 196), kao i u knjizi „Kako profitirati od prodaje robe“ na str. 208 što govori o predviđanju točnog vremena i cijene. Također je predvidio da će se 3. listopada 1931. burza zatvoriti zbog panične prodaje, 5. listopada tržište će se smanjiti, a 9. studenog 1931. tržište će se brzo kretati u rasponu od 85,51 do maksimalnih 119,15, kako je predviđeno u Tunnel Through zrak "na stranicama 321-323. Ova je knjiga objavljena 9. svibnja 1927. godine.

Nakon njegove smrti, Gann je postao pomalo legenda u financijskim krugovima. Njegova sposobnost ostvarivanja velikih financijskih dobitaka (kako na tržištu, tako i na kubanskoj lutriji i na utrkama) stvorila mu je reputaciju za neobjašnjivo predviđanje tržišnih trendova. Čak i sada se priča da je jednom kladio na određeni broj na kubanskoj lutriji, a na dan objave rezultata odletio je na Kubu u vlastitom avionu, čiji je pilot bila mlada žena, kako bi prikupio svoje dobitke, ne čekajući preliminarnu objavu rezultata. Kako je navedeno, predviđao je izbijanje Prvog svjetskog rata 1914. godine i nastalu paniku na burzi. U ožujku 1918. predvidio je kraj rata i odricanje od Kaisera. Predvidio je pozitivne promjene u poslovanju 1921., a u studenom 1928. predviđao je završetak tržišta bikova 3. rujna 1929. godine. Često, tijekom 1920-ih i 1930-ih, tržište nije pokazalo kretanje u pogledu promjena cijena pamuka i pšenice. Godine 1935. od 98 transakcija koje je sklopio s pamukom, žitom i gumom 83 ih je profitiralo. Njegov postotak profitabilnog obrta obično je prelazio 90%. Špekulante i trgovce zanimale su priče takve vrste: kako je mogao postići tako ogromne uspjehe?

Gann je napisao mnogo knjiga o trgovini u kojima je pomalo osvijetlio svoju tajnu, ali pomnim proučavanjem njegovih djela istinska tajna nam se izmiče. Umjesto toga, sam Gann spominje mistični izvor svojih metoda. U jednoj od svojih knjiga, Čarobna riječ, Gann obećava "zdravlje, sreću i blagostanje korištenjem čarobne riječi Jehova". Izlaže čitatelja promjeni u njegovom životnom putu, vodeći ga kroz najtajanstvenije dijelove Biblije, često ponavljajući sebi i tvrdeći da je Jehova (koga naziva "Izgubljena riječ") u određenom smislu (koji on nikada ne otkriva) ključni faktor, usmjeravajući nas do dobrih stvari u životu.

Mnogobrojni savjeti u Gannovim spisima informiraju pronicljivog čitatelja o njegovoj umiješanosti u slobodno zidarstvo. Na primjer, spominjanje Jehove kao Izgubljene riječi u citiranom djelu, pokazatelj je njegova upućivanja na naslov Kraljevskih arh-masona. Gann je bio član masonskih loža Commonwealth-Stella Lodge br. 409, Slobodni i prihvaćeni zidari, New York City. Međutim, njegova masonska karijera nije ključ njegovog zapanjujućeg uspjeha na Wall Streetu. Član slobodnog zidara postao je 15. prosinca 1922. i "stupio" na stupanj majstora slobodnog zida 27. ožujka 1923. godine. A 1939. Gann je "dao ostavku", odnosno napustio masonsku zajednicu. Kako je sam Gunn izvijestio, njegovo "najveće otkriće" napravljeno je u New Yorku 1908. godine. Kakva god bila njegova tajna, otkrio je to mnogo prije nego što je bio član masonske zajednice.

Iz svega navedenog mogli ste shvatiti da je Gann vrlo odvratna i nestandardna osoba.

Kroz tečaj ćemo proučavati alate kao što su:

 • Gannova linija;
 • fan gunn;
 • Gannova mreža;
 • Gannovi uglovi;
 • kvadrat od devet;
 • Gann Swing Trading;
 • Prognoza cijena i vremena

Današnji video tutorial u cijelosti je posvećen pregledu Gannovih alata, a posebno: linija, uglova i Gannovog ventilatora.

Ti su alati dostupni u Metatraderu 4 na ruti: Umetanje -> Gunn -> uglovi fan line.

Gann Line

Prije svega, razmotrit ćemo takav instrument kao što je "Gann Line", također poznat kao "jedan na jedan" ili "1 × 1", koji implicira odgovarajuću transformaciju cijene u odnosu na jedinicu vremena. Alat vam omogućuje izgradnju linije pod kutom od 45 °.

Gann je ovu liniju nazvao dugoročnom (uzlaznom ili silaznom) linijom trenda. Dakle, položaj cijena iznad uzlazne linije ukazuje na to da je tržište u bikovskom trendu. U skladu s tim, ako cijene zauzimaju poziciju ispod silazne trendove, to je tržište za medvjede. Sjecište linija ukazuje na prijelom glavnog trenda. Ako cijene tijekom porasta padaju na sličnu crtu, tada vrijeme i cijena dosežu ravnotežu. Sva daljnja raskrižja, zauzvrat, prijavljuju kršenje ove ravnoteže.

Da bi se izgradila Gannova linija, potrebno je definirati dvije točke.

Fan gunn

Zatim razmotrite alat zvan Fan Gunn. Linije Gann Fan-a crtaju se pod različitim kutovima od važne baze ili vrha na grafikonu cijena. Gann je smatrao da je linija trenda 1x1 najvažnija. Položaj krivulje cijena iznad ove crte znak je bikovskog tržišta, a ispod njega - medvjeđeg tržišta. Gann je vjerovao da je snop 1x1 snažna potporna linija u uzlaznom trendu, te je proboj ove linije smatrao važnim preokretnim signalom. Gann je identificirao sljedećih devet glavnih kutova, među kojima je 1x1 kut najvažniji:

 • 1x8 - 82,5 stupnjeva;
 • 1x4 - 75 stupnjeva;
 • 1x3 - 71,25 stupnjeva;
 • 1x2 - 63,75 stupnjeva;
 • 1x1 - 45 stupnjeva;
 • 2x1 - 26,25 stupnjeva;
 • 3x1 - 18,75 stupnjeva;
 • 4x1 - 15 stupnjeva;
 • 8x1 - 7,5 stupnjeva.

Da bi razmatrani omjeri rasta cijena i vremena imali odgovarajuće kutove nagiba u stupnjevima, osi X i Y moraju imati istu mjerilu. To znači da intervalni interval na osi X (tj. Sat, dan, tjedan, mjesec) treba odgovarati intervalom intervala na osi Y. Najjednostavniji način kalibracije grafikona je provjera kuta snopa 1x1: trebao bi biti 45 stupnjeva.

Gann je napomenula da svaka gore navedena zraka može poslužiti kao podrška ili otpor, ovisno o smjeru kretanja cijena. Na primjer, u uzlaznom trendu, 1x1 snop je obično najvažnija linija potpore. Pad cijena ispod linije 1x1 ukazuje na preokret trenda. Prema Gannu, tada bi cijene trebale pasti na sljedeću liniju trenda (u ovom slučaju to je 2x1 zraka). Drugim riječima, ako se jedna od zraka Gannovog obožavatelja (Fan Gann) razbije, trebali bismo očekivati ​​konsolidaciju cijena u blizini sljedećeg zračenja.

Gann Grid

Krenimo sada na naš posljednji alat nazvan Gann Grid.

Gann Grid (Gann Grid) trend je izgrađen pod kutom od 45 stupnjeva (Gann Lines). Prema Gannovom konceptu, linija od četrdeset i pet stupnjeva predstavlja dugoročnu liniju trenda (gore ili dolje). Sve dok su cijene iznad rastuće linije, tržište slijedi bikoviti smjer. Ako cijene ostanu ispod linije za ronjenje, tržište je okarakterizirano kao medvjeda. Sjecište Gannove linije (Gannova linija) obično signalizira prijelom glavnog trenda. Kada cijene padnu na ovu liniju za vrijeme porasta, vrijeme i cijene su u potpunosti uravnoteženi. Daljnje sjecište Gann linija ukazuje na kršenje ove ravnoteže i moguću promjenu trenda.

Da biste izgradili Gann Grid, morate navesti dvije točke koje određuju veličinu ćelija. Gann Grid pruža smjernice za mjesta konsolidacije cijena.

I u zaključku

Danas smo ispitali osnovne alate za Gann metodologiju trgovanja. Ne brinite, tada ćemo analizirati svaki alat detaljnije. U daljnjim ćemo studijama proučavati složenije strategije trgovanja i produbiti svoje znanje u okviru trgovanja u Gannu.

Pogledajte video: Strategije investiranja: Trend Hunting i Price Action (Siječanj 2020).

Ostavite Komentar