Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

NVT indikator - otkrijte Bitcoin mjehuriće

Pozdrav prijatelji trgovci!

Svakog dana možete čuti samo o novim maksimumima valutnog tečaja Bitcoin i da je sve to mjehurić i uskoro će puknuti. Bake na klupi slušaju bucmaste zamjenike s TV-a, ali tom pitanju ćemo pokušati pristupiti s praktičnog stajališta, jer smo ipak trgovci.

Pomoću posebnog NVT pokazatelja koji mjeri trenutnu stopu, tržišnu kapitalizaciju i količinu transakcija u blockchainu, možemo identificirati trenutke neadekvatne vrijednosti Bitcoina i iskoristiti ga.

Nakon eksponencijalno rastućeg uzbuđenja, tržište često propušta trenutak fer cijene kada vrijedi zaustaviti rast i predahnuti. Ispada da rastuća potražnja stvara još veću potražnju - mjehurić se napuhava. Prije ili kasnije dolazi trenutak „kolapsa mjehurića“ - kada ulagači shvate pogrešku i počnu se aktivno riješiti imovine, nakon čega oštar rast zamjenjuje još oštriji pad.

Za trgovca, tržišni balon je prilika za dobro zarađivanje. Glavna stvar je odrediti početak i kraj mjehurića kako bi ušli na tržište ili imali vremena za ispust. Za tržište kriptovaluta, a posebno za Bitcoin, ovo je sada najrelevantnije, jer je vrlo teško odrediti stvarnu vrijednost novog sustava namirenja, na što ukazuje volatilnost koja je potpuno netipična za tradicionalne valute.

NVT indikator osmišljen je da riješi ovaj problem, pomažući u procjeni faza prekomjerne kupovine / preprodaje i na taj način predvidjeti kolaps sljedećeg Bitcoin mjehurića. Danas je to u našem pregledu.

Karakteristike pokazatelja

Platforma: Web
Valutni parovi: BTCUSD
Vremenski okvir: bilo koji
Vrijeme trgovanja: bilo koje
Vrsta indikatora: pokazivač prekupa / preprodaje
Preporučeni posrednici: Amarkets, RoboForex

Što je PE u zalihama?

Na tržištu dionica koristi se omjer cijene i zarade, koji se izračunava kao tržišna vrijednost dionica tvrtke podijeljena s dobiti od jedne dionice (P / E). Ovaj parametar omogućuje vam određivanje fer vrijednosti dionica, odnosno koliko su dionice precijenjene ili, obrnuto, podcijenjene u odnosu na glavni financijski pokazatelj - dobit.

U pravilu je ulaganje u sredstva s niskim omjerom PE dobra investicija, jer to najčešće ukazuje na visok potencijal rasta. Na primjer, pokušajmo na temelju PE izračunati fer cijenu dionica tri kompanije koje objedinjuje jedna industrija - A, B i C.

poduzećeCijena dionicaZarada po dioniciPE
100$2$50
B50$2$25
200$10$20

Da bismo izračunali fer vrijednost tvrtke A, prvo moramo odrediti prosječni PE u cijeloj industriji, a zatim dobiti vrijednost zaliha iz formule P / E. Dakle, prosječni PE iznosi oko 32 USD. Sada množite rezultirajući PE s dobiti jedne dionice: 32 * 2 = 64$ - Ovo je fer vrijednost dionica u kompaniji A koja je mnogo manja od trenutne tržišne cijene. Suprotno tome, tvrtka B je u velikoj mjeri podcijenjena, s poštenom cijenom dionica od 320 USD (32 * 10).

Načelo indikatora

Indikator NVT možete pronaći na -> //charts.woobull.com/bitcoin-nvt-ratio/

Autor pokazatelja NVT pod pseudonimom Willy Woo, inženjer po izobrazbi, posljednjih je godina istraživao tržišta kriptovaluta. Sudjelovao je i u projektu krivotvorenog kripto-novčanika Exodus Wallet. Pored NVT-a, web-lokacija autora također ima nekoliko pokazatelja vlastitog dizajna.

Kapitalizacija mreže je žuta linija, omjer NVT-a je siva, a glatki NVT je crvena linija.

Ideja NVT-a analogan je pokazatelju PE za tržište kriptovaluta, koje su nam prije bile poznate s burze. Takav pokazatelj, u teoriji, trebao bi riješiti jedan važan problem tržišta kriptovaluta - problem procjene stvarne vrijednosti virtualne valute. Međutim, izvorna formula koristi stopu prinosa po dionici, tako da je ne možemo doslovno prenijeti - u Bitcoin-u ne postoji koncept dobiti kao takvog. Budući da ne možemo prenijeti, moramo ga zamijeniti. Ne možemo izračunati zaradu, ali možemo izračunati količinu novca koja teče kroz Bitcoin mrežu. Konačna formula izgleda ovako:

Tržišna kapitalizacija bitcoina / Količina transakcija putem blockchaina (u USD)

Tržišna kapitalizacija Bitcoina izračunava se kao ukupni broj tokena u opticaju pomnožen s ponderiranom prosječnom cijenom. Podaci o prihodu od dolara preuzeti su s web stranice Blockchain.info i procjenjuju se.

Kako raditi s pokazateljem

S obzirom da je NVT svojevrsni analog koeficijenta PE, može se protumačiti na sličan način. Prvo, ako se siva linija (a ne glatki koeficijent) nalazi blizu donje crte kanala, možemo reći da je trenutna cijena Bitcoina podcijenjena i da postoji potencijal za veći rast. Naprotiv, ako siva linija prelazi gornju granicu, trebali biste se privremeno suzdržati od kupovine i biti na oprezu.

Apsolutne vrijednosti pokazatelja nisu mnogo bitne, gledamo samo položaj koeficijenta NVT u odnosu na kanale. To jest, to je vrsta preopterećenog / preplaćenog oscilatora:

  • U kupovinu ne ulazimo ako NVT prelazi gornju granicu;
  • Ne ulazimo u prodaju ako NVT prijeđe donju granicu.

Primjena indikatora

U ranim je godinama Bitcoin vrlo aktivno rastao - kapitalizacija mreže brzo se povećavala. Istodobno, promet nije bio toliko velik, pa ne čudi što NVT pokazuje vrlo visok pokazatelj upravo u zoru formiranja tržišta kriptovaluta. Slična se slika često opaža prilikom izračuna PE za brzorastuće mlade tvrtke, kad se unaprijed postavlja vrijednost imovine u vrijednost imovine.

Nažalost, gotovo je nemoguće precizno predvidjeti pad balona aktivnim poskupljenjem mjehurića. Prvo morate pričekati formiranje vrhunca cijena i naknadnu korekciju. U ovoj će fazi NVT indikator pomoći u određivanju hoće li se cijena konsolidirati ili ćemo očekivati ​​nagli pad.

Na primjer, eksplozivni rast Ethereuma sredinom 2017. mogao bi se dobro završiti padom mjehurića. Međutim, to se nije dogodilo, a cijena se konsolidirala, čime je odbacila zabrinutost zbog mjehurića.

Najjednostavniji način utvrđivanja postojanja mjehurića je korištenjem nenormalnih vrijednosti NVT-a. U slučaju da nakon formiranja vrhunca cijena, NVT ostane unutar vodoravnih linija, najvjerojatnije će uslijediti konsolidacija, a na tržištu će se konsolidirati nova cijena. Ako NVT nadilazi uobičajene vrijednosti, vrijedi se pripremiti za oštar kolaps i značajnu korekciju cijena.

U 2013. godini Bitcoin je doživio značajan skok cijena - korekcija na maksimalnoj točki odgovarala je 83%. Indikator NVT bio je u granicama normale. Imajući pokazatelj tada, moglo bi se reći da je tržište Bitcoin ocijenilo ispod njegove fer vrijednosti, što je dovelo do općeg uzbuđenja. Kao rezultat, cijena se brzo vratila na svoje prethodne vrijednosti, formirajući konsolidaciju.

Zaključak

NVT indikator pomaže odrediti je li Bitcoin u fazi mjehurića ili ne, odnosno kada vrijedi pričekati kolaps i pripremiti se za prodaju. U stvari, ovo je pokazatelj fer cijena koji pokazuje koliko je neka vrijednost precijenjena ili, obrnuto, tržište podcijenjeno. Trgovanje Bitcoinima nije laka stvar. Kao što znate, u jeku hypea tržište se može ponašati neprimjereno, ali prije ili kasnije prevladava poštena cijena.

Bitcoin NVT pokazatelj omjera

Ostavite Komentar