Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kako se koristi Fan Gunn


Pozdrav, drugovi forex trgovci! Nastavljamo niz lekcija o Gann metodologiji trgovanja.

U ovoj lekciji govorit ćemo o Gann Cornersima koje mnogi od vas poznaju kao "Fan Gann". Zapravo, ovo je jedno te isto. Analizirat ćemo kako izgraditi te kuteve, koja je njihova suština i najvažnije - kako Fan Gunn možemo primijeniti u svojoj trgovini.

Što su Gann Angles


Gannovi uglovi, ili Gannov ventilator, jedan je od standardnih alata koji su zadani u terminalu Metatrader.
Gannov indikator uključuje niz ravnih linija koje su izgrađene pod različitim kutovima s bazom na mjestu skretanja. Rezultirajuća slika nalikuje ventilatoru, odakle je i nastalo ime instrumenta. Kad se cijene približe, svaka od ovih linija pokazuje moguće razine podrške ili otpora.

William Gann napominje da njegov pokazatelj ne može u potpunosti predvidjeti da će tržište promijeniti smjer. To samo pokazuje trenutke u kojima postoji najveća vjerojatnost preokreta ili konsolidacije tržišta.

Raširena upotreba Gannovih uglova u okviru analitičkog rada na tržištu jedna je od najpopularnijih i istodobno složenih metoda tehničke analize. Ipak, vještine strukturnog ocjenjivanja i predviđanja dinamike deviznog tržišta, temeljene na teoriji uglova Williama Gunna, traže se alati za inventaru svakog profesionalnog trgovca. Vrijedno je spomenuti da su kutovi Hannah često zbunjeni trendovskim linijama, što, međutim, nije tako, unatoč karakterističnoj sličnosti.

Ključne razlike između Gannove linije i linije trenda su u tome što Gannovu liniju karakteriziraju dinamička svojstva koja joj omogućuju kretanje duž osi x (okomite osi) i y-osi (vodoravne), što trgovcu otvara širu funkcionalnost. Na primjer, možete analizirati imovinu putem grafova, pomoću kojih možete odrediti kutove fluktuacije tržišnog instrumenta, a zatim naznačiti granice njegove dinamike.

Ključni postulati tržišne dinamike u okviru Hannove teorije su sljedeći pokazatelji:

 • Kolebanje cijena, vremena i raspona tržišta;
 • Geometrijska struktura deviznog tržišta, čija nam analiza omogućuje predviđanje čimbenika daljnjeg razvoja njegove dinamike;
 • Temeljno ciklična priroda tržišne dinamike.

Gann je usporedio prirodu tržišta s prirodom čovjeka, analizirajući prošlost i sadašnjost iz kojih se može izvesti niz potrebnih zaključaka u vezi s njegovom budućnošću.

Kako se Fan Gunn primjenjuje u praksi

Sada je vrijeme da se kaže kako se Gannovi uglovi primjenjuju u praksi.

Osobitost primjene Gannove teorije u praksi je ta što se ona fokusira na dva klasična modela svoje teorije, osmišljena kako bi pomogla trgovcu u predviđanju kretanja na tržištu:

 • Model vremena studija koji uključuje utvrđivanje ciklično ponovljenih datuma;
 • Model cjenovnog razreda koji uključuje linije za podršku i otpor kao i točke okreta.

Budući da takve prakse zahtijevaju duboko znanje i iskustvo trgovaca, bilježimo najvažnije tehničke točke koje se prvo moraju zapamtiti.

Trgovac mora odlučiti o modelima koje će koristiti prilikom analize tržišta uz pomoć Gannovog obožavatelja. Najčešći od njih su modeli 1, 1 × 2 i 2x1, od kojih svaki podrazumijeva određeni nagib linija. Međutim, među tim modelima i, shodno tome, postoji puno više kutova:

 • 1 × 1 - 45 stupnjeva
 • 1 × 2 - 63,75 stupnjeva
 • 1 × 3 - 71,25 stupnjeva
 • 1 × 4 - 75 stupnjeva
 • 1 × 8 - 82,5 stupnjeva
 • 2 × 1 - 26,25 stupnjeva
 • 4 × 1 - 15 stupnjeva
 • 8 × 1 - 1,5 stupnjeva

U tim varijablama nema ništa komplicirano: prva od njih odgovara jedinici vremena, druga jedinici cijene, a formula prikazuje omjer cijene i vremenskog razdoblja.

Posebno treba spomenuti model od 45 stupnjeva, također poznat kao 1 × 1.

Prema Gannu, linija 1 × 1 je linija dugoročnog trenda: prema gore ili prema dolje. U ovom modelu, položaj cijena iznad rastuće linije ukazuje na bikoviti trend, a ispod silazne vrijednosti na medvjedast trend. Rasprostranjenost crte koja prelazi cijenu upućuje na promjenu trenda. Važno je naglasiti da linija 1: 1 predstavlja ravnotežu između cijene i vremenskog raspona. Česta pojava na tržištu je kada se cijena približi liniji, tada su vrijeme i cijena uravnoteženi.

Linija izgrađena kao dio odnosa 2 x 1 izvještava da se tijekom dvije jedinice vremena cijena promijenila za jednu jedinicu. Prema tome, ako radite s linijom 4 x 1, tada jedinica cijene postaje proporcionalna četiri jedinice vremena.

Kako izgraditi Gann uglove na grafikonu

Pokušajmo primijeniti Gannove uglove (Fan Gann) u praksi. Gannovi uglovi zacrtani su s vrha trenda. U ovom slučaju to je najniža točka. Izgradimo liniju 1x1 pod kutom od 45 stupnjeva. Kako odrediti kut od 45 stupnjeva? Vrlo jednostavno. Pod ovom ćete linijom odmah započeti kontakt s trendom. S izgradnjom kuta gotovo je nemoguće pogriješiti. Sve ostale linije povuku se automatski.

Obratite pažnju! Jednom izgrađen, ovaj obožavatelj ima velik broj kontaktnih točaka i kontakt s trendom u budućnosti. Drugim riječima, ovi se kutovi mogu koristiti kao dodatni alat za tehničku analizu u obliku razine potpore i otpora. Trgovanje upotrebom samo jedne stvari - ovog alata, toplo ne preporučujemo.

Također, Hannova teorija ima niz sličnosti s linijama ventilatora na temelju Fibo koeficijenata. U svjetlu kretanja tržišta prema gore ili prema dolje, kutovi se transformišu unutar postojećeg trenda, tvoreći razinu otpora i podrške.

Kao što već možete shvatiti, ovaj alat nije povezan s bilo kakvim posebnim trgovačkim strategijama, ali može poslužiti kao dobar dodatni alat za određivanje razine podrške / otpora, kao i točka kretanja trendova.

Još jedan ključ - potražite odstupanja u vremenu i cijeni. Cijena će uvijek težiti srednjoj liniji.

Pogledajte video: Setting Fan Pattern on a Spray Gun for Spraying Automotive Primer, Base Coat, and Clear Coat (Listopad 2019).

Ostavite Komentar