Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Sve o japanskim svijećama

Danas su svijećnjaci de facto standard za većinu trgovačkih platformi i sustava za praćenje. Takvu popularnost zaslužuju zbog svoje informativnosti i lakoće prikazivanja informacija o trgovanju na tržištu. Ovo je uistinu napredan alat za predviđanje tržišnih trendova, sve prednosti koje su zapadni trgovci mogli cijeniti tek početkom prošlog stoljeća. Omogućeno nam je uživanje u svim prednostima široke japanske baštine bez ikakvih troškova. Japanske svijeće nalaze se u današnjem materijalu.

Kratki izlet

Korijenje svijećnjaka, kao što pretpostavljate, potječe iz Japana. Japanski trgovci počeli su primjenjivati ​​tehničku analizu u 17. stoljeću, gotovo od samog početka razmjene. Trgovci rižom tog vremena mogli su primijetiti visok potencijal na novo izmišljenom načinu predstavljanja dinamike cijena. Istodobno, Homma Munehisa, koja se smatra prvim izumiteljem ljestvičarskih karata, dala je značajan doprinos popularizaciji japanskih svijeća.

Doista, grafikon svijećnjaka ima neke očite prednosti u odnosu na tradicionalne linearne i bar karte koje su u to vrijeme koristili zapadni trgovci. To se nastavilo sve do devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su materijali Stevea Nisona objavljeni na temelju grafičke analize financijskih tržišta na temelju japanskih svijeća. Otkrio je i desetine gotovih formacija svijeća zapadnom svijetu, koje su same po sebi signal za akciju. Oni uključuju uzorke "Večernja zvijezda", "Jutarnja zvijezda", "Trostruki štrajk", "Tri vrane" i mnogi drugi.

Ova je tema detaljnije obrađena u knjizi "Japanske svijeće" Gregoryja Morrisa, gdje je značajan dio materijala posvećen praktičnoj upotrebi ljestvicama svijeća.

Za razliku od tradicionalnog linijskog grafikona, u jednom elementu - svijeći, dobivamo čak četiri pokazatelja umjesto jednog. Vidljivost svijeće zauzvrat vam omogućuje gotovo trenutno prepoznavanje složenih grafičkih uzoraka na grafikonu. To značajno povećava informativni sadržaj grafikona i omogućava sveobuhvatnu analizu tržišta.

Priroda svijeća pomaže u razumijevanju psihologije trgovaca, što je važan aspekt analize svijeća. Tablica sa svijećama omogućila nam je prepoznavanje standardnih obrazaca ponašanja trgovaca i, u skladu s tim, predviđanje njihovih sljedećih odluka. Kao rezultat toga, primitivna, na prvi pogled, analiza omogućila je svom tvorcu da značajno poveća svoj kapital.

Formiranje svijeća

Svaka svijeća na grafikonu označava raspon cijena za određeno razdoblje, koji se također naziva vremenski okvir. Svijeća se sastoji od tijela, obično bijelog ili crnog, i dvije sjene (repova), iznad i ispod tijela. Sjena svijeće označava maksimalne i minimalne cijene za razdoblje.

Bikovska svijeća (obično bijela) znači da je cijena zatvaranja razdoblja bila veća od početne cijene, drugim riječima, cijena je porasla. Medvjeda svijeća (u pravilu crna) znači da je cijena na zatvaranju bila niža od otvorene, odnosno da je cijena pala.

U nekim slučajevima tijelo svijeće može u potpunosti izostati ako je početna cijena za to razdoblje jednaka cijeni zatvaranja, odnosno na kraju razdoblja cijena se nije promijenila. Takva se svijeća također naziva Doji.

Druga krajnost je kada svijeći nedostaje jedna ili obje sjene. To se događa kada je cijena otvaranja i zatvaranja razdoblja njegova maksimalna i minimalna vrijednost.

Psihologija trgovaca

Za jednu vrstu svijeća možemo odrediti ponašanje kupaca i prodavača i, u skladu s tim, procijeniti njihove buduće namjere. Postoji mnogo uzoraka svijeća čija je identifikacija važna komponenta tehničke analize, ali kako sve stoji na površini, možete naučiti "čitati" svijeće, a da uopće ne znate o tradicionalnim obrascima svijeća.

Veličina svijeće je prvi parametar na koji biste trebali obratiti pažnju. Što je veća relativna veličina tijela svijeće, to je jači pritisak kupaca ili prodavača. Svijeća s velikim bijelim tijelom ukazuje na rasprostranjenost bikovskih raspoloženja. To znači da su na kraju razdoblja prevladavali kupci. Tamna svijeća ukazuje na prevlast prodavača.

Kratke svijeće, naprotiv, ukazuju na stvaranje konsolidacije ili stagnacije. Obično se to događa kada je broj kupaca i prodavača približno jednak, a tržište još nije odlučilo u koji će smjer krenuti.

Dakle, relativno pozicioniranje svijeće igra važnu ulogu. Velika bijela svijeća nakon dugog silaznog trenda može ukazivati ​​na promjenu smjera glavnog trenda. Ako se takva svijeća probije kroz razinu otpora, to može značiti utvrđivanje nove razine cijena.

Istovremeno, ne možemo sa sigurnošću reći što se dogodilo u procesu formiranja svijeća. Kretanje cijena od mjesta otvaranja do točke zatvaranja može biti bilo pravocrtno ili cik-cak. Obično, za određivanje prirode pokreta, dovoljno je spustiti se jedan ili dva vremenska okvira, ako je moguće.

Veliki rep na jednom kraju obično ukazuje na promjenu bikovskog raspoloženja u medvjedić (i obrnuto) u procesu stvaranja svijeća. Svijeća ovog oblika popularno se naziva pin-bar, a nastaje u krajnjim krajevima, u pravilu, kao promjenu kratkoročnog smjera ili nastavak trenda nakon korekcije. Takve se svijeće često mogu primijetiti na važnim ključnim razinama, koje cijena nije mogla probiti, s velikim repom koji leži na razini.

Kao što je već spomenuto, za praćenje kretanja cijena unutar svijeće dovoljno je spustiti se na niži vremenski okvir. Na primjer, ako se na dnevnoj ljestvici formira šipka, zatim da biste vidjeli postupak formiranja svijeća, samo se spustite na sat vremena.

Satni grafikon prikazuje tipično kretanje osovinom. Cijena prvo raste, a otprilike sredinom razdoblja počinje padati, zatvarajući se blizu razine otvaranja.

Ponekad borba između kupaca i prodavača doseže zenit, kao rezultat toga, što na Doji karti promatramo s vrlo velikim sjenama. To ukazuje na visoku razinu neodlučnosti na tržištu, kada je trgovina vrlo aktivna, ali bez vidljivog rezultata.

Raspoloženje svijeća

Da bi preciznije odredio prirodu svijeće, stručnjak za cijenu akcije Lance Begs predstavio je koncept "raspoloženja" svijeće. Ovaj pristup ima neke prednosti u odnosu na tradicionalnu klasifikaciju svijeća, jer se ne fokusira samo na boju svijeće, već uzima u obzir prirodu kretanja cijena. Mogu postojati 3 vrste raspoloženja: bikov, medvjedast i neutralan. Uz to, svako raspoloženje dodatno ima 3 gradacije (razine): visoka, srednja i niska.

Ako se svijeća zatvori iznad prethodnoga, bit će bikovsko raspoloženje. Naprotiv, ako je cijena zatvaranja razdoblja ispod prethodne niske, svijećnjak ima medvjeđe raspoloženje. Neutralna svijeća za raspoloženje nastaje kada je cijena zatvaranja u granicama prethodne svijeće. Odnosno, zatvaranje trenutne svijeće trebalo bi pasti u jednu od 3 zone u odnosu na prethodno razdoblje.

Dalje, možemo odrediti razinu raspoloženja svijeće. Da biste to učinili, potrebno je identificirati područje zatvaranja svijeća: visoko zatvaranje, srednje ili slabo. Da biste odredili razinu, trenutna svijeća mora biti podijeljena u tri zone. Ovisno o tome u kojem je dijelu raspona svijeća zatvorena, ovisit će razina njezina raspoloženja.

Evo primjera svijeća visokog zatvaranja, gdje zatvaranje razdoblja pada na gornju trećinu raspona.

Primjeri svijeća s prosječnim zatvaranjem, gdje zatvaranje razdoblja pada na sredinu trećine cijelog raspona.

A također i primjeri svijeća sa slabim zatvaranjem, gdje se svijeća zatvara u donjoj trećini.

Zaključak

Japanske svijeće nisu tek stekle svoju popularnost. Ovo još jednom dokazuje da poanta nije u samim informacijama, već u načinu na koji je predstavljena. I danas, nakon nekoliko stoljeća, ljestvica sa svijećama ne gubi svoju učinkovitost u određivanju želja trgovaca. Zapravo, prva stvar koju bi svaki novajlija na tržištu trebala učiniti jest naučiti "čitati" svijeće. Bez ove vještine nijedna trgovina neće biti cjelovita i uspješna.

Pogledajte video: Praktična žena - Uradi sam - mirišljave sveće (Listopad 2019).

Ostavite Komentar