Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Kako kombinirati nekoliko savjetnika na jednom računu?

Dobar dan, dame i gospodo, trgovci!

Glatka i lijepa krivulja rastućeg prinosa, bez značajnih razlika, ne samo daje trgovcu estetski užitak, već i savršeno privlači ulaganja. Ovo je san bilo kojeg ozbiljnog Forex trgovca. I u današnjem ćemo članku shvatiti kako ga oživjeti. Reći ću vam uz pomoć kojih tehnika možete dobiti lijepu krivulju prinosa od nekoliko savjetnika koji trguju na jednom računu.

Prava i kriva krivulja prinosa

Kao što mnogi od vas vjerojatno već znaju, možete dobiti lijepu krivulju prinosa od trgovačkih savjetnika koji koriste opasne metode upravljanja položajima u svojim algoritmima, poput martingala ili gubitaka u gubicima. U tim se slučajevima ispada vrlo lijepo, na primjer ovo:

Ili ovako:

Pa ipak, ako uključite prikaz crte kapitala (sredstva na računu), naše će oči vidjeti znatno manje ugodnu sliku takozvanog "snopa", što jasno daje do znanja da smo pred nama mreža:

Nećemo sada raspravljati o zaslugama i nedostacima trgovanja opasnim savjetnicima, samo ću reći da ulagači u takve robota ne žure u povjerenje njihovom teško zarađenom novcu, baš kao što ne biste trebali. Da, uz odgovarajuću vještinu, vještinu i srodnu sreću, oni se mogu koristiti za zarađivanje novca, a nije loše, ali ipak je opasno povjerenje takvim robotima s dobrim novcem, a posebno stranim novcem, ulagačima, nije najbolje rješenje. Takva krivulja prinosa, unatoč svojoj ljepoti, nije ispravna.

Evo primjera ispravne krivulje prinosa:

Ili još jedna stvar:

Da, nisu savršeno glatke, ali uprkos tome i prelijepe. Pa kako postići ovaj rezultat? U čemu je tajna? Zašto većina savjetnika zaista ima neke krivulje prinosa, a samo jedinice zaista privlače oko? Pokušat ćemo to shvatiti.

Broj instrumenata kojima se trguje

Jedan od tri faktora koji omogućuju lijepu krivulju prinosa je broj kojima se trguje instrument. Pretpostavimo da ste napisali savjetnika, optimizirali ga u što većem broju valutnih parova i proveli testiranja na malom stvarnom računu za 3-6 mjeseci. Sljedeći korak bit će provjera valutnih parova koji su pokazali negativne rezultate.

Analizirajmo primjer Azijskog stručnjaka. U praćenju myfxbook-a postoji mogućnost korisničke analize, na primjer, analize trgovine za svaki par zasebno. Trebamo. Identificirao sam valutne parove za koje rezultati savjetnika ne izgledaju baš dobro:

To su parovi GBPUSD, USDCAD, GBPCHF, EURCHF. Izbacio bih ih iz košarice uz daljnje trgovanje kao savjetnik. Preostali USDHF, USDJPY, GBPCAD, EURGBP:

Imajte na umu da je krivulja prinosa postala glađa, prinos je opao sa 70% na 60%, ali pad je smanjen za pola.

Ogroman plus rada savjetnika na maksimalnom broju instrumenata za trgovanje jest da se transakcije s gubicima na jednom instrumentu kompenziraju profitom na drugom, što se jasno vidi u ovom primjeru - pogledajte ružan rad parova koji smo izbacili i rad savjetnika pri punoj pare. U ovom slučaju, uspješni parovi izrazito su produžili neuspješne. Štoviše, uspješniji parovi, što je prirodno bolje, to će biti glatkija krivulja konačnog prinosa.

Još jedna pozitivna stvar u korištenju najvećeg mogućeg broja alata je ta što čak i profitabilni skup (skup postavki) ponekad ne može djelovati vrlo učinkovito, ali će ga preostali parovi izvući. Na primjer, parovi koje smo bacili možda nisu toliko loši, samo što nisu trgovali određeno vremensko razdoblje, a nakon tjedan ili mjesec dana mogli bi se iznenada pokazati u svoj svojoj slavi. Otuda i logičan zaključak - trebate razdvojiti stvarnu i demo košaru. Samo provjereni setovi koji su dokazali svoju vrijednost idu na stvarni račun, trgovanje cijelom našom krpicom nastavlja se demonstrativno, s periodičnom analizom u nadi da će pronaći komplete koji jednostavno nisu imali vremena pokazati. Usput, tko je rekao da u košarici treba biti jedan savjetnik na istom paru s jednim setom? Što učiniti ako vam se nakon optimizacije svidjelo nekoliko setova? Zaboravite na muke izbora, stavite oba seta na posao i ostavite vremena da odaberu pristojan set za nas. Mali životni hak: ne zaboravite postaviti različite čarolije i različite komentare za dva različita skupa na isti par u postavkama; Najbolje je u komentar upisati naziv skupa.

Sati i vrste strategija

Dakle, još uvijek ste me slušali i testirali desetak svojih savjetnika na malim računima prilično dugo, odabrali komplete i spremni ste sve to staviti na glavni stvarni račun. Vrijeme je da otkrijete koje savjetnike treba sastaviti, a koje je bolje spremiti za drugi račun. Idealna košarica je ona u kojoj se transakcije ne otvaraju istovremeno, a ako se otvaraju, onda ne koreliranjem valuta, ali ako se one povezuju, onda u različitim smjerovima. Drugim riječima, vaš zadatak je odabrati savjetnike na takav način da se njihove transakcije ne presijecaju, u protivnom ćete samo nehotice povećati rizike - zamislite da su vaši savjetnici istovremeno otvarali kupovinu u funti, Židovima i jenu i, osim toga, prodaju franka i eura, primjerice rizik po trgovini od vašeg savjetnika je 2%. Što će se dogoditi ako sve ove transakcije dobiju stop gubitak, jer je logika EA ista i parovi idu vrlo slično? Tako je, dobivate ukupni gubitak od 10% depozita.

Da biste to izbjegli, možete koristiti nekoliko trikova. Već smo raspravljali o jednom od njih - odabiru najboljih setova na temelju rezultata ispitivanja na malom stvarnom skupu. To će vam omogućiti da dobijete skupove s najboljom statistikom, uključujući, primjerice, minimalnu vjerojatnost ponovljenog posla s gubitkom.

Također je vrijedno izbjegavati postavljanje savjetnika s cikličkim povlačenjem koji se preklapaju. Ako je strateška značajka, primjerice, neučinkovito ljetno trgovanje svim valutnim parovima, što se jasno vidi i na testovima, ne biste ga trebali koristiti u ovom razdoblju s velikim rizikom i velikim brojem instrumenata kako biste izbjegli duboka odstupanja.

Drugi trik je instalirati savjetnike s različitim principima rada u košaru, idealno s različitim vremenima trgovanja. Na primjer, instaliranje noćnog trgovanja skalerom u azijskoj sesiji, srednjoročni unutardnevni robot koji trguje europskim i američkim sjednicama i nekoliko dnevnih skalera s rijetkim preciznim unosima nekoliko puta mjesečno na jednom instrumentu. Tada će se vjerojatnost da će se 5 transakcija otvoriti odmah značajno smanjiti.

Radna ograničenja

I treći trik, dostupan samo onima koji su napisali vlastite savjetnike, je programiranje ograničenja u otvaranju naloga za njihove algoritme. Na primjer, koristim sljedeće ograničenje: ako otvoreni trenutni rizik za pozicije u košarici (otvoreni - tada narudžbe i dalje imaju rizik od gubitka, nisu zaštićene probojima) prelazi određeni prag (prema broju transakcija (na primjer, 3 transakcije odjednom) ili ukupnom riziku (ne više od 6%)), zatim se novi posao preskače. U ovom slučaju hipotetička situacija s gore opisanom ogromnom lozom u načelu je isključena. Složenija verzija gore opisanog algoritma je uključivanje u izračun korelacije valutnih parova. Odnosno, moguće je uzeti u obzir i ne uzeti u obzir ne samo transakcije za koje su gubici već isključeni (zbog zaštite profita zaustavnog gubitka), već i parove usmjerene u različitim smjerovima. Na primjer, zašto ne dopustiti da se dogodi ugovor o kupnji GBPUSD-a ako EURUSD ostane u našoj prodaji? Već je jedna od tih transakcija vjerojatno istinita i blokira gubitak druge.

Kratki sažetak:

- optimizirajte svoje savjetnike na što većem broju alata;

- ako ne možete odlučiti koji skup želite, stavite obje s različitim čarobnim karticama;

- započnite s testiranjem novog robota na malom stvarnom računu;

- nakon 3-6 mjeseci stavite najbolje setove na svoju glavnu stvarnost;

- ne zaustavljajte rad savjetnika na malom stvarnom računu - neki se kompleti ipak mogu pokazati;

- pokušajte u košarici odabrati savjetnike s različitim načelima i radnim vremenom kako biste izbjegli dupliciranje transakcija;

- ako ste sami programirali svoje savjetnike, razmislite o funkcijama koje ograničavaju mogućnost trgovanja savjetnicima na odgovarajućim alatima.

Zaključak

Već je samo prikupljanje najmanje pet profitabilnih dobrih savjetnika i provođenje testova za njih u trajanju od najmanje tri mjeseca. Ali s druge strane, što je lako u trgovanju? Algoritamski trgovci imaju puno prednosti u odnosu na trgovce koji trguju rukama, a među njima je i prilika da dobijete glatku krivulju prinosa, jer s vašim rukama praćenje 20-30 pari unutardnevnih trgovanja vrlo je težak zadatak za osobu. Ipak, upravo ona najčešće daje tako atraktivne krivulje prinosa.

Sada su svjesne glavnih značajki rada nekoliko savjetnika na jednom računu. Ostaje samo mukotrpno sastavljanje vlastite idealne košarice savjetnika, što uz znanje stečeno u ovom članku postaje izvediviji zadatak. Pa, mogu se samo nadati da će vam ovaj članak pomoći u sastavljanju vašeg "stroja za zarađivanje novca".

Pogledajte video: Zeitgeist Addendum (Veljača 2020).

Ostavite Komentar