Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Kreator sustava: vojska robota bez dizanja s kauča

Pozdrav svima! Danas nastavljamo niz članaka koji obrađuju temu algoritamske trgovine. Mnogi od vas više su puta razmišljali o tome kako trgovati njima dok leže na kauču, koristeći automatske trgovinske sustave. Ali vjerojatno vas je zaustavila činjenica da za to morate naučiti programski jezik, a to nije tako jednostavno i morate ustati iz omiljene sofe. Ovaj put ćemo govoriti o tome kako pisati robote bez poznavanja programskih jezika. Ne, morat ćete ustati s kauča, ali u kratkom vremenu, samo da biste se upoznali s ovom lekcijom.

Ispričat ću vam o čarobnom programu System Creator koji će vam omogućiti pisanje robota bez znanja o programiranju, registracija i SMS-a! Program je odmah nerazumljiv i nepoznat, pa ću i ja detaljno napisati što, kojim redoslijedom i kako točno trebate kliknuti, tako da "novac ide". Pa krenimo.

Programsko sučelje

Kada se program pokrene, otvara se početna stranica. Polje 1 je za brzi pristup strategijama koje ste prethodno spremili. Naravno, pri prvom startu bit će prazno. Polje 2 - vrpca radnog alata. Uz opcije za izradu nove strategije, spremanje i zatvaranje trenutne, također ćete naći gumb za izvoz svoje strategije izravno na MT4 terminal kao gotov savjetnik za otvoreni kod koji možete urediti po želji (dodavanje staza, mogućnosti upravljanja novcem i tako dalje). Ali, naravno, još jednom ustati s kauča nije potrebno - sve će dobro funkcionirati u svom trenutnom obliku.

Također na lijevoj strani vrpce možete vidjeti gumbe raznih alata, o kojima ćemo govoriti u nastavku. Izbornik (3) sadrži padajuće popise raznih alata i postavki, ali kako vas ne bi odmah mučili, također ćemo ih ostaviti za kasnije. Ali polje 4 je prilično zanimljivo. Sadrži samo tri gumba: Nova strategija (stvaranje nove strategije, klikanje na koji se otvori odgovarajući prozor), Otvorena strategija (otvara prozor s već pripremljenim strategijama) i Strategije spremišta (otvara prozor s dugačkim popisom demo strategija s web stranice autora) ,

U polju 5 pronaći ćete gotove demo strategije. U polju 6 možete potražiti pomoć o programu, naravno na engleskom jeziku. U polju 7 nalaze se tri kvačice. Prvi vam omogućuje da onemogućite početni prozor tijekom sljedećih pokretanja, drugi je odgovoran za automatsko spremanje, treći vam omogućava da automatski zatvorite početni prozor kada korisnik otvori potrebnu strategiju. Pa, polje 8 je časopis, analogan časopisu u terminalu. Sve poruke o radnjama koje je poduzeo korisnik, pogreške i ostale informacije su napisane ovdje.

Priprema za upotrebu

Mnogi od vas ne poznaju strane jezike jako dobro, pa je odmah promijenite na naš materinji jezik i nastavite raditi u ruskoj verziji programa. Da biste to učinili, u glavnom izborniku kliknite VIŠE -> Jezik -> ruski:

Poruka "Jezik je promijenjen" pojavit će se ispod vrpce i preporuka za ponovno pokretanje programa. Pa učinimo to, nakon čega će sve već biti na ruskom.

Osnovne postavke računa:

Kliknite gumb "Postavke računa"

Otvara se prozor s postavkama:

 • Kreirajte novi profil:

Da biste to učinili, unesite naziv u polje Ime profila i opis u polje Opis. Kliknite gumb Dodaj novo.

 • Zatim idite na karticu glavni:

Odabir Aktivni način rada - stvorili smo novi profil.

Field Backtester.

Postoje dvije opcije u pozadinskom polju. Prva oponaša zatvorene pozicije margina poziva, druga vam omogućuje da koristite kraća razdoblja za testiranje. To jest, ako vaša strategija djeluje na H1, za test se koriste M1 podaci. Definitivno se u oba slučaja određujemo.

Stanje polja / kapitalni grafikon

Također dvije mogućnosti. Prvi vam omogućuje da na grafikonu ravnoteže odvojeno crtate krivulju rasta za duge pozicije i kratke (uz glavnu liniju rasta). Imajte na umu da strategija kvalitete mora biti uravnotežena, što znači da se rast nabave od rasta prodaje ne bi trebao puno razlikovati. Stavili smo kvačicu jer su ove informacije korisne. Druga opcija prikazuje grafikon rasta imovine (cijena zatvaranja) na karti rasta.

Terenski program.

Ovdje možete odabrati shemu boja programa, omogućiti savjete, omogućiti automatsko ažuriranje programa i slanje izvješća o pogrešci.

I posljednje polje Mrežne postavke, nema smisla dodirivati ​​ako ne koristite proxy.

 • Izvori podataka

Zatim pritisnite gumb na lijevom izborniku "Izvori podataka". Ovdje moramo stvoriti naš izvor povijesnih podataka:

Nalazimo polje Dodaj izvor podataka, a u polju Izvor podataka koji vozimo u njegovo ime odaberite imenik za pohranu podataka. Ostatak ostavljamo nepromijenjen i kliknemo na gumb Dodaj izvor. Imat ćemo novi izvor podataka. Možete uvesti popis znakova u izvor podataka iz postojećeg izvora, iz posebne datoteke Instruments.xml (koja se najprije mora kreirati) ili s terminala MT4, ali nas to ne zanima. U polju postavki podataka na vrhu možete promijeniti put do mape koja sadrži povijesne podatke, dodati opis izvora (na primjer, ime izvora odakle su preuzeti - na primjer, Alpari-ECN). Savjetujem vam da ne dirate preostale kvačice.

 • Postavke računa

Opet odaberite aktivni način rada i konfigurirajte karakteristike virtualnog računa. Kao valutu računa možete odabrati američke dolare, eure, funte i jene. Zadani početni depozit iznosi 10 000 jedinica, a leveridž 1: 100. Možete odabrati u kojim će jedinicama prikazati sve statistike trgovanja - u točkama ili još uvijek u valuti depozita. Pa, posljednje polje je tečaj računa, služi za ispravan izračun statistike trgovine kada se za trgovanje koriste razni valutni parovi. Ovdje samo trebate kliknuti na gumb Ažuriraj i tečajevi će se automatski ažurirati.

 • simboli

Na ovoj kartici možemo dodati sve simbole za koje imamo povijesne podatke:

Da biste to učinili, u polje simbola unesite oznaku simbola na latinskom jeziku, kao u MT4 terminalu bez sufiksa i prefiksa i kliknite gumb za dodavanje. Ako alat ne pripada Forex tržištu, možete odabrati vrstu alata Index ili CFD. Kliknite gumb za dodavanje i simbol se pojavljuje u polju dostupnih simbola. Isto radimo za sve vaše alate.

Potom postavljamo broj znamenki nakon decimalne točke, ali u pravilu se odmah ispravno postavljaju. Isto se odnosi na maksimalni i minimalni paket, kao i na korak dodavanja lota. Spread se preporučuje za postavljanje prosjeka s terminala, a razmjene se mogu vidjeti na web mjestu brokera. Ne zaboravite odabrati u kojim jedinicama je swap označen - u bodovima ili u novcu (u pravilu je zamjena označena u točkama).

Ako vam se na računu naplaćuje provizija za trgovanje, to morate navesti. Opet, pri otvaranju i zatvaranju ili samo pri otvaranju pozicije, ne zaboravite navesti što - u bodovima ili novcu, od lota ili od transakcije. U pravilu, ako se naplaćuje naknada, onda u novcu, od lota, na otvaranju i zatvaranju. To je, na primjer, 7,00, u novcu, lotovima, otvaranje - zatvaranje.

Možete odrediti i prosječno proklizavanje kako biste rezultate ispitivanja približili stvarnim uvjetima. Transakcije u stvarnom vremenu često se otvaraju klizanjem, posebno na isparljivim instrumentima. U skladu s tim, možete naznačiti nekoliko starih predmeta koji će se iskliznuti.

 • Podatkovni horizont

Ovdje možemo odrediti najveći broj podatkovnih traka (maksimalno 50 tisuća) i krpelja unutar traka (maksimalno 100 tisuća). Nažalost, ograničenja su vrlo stroga, ali u načelu će raditi na generiranju strategija za razdoblja od H1 i više. Možete odrediti i datum početka i završetka, ali opet će biti skraćeni.

 • Prilagođeni kod

Ova je kartica prilično zanimljiva, detaljnije ćemo se na njoj pozabaviti. Prvo, preporučujem vam da postavite tri glavne kvačice. Prije svega, kliknite na natpis "Idi na forum pokazatelja" i idite na forum web stranice autora programa, u nit posvećen pitanjima o pokazateljima. Ako u gornjem izborniku pritisnemo tipku Repozitorija, idemo u spremište mnogih gotovih strategija, pokazatelja i dodataka programu. Strategije ćemo pisati sami, iz očitih razloga nisu dodaci, ali dodavanje novih pokazatelja u program je upravo to. Kada kliknete na poveznicu na pokazivačku stranicu, bit ćete preusmjereni na stranicu za preuzimanje:

Vidjet ćete tri kartice - glavne informacije o pokazatelju (u pravilu, veze za preuzimanje i ponekad opis pokazatelja), kao i dvije kartice s oznakom. U njima možete pogledati i proučiti indikatorski kod bez preuzimanja. Indikatori za program napisani su na C #, imaju vrlo jednostavnu konstrukciju i svatko tko želi znati isti mql4 može svladati tehnologiju pisanja za nekoliko sati (dobro, ako ne možete vikati u komentarima na lekciju - napisat ću dodatno objašnjenje). Vi i ja trebamo obje indikatorske datoteke - i u C # verziji (za upotrebu u programu) i u verziji mql4 (za daljnju upotrebu na terminalu MT4 zajedno s rezultirajućim savjetnikom).

Zatim pritisnite gumb programa Otvorite mapu s indikatorima i sve što se napuni, ondje pažljivo preklopite. Budući da se nalazimo u mapi Korisničke datoteke / pokazatelji, idemo na jednu razinu i ispitamo sadržaj mape User Files:

Mapa Code sadrži sve dodatke programu. Prema zadanim postavkama postoji samo datoteka AccountStatistics napisana na istom C # (sjećate se članka o algoritamskom trgovanju, gdje sam pozvao za učenje programskih jezika). Ova se datoteka može ispraviti unosom statistika o trgovini koje nedostaju po vašem mišljenju (na primjer, neki škakljivi izgledi za vaše ime). Ali u školi nismo učili programiranje i nećemo ustati s kauča zbog toga, idemo dalje. Mapa Data pohranjuje sve naše povijesne podatke u CSV formatu. Učitat ćemo ih malo kasnije, ali za sada je prazno.

Indikatore preuzete s web stranice već smo bacili u mapu Indikatori, a ako želite pretvoriti prilagođeni indikator iz metatradera u program, ovdje ga morate staviti. Sljedeća mapa Knjižnice sadrži sastavljene pokazatelje u obliku biblioteka s dll nastavkom. Mapa Dnevnici sadrži sve poruke programskog dnevnika, slično kao na MT4 terminalu. Mapa MT4 Files sadrži savjetnika i instalatora Bridge Instalatora. Ova datoteka instalira poseban most na odabranoj platformi MT4 kako bi se trgovci savjetovali izravno iz programa.

Sljedeća mapa, Strategije, sadrži datoteke strategija, uključujući one koje ste stvorili. Ako se odlučite za preuzimanje sa web stranice, uz pokazatelje, nekoliko strategija, ovdje ih trebate smjestiti. U sistemskoj mapi možete pronaći mapu Jezici. Ovdje možete, ako želite, stvoriti još jednu xml datoteku s prijevodom na bilo koji drugi jezik, na primjer, vilenjake, ili jezik ponosnih stanovnika naroda sa sjevera. Također možete pronaći datoteku Indicators_abbreviation koja sadrži imena standardnih pokazatelja. Možete ih preimenovati i nekim opscenim riječima. U samoj mapi sustava nalaze se datoteke napisane na jeziku Java. Ovo su teme u boji programa i svi osnovni moduli koje možete urediti i nadopuniti po svojoj želji, ako, naravno, znate što trebate učiniti.

Da bi se naši preuzeti pokazatelji pojavili u programu, kliknite na indikator Ažuriraj prilagođene indikatore i program će ih pročitati i kopirati iz cs formata (otvoreni izvorni) u dll format i prenijeti u odgovarajuću mapu (izvorni kôd će ostati). To može potrajati neko vrijeme, ali obično ne više od minute - sve ovisi o vašoj pohlepi (broju pokazatelja preuzetih sa stranice).

 • umetak prihvatljivost

Ovdje možete postaviti određena ograničenja za generator trgovinskih strategija. Sve se postavke nazivaju sasvim jasno, stoga, mislim da ne zahtijevaju objašnjenje.

 • umetak savjetnik

Na ovoj kartici postavljen je put do terminala MT4, u tim mapama će se izvesti izvozni savjetnici za trgovanje.

 • postavke

Na ovoj kartici možete konfigurirati svojstva proklizavanja i broj poruka u dnevniku trgovanja. Pred vrijeme "zatvaranja šipke" omogućuje vam da unesete nekoliko sekundi prije zatvaranja šipke, jer prvi klik na novoj traci možda neće stići odmah, već nakon određenog vremena. Opcija automatskog proklizavanja, ovisno o rasponu, omogućuje vam oponašanje količine proklizavanja, ovisno o trenutnoj volatilnosti - ako je tržište mirno, tada neće biti proklizavanja. Druga opcija - vrijednost klizanja možete sami prilagoditi uklanjanjem potvrdnog okvira za automatsko otkrivanje.

 • umetak auto start

Kartica Auto start omogućuje konfiguriranje automatskog uključivanja programa i terminala za trgovinske savjetnike. Dovoljno je upisati nazive strategija za započinjanje u bijelom polju, spremiti skriptu i kliknuti na gumb Start. Pa, ne zaboravite staviti program u pokretanje.

Preuzmite povijesne podatke

Da biste stvorili strategiju, morate je testirati na nekim podacima. Za to postoji alat "Povijesni centar":

Nakon klika na gumb pojavit će se novi prozor "Povijesni centar".

U prvoj fazi potreban nam je lijevi izbornik (1), odnosno polje "Uvoz podataka".
Dostupne su tri mogućnosti:

Preuzimanje podataka s web stranice autora programa:

Izbor alata je ograničen, a citati ne govore da je u odvratnoj kvaliteti, ali ostavlja mnogo toga za željeti. Za preuzimanje odaberite valutne parove koji su nam potrebni, izvor podataka, po potrebi promijenite vremensku zonu i kliknite gumb Preuzmi. Pa, u prozoru izlaznog dnevnika promatramo postupak do kraja.

Druga opcija je preuzimanje trendi Dukasovih citata:

Navode bi trebao prethodno preuzeti program koji ih obično preuzme. Potrebno je navesti put do mape u kojoj bi ih već trebali biti pohranjeni, te put do mape u koju će ih program uredno smjestiti. Možete odrediti radno vrijeme i vikend zatvaranja tržišta za vikend. Također je potrebno odrediti najveći broj barova za uvoz, softver je ograničen na milijun bara.

Zatim kliknite uvoz i gledajte kako se događaji odvijaju u prozoru Izlaznog dnevnika. I još mnogo toga. U programu neće biti kvačica - stvorit će minutne citate u csv formatu iz Dukasovih krpelja i to je to. Nisam pristalica Ducasovih citata i ne preporučujem vas. Uz to, za nekoliko minuta otkucaja dukaskopije otkrije se oh, rupa.

Pa, treća opcija, najzaslužnija je uvesti citate sa vašeg terminala radi testiranja (tamo ste sigurno pohranili citate izvrsne kvalitete):

Postavili smo put do povijesnih podataka, ovo je mapa direktorija podataka terminala -> povijest -> ime poslužitelja na koji je terminal bio spojen, u mom slučaju to je mapa Alpari-ECN1. Za one koji nisu upoznati, 1. korak - otvorite terminal, izbornik Datoteka -> otvorite direktorij podataka:

Zatim se otvara prozor preglednika:

To je sve. Zatim odabiremo gdje ćemo spremiti ponude, od kojeg datuma početi uvoz i kada treba zaustaviti, pa i maksimalni broj barova. Bez obzira na to kako se borite, program odseče dio priče, ostavivši zadnjih milijun traka. To je, naravno, značajan minus, ali s druge strane, strategiju će biti moguće detaljnije testirati kasnije, na matičnom terminalu MT4. Prije toga u terminalu morate provjeriti postoji li čitava povijest svih alata i ako nešto nedostaje, pumpajte unaprijed. Dakle, mi označavamo put, postavimo 1 000 000 bara i pogodimo start. Uvoz obično traje od 10-15 minuta do nekoliko sati, ovisno o broju alata i dubini povijesnih podataka. Pa, napredak uvoza možete primijetiti u prozoru Izlaznog dnevnika.

 • Statistika podataka

Podaci se ovdje prenose samo kada se koriste u vašim strategijama. Kad ste kreirali strategiju, recimo, na Eurodollar satnim kartama, možete ovdje i vidjeti statistiku o kvaliteti citata koji se koriste za testiranje strategije, na primjer, ukupni broj traka u povijesti i datum početka i završetka citata, minimalne i maksimalne cijene za razdoblje, prosječne i maksimalne duljine svijeća od maksimalne do minimalne i od otvaranja do zatvaranja i prosječni razmak. Ovdje možete vidjeti i opće podatke za čitave podatke i neke parametre simbola, poput širenja, izmjene i slično.

 • Intrabarna statistika

I posljednja kartica alata Povijesni centar jest statistika unutar traka.

Ovo je analogno statusnoj traci pri testiranju na MT4 terminalu. To pokazuje koja su razdoblja i koliko su trake svakog razdoblja korištene pri testiranju strategije. Sudeći prema snimci zaslona, ​​niti jedna traka H1 nije korištena za strategiju na H1. Kao što se sjećate, ograničenje broja barova u testu je 100 tisuća, tako da je prvih 100 tisuća bara u minutnom razdoblju uzeto na testiranje, a zatim je otišao M5, kad su završili, koristili smo M15 i tako dalje. Ako u našim navodnicima ima rupa ili se neko od razdoblja ne može ispravno učitati, u polju Pogreška prilikom učitavanja podataka vidjet ćemo poruku. Stoga je provjera ovdje nakon testiranja ponekad korisna.

Kreirajte novu strategiju

Sve je postavljeno i spremno za suradnju s nama, pa prijeđimo na najzanimljiviji dio - napravit ćemo prvu strategiju. Da biste to učinili, na vrpci kliknite ikonu Nova strategija i pogledajte novi prozor:

 1. Odaberite naš stvoreni profil.
 2. Odaberite izvor povijesnih podataka
 3. Odaberite željeni instrument i vremenski okvir
 4. Odaberite željeni način interpolacije (pročitajte kvalitetu ispitivanja).
 5. Kolekcija. Možete dodati strategiju u kolekciju, a kasnije ćete je pronaći u skladištu.

Nekoliko riječi o metodama interpolacije

Pretpostavimo da ste otvorili položaj na početku nove svijeće i zaustavili su se razine uzimanja unutar nje. S pesimističkim pristupom prvo se aktivira stop loss, s optimističnim pristupom - uzimajte profit. Najkraća metoda zatvara posao na najbližoj ruti na temelju kretanja u nižim razdobljima (ako je dostupno). Odnosno, razvit će se put kretanja cijena unutar trake, a transakcija će se zatvoriti zaustaviti ili uzeti, ovisno o tome koja se cijena susreće na prvom putu. Najbliža metoda zatvara zaustavljanje ili preuzimanje trgovine, ovisno o tome koja je razina bliža ulaznoj cijeni. Pa, Random metoda će slučajno zaključiti posao.

Osnovne postavke

Klikom na karticu Nova strategija, vidjet ćete padajući izbornik:

Iz ovog izbornika možete spremiti strategiju i nekako je imenovati. Naziv kartice strategije promijenit će se nakon toga. Na istom izborniku možete, primjerice, zatvoriti karticu, zatvoriti sve kartice, otvoriti još jednu istu karticu i tako dalje.

Na lijevoj strani vidite izbornik s tri polja alata. Prvi se odnosi na stvaranje strategije, drugi vam omogućuje analizu gotove strategije, a treći - provođenje testiranja stresa. U glavnom prozoru vidite nekoliko polja: ulazne parametre, grafikon indikatora, strategiju, statistiku računa i bilansnu tablicu. Dosad su mnoga polja prazna. U polju Parametri unosa možete provjeriti korištene glavne postavke, kao što su namaz, zamjene, poluge, početni saldo, proklizavanje i tako dalje. Na terenu je grafikon pokazatelja - svi pokazatelji koje koristi sustav. Glavna statistika trgovine prikazat će se u polju Statistika trgovine, a rast depozita može se procijeniti u polju bilance stanja.

Pa, najzanimljivije je na terenu strategija, Ovdje su uvjeti za ulazak i izlazak na pozicije, kao i postavke za upravljanje novcem.

Prvo kliknite na gumb Svojstva strategije:

Postoje tri postavke u polju veličine i maksimalnog unosa. Opseg za trgovanje može se odrediti kao puno ili u postocima. U prvom slučaju, trgovanje će se odvijati s fiksnom partijom (Volumen za novu poziciju), u drugom možete postaviti rizik u obliku postotka depozita (opet, Količina za novu poziciju). Također možete ograničiti maksimalni volumen svih otvorenih pozicija istovremeno.

Sljedeće je polje Dodatni ulazni signali

Često nakon otvaranja položaja pojavljuju se novi ulazni signali. Dakle, mogućnosti za ovo polje određuju što im je činiti. Na primjer, kada se pojavi sljedeći signal istog smjera, ne možete učiniti ništa, dodati drugi u poziciju s istim volumenom ili bilo koji drugi (možete postaviti), dodati na položaj samo ako je aktualna transakcija u profitu i dodati na poziciju samo ako trenutna trgovina na gubitku (tj. izgraditi mrežu). Na isti se način može obraditi slučaj pojave suprotnog signala. Dostupne opcije u ovom slučaju: smanjite veličinu položaja, potpuno zatvorite položaj, zatvorite trenutni položaj i otvorite položaj u suprotnom smjeru. Također u sljedećim poljima možete postaviti fiksni stop gubitak, iskoristiti profit, prebaciti u brejk i martingale multiplikator za ljubitelje majmuna.

Pod svojstvima strategije nalaze se pravila za ulazak i izlazak na neko radno mjesto. Podijeljeni su u četiri skupine: ulazna točka, ulazna logika, izlazna točka i izlazna logika. Može postojati samo jedna ulazna točka - to je otvaranje nove trake, početak novog dana ili određenog sata, raspad fraktala i slično. Logički ulaz - do sedam različitih filtera. To mogu biti razni pokazatelji ili određeni uvjeti, na primjer, opet, određeni sat u danu. Za uvjete izlaza sve je isto - jedna izlazna točka i mnogo filtera (uvjeta).

Klikom na natpis Dodajte logični uvjet Otvara se, otvorit će vas se prozor za odabir indikatora i njegova svojstva:

Svi pokazatelji programa dostupni su odozgo, uključujući i one koje smo preuzeli ranije. Svaki indikator ima svoje postavke, razdoblja, cijene za izračun i tako dalje - sve je isto kao i pokazatelji u MT4. Ali postoji jedna razlika - prije svega, nakon odabira samog indikatora, morate odabrati signal iz njega na padajućem izborniku.

U mom slučaju postoji izbor 8 različitih opcija. Sve se odnose posebno na transakcije za kupnju (pa tako i sa svim ostalim pokazateljima - svi su uvjeti samo za kupnju). Za prodaju je uvjet upravo suprotan.

Usput, sustav može imati nekoliko različitih opcija za ulazak i izlazak na neko radno mjesto, od kojih svaka sadrži nekoliko uvjeta iz nekoliko pokazatelja. Program koristi koncept poput logičke grupe. Logična skupina je skupina uvjeta koji su odgovorni za jedan određeni događaj. Kada postavljate indikator, možete dodijeliti slovnu oznaku njegove skupine, na primjer, A. Dakle, u grupi A, koja je odgovorna za otvaranje pozicije, može biti najmanje deset pokazatelja. Ista stvar u skupini B, također odgovorna za otvaranje pozicija. Kao rezultat toga, možete stvoriti savjetnika koji trguje na dvije, tri, deset različitih strategija.

Na taj način, kombinirajući različite pokazatelje i uvjete za ulazak i izlazak iz pozicija, možete izgraditi trgovinski sustav:

Kao što vidite, moj se brzo izgrađeni sustav spaja. Imajte na umu da je polje za statistiku računa popunjeno, a grafikon stanja sada nije prazan: siva crta označava cijene zatvaranja funte (to jest, grafikon funta), zelenu dobit od kupovine i crvenu od prodaje. Crna linija prikazuje ukupni rast depozita, a narančasta, koja je ovdje slabo vidljiva, prikazuje tablicu kapitala.

Postavke generatora strategije

Ali sve je to dobro kad znate što ćete napisati - odabrali ste parametre i pokazatelje, postavili ih i dobili savjetnika. Ali što ako nemate pojma što želite raditi? Za to služi generator strategija. Ovaj prozor izgleda gotovo isto kao i prethodni:

Zaustavimo se na razlikama. Prva razlika na gornjoj alatnoj traci je:

 • dugme Cjelokupni otvara opće postavke generatora:

Po želji možete postaviti raspon za TP, SL i upravljačku jedinicu ili ga ostaviti isti (naveden u prozoru za uređivanje). Ti su parametri označeni u novim stavcima, kao i svi ostali u programu. Ovdje su najvažnije postavke broja mjesta za generiranje ulaznih i izlaznih signala, to je u stvari najveći broj uvjeta za ulazak i izlazak iz pozicija. Također možete navesti potrebu generiranja dodatnih transakcija u slučaju ponovljenog signala istog ili suprotnog smjera.

 • Sljedeći gumb postavke otvara takav prozor:

Ovdje možemo odabrati metodu odabira najboljih opcija prema različitim mjernim podacima: maksimalni saldo, koeficijent kvalitete sustava, oštri omjer, minimalno povlačenje kapitala, dobit, prosječni i geometrijski HPR, faktor dobiti i omjer profita / rizika. Najvažniji parametar ovdje je dodijeljeno vrijeme za izradu strategije (radno vrijeme u minutama). Njegova vrijednost ovisi o korištenom vremenskom okviru. Koristim ovaj program gotovo tjedan dana i već sam dobio neke rezultate, koje nije sramota poslati u trgovinu. Dakle, za razdoblje D1 vrijedi staviti najmanje 360 ​​minuta, za to vrijeme najvjerojatnije će se stvoriti 1-2 stvarno dobra sustava. Za TF H4 - 900 minuta, za H1 - 3600 (oko tjedan dana). U sljedećim razdobljima nisam postigao prihvatljiv rezultat. Iz iskustva ću reći da je lijepo koristiti program za generiranje strategija od H4 i novije verzije.

Neiskusni korisnik ne smije dirati u druge postavke, osim možda Kriteriji za ispunjavanje uvjeta (u ovom će slučaju biti prikazane samo prihvatljive strategije. Kriteriji prihvatljivosti konfigurirani su na kartici Prihvatljivost upravljačke ploče) i broj paralelnih niti (broj procesorskih jezgara koje se koriste za rješavanje problema - što više, brže generiranje, više strategija ćemo dobiti u određenom vremenskom razdoblju) ,

 • Sljedeći gumb je pokazatelji:

Ovdje možete dodati ili isključiti sve instalirane pokazatelje iz strategija pretraživanja. Primjerice, fraktali vas jako nerviraju. Možete poništiti odabir indikatora i generator neće uzeti u obzir strategije s ovim pokazateljem.

 • Sljedeća stavka je Vanjska obrada.

Ovdje možete odabrati količinu povijesnih podataka koji će se koristiti za testiranje strategije za naredno razdoblje. Preporučujem da postavite ovu postavku na 20-30% od ukupnog broja citata.

I zadnje što trebate učiniti prije pokretanja je da jednom kliknete na strategijske blokove koje ne želite zamijeniti. Na primjer, za vas je važno da strategija, između ostalog, koristi RSI, tada ćete, klikom na ovaj blok nekoliko puta i dobivanjem slike zaključavanja, zabraniti programu da promijeni ovaj blok. Ako ste sve napravili ispravno, brave bi trebale izgledati kao moje:

Izrada strategije

I posljednja razlika od urednika je prisutnost takve ploče u nastavku:

Slobodno kliknite gumb Start i pokrenite generator strategija. Proračun će trajati neko vrijeme, od oko 5 minuta do nekoliko sati, i to je normalno. Jeste li primijetili koliko brzo se rezultati ispitivanja prikazuju u uređivaču? Dobro, samo nekoliko sekundi. Pa minuta u slučaju testiranja na M1. MT4 definitivno nije sposoban za to!

Nakon 15 minuta, generator je završio rad i naša ploča je poprimila sljedeći oblik:

Sve naše generirane strategije premještane su u trezor. Odaberite karticu prikaza u glavnom izborniku -> Pohrana ili pronađite gumb s tri stupca na vrpci:

Postoje dvije grupe kartica na izborniku slijeva: Lokalno spremište i mrežno spremište. Sve strategije koje se nalaze na računalu pohranjene su u lokalnoj strategiji, a strategije s web stranice autora dostupne su u mrežnom spremištu. Desno od izbornika nalazi se polje koje pomaže u razvrstavanju (Sortiranje od najboljih do najgorih po određenom parametru i Prikaži - broj sustava koji će se prikazati). Ispod možete postaviti uvjete filtriranja - ako sustav ne zadovoljava jedan od parametara, bit će skriven od pregleda. Jednim klikom na sliku grafikona rasta depozita sustava s njegovim karakteristikama slijeva, vidjet ćete od kojih blokova se sustav sastoji (slotovi za strategiju polja). Ispod se nalazi radio gumb Strategija mjesta / Statistika računa. Kad odabirete statistiku računa umjesto slotova, možete vidjeti detaljnu statistiku trgovanja:

Ako dvokliknite na smanjenu sliku karakteristika sustava, s tim se sustavom otvara novi prozor uređivača koji se može dodatno uređivati ​​- na primjer, spremite i optimizirajte sustav. Vrlo je prikladno odabrati sustave kako slijedi:

Analiza generiranih strategija

Vrlo sam izbirljiv po pitanju generisanih strategija, tako da iz svake sesije imam u najboljem slučaju 1-2 strategije, ponekad niti jednu. Ali ako odjednom ostane, spremam ga kao stručnjaka za MT4 i odmah ga testiram. Iako testiranje pretvoreno u strategije mql4 formata traje prilično vremena (testiraju se vrlo čvrsto jer su prepuni raznih klasa, funkcija, prilagođenih indikatora itd.), To još uvijek vrijedi učiniti - iz nekog razloga program pogrešno razmatra poteškoće i mani upravljanje i umjesto ogromnog dobitka, možete dobiti margin poziv.

Ako mi odjednom sve odgovara, držim se ove strategije, ali to se događa rijetko. Međutim, u tjedan dana akumulirao sam dvije strategije za H4 i pet za D1. Prošli su moj rigorozni izbor i na kraju će biti poslani na test na test.

Ako imate višejezgreni procesor, možete stvoriti nekoliko novih strategija na različitim parovima i zatim pokrenuti generator strategija na svakom od njih kako biste uštedjeli vrijeme.

Dakle, postavili ste i pokrenuli generator, pustili ga da radi 5-6 sati, a po dolasku ste ustanovili da u svom skladištu imate gomilu strategija. Nakon što ispustite one koje se izlijevaju naprijed i one čiji su rezultati slabi, imat ćete jednu ili dvije dobre strategije za svaki par koji se stavi u uporabu.

Generirao sam strategije za funtu i euro tijekom 800 minuta, kao rezultat toga nekoliko milijuna poprsja je gotovo 600 generisanih, od kojih je oko 80 prošlo moje kriterije prihvaćanja, a oko 10 uspješno prošlo naprijed. Za svaki par preostaje jedna dnevna strategija:

Kao što vidite, sustav koristi ulazak sa svijećama s tri trake za ulazak i nekoliko oscilatora za izlaz (a imamo dvije mogućnosti izlaza - za skupinu a i skupinu b). Postoje i nedostaci sustava i oni značajni: sustav ne koristi zaustavni gubitak, prosječni gubitak gotovo je jednak prosječnoj dobiti, od 2000. godine je obavljeno samo 354 transakcija, a maksimalno vrijeme stagnacije (tj. Sustav ne bi mogao dati novi vrhunac dobiti) je čak 466 dana, tada bez nje bismo sedeli s njom više od dvije godine.

Jasno je da nije preporučljivo trgovati ovim sustavom, a zapravo mi se ne sviđa, ali u skupu, recimo, stotina različitih trgovinskih sustava za različite valutne parove, to je sasvim prihvatljivo. Ali zbog nedostatka zaustavljanja osobno ga uklanjam, iako je sasvim pogodno za daljnju demonstraciju mogućnosti programa.

Optimizaciju

Dakle, dobili smo nekoliko prihvatljivih strateških opcija. Sljedeći je korak optimizacija strategije:

Postavke optimizacije prilično su skromne:

Mislim da je ovdje sve jasno i ne zahtijeva dodatne komentare. Stavimo kvačice ispred parametara koje ćemo optimizirati, konfigurirati maksimalne, minimalne vrijednosti parametara i priraštaj rasta. Kliknite gumb Start, pričekajte. Sve dobre opcije možete ponovno pronaći u skladištu.

Dakle, dobili smo optimiziranu strategiju, ali program ne bi bio tako zabavan da nije bilo sljedeće grupe alata na lijevom izborniku, o čemu ćemo sada govoriti.

Pregled

Pregledna grupa sastoji se od pet kartica: zapravo, pregled, tablica bilansa, glavni grafikon, časopis i istraživač traka.

 • umetak pregled

Kartica Pregled tekstualni je opis strategije trgovanja i njena specifikacija. Uz tekstualni (usmeni) detaljan opis rada strategije (logika unosa, izlaska, dopunjavanja, upravljanja novcem itd.), Pronaći ćete i snimke zaslona s indikatorima s njihovim postavkama i dvije tablice s detaljnom statistikom sustava. Na vrhu alatne trake možete spremiti ovaj detaljni opis ili ga ispisati.

 • Bilansni grafikon

Kartica bilansa stanja također ima alatnu traku na vrhu koja sadrži tri gumba: Bilansni grafikon, Obračunano i Distributivno trgovanje. Prijevod programa je nespretan, ali sada ću objasniti sve. Dakle, na shemi bilansa nalazi se pet redova: siva - karta cijene instrumenta, crna - shema ravnoteže, zelena - rast s dugačkih pozicija, crvena - rast s kratkih pozicija i narančasta - karta kapitala (to se sada ne vidi).

 • umetak Glavni raspored

Na ovoj kartici možete vidjeti sve pokazatelje koji se koriste u grafikonu cijena i povijest otvorenih transakcija. Zelena strelica prema gore označava kupovinu, crvena strelica prema dolje prikazuje prodaju. Križ označava mjesto na kojem se položaj izlazi, zelena linija je razina TP, a crvena linija stop zaustavljanja. Ovo je analogan vizualnom ispitivanju na terminalu MT4. Iznad grafikona možete vidjeti alatnu traku:

Ovdje možete omogućiti / onemogućiti mrežu (1), križanje (2), prikaz volumena (3), strelice za unos pozicija (4), volumen pozicije (5), ulazne razine na pozicije (6), zaustavljanje i uzimanje razine (7) , dvosmislene trake (8) (one na kojima nije posve jasno kako je izvršen ulaz / izlaz / izmjena), indikatorske karte (9), navigacija (10, 11) i preklopnik za prikaz indikatorskih karata u obliku kontinuiranih linija ili linija po zaključnim cijenama (12).

Kartica časopisa ploča je sa svim završenim transakcijama - analogom dnevnika transakcija u MT4. Rezultate trgovanja možete spremiti u izvrsnu knjigu.

 • Bar istraživač

Ovdje možete vidjeti kako se točno ponašao savjetnik unutar određene trake i razmotriti sporna pitanja koja su istaknuta u dnevniku transakcija i na glavnoj karti (ako ih ima) kako bi se procijenio stupanj utjecaja netočnosti na ukupni rezultat.

Pa, sada kada imamo korisnu strategiju, možemo početi provoditi stres testove iz grupe za analizu.

Komparator

Prije svega, moramo osigurati da testiranje na različite načine, s različitom kvalitetom, daje približno isti rezultat:

Da biste to učinili, kliknite gumb Start i dobiti grafikone ravnoteže sustava, testirane na različite načine. Ako je graf jedan ili su svi grafovi približno jedan pored drugog, tada je sve u redu. Ako ne, možete izbrisati strategiju - nešto ste pogriješili.

Više tržišta

Sljedeći test otkriva hoće li naš sustav raditi na drugim tržištima? U stvari, ako može, može se ponovno optimizirati za drugo tržište, ali ako ne, onda se to ne smatra vrlo dobrim - sustav nije dovoljno stabilan. No ako se pokazalo da vaše vozilo ne spaja sve na većini tržišta - ovo je već dobro:

Moje se vozilo spaja na svim tržištima, pored onog pod kojim je stvoreno. Ovo je vrlo loš znak i preporučuje se ne koristiti sustav u stvarnom trgovanju. Možete se detaljnije upoznati sa statistikama za svako tržište klikom na gumb Rezultati tržišta koji se nalazi iznad grafikona:

Monte Carlo

Ovo je posljednji test sustava prije nego što ga spremite:

Dostupne su nam tri skupine simulatora: promjene na tržištu, problemi s performansama i promjene strategije. Test promjene na tržištu shvaća se kao sposobnost tržišta da dramatično promijeni svoja početna svojstva, da se počne ponašati drugačije. Ovdje imamo dvije mogućnosti - dodavanje slučajnih povijesnih podataka u navodnike i slučajno širenje. Preostale pozicije su u principu očite.

Također možete konfigurirati sve gore navedene mogućnosti, a zatim kliknite na poznati gumb Start i dobili test rezultat:

Glavna vrijednost ovog testa je da s određenim savjetnikom (donji redak na grafikonu) možete dobiti najgori mogući ishod vašeg trgovanja. Ako je u našem najgorem scenariju, saldo je i dalje viši od početnog, tada je sve u redu. Ako ne, nemilosrdno brišite sustav. Iznad grafikona se nalazi tablica Povjerenje:

Ova tablica daje nam vrlo vrijedne informacije za daljnje trgovanje s savjetnikom u stvarnim uvjetima: ako je naš rezultat lošiji od dna, tada je vrijeme da uklonimo sustav s računa.

Auto trgovanje

Program pruža mogućnost trgovine bez spremanja savjetnika u obliku mql4 koda. Da biste to učinili, u lijevom izborniku trebate prebaciti s dizajnera na način trgovanja:

No prvo, na terminal još uvijek trebate instalirati poseban most koji se nalazi u već poznatoj mapi Korisničke datoteke - MT4 datoteke. Ova mapa sadrži instalacijski program mosta. Instalirajući most u terminal, morate ga priložiti na grafikonu istog vremenskog okvira istog para kao i vaša strategija. Zatim dodijelite ID broj i kopirajte ga od savjetnika programa u polju Postavi ID veze:

Zatim kliknite Start i savjetnik započne trgovati. Po mom mišljenju, ovo nije baš prikladna funkcija, i zato spremam strategije u obliku mql4 savjetnika:

Pa, mala je stvar napraviti kontrolni test u MT4 terminalu i krenuti, pripremiti sljedeću strategiju. Ni u kojem slučaju ne bih razmjenjivao jedinstvenu strategiju, jer program omogućava bezbolno generiranje strategija za razdoblje od H4 i više. A u visokim razdobljima, bez ažuriranja prethodnog lokalnog maksimuma, možete sjediti godinu ili dvije. Mnogo pametnije rješenje bi bilo stvoriti nekoliko desetaka različitih strategija i pokrenuti ih zajedno na svom računu. Srećom, u programu postoji alat za to koji se zove Strateški portfelj:

Klikom na ovaj gumb statistika svih strategija trenutno otvorenih u programu bit će smanjena na jedan jedinstveni portfelj:

Zaključak

Program Creator program omogućuje osobama koje nisu u mogućnosti programirati da stvore vlastite trgovinske sustave. Program ima puno različitih značajki, a sve se obavlja prilično jednostavno. Optimizacija i generiranje strategija oduzima prilično vremena. Ali, nažalost, generator strategija pogodan je samo za strategije s vremenskim okvirom od H1 i više, to je ozbiljan minus.

Stvarno velike mogućnosti otvaraju se trgovcima koji su vješti u programiranju, jer možete uvesti stotine i tisuće svojih omiljenih testiranih vremenskih pokazatelja u program i stvoriti složenije i profitabilnije trgovinske sustave. Stvaranje cijele armije svojih robota pomoću programa System Creator vrlo je jednostavno i sa ovim zadatkom se možete nositi u nekoliko tjedana napornog rada - pogledajte rezultat mog rada u samo tjedan dana.

Naravno, System Creator nije tvornica grala ili tiskara. No, u skladu s tehnologijom stvaranja trgovačkih sustava i pažljivim njihovim naknadnim odabirom, sasvim je moguće dobiti portfelj profitabilnih strategija, što će vam u konačnici omogućiti da na punom stroju zaradite pristojan novac.

Program se instalira otpakiranjem arhive. Upozorenje! Za ispravan rad put do programa ne smije sadržavati ćirilične znakove.

Pogledajte video: Tajna formula za zdravlje, kako sam ozdravila - emocije, snaga uma, misli, energija (Veljača 2020).

Ostavite Komentar