Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Trgovski dnevnik - voditi ga ili ne vrijedi?

Pozdrav prijatelji Forex trgovci!

Danas ćemo razgovarati o takvoj stvari kao dnevniku trgovca. Ovo je važan element uspjeha koji može postati kritičan na vašem putu. Danas ćemo razgovarati o tome zašto vam treba dnevnik, o takozvanoj pogrešci unatrag, o tome koje su vrste dnevnika, koji su bolji i što točno treba napisati u dnevnik.

Zašto mi treba dnevnik ako imam Myfxbook?

Mnogi trgovci imaju pitanje: "Zašto trebam dnevnik ako imam nadzor na myfxbook-u?". To je razlog zašto trebate voditi vlastitu statistiku ako stranica automatski izračunava postotak dobiti mjesečno / dan, razne indikatore trgovanja, vidljive su sve transakcije i slično?

Za početak, nadzor i dnevnik imaju različite funkcije. Praćenje prati pokazatelje, analizira transakcije, što će, primjerice, pomoći u prepoznavanju vodećih parova za koje je trgovanje najuspješnije i zaostajućim instrumentima čiji su pokazatelji lošiji.

Dnevnik, s druge strane, obavlja malo drugačiji zadatak, a to je prije svega rad s psihologijom. Jedna od glavnih zadaća dnevnika je da vam pomogne da izbjegnete takozvanu grešku unatrag. Pogreška na stražnjem mjestu je pojava kada vam se, nakon događaja, čini da je bilo lakše predvidjeti nego što stvarno jest.

Pogreška hodnika

"Sa unazad smo svi jaki!" - ova je frazeologija dobro poznata bilo kojoj Ruskinji. I jasno mu daje do znanja što je greška stražnjeg svjetla.

Ovo je popularan psihološki fenomen, kojem je posvećeno više od 800 studija. Činjenica je da je čovjekovo pamćenje građeno na takav način da može vrlo brzo apsorbirati nove informacije i povezati ih s postojećim znanjem. Na primjer, naučit ćete o pobjedi domaćeg tima u nogometnoj utakmici. Primljene informacije u vašoj se glavi povezuju s postojećim saznanjima o parametrima igrača, radu trenera, politikama lige i tako dalje. Jednom kada se razvio prisan odnos između starih i novih informacija, možete početi osjećati jasnoću, prošlost postaje razumljivija i čini vam se da je ovu pobjedu bilo lako predvidjeti. Trgovci često vole razgovarati o ugovorima koje nisu zaključili (ali znali su da će cijena tamo sigurno ići!).

Koristeći dnevnik, možete isključiti ove prosudbe post factum i snimiti svoju analizu bez izobličenja u samom trenutku transakcije. Nakon toga već možete pogledati i zaključivati ​​jeste li vidjeli ono što vam se tada čini očitim ili ne.

Načini vođenja dnevnika

Papir ili kombinirani dnevnik

Najočitiji način je voditi papirnati dnevnik. Svi znamo da se trgovanje pojavilo mnogo prije modernih računala. Prve su razmjene bile na tržištima na kojima su trgovci trgovali nekom vrstom robe. Zatim su došle organizirane razmjene, trgovačke jame, gdje su trgovci jednostavno izvikivali cijene. Ako su tada postojala računala, onda su zauzimali pola sobe.

Prirodno, Excel tada nije postojao, pa se snimanje transakcija i izrada grafikona odvijalo i ručno. U skladu s tim, dnevnik može biti i u papirnatom obliku. Nitko vas ne prisiljava da za svaku transakciju crtate grafikon, samo uzmite i spremite snimku zaslona.

U MetaTraderu to se čini prilično jednostavno: Desnom tipkom miša kliknite - Spremi kao crtež - Aktivni grafikon i isključite potvrdni okvir pored "Objavite sliku na mreži".

Tako ispisujete snimke zaslona i zalijepite ih u neko veliko prijenosno računalo, najbolje veličine A4. U principu, u Word možete umetnuti grafikon tako da se i sama slika nalazi na vrhu, a opis transakcije već se može dodati u nastavku. Onda takve listove pričvrstite zajedno, dobijete papirnati dnevnik u elektroničkom obliku, možete reći kombinirani.

No, svejedno, dnevnik napisan rukom omogućava vam bolje pamćenje podataka zahvaljujući uključivanju fine motoričke sposobnosti. Rezultat ovog rada bit će vidljiviji nego u slučaju korištenja potpuno elektroničkog dnevnika ili kombinirane verzije. Ali to je stvar ukusa.

Elektronički dnevnik

Elektronička verzija dnevnika zapravo je ista kombinirana, koju ne ispisujemo, već jednostavno spremamo na računalo. Također možete voditi dnevnik u Excelu, posebno ako ne upotrebljavate snimke zaslona. Na primjer, trgujete isključivo temeljem, zatim datumom, samim ugovorom, koliko lota i koja valuta je kupljena, a osnova posla mora biti napisana na tabletu: "Trump je napisao tvit o lansiranju raketa u smjeru Sjeverne Koreje, pa kupujemo / prodajemo dolar."

Postoje i web usluge za vođenje dnevnika. Na primjer, prekomorski servis EdgeWonk. No, ova je usluga više posvećena analizi transakcija, odnosno nalikuje analogi myfxbook servisa, MarketStata i slično. Dnevnik bi, prema mom mišljenju, trebao biti predstavljen u klasičnijem obliku.

Video dnevnik

Druga mogućnost vođenja dnevnika je snimanje videa. Prikladan je za one koji aktivno trguju: skalperi i adeptovi koji hvataju brze pokrete, kada je tiskanje i snimanje svake transakcije jednostavno tehnički neugodno. Međutim, komentiranje vaših postupaka tijekom otvaranja transakcija može biti vrlo korisno, čak i ako ga kasnije ne pregledate.

Naravno, neće naštetiti recenziji, ali kad snimate i komentirate video zapis, nevoljko, postajete svjesniji. Recimo da otvorite neku vrstu grafikona i mislite da će se sada cijena spustiti s dirljivog prosjeka i izgovoriti to naglas. Što zaustaviti gubitak / uzeti profit, kada ćete zaključiti posao, što puno i zašto.

Logično pitanje je kako snimiti video? Najčešće rješenje je Studio Camtasia, koji zapravo koristim. Program možete pronaći na svim bujicama pratilaca u zemlji.

Što napisati u dnevnik

Krenimo od banalnog:

  • Datum trgovine;
  • zaslona;
  • Rezultat transakcije;
  • Komentar.

Zapravo može biti nekoliko snimaka zaslona, ​​na primjer, prije i nakon transakcije, ili snimke zaslona iz različitih TF-ova. U komentaru možete unaprijed naznačiti plan transakcije ili analizu prošlih transakcija.

Možete zabilježiti i svoje emocionalno stanje, ocjenjujući na skali od pet bodova (koliko ste u toku).

Osim toga, možete napisati bilo kakve nijanse oko dogovora, na primjer: ako razmišljate o signalu, puknut će vam vrat. Možda se čini smiješnim, ali ovo je signal o psihosomatici - podsvijest vam govori da ne biste trebali sklapati dogovor. Poznata je priča o tome kako mi je sin Georgea Sorosa rekao da je potrčao sklapati ugovore kada ga je boljela leđa, shvativši to kao signal.

Dnevnik je dobra stvar, pomaže ne samo analizirati transakcije, već i proliti negativne emocije - omogućava vam da ih gledate drugačije, u malo drugačijem svjetlu. Odnosno, svojevrsno izvještavate o svojim emocionalnim reakcijama i tada se možete vratiti i pregledati ih.

Pratiti puno pažnje na ponude koji su bili otvoreni po pravilima i bez snažnih emocionalnih ispada ne vrijedi. Ako se transakcija odlikuje velikim gubitkom ili dobiti, to treba pažljivije analizirati. Sve što odstupa od prosječne statistike vrijedno je analize.

Možete analizirati i skupine transakcija i, na primjer, usporediti ih s prethodnim skupinama. Pretpostavimo da uzmete grupe od 20 transakcija i razmotrite prosječnu zaradu, gubitak. Nadalje, možete primijetiti kako se pokazatelji poboljšavaju ili, obrnuto, pogoršavaju - i prilagođavaju vašu trgovinsku strategiju.

Zaključak

Prednosti vođenja vlastitog dnevnika trgovca teško je precijeniti. U najmanju ruku vrijedi pokušati voditi dnevnik i vidjeti što se događa. Možda ćete nakon nekog vremena vidjeti kako se vaši rezultati počinju poboljšavati i naučite ne preispitivati ​​pogrešan posao nakon činjenice.

Ostavite Komentar