Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Temeljna analiza za 2016. godinu

Pozdrav prijatelji Forex trgovci! Danas bih želio razgovarati o tome što očekivati ​​od glavnih valuta u 2016. godini. A ako tehnički gledamo parove na novogodišnjem webinaru, tada bi se fundamentalna analiza trebala izdvojiti odvojeno.

Fundamentalna analitika 2016

Prema statističkim podacima, 52 od posljednje 53 godine, svjetsko gospodarstvo pokazalo je kontinuirani rast i samo je razdoblje Velike recesije pokazalo blagi pad globalnog BDP-a. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, razdoblje od prosinca 2007. do lipnja 2009. imalo je najveći utjecaj na globalnu ekonomiju od Drugog svjetskog rata.

Ekonomija je danas u fazi obnavljanja stopa rasta proteklih godina, što je doprinos i naprednih i zemalja u razvoju. Dakle, europske zemlje obećavaju da će se osjećati malo bolje kad teže Azije čekaju Aziju.

Najteže razdoblje prolaze zemlje ovisne o resursima, a čija je ekonomska dobrobit uvelike ovisna o stanju na tržištu sirovina. Udio zemalja ovisnih o rudarstvu i izvozu minerala konstantno raste i do 2011. iznosio je 26% svjetske ekonomije, a za 20 godina ta brojka može premašiti vrijednost od 50%. U prosjeku, države ovisne o resursima mnogo su inferiornije u pogledu ekonomskog razvoja od onih koje se ne oslanjaju na resurse.

MMF je u svom izvješću iz rujna dao pregled globalne ekonomije, koji daje intermedijarni pogled na globalnu situaciju u svijetu. MMF predviđa širenje globalne ekonomije u 2016. godini, sa stopama inflacije od 3,6%, prema 3,1% u ovom trenutku.

Zauzvrat, Sjeverna Amerika očekuje približnu podudarnost s prošlogodišnjim pokazateljima rasta, kada se susjedna Kanada priprema za usporavanje, s obzirom na orijentaciju zemlje na robu. Rast meksičke ekonomije također obećava da će ostati stabilan, s niskom inflacijom i niskom nezaposlenošću.

Budućnost eurozone

Sljedeće godine Europska unija očekuje umjereni rast od 1,9 posto BDP-a. S obzirom na minimalni priraštaj stanovništva na kontinentu, to je prilično vrijedan pokazatelj, ali ne izaziva veliko zadovoljstvo. Ranije ove godine, industrijski sektor pokazao je značajan pad, ali do tada je već uspio nadoknaditi većinu gubitaka. Između ostalog, problemi s Grčkom teško su utjecali na opće temeljne pokazatelje, a vodeće su ekonomije ostale neoštećene.

Unatoč prisiljavanju u britanskom tisku informacija o nedostatku namjere Europske središnje banke da smanji kamatnu stopu u prosincu, odluka je ipak donesena u smjeru ublažavanja za 10 baznih bodova (ili 0,1%). Kao rezultat toga, pogrešna interpretacija glasina izazvala je veliko okupljanje europske valute u odnosu na dolar.

Što je još iznenađujuće, kretanje se nastavilo u istom smjeru i nakon objave stvarnih podataka o stopama. Zbog razočaravajućih izjava banke, medvjedi su se stisnuli u neugodan položaj, čekajući rezultate predstojeće konferencije za novinare.

Očito je ECB dovela kupce u stanje oduševljenja najavom produženja plana kvantitativnog ublažavanja najmanje 6 mjeseci unaprijed. Reakcija na tržištu bila je kao da je banka zaista povisila stope: euro raste, njemački DAX indeks pada, a prinosi na obveznice rastu. Djelomično, takva reakcija može biti posljedica smanjenja inflacijskih očekivanja za 2016., no u budućnosti to može donijeti samo više problema nego što se ispostavilo kao dobro i dalekovidno rješenje.

Doista je vjerojatnije da ECB ne razumije u potpunosti koje su mjere potrebne za poticanje inflacije i gospodarskog rasta u narednoj godini. A s obzirom na činjenicu da je trenutno opća gospodarska situacija na vrhuncu nego na dnu, prevazilaženje krize uvelike ovisi o daljnjim koracima koje je poduzela središnja banka.

Najvjerojatnije, već početkom 2016., tečaj EURUSD para napokon će doći u paritet.

Kriza u Velikoj Britaniji

Nedavno slabljenje funte prema američkom dolaru (GBPUSD) testira očekivanja igrača za rano povećanje stopa u 2016. Ekonomski podaci su na strani ublažavanja, s gubicima u oba sektora industrije i građevinarstva. S druge strane, indeks poslovne aktivnosti u sektoru usluga premašio je očekivanja s vrijednošću od 55,9. Ipak, sa sigurnošću možemo reći da negativni podaci o indeksu potrošačkih cijena više od zasjenjuju tek nešto viši od očekivanog pokazatelja.

Grafikon u nastavku prikazuje pokazatelje inflacije u usporedbi s dinamikom rasta BDP-a. Oba su pokazatelja pala u 2015. godini, a očito je da ćemo prije odlučivanja o povećanju stope morati vidjeti preokret u trendu oba pokazatelja. To potvrđuju i komentari glavnog bankarskog ekonomista Andyja Haldanea, koji tvrdi da će sljedeća odluka o kamatama vjerojatno biti ublažavanje, a ne povećanje. U svakom slučaju, povećanje se ne može očekivati ​​barem do druge polovice 2016. godine.

Kao rezultat toga, odluka o zadržavanju stopa nepromijenjena i snažna odstupanja između politike Banke Engleske i FED-a bit će glavni čimbenici koji utječu jeftinije funte sljedeće godine.

Sjeverna Amerika

Federalne rezerve su u srijedu, 16. prosinca, povisile kamatne stope, što se nije dogodilo gotovo cijelo desetljeće. Sada s pouzdanjem možemo reći da je američko gospodarstvo u potpunosti izliječilo sve rane nanesene financijskom krizom 07-09. Fed je povećao kamatne stope za četvrtinu na 0,50%, okončavši raspravu o tome je li američko gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži velike troškove zaduživanja.

Credit Suisse Investment banka predviđa američki gospodarski rast od 2,5% u 2016. godini, zajedno s povećanjem zaposlenosti i plaća, što zauzvrat može potaknuti inflaciju. Međutim, ako je prognoza švicarske banke vrlo optimistična, tada je zauzvrat dinamika rasta BDP-a SAD-a u posljednjih nekoliko godina nestabilna i pokazuje trend opće slike.

Naravno, razmjeri domaće američke ekonomije pomoći će zaštiti zemlju od globalne recesije, jer je više od polovice prihoda američkih tvrtki domaćih. S druge strane, trećina američkog korporacijskog prihoda ostvaruje se u inozemstvu, što onemogućuje potpuno osiguravanje poduzeća od učinaka usporavanja globalnog rasta. Međutim, nacionalna valuta još uvijek ima dovoljno snage da izvrši značajan pritisak na tečajeve zemalja slabijeg gospodarstva i Usklađivanje dolara s eurom upravo je iza ugla.

Azija

Azijska regija ostaje fenomen nepredvidivosti za globalnu ekonomiju. Konkretno, teško je reći što se točno događa usred kineske gigantske ekonomije. Prema službenim podacima, stopa rasta BDP-a u posljednjem tromjesečju iznosi 6,9 posto, u usporedbi sa 7 u prethodnom. Ali tko vjeruje službenoj statistici? Znamo da je veličina američkog izvoza u Kinu pala početkom ove godine, ali se pomalo oporavljala posljednjih mjeseci. Potrošači pomažu gospodarstvu, a dobre vijesti daju niske kapitalne izdatke.

Japan je pao u recesiju, što je nastavak desetogodišnjeg pada, nakon eksplozije gospodarskog balona osamdesetih i početka devedesetih. Iako je stopa nezaposlenosti i dalje vrlo niska, smanjenje stanovništva i radne snage sprečava bilo kakvo značajno povećanje, dok su kamate blizu nule ili čak niže. Demografsko pitanje i dalje ima negativan utjecaj, a postaje očito da Banka Japana ne nastavlja svoj program kvantitativnog ublažavanja samo zato što više nema tu mogućnost. Na kraju je već najveći vlasnik javnog duga u Japanu po značajnoj marži.

Revizija podataka o BDP-u Japana pokazala je rast u trećem tromjesečju, ali kontinuirani pad kineske trgovinske bilance ostavlja prostor sumnji za sve azijske izvoznike, od kojih je Japan jedan od najvećih. Malo je vjerojatno da se u trenutnoj ekonomskoj situaciji može očekivati ​​pozitivan ishod USDJPY, čija će stopa, prema mnogim stručnjacima, dostići vrijednost od 130 za dolar do kraja prve polovice 2016.

Indija zauzvrat pokazuje stalni rast, ali kapitalna potrošnja ove je godine pala. Potrošačka potrošnja i niske cijene robe su snage indijske ekonomije i potaknut će njeno daljnje širenje.

Prijetnja devalvacije rublja

Danas je tečaj rublje više nego ikad ovisan o vanjskim čimbenicima. Prije svega, stanje na svjetskom tržištu sirovina utječe na stanje ruske ekonomije, jer ista nafta i dalje čini značajan dio izvoza zemlje. Neizravni utjecaj na tržište sirovina u određenoj mjeri određuje usporavanje gospodarskog rasta u Kini. S obzirom na činjenicu da je Kina i dalje najveći potrošač sirovina na svjetskom tržištu, usporavanje nebeske ekonomije može izravno utjecati na cijenu crnog zlata.

Ministarstvo financija Ruske Federacije priznaje kratkoročni pad cijena nafte na 20 dolara po barelu sljedeće godine. Teoretski, ova situacija može dovesti do smanjenja veličine ponude na tržištu, a cijene će početi ponovo rasti. Međutim, unatoč činjenici da je Ministarstvo financija predvidjelo oporavak rasta BDP-a do kraja ove godine, daljnji pad cijena nafte prisilio je reviziju prognoze. Na to ukazuju i stručnjaci iz Morgan Stanleya, očekujući oporavak pokazatelja najkasnije 2017. godine.

Također, prilično veliku ulogu igra američka politika, uključujući promjenu stope Feda. Prvi zamjenik predsjednika Središnje banke Sergej Shvetsov priznaje mogućnost deprecijacije dolara odmah nakon odluke o povećanju kamatne stope. Kao rezultat, s obzirom na privremenu stabilizaciju, strani stručnjaci obećavaju ograničiti raspon oscilacije u nacionalnoj valuti u regiji od 65-75 rubalja. za dolar sljedeće godine. Međutim, širenje programa sankcija protiv Rusije možda će valutu poslati oko 90-100 rubalja. za dolar.

Igrači koji zaostaju

Zemlje ovisne o resursima prolaze kroz teška vremena. To su uglavnom zemlje većine Latinske Amerike, Afrike i dijelova Azije. Cijene robe u prosjeku su 30 posto ispod vrhunca iz 2011., što dovodi do smanjenja u rudarskoj i naftnoj industriji, kao i poljoprivredi. S druge strane, trenutna razina cijena i dalje je viša nego prije 2007., ali to ne opravdava nedostatak rasta u proizvodnom i građevinskom sektoru.

Najgora situacija u Brazilu. Prvo, to je smanjenje ekonomske aktivnosti i ništa više od razdoblja depresije očekuje zemlju u 2016. godini. BDP je pao za -4,5%, dok su kamatne stope bile na 14,25%, dok je inflacija bila odmah ispod desetine posto. Brazilski real pao je tijekom godine za više od 30% i očekuje se da će zadržati zamah u 2016. godini.

Najvjerojatnije će globalni pokazatelji rasti nešto sporije od predviđanja MMF-a, prvenstveno zbog situacije u Kini i njezinim susjedima. No, s druge strane, 2016. se vjerojatno neće jako razlikovati od onoga što smo vidjeli posljednjih godina i glavna razlika bit će u teksturi budućeg rasta, s velikim rastom u Europi, manjim u azijskoj regiji i zemljama koje su visoko ovisne o izvlačenju resursa.

Pogledajte video: Kako je Ajnštajn pokrenuo Zemlju (Veljača 2020).

Ostavite Komentar