Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Referendum o Italiji - dolazi Italexit?

Buongiorno, drugovi Forex trgovci! Tek se starica Europa oporavila od Brexita kad joj se zima prevrnula sa svježim političkim rizicima, a ovaj put izravno iz Italije. Ustavni referendum zakazan za 4. prosinca može izazvati opipljive skokove volatilnosti u svim parovima eura i ugroziti političku i ekonomsku stabilnost EU-a u cjelini. Možda dolazi novi Crni labud.

Koliko su ti rizici značajni? Kako će se ponašati tržišta i kako bi trebali reagirati obični trgovci? Ispod u ovom pregledu govorit ćemo o najvjerojatnijim scenarijima i pokušati usredotočiti svoje taktike trgovanja na njih.

Što se dogodilo

Prijedlog zakona usmjeren na promjenu talijanskog Ustava predložio je još 2014. godine Demokratska stranka na čelu s aktualnim predsjedateljem Vijeća ministara Matteoom Renzijem. Nacrt je 2016. godine konačno usvojio Senat i Zastupnička komora, međutim, nije bilo dovoljno glasova za trenutno usvajanje, ali su bili i više nego dovoljni za referendum. Nacrt amandmana uključuje temeljne reforme u političkom sustavu Italije: redoslijedom saziva Senata, kao i smanjenje njegove veličine, funkcija i ovlasti, te sukladno tome i financiranje. Predlog zakona bit će usvojen ako za njega glasa 500 tisuća birača.

Značaj i rizici

Mnogi analitičari smatrali su da rezultati referenduma ne samo da mogu još jednom potkopati ekonomsku stabilnost Europske unije, već i gurati ga da propadne. U slučaju pozitivnog ishoda glasanja, rizici nisu toliko veliki, međutim, ako glasači glasaju protiv Renzijeve zakonodavne inicijative, njegova vlada može se srušiti, što će dovesti do još jednog političkog kaosa u zemlji.

Talijani se, naravno, ne mogu naviknuti (na kraju krajeva, ovo je treći ustavni referendum u posljednjih 15 godina), ali katastrofalni problemi u nacionalnom bankarskom sektoru pogoršavaju situaciju. Uzmimo barem najstariju banku na svijetu - Monte dei Paschi di Siena, čiji je kreditni dug premašio 40 milijardi eura. Općenito, dug banaka je veći od 300 milijardi eura. Istodobno, italijansko gospodarstvo je i dalje Ostaje periferna i već duže vrijeme živi samo zbog velikih financijskih poticaja ECB-a.

Govoreći o podrijetlu problema, treba naglasiti da su gradnja i nekretnine igrali ključnu ulogu u bankarskim problemima Italije. Upravo su ti sektori činili velik (preko 40%) udio preostalih zajmova, a taj udio i dalje raste. Od 2010. do 2015. godine cijene stanovanja pale su za 14%, a tempom tekuće fiskalne godine te su cijene pale za 1,2%, svjedočeći najvećim gubicima među državama EU (ne računajući tržišta Cipra i Grčke, za koje još uvijek nema podataka).

Dakle, shvatili smo izvor problema, a sada razgovarajmo o rizicima.

Ako referendum ne uspije, trpjet će nekoliko međunarodnih klasa imovine:

  • Cijena obveznica će pasti. Državni dug povećat će se još više i bankarski sustav će potonuti. S druge strane, to može pozitivno utjecati na sigurne obveznice, uključujući i njemačke. Mogu biti pogođene i druge države EU poput Portugala, Grčke i Španjolske.
  • Dionice tvrtki u svim zemljama Europske unije oslabit će: europski indeksi dionica već danas pokazuju negativnu dinamiku uzrokovanu reakcijom ulagača na događaje u Italiji. Financijski sektor očekuje najveće gubitke. Španjolske, grčke i portugalske bankarske dionice slijedit će talijanske. Jer ECB neće biti u mogućnosti podržati sve odjednom, ali spomenut ćemo to dalje.
  • Na valutnim tržištima euro će oslabiti, ali švicarski franak, američki dolar i / ili japanski jen mogu pobijediti djelujući kao tradicionalna i sigurna sredstva za zaštitu od financijskih rizika.
  • Zlato može steći zamah u porastu, opet uzimajući u obzir tendenciju ulagača da ovom imovinom zaštite od političkih rizika.
  • Nemiri na financijskim tržištima dodatno će ojačati poticajnu politiku ECB-a i, možda, čak proširiti njegov program kupovine obveznica.

Spominjemo još jednu važnu točku vezanu uz Europsku središnju banku. Dužnosnici ECB-a već su jamac stabilizacije talijanskog procesa u slučaju neuspjeha, obećavajući zadržati prinos državnih obveznica. Usput, ova vijest poslužila je kao pokretač rasta banke Monte dei Pasca za čak 17% u srijedu, 30. studenog. Međutim, potreba za troškovima potpore talijanskim obveznicama pretvorit će se u slabost kako za jedinstvenu valutu, tako i za ostala periferna tržišta podržana poticajima ECB - Portugala, Grčke i Španjolske.

Preporuke za trgovce

Prema posljednjim anketama, protivnici reformi vode s razlikom od oko 5-7%.

U slučaju neuspjeha referenduma (a referendum će se održati u nedjelju), parovi EUR otvorit će se s jazom, a u ovoj situaciji preporučujemo otvaranje pozicija za prodaju jedinstvene valute. Nadalje, trgujemo na tržištu, a sigurne valute zaslužuju posebnu pozornost: USD ili JPY (ovisno o tržišnim uvjetima), kao i CHF - putem kojih će se ulagači zaštititi.

Usput, mnoge brokerske tvrtke mogu nametnuti ograničenja utjecaja. Primjerice, FxPro je već najavio namjeru provedbe restriktivnih mjera - ovog petka. Pratite vijesti i u svakom slučaju - bolje je još jednom osobno pojasniti ovu nijansu sa svojim brokerom.

Općenito, upozoravamo trgovce na trgovanje tijekom razdoblja nenormalne nestabilnosti tržišta, što samo po sebi nije najbolja pozadina za obavljanje trgovačkih operacija i možda biste se trebali suzdržati od nepotrebnih rizika. Došli, trgovci signori!

Pogledajte video: Kakve veze imaju referendum i uvoz deterdženata!? (Listopad 2019).

Ostavite Komentar