Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Kako primijeniti klastere Forex Fibonaccije

Dobar dan prijatelji!

Ne smatraju svi instrumenti utemeljeni na Fibonaccijevom nizu primjenjivim za trgovanje na financijskim tržištima. Možda je takav ekstrem uzrokovan postupcima trgovaca suprotnog tabora, koji su obožavatelji Fibonacije i bezumno ih koriste u trgovini. Kao rezultat, formiraju se dva mišljenja - ili u potpunosti ne prepoznajem Fibonaccijev niz kao fenomen, ili se ograničim na Fibo mreže i ništa više.

Danas ćemo razmotriti jednostavan i učinkovit način primjene Fibonaccijevih razina, što ne zahtijeva dvosmislene interpretacije. Zbog svoje jednostavnosti, čak i početnik može u potpunosti svladati ovu metodu. Bit će riječ o klasterima Fibonacije, kakvi su i kako ih primijeniti u trgovini.

Spajanje klastera

Dakle, prije nego što nastavite, morate prihvatiti jednu činjenicu. Unatoč tome, s vremena na vrijeme cijenu je odbijala bilo koja od Fibonaccijevih razina, dok je učestalost takvih skokova za neke razine veća nego za ostale.

Kao alat koristit ćemo standardnu ​​Fibonaccovu mrežu (produžetak). Na primjer, u "ispravnom", ili bolje rečeno skladnom kretanju trenda, korekcija se često završava na oko 61,8% prethodnog pokreta.

Naravno, ne može se sigurno reći da će se cijena srušiti upravo s razine od 61,8%. Često se oporavak javlja kod 38,2%, 50% ili 78,6%. To je glavni problem Fibonacijevih instrumenata - ne znamo s koje će se posebne razine pojaviti oporavak.

Ovdje nam pomažu klasteri Fibonaccije. Zapravo, skupina je skupina Fibonaccijevih linija smještenih na relativno bliskoj udaljenosti jedna od druge. Izvodeći Fibonaccijeve linije u odnosu na različite tržišne krajnosti, sažeto ocjenjujemo sve trgovce. Stoga će nakupljanje linija na jednom mjestu značiti najvjerojatnije mjesto ključne razine ili, još bolje, ključne točke.

Za bolje razumijevanje Fibonaccijevih klastera, samo ih morate jednom ručno graditi. Dakle, prvo morate označiti sve intermedijarne pokrete trenda. Najlakša opcija je korištenje ZigZaga s relativno velikim korakom. ZigZag sa standardnim parametrima 12.5.3 je prikladan, glavna stvar je da indikator označava samo najočitija kretanja.

Zatim provodimo Fibonaccijevu ekspanziju za sva ZigZag koljena unutar vidljivosti jednog grafa. Može se učiniti više, ali cijena u pravilu ide predaleko da bi bila značajna za prognozu.

Naš je zadatak odrediti područja na kojima cijena može stvoriti novi ekstrem (tj. Odbiti se). U pravilu se radi o zonama s najvećom akumulacijom različitih razina Fibonaccijeva (ovdje su označene zarezanom linijom).

Klasteri se razlikuju u stupnju snage. Što je veća akumulacija u blizini, jača je zona otpora ili podrške. To je, u stvari, sve jednostavno - što je deblja linija, to je veća vjerojatnost da ćete ih prekinuti.

Pomoćni indikator

U stvari, ne morate ništa ručno graditi, pokazatelj FibCluster, koji radi na sličnom principu, preuzima ovaj zadatak. Da biste je instalirali, jednostavno prebacite datoteku pokazatelja u mapu indikatora vašeg terminala i ponovo pokrenite program.

Indikator prikazuje vodoravne crte različitih debljina na grafikonu. Što je debljina linija, to je veće nakupljanje razina unutar određene zone.

Od postavki imamo parametre ATR indikatora i parametar Faktor - množitelj vrijednosti pokazatelja.

ATR je, kao što znate, pokazatelj nestabilnosti. Moramo znati trenutnu volatilnost da bismo razumjeli razine na kojoj se udaljenosti jedni od drugih smatraju klasterom. To jest, ATR je potpuno isti za veličinu klastera, a parametar Factor je jednostavan faktor. Prema tome, što je veća vrijednost množitelja, to će se više klastera prikazati na grafikonu.

Primjena u trgovini

Razine trgovanja najlakše su kada postoji jasan jednosmjerni pokret. Tako ćemo znati kamo cijena najvjerojatnije ide, te možemo ući u „tok“ po najboljoj ponudi.

Dakle, prvo odredimo smjer glavnog trenda. U ovom je slučaju očita uzlazna tendencija.

Zatim postavite indikator FibCluster na grafikonu. Naš je zadatak pronaći najbližu jaku razinu podrške i postaviti narudžbu za kupnju koja je na čekanju neposredno iznad nje. To jest, mislimo da će se korekcija završiti blizu ove razine i cijena će tada nastaviti kretanje prema gore.

Stop loss postavljen je odmah ispod sljedećeg skupa Fibonaccije. Tako ćemo se zaštititi u slučaju pogrešne prognoze. Uzmi dobit postavljenu jednaku podnožju.

Postoje situacije kada se na grafikonu formira jedan superklaster. U ovom slučaju, ako je cijena iznad zone klastera, uspostavljamo nalog za kupnju neposredno iznad najjače razine. Postavili smo stop gubitak iza superklase, probijajući se kroz koji se cijena gotovo sigurno neće vratiti. Dobit zarade jednak je zaustavljanju.

Ako indikator pokazuje grozdove jednake čvrstoće (linije iste debljine), jednostavno odaberemo razinu najbližu trenutnoj cijeni za cilj. U ovom slučaju je cijena ispod razine, pa smo postavili čekanu narudžbu za prodaju malo ispod razine. Postavili smo zaustavni gubitak iza pretpostavljene zone nepovrata cijene, dobit uzimanja jednaka je stop.

Zaključak

Klasteri su jednostavan i učinkovit način primjene Fibonaccijevih ekstenzija na trgovanje. Glavna prednost ove metode je u tome što ne trebate znati na kojoj razini Fibonaccija bi cijena trebala prevladati - klasteri govore sami za sebe. Nadalje, klasteri mogu označavati čitave zone otpora i podrške, zone neizvjesnosti, unutar kojih je bolje suzdržati se od trgovanja.

Ostavite Komentar