Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kako testirati savjetnika u MT5 testeru

Prije nego što savjetnika pošaljete na stvarni račun, morate saznati: ima li smisla u tome? Uostalom, mnogi su Forex roboti namijenjeni isključivo prodaji nesumnjivim dojiljama. Jedna od prvih faza provjere savjetnika za profesionalnu podobnost je trčanje u ispitivaču strategije.

Tijekom testiranja, savjetnik radi prema povijesnim podacima, obrađuje svaku ponudu i obavlja virtualne transakcije na isti način kao na stvarnom tržištu. U biti, ispitivač pokazuje kako je robot trgovao u prošlosti. Već imamo upute za testiranje stručnjaka u MT4, pa smo pripremili sličnu za noviji terminal - Metatrader 5.

Trgovačka platforma MT5 moćan je alat za razvoj, testiranje i uklanjanje pogrešaka automatiziranih strategija trgovanja. Glavna značajka MT5 testera je da možete testirati strategije koje rade na nekoliko znakova istovremeno.

MT5 ne podržava robote napisane za MT4 i obrnuto: MT4 ne podržava savjetnike za MT5.

Postavljanje testa za strategiju

Da biste pokrenuli tester, idite na izbornik View - Tester strategije ili nazovite prozor testera pomoću kombinacije tipki Ctrl + R.

Također možete odabrati strategiju iz prozora za navigaciju i pozivanjem kontekstnog izbornika kliknite na stavku "Test" - savjetnik će biti odabran u ispitivaču strategije.

 1. Na padajućem popisu odaberite savjetodavni test (ispitivač također podržava vizualni test pokazatelja);
 2. Zatim odaberite savjetnika ili indikatora koji ćemo testirati. Savjetnici za korisnike pohranjeni su u odjeljku savjetniciprimjeri isporučeni sa terminalom u Primjerii savjetnike preuzete iz trgovine u tržišna;
 3. Ovdje smo odabrali instrument trgovanja, na povijesnim kotacijama čiji ćemo testirati. Ako popis ne sadrži tražene znakove, provjerite prozor pregleda tržišta. Da biste prikazali sve dostupne znakove, nazovite kontekstni izbornik desnim klikom i odaberite "Prikaži sve";

Prije pokretanja testa, ispitivač automatski preuzima svu potrebnu povijest, tako da se ne morate brinuti sami. Preuzimanje povijesti može potrajati neko vrijeme, ali prilikom sljedećeg pokretanja preuzet će se samo podaci koji nedostaju.

Za testiranje strategije u MT4, bilo je potrebno učitati priču sami. U MT5 ovaj je problem riješen. Sve se preuzima automatski.

 1. Zatim odaberite vremenski okvir za test. MetaTrader 5 podržava 21 vremenski okvir: od jedne minute do mjeseca;

 1. Nakon odabira vremenskog okvira, trebate odrediti razdoblje ispitivanja. Možete odabrati jednu od unaprijed definiranih opcija: svu dostupnu povijest, prošli mjesec, prošlu godinu ili svoje razdoblje;
 2. Ovdje možete ručno odrediti točan datum početka i završetka ispitivanja, do danas;
 3. Da biste isključili "fit", možete odrediti dodatno razdoblje naprijed (za standardni test savjetnika, bez odabira postavki, neće vam trebati)
  Pretpostavimo da ste odabrali optimalne parametre za savjetnika na testu za tekuću godinu (do današnjeg datuma). U ovom slučaju, postoji nultata vjerojatnost da će odabrani parametri raditi samo unutar razdoblja ispitivanja, a u budućnosti će se rezultati mogu uvelike razlikovati.
  Za dodatnu provjeru, razdoblje testa možete razbiti na 2 dijela: povratni test i naprijed test. Napredni test predstavlja razdoblje ponovljenog trčanja savjetnika, recimo, posljednju četvrtinu čitavog testa. U MT5 testeru možete odabrati prednju polovicu, trećinu ili četvrtinu trajanja testa ili odabrati svoj datum početka. Odnosno, u prvom vremenskom razdoblju optimizirate parametre savjetnika, a na drugom ponovite test s istim parametrima. Ako se tijekom testiranja unaprijed rezultati strategije radikalno razlikuju od rezultata prethodnog testa, tada su odabrani parametri nestabilni i takvog savjetnika ne možete koristiti na stvarnom računu;

 1. Trenutno su dostupna dva načina trgovanja: običan i način c proizvoljno odgađanje. Normalni način rada pruža savršene performanse bez rekvizita i proklizavanja.
  Slučajni način kašnjenja omogućuje vam testiranje savjetnika u uvjetima bliskim stvarnim. Da biste to učinili, odgoda izvršenja naloga izvršava se nasumično, u 90% slučajeva - do 8 sekundi, u preostalih deset - do 18 sekundi. Mala napomena: takva kašnjenja na tržištu su nerealna, ali ako se vaš savjetnik može nositi s njima, onda je stvarno prilično dobar.
 2. Zatim morate odabrati način generiranja podataka o krpeljima.
  • U načinu "Svi tikovi»Podaci o kvačicama modeliraju se na temelju povijesti minuta. Prilično točna metoda, posebno kada ne postoji mogućnost testiranja na stvarnim podacima o krpeljima. Ako strategija šalje visokofrekventne zahtjeve ili koristi ultra-kratke ciljeve, rezultati ispitivanja u ovom se načinu mogu malo razlikovati od stvarnih. U ovom se načinu modelira samo prosječna vrijednost namaza tijekom šipke M1;
  • Sljedeći način, "Svaki krpelj baziran na pravim krpeljima", Omogućuje testiranje automatskih strategija na stvarnim podacima koji se preuzimaju s poslužitelja brokera. Ne morate sami preuzeti ništa, ispitivač to radi automatski prije pokretanja testa. Budući da se test koristi stvarnim cijenama, daleko je najtačnija metoda za testiranje strategija. Posebno se točnost ispitivanja osigurava stvarnim plutajućim namazom. Podaci s oznaka mogu zauzeti značajnu količinu prostora na disku, pa prije početka ispitivanja pričekajte da se povijest učita;

 • «OHLC na M1»- ispitivanje povijesti M1, koristeći samo razinu otvorenih, visokih, niskih i bliskih cijena. Tijekom testiranja savjetnika u načinu "Samo početne cijene" koriste se samo početne cijene barova;
 • Posljednji način, "Matematički proračuni", Onemogućuje automatsku izmjenu povijesti i stvaranje krpelja. Ova se metoda može koristiti za odabir parametara savjetnika.

 1. Veličina depozita treba biti navedena na temelju vašeg stvarnog rizičnog kapitala i upravljanja novcem same strategije. Odnosno, odaberite depozit od 100.000 USD, ako nemate depozit od 100.000 USD - ne vrijedi;
 2. Odaberite veličinu poluge;
 3. Način vizualizacije omogućava vam da vizualno procijenite rad stručnjaka na povijesnim podacima - sve će transakcije biti prikazane na grafikonu. Na ovu funkciju ćemo se vratiti malo kasnije. O sljedećim lekcijama govorit ćemo više o optimizaciji u MT5.
 4. Ostaje samo pritisnuti tipku START i test će započeti.

Test vizualizacije

Vizualizaciju treba koristiti kada uobičajeni test možda nije dovoljan i potrebna vam je vizualna procjena rada stručnjaka na grafikonu. Kada se ova funkcija aktivira, vizualizacija će se otvoriti u zasebnoj aplikaciji, u novom prozoru. Po funkcionalnosti, prozor za vizualizaciju gotovo u potpunosti odgovara sučelju trgovačkog terminala. Prije pokretanja provjerite je li optimizirana isključena - vizualni test radi samo za pojedinačne pokrete.

Na gornjoj alatnoj traci možete prilagoditi stil prikazivanja podataka o cijenama, promijeniti skali i brzinu testiranja. Informacije o trenutnim cijenama dostupne su u prozoru za pregled tržišta, a svi instrumenti koji su uključeni u proračun prikazani su tamo. Pomoću vrijednosti u podatkovnom prozoru možete provjeriti rad indikatora u povijesti. U prozoru alata možete pratiti trenutne otvorene pozicije, kao i proučavati povijest trgovanja i dnevnik trgovanja.

Sam grafikon nije prilagodljiv, ali možete koristiti vlastiti predložak. Da biste to učinili, samo stvorite predložak grafikona željenom bojom, priložite potrebne pokazatelje ili predmete i spremite predložak s imenom savjetnika koji se testira. Da biste to učinili, nazovite kontekstni izbornik grafikona i odaberite stavku "Spremi predložak".

Otvorit će se standardni prozor za spremanje datoteka. Navedite naziv predloška i kliknite Spremi.

Testiranje strategije višestruke valute

Sa pojavom MT5 testera, trgovci imaju priliku testirati strategije trgovanja na nekoliko instrumenata. Vrijedno je uzeti u obzir da se tijekom testiranja više valuta povijest simbola uzima s trgovačke platforme, pa prije testiranja omogućite prikaz potrebnih instrumenata u pregledu tržišta, otvorite njihove karte i postavite mjesečni vremenski okvir. Pomičite se lijevo, terminal će automatski preuzeti povijest s trgovačkog poslužitelja u obliku minutnih podataka dok se ne dosegne maksimum. Za razliku od MT4, prethodnika MT5, novi terminal ne podržava ručno punjenje i preuzima sav posao preuzimanja i sinkronizacije povijesnih navoda.

Za test preuzimamo savjetnika za više valute s tržišta MQL5. Preuzmite demo savjetnika iz trgovine bez napuštanja terminala. Da biste to učinili, idite na "Alati" - "Tržište" i odaberite proizvod koji vam se sviđa.

Na stranici s opisom savjetnika kliknite "Download Demo".

Nakon preuzimanja savjetnika pojavit će se gumb "Test".

U ispitivaču, u odjeljku "Parametri", odaberite lot 0,1, tako da je broj dolara / eura približno jednak broju zarađenih bodova.

Kako postaviti ispitivač strategije za testiranje na više valutnih parova?

Nema šanse! Sve postavke za testiranje na više valutnih parova nalaze se unutar EA. Ovdje se mogu uključiti i isključiti ako su u tim postavkama u početku bili dostupni. Glavna stvar je da ove valutne parove označimo u „Market Watchu“ i prenesemo povijest na njih, kao što je spomenuto ranije. EA će ostalo učiniti sama.

Postavljamo interval ispitivanja (u ovom slučaju prošlu godinu), vremenski okvir, parametre depozita, odaberite vizualizaciju (ako vam treba) i kliknite "Start".

Pregled tržišta pokazat će sve alate na koje se savjetnik odnosi. Grafikoni prikazuju pokazatelje koji se koriste i trgovanje ulaza.

Po završetku testa, kartica "Grafikon" prikazat će grafikon ravnoteže / sredstava za testirani interval. Rad strategije se u većini slučajeva može procijeniti prema rasporedu njene profitabilnosti. Što je grafikon stabilniji i "glatkiji", to je bolje. Ne jurite za maksimalnom profitabilnošću, lot se uvijek može povećati. Dobra strategija bi prije svega trebala imati visok omjer profita i rizika (smanjivanje) i glatku krivulju prinosa.

Sudeći prema tablici profitabilnosti, ovo nije savjetnik, već smeće. Usput, kao i većina robota na tržištu.

Za detaljnije izvješće idite na karticu Backtest.

Kroz kontekstni izbornik možete spremiti izvješće u formatu markiranja u xml formatu ako ga želite proučiti putem uredskog paketa ili u html formatu za pregled izvještaja putem preglednika.

Izvještaj prikazuje detaljne grafikone raspodjele transakcija po vremenu. Na temelju podataka iz detaljnog izvješća, možete odabrati prikladnije ulazne parametre za savjetnika. Na primjer, grafikoni pokazuju da strategija prima najveće gubitke u ponedjeljak navečer, što znači da možete ograničiti vrijeme stručnjaka na takav način da ne trguje tijekom razdoblja niske profitabilnosti.

Zaključak

Unatoč činjenici da je MT5 tester napredovao u razvoju i da je u ovom trenutku doista jedan od najmoćnijih alata takvog plana na tržištu, on ipak ne uzima u obzir mnoge čimbenike koji se pojavljuju samo prilikom testiranja na stvarnom računu. Rezultate ispitivanja treba uzeti kao smjernicu, a svakako ne kao konačnu istinu.

Glavne prednosti MT5 testera su multiurnost trgovanje, testiranje stvarnih krpelja podataka i optimizacija oblaka (više o tome drugi put). Sve to omogućuje vam da brzo provjerite trgovinski sustav prije stavljanja savjetnika na stvarni račun.

Pogledajte video: Kako sjedite za volanom!? Natrag u garažu 8 by Juraj Šebalj (Listopad 2019).

Ostavite Komentar