Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kako zaraditi novac na američkim predsjedničkim izborima

Pozdrav prijatelji trgovci! Tjedan od 7. do 11. studenog obećava da će biti vruće: 8. studenog bit će održani američki predsjednički izbori. Tko god to kaže, ali Amerika ostaje najutjecajnija zemlja na svijetu, pa će ovaj događaj donijeti puno zbrke na tržišta.

Kako zaraditi novac na izborima? Ili je bolje pričekati oluju? Kamo će ići valute ako ovaj ili onaj kandidat pobijedi? Važne razine cijena, brokerska ograničenja, taktike i strategije nalaze se u našem materijalu.

U iščekivanju sljedećih američkih predsjedničkih izbora situacija na financijskim tržištima je izuzetno napeta. 8. studenoga postat će poznato hoće li demokrati ostati u Bijeloj kući ili će ih poražiti republikanac Donald Trump, poznat po kontroverznoj reputaciji. U svakom slučaju, rezultati predstojećih izbora snažno će utjecati na raspoloženje tržišta.

Međutim, što se bliži predsjednička utrka, čini se da će rezultat biti još neizvjesniji. Slijedeći dosadašnja iskustva, sa sigurnošću možemo reći da tržišta nisu imuna na politički rizik. Odabrani kandidat dobiva punopravnu izvršnu vlast, a njegov će utjecaj utjecati ne samo na unutarnju strukturu zemlje, već i na svjetsku ekonomiju u cjelini.

Koje mjere poduzimaju posrednici

Od 7. do 11. studenog broker Alpari mijenja zahtjeve marže za sve vrste računa. Za standardne račune, poluga će biti ograničena na 1: 100 (s mogućim povećanjem). Za ecn račune, plutajuća poluga bit će ograničena na 1:50. Lever na cent računima bit će fiksiran na 1: 100, a maksimalna veličina jedne narudžbe bit će ograničena na 10 lota. Za cent i standardne račune mijenjat će se i veličine Limit i Stop Stop, koje će u navedenom razdoblju biti jednake dvostrukoj marži. Što se tiče računa za binarne opcije, na njima će od 7. do 8. studenog strategije dodira i širenja biti privremeno odsutne.

Predviđajući visoki rast volatilnosti tijekom izbornog razdoblja, SaxoBank će povećati zahtjeve za maržama za valutne parove i dionice. Za glavne parove, promjene nisu toliko globalne, marža će porasti za samo 2-3%. Očekuje se da će slabije valute porasti za 10-15%. Usput, na njih se odnosi i USDRUB.

FXOpen upozorava svoje kupce da očekuju peterostruko povećanje zahtjeva za maržom. Pored toga, vjerojatnost je niske likvidnosti i znatnog porasta razlike. S obzirom na veliku raširenost i visok rizik od proklizavanja, trgovanje u ovom razdoblju se ne preporučuje.

Mnogi posrednici još uvijek nisu objavili svoje namjere. Da biste bili u tijeku s uvedenim ograničenjima, slijedite vijesti na web mjestu vašeg brokera i internom popisu e-pošte. Savjetujemo konzervativnim trgovcima da unaprijed određuju otvorene pozicije i ne otvaraju nove ponude do kraja predsjedničkog skupa.

Što dolar očekuje

Kao što znate, uz čimbenike kao što su kamatne stope i inflacija, tečaj je jedan od najvažnijih faktora koji određuje relativnu razinu ekonomskog stanja u zemlji. Naravno, strani investitori prije svega traže zemlje sa stabilnom ekonomijom, što zauzvrat ima utjecaj na tečaj. Nije iznenađujuće da se dolar u danima važnih političkih odluka može smatrati previše rizičnim sredstvom za ulaganje. Ali, čim se prašina slegne, možemo očekivati ​​da će se pokazatelji vratiti na prijašnju razinu ili čak ojačati nacionalnu valutu.

To se obično događa. Tijekom razdoblja izbora i maksimalnog uzbuđenja, dolar primjetno pada, ali čim novi kandidat zauzme svoje dostojno mjesto, trebao bi uslijediti preokret trenda i rast valuta. Dobar primjer na USDGBP ljestvici u vezi s nedavnim američkim predsjedničkim izborima. Kao što vidite, nakon svakog izbora zimzelena valuta je ojačala, odnosno, USDGBP stopa je rasla.

Rezultati predizborne utrke prije izbora Obame jasno su vidljivi na grafu. Crvena linija označava sam dan izbora. Tijekom predsjedničkog skupa dolar je nastavio jačati u odnosu na kilogram, sve do siječnja 2009., kada je novi predsjednik izravno preuzeo svoje dužnosti. S obzirom da je Clinton, poput Obame, član Demokratske stranke, ako pobijedi bivša prva dama, očekuje se sličan ishod.

Euro je odmah nakon izbora nakratko porastao, što, međutim, nije dugoročno utjecalo na vrijednost europske valute. Kao i kod funte, i predizborni tjedan ističe se snažnim povećanjem volatilnosti.

Uoči izbora, USDJPY je u tri dana uronio 10%, testirajući podršku u 91,00. Kao i kod većine parova, dolar je u početku pokazao pad. Stoga ne vrijedi kratkotrajni pad dolara u postizbornom razdoblju smatrati dugoročnom pojavom. Najvjerojatnije ćemo na kraju predsjedničkih izbora očekivati ​​zahvalnost. Istodobno, dugoročni rast ne ovisi o izabranom kandidatu.

Nakon rezultata 55. izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, George W. Bush postao je predsjednik. Do 31. prosinca 2004., valutni par EURUSD premašio je 900 bodova (9000 bodova s ​​točnošću citata 0,00001) bez ispravke.

Što se tiče valuta trećeg svijeta, ovdje sve nije tako jasno. Navodno, pobjeda Trumpa može uvelike naštetiti valutama tržišta u nastajanju, jer će se ulagači u ovom slučaju pripremiti za protekcionističku trgovinsku politiku. Čini se da sada valute ovisne o dolaru počinju odgovarati na ankete. Golim okom postoji povezanost između rasta broja Trumpovih pristaša i indeksa košarica valuta tržišta u nastajanju.

Na grafu je plava linija za deltu rezultata anketa (Clinton - Trump), a smeđa za indeks ponderirane košarice valuta tržišta u nastajanju.

Meksički pezo USDMXN nalazi se u najosjetljivijoj poziciji. Od svibnja ove godine valuta je već pala za 10% kada je Trumpova pobjeda izgledala najuvjerljivije. Osim pesoa, Trump ima snažan utjecaj i na južnoafrički rand i malezijski ringgit.

Na prvi pogled, dugoročni dolarski grafikon sugerira da demokrati imaju povoljniji učinak na američku valutu. Ali postoje neke iznimke. Uzmimo, na primjer, rane osamdesete kada je bivši predsjednik Feda, Paul Walker, dao agresivan odgovor na stagflaciju, naglo podižući kamatne stope, što je na kraju dovelo do jačeg dolara. Još jedna iznimka je Obamin prvi predsjednički mandat. U razdoblju nakon krize, dolar je osjetno oslabio, usprkos strogoj politici isključivanja i nekoliko pokretanih programa kupovine obveznica.

Općenito govoreći, analiza povijesnih podataka sugerira da bi dolar trebao ojačati ako pobijedi Clinton. Najveća kretanja mogu se očekivati ​​ako u slučaju izbora Clintona, republikanci zadrže kontrolu nad kongresom. U ovom slučaju, prognoza za dolar prilično je optimistična u svakoj situaciji.

Prilikom trgovanja obratite pažnju na važne razine trgovanja. Za EURUSD bi ključna razina podrške mogla biti 1.1100. Istodobno, važna razina je i oznaka 1.1000, koja je u 2016. uspjela biti i otpor i podrška.

Daleko je važna razina otpora pri 1.1190, formirana vrhuncem srpnja na rezidualnom učinku Brexita. Također valja napomenuti razinu 1.1335, koja je cijena testirana početkom lipnja, i 1.1230, koja je istovremeno djelovala kao razina podrške.

Kupi zlato

Dragocjeni metal uvijek je bio najbolja opcija za očuvanje investicija u burnim vremenima. Pokazalo se da je 2016. godina bila puna neizvjesnosti, podložna ukupnoj prodaji i značajnim političkim događajima poput Brexita. Za zlato je rezultirala panika koja ima suprotan učinak, učvršćujući svoju poziciju kao alternativno sredstvo. Osim toga, postoje znakovi da će SAD sljedeće godine uskoro stići do izračunatih pokazatelja inflacije i gospodarskog rasta, što će povećati inflatorna očekivanja i imati koristi od žutog metala. Razmjena zlata već je porasla za više od 200 dolara od početka siječnja (za gotovo 20%), dosegnuvši vrhunac sredinom ljetne sezone. Trenutačno ulagači povezuju trenutnu cijenu s neizvjesnošću izbora i dugo očekivanim, ali već namjerno uzeti u obzir u cijeni instrumenata, porastom stope Feda u prosincu.

Dugoročno gledano, zlato predviđa rast do 1500, privremeno okrećući obrnutu korelaciju s pozitivnim dolarom. Tržište očekuje mnoge anomalije, dok će ulagači na svaki mogući način izbjegavati rizičnije instrumente. U trenutnom scenariju, ulagači će odabrati zlato kao najsigurnije sredstvo.

Istina je, početkom listopada, tečaj mnogo potonuo, što je uzrokovano mnogim čimbenicima. Prvo, komentari Feda povećali su očekivanja u vezi s povećanjem stope u prosincu, što je zauzvrat dovelo do rasta dolara. Uslijedile su razočaravajuće vijesti iz Japanske banke i pozitivna američka ekonomska izvješća.

Ipak, glavni gubici su već nadoknađeni, a trend se mijenja u uzlazni. Dakle, igra za promociju sada izgleda najviše razumno. Međutim, nemojte poništiti važnost važne razine podrške na 1250. koju zlato možda želi testirati prije ponovnog pomicanja. U ovom slučaju, konzervativna strategija bit će pričekati do kraja tekuće godine, kada će se nestati, a potencijal rasta imovine biti će očigledniji.

Taktika promatrača

S obzirom na rizik od velike volatilnosti i, kao posljedicu, pooštravanja uvjeta trgovanja, opreznim trgovcima savjetuje se da se suzdrže od trgovanja za izborno razdoblje. S obzirom na očajno iskustvo Brexita, mnogi brokeri mogu uvesti kratkoročnu praksu zatvaranja samo kada su dostupna samo zatvaranja trenutnih pozicija, što će, naravno, ometati punopravno trgovanje. Na ovaj ili onaj način, ako trgujete rukama ili savjetnikom, bolje je prestati trgovati za ovo vrijeme, analizirajući situaciju koja zapravo već postoji.

Zlato je od velikog interesa kao zaštitno sredstvo. Ako je zadatak spasiti sredstva od prekomjerne volatilnosti, ulaganje u žuti metal čini se najrazumnijim. Također, kao "sigurno utočište", što je čudno, pogodan je i Bitcoin. Tečaj kriptovalute pokazuje znakove stabilnosti, nakon što se dugo oporavio od burnog mjehurića 2014. godine. Uz to, virtualna valuta ne povezuje toliko fizičke alternative, što bitcoin čini privlačnijim tijekom političkih utrka.

U kratkom roku, pobjedom Clintona, trebali bismo očekivati ​​porast dolara. U ovom slučaju, važan otpor EURUSD-a bit će runda na razini od 1,1000. Trumpova pobjeda vjerojatno neće uspjeti na tržištu. U ovom slučaju neposredni cilj je 1.1190. Bez obzira na to, opća politika usmjerena na povećanje BDP-a zemlje dugoročno će imati pozitivan utjecaj. U ovom slučaju, snažno ovisni o valuti dolara, koji već osjećaju pritisak Feda, jako će patiti.

Pogledajte video: Kako se skuplja novac za američku predsjedničku kampanju - Al Jazeera Balkans (Listopad 2019).

Ostavite Komentar