Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Čuda fiksne frakcije: kako nikad ne isprazniti depozit

Pozdrav, dame i gospodo, trgovci!

Danas ćemo nastaviti s temom upravljanja novcem vašim računima i razgovarat ćemo o najčešćem i najpoželjnijem načinu upravljanja novcem za instrumente koji koriste polugu, tj. Trguju maržom - metodom fiksne frakcije. Činjenica je da će vam mala poboljšanja klasične metode omogućiti da gotovo nikada ne ispraznite svoje račune.

Zapravo, ovo je vjerojatno jedina metoda upravljanja novcem koja nam je poznata iz različitih knjiga i izvora na internetu. Štoviše, u većini knjiga o trgovini u pravilu se daje samo jedno poglavlje upravljanju novčanim resursima s preporukama o tome što treba koristiti. Istovremeno se ne daje objašnjenje o mogućim posljedicama, plusima i minusima ovog ili onog pristupa.

U međuvremenu, ne postoji idealna metoda upravljanja novcem koja bi bila savršeno pogodna za upotrebu sa širokim rasponom trgovinskih sustava. Danas ćemo nastaviti razgovarati o metodama upravljanja novcem i upoznati se s najčešćim od njih, a također ćemo razmotriti prednosti, nedostatke i različite varijacije fiksno-frakcijske metode upravljanja novcem.

Klasična verzija metode s fiksnom frakcijom

Klasična verzija kaže nam da za svaku transakciju možete riskirati iznos koji ne prelazi X% stanja ili glavnice računa. Ovo je najrasprostranjenija tehnika upravljanja novcem, kako među profesionalnim financijskim menadžerima, tako i među običnim privatnim trgovcima. Također, ovu metodu često nazivamo i metodom fiksnog udjela, budući da se koristi postotak kapitala.

Prema ovoj metodi u svakoj transakciji jednostavno riskirate X% svog novca. Na primjer, trgujete fiksnom frakcijskom metodom, koristeći 2% svog depozita u svakoj transakciji. Vaš depozit iznosi 1200 USD, a zaustavni gubitak (maksimalni gubitak) 100 pips-a ili 1000 pips-a. Radi jednostavnosti, pretpostavimo da je cijena predmeta kod nas 1 USD za lot 1. Tada će naša partija, s kojom ćemo ući u transakciju, biti 1200 * 2% / (1000 * 1) = 0,024 ili 0,02 lota.

Također, često se pronalazi modifikacija gdje se umjesto vrijednosti zaustavnog gubitka uzima u obzir maksimalni gubitak. Činjenica je da mnogi trgovački sustavi imaju pravila za izlazak iz transakcija u nerentabilnu zonu i često se dogodi da je potpuno zaustavljen gubitak vrlo malo vjerovatno. Stoga, kako ne bi značajno podcijenili rizike i umjetno ne ograničili rast kapitala u sustavu, oni uzimaju maksimalni gubitak prema rezultatima ispitivanja (na primjer, prema rezultatima 1000 transakcija, najveći gubitak za transakciju je 80 bodova) i koristi se u proračunima. A pravi zaustavni gubitak se ili uopće ne koristi ili ga postavljamo s pristojnom maržom.

Uvijek je vrijedno zapamtiti da je tržište tržište, pa čak i kad se nešto čini krajnje malo vjerovatno, to će se sigurno dogoditi prije ili kasnije. Stoga, čak i ako odlučite koristiti sličnu opciju za izračunavanje partije, nemojte umjetno povećavati veličinu zastoja, a još više nemojte ih uklanjati uopće. U kritičnom trenutku, iako s velikim proklizavanjem, ali transakcija će biti zaključena i s odgovarajućim razinama rizika nećete puno izgubiti.

Pravila zaokruživanja lota za metodu fiksnog frakcije

U slučaju analiziranom gore, kao rezultat zaokruživanja, nismo bili u mogućnosti postaviti rizik na točno 2% i upotrijebiti rizik (0,02 * 1000/1200) * 100% = 1,67%. Kad se račun poveća na 1.500 USD, s rizikom od 2%, moći ćemo izaći na tržište već s puno 0,03. U ovom slučaju rizik će biti točno 2%. Ali s razine depozita od 1300 dolara mogli bismo zaokružiti dobivenu partiju prema standardnim pravilima zaokruživanja (to jest, u 0,025 bi zaokružili na 0,03), ali u ovom slučaju stvarni rizik iznosio bi 2,31%, što je pristojno više od danih 2 %. Stoga je, po mom mišljenju, ispravnije da se uvijek zaokružuju u istoj mjeri kako ne bi riskirali dodatni novac.

Klasična metoda s fiksnom frakcijom i statistika trgovine

Kao što dobro razumijete, izračun rizika za sljedeću transakciju u ovom pristupu izgrađen je u potpunosti bez pozivanja na statistiku računa. Bez obzira na tržište u ovom trenutku, bez obzira koliko učinkovita ili neučinkovita bila vaša strategija, rizici sljedeće transakcije ostaju nepromijenjeni. To je cijela suština ove metode i, unatoč činjenici da je gotovo svaki trgovac koristi u svom trgovanju, prilično je teško nazvati takav pristup učinkovitim.

Jedan lot za svaku X jedinicu valute na računu

Ova metoda je samo neznatno modificirana varijacija klasične metode. To je onaj koji se naziva čista fiksna frakcija. Dno crta je da za svaku, na primjer, sto dolara na bilanci, dodate minimalnu jedinicu lutrije. Na primjer, vaš saldo iznosi 1200 USD, a na svakih 500 USD na računu dodajete 0,01 lota. Zatim ćete unijeti svaku transakciju s puno 0,02 dok račun ne naraste na 1500 USD. Zatim ćete raditi od 0,03 lota do iznosa 2 000 $ ravnoteže.

Ispod možete vidjeti grafikon trgovačkog sustava s 58% profitabilnih transakcija i omjer dobiti i gubitka 1 prema 1 (bez troškova trgovanja):

Isti sustav s rizikom od 3% depozita po transakciji:

Isti sustav, ali s rizikom od najmanje jednog lota za svaki polog u iznosu od 200 USD:

Unatoč neznatno skromnijim profitnim maržama ove druge opcije, maksimalno iskorištenje je znatno niže, a krivulja prinosa je glađa.

To se može jasnije procijeniti kada transakcije donose drugačiji iznos dobiti ili gubitka:


Ako pomnije proučite ova dva grafikona, vidjet ćete prednosti druge metode. To je posebno vidljivo u smanjenju transakcija 900-950 - stvarno je pristojno manje nego kod klasične metode s fiksnom frakcijom.

Međutim, metoda jednog lota za svaku X jedinicu valute na računu također ima nekoliko nedostataka. Također uopće ne uzima u obzir statistiku trgovanja i propisuje da lotu uvijek izračunaju na temelju veličine računa. Također, ova metoda uopće ne uzima u obzir činjenicu da se iznos dobiti i gubitka može razlikovati od transakcije do transakcije.

Također, ova metoda izračuna lota ne uzima u obzir stvarnu vrijednost mogućeg najvećeg gubitka. To jest, ako tijekom odabira lutrije prema rezultatima testa nije uključivao slučajeve zatvaranja zaustavljenim gubitkom, u budućnosti imate šansu da dobijete isti isti gubitak i bit će žalosno ako je četiri puta veći od prosječnog gubitka.

Takva je situacija sasvim stvarna kad vam je prosječni gubitak, na primjer, 2%, jer obično zatvorite signalom sustava, ne čekajući da se potpuno zaustavi, ali dođe trenutak kada, na primjer, tržište prebrzo reagira na Zaklada, posao se sklapa točno uz potpuno zaustavljanje i dobivate 10% gubitka.

Pa, posljednji, ali vrlo važan nedostatak je da trebate dobiti 100% profita kako biste u početnoj fazi prešli s jedne na dvije minimalne grupe. Na primjer, za trgovanje sa 0,01 trebate imati 500 dolara kako biste zadržali maksimalni pad u regiji od 20%. Zatim, za trgovanje s mnogo 0,02, trebate zaraditi 500 USD ili 100% početnog depozita. Sljedeći prijelaz dogodit će se već s 50% dobiti. Tada za 33%. Kao rezultat, nakon svake transakcije morat ćete povećati lutriju za nekoliko minimalnih jedinica lota. Ali već prvi prijelaz zahtijeva 100-postotni profit.

Veliki problem će se pojaviti ako pokušate smanjiti ogroman vremenski period potreban za prelazak sa trgovačkog seta 0,01 na lot 0,02. Jedini način da se ovdje poveća brzina je povećati postotak rizika (što je posebno opasno s malom veličinom računa).

Nedostaci obje metode

Glavni nedostatak je potreba da se dugo radi s istim lotom do prijelaza "na sljedeću razinu". Taj se nedostatak odnosi na obje metode, ali je u drugoj potonji jasnije vidljiv. Na primjer, kada trgujete 0,01 lota na svakih 500 USD na depozitu, možete trgovati puno 0,01 tijekom cijele godine dok depozit ne bude jednak 1000 USD. Čitavo ovo razdoblje između prelaska na nove razine vi u suštini djelujete kao fiksni lot i uskraćujete svoj račun učinku "geometrijskog rasta", ili barem jako rastežete taj učinak.

S povećanjem razine rizika, ovaj se nedostatak može malo ublažiti, ali ovdje se pojavljuje još jedan značajan nedostatak. Ako mislite da stopa rasta računa s geometrijskim modelom odgovara stopi pada, onda griješite. Žao nam je, ali stopa pada premašuje stopu rasta.

Na primjer, da biste što brže povećali svoj račun, odlučili ste se za optimalnu f metodu koja uključuje trgovanje s visokim postotkom rizika, obično od 10 do 20% po trgovini. Pretpostavimo da će vaš sustav uvijek donositi ili 10% zarade od depozita ili isti gubitak. Zatim, s pologom od 1.000 USD i rizikom od 10%, u prvoj transakciji ćete osvojiti 100 USD i dobiti depozit od 1.100 USD. Ako je sljedeća transakcija neisplativa, riskirat ćete 110 USD i kao rezultat toga dobiti 990 USD na računu.

Dakle, u obje transakcije riskirali ste deset posto računa i dobili ste gubitak od 10 USD, ali ne i 0 USD. Štoviše, veći je rizik, jači je učinak. To se naziva asimetrija poluge, što je zajedničko svim instrumentima kojima se trguje s maržom. Sva ta tuga može se jasno pokazati takvom tablicom:

Kao što vidite, već s rizikom od 5%, učinak ovog učinka počinje utjecati na vašu ocjenu. Zato morate odmah odlučiti što je za vas najvažnije - ojačati učinak efekta geometrijskog rasta (a istodobno će se odstupanja pristojno povećati) ili očuvati i maksimalno povećati početnu sigurnost kapitala.

Nažalost, do sada ne postoji način koji bi pouzdano ostvario oba ova cilja, ali postoje neki trikovi koji će vam ipak omogućiti da zagrizete mali komad ove dvije torte. Ali o njima malo niže, a sada ćemo analizirati ova dva osnovna pristupa - povećavajući učinak geometrijskog rasta i zaštitu profita.

Zaštita profita

Mogućnost smanjenja rizika bržeg nego što se povećava, omogućava vam da zaštitite profit u razdoblju gubitaka. Što je stopa smanjenja? To je prilično jednostavno - što više neprofitabilnih poslova koje kroz sustav dobivamo u ovom trenutku, više smanjujemo lutriju. Najjednostavniji primjer je da nakon svakog gubitničkog prometa partiju smanjujemo za 20%, tj. Množimo partiju s faktorom, na primjer, 0,8. Pretpostavimo da je naša zarada jednaka gubitku i trgujemo sa fiksnom 1 partijom na računu od 10 000 USD. Nakon 9 gubitka trgovine, nećemo imati što trgovati:

Sada pokušajmo riskirati 10% računa:

Nakon 10 neprofitabilnih transakcija zaredom, izgubili smo gotovo 65% kapitala i na osnovu gornje tablice potrebna nam je oko 200% zarade da bismo obnovili račun.

Nakon prvog gubitka trgovine, svaki put ćemo smanjiti za 30%:

Kao što vidite, mi smo u smanjenju od 33%, a za oporavak nam treba oko 45% dobiti.

Trgovac je zainteresiran za smanjenje rasta koji nadmašuje rast iz više razloga.

Prvo, trgovac može ograničiti iznos gubitaka. Ako strategija ili trgovinski sustav koji koristi on donosi velike gubitke, tada će mogućnost bržeg smanjenja rizika dati sljedeći učinak: što su veći mogući gubici, to će morati manje riskirati, što će ozbiljno umanjiti dubinu maksimalnog povlačenja.

Drugo, ovo omogućava konzervativnom trgovcu da djeluje agresivno, povećavajući volumen reinvestiranja. Trgovci ne koriste agresivno upravljanje novcem jer su zabrinuti da će to utjecati na iznos potencijalnih gubitaka. Brže smanjenje rizika u odnosu na prethodne stope dovodi do manje značajnih troškova.

Usporedimo rezultate istog sustava sa i bez stope smanjenja:


Rizik u% depozita:


Jedan lot za svaku X jedinicu valute na računu:


Crtanja, iako ne previše, ali su ipak smanjena. Pored toga, sada smo zaštićeni od velikog broja gubitničkih trgovina zaredom.

Izmjene metode smanjenja stope

Ali, opet, morate razumjeti da takav pristup najbolje funkcionira s velikim brojem izgubljenih obrta zaredom, inače je učinak upotrebe ove metode gotovo nevidljiv. Stoga se često koriste njegove modifikacije.

Jedna od tih modifikacija je krivulja uravnoteženosti sustava. Izrađuje se pomični prosjek salda depozita, a uz trenutni saldo ispod pomičnog prosjeka primjenjuje se stopa smanjenja sve dok saldo ne bude iznad krivulje. Kad vaga pređe svoj pomični prosjek, ponovno se možete prebaciti na standardni izračun lutrije. I ovdje postoji jedan nedostatak - što smo dalje uspjeli odstupiti od pokretnog, to će biti teže ako se lot smanji na povratak. Stoga je vrijedno dodati oscilator u ravnoteži s pokretnim prosjekom u ravnoteži, čime se dobiva trend trend:

U točki 1, kada ravnoteža (zelena linija) pređe pomičnu prosječnu liniju (crvena linija), započinjemo primjenjivati ​​stopu smanjenja sve dok ne dosegnemo točku 2. U točki 2 oscilator izračunat iz očitanja ravnoteže ne ostavlja prenamjenu i postupno započinjemo povećavati ždrijeb dok se ne nađemo u točki 3. U 3. točki, tablica bilansa je opet iznad pomičnog prosjeka i ponovno izračunavamo lotu na temelju uobičajene logike usvojene u sustavu.

Ovaj pristup vam već omogućava smanjenje povlačenja tijekom razdoblja snižavanja bilance (nepovoljni tržišni uvjeti za naš sustav), kao i brzo vraćanje na početni lot. Ovim pristupom visoka stopa smanjenja ne samo da nije štetna za postizanje početne partije, već se čak i čini korisnom - možemo postaviti stopu smanjenja, na primjer, 0,7, i povećati stopu (povećati lutriju s povećanjem oscilatora) i postaviti je na 1,5.

Dakle, radije ćemo brzo smanjiti gubitke u bilanci i još brže odstupiti od gubitaka. To je točno u slučaju kada oscilator nastavlja rasti s prenapuštene razine, ali ako je proboj razine bio lažan i sljedeća trgovina pokazala se neisplativom, bit ćemo u još većem propadanju, jer smo ušli u povećanu partiju. Stoga biste trebali pažljivo koristiti način klađenja i pažljivo testirati sustav na povijesti.

Brži geometrijski napredak rasta

U prethodnom smo primjeru smanjili lutriju brže nego što je to slučaj sa uobičajenom metodom upravljanja novcem, na primjer, koristeći 2% depozita u svakoj transakciji. Ali tko će nas zaustaviti u povećanju lota kad pronađemo liniju ravnoteže iznad našeg pokretnog prosjeka i rasta oscilatora? To je, na primjer, prema našem sustavu, moramo riskirati 2% u svakoj transakciji. Štoviše, pod pogodnim uvjetima (primjerice, pokretni prosjek i oscilator,), možemo reći da je trenutno naš sustav u "dobrom stanju" i da radi u skladu s tržišnim uvjetima. Zašto onda ne biste povećali lot nakon svake profitabilne transakcije u takvim uvjetima? Sve će to povećati učinak geometrijskog napredovanja na računu bez značajnog povećanja odbitka, jer ćemo na ovaj način djelovati samo u tržišnim fazama povoljnim za trgovački sustav:

To jest, dok je linija ravnoteže iznad svog pomičnog prosjeka i oscilator raste (segmenti 1-2 i 3-4), možemo povećati puno iznad inherentnog u sustavu.Tijekom razdoblja recesije, oscilatorom se može trgovati na osnovnoj parceli, što je određeno klasičnim pravilima sustava. Tako ćemo u najpovoljnijim razdobljima riskirati malo više.

Trgovanje profitom

Kao što znate, prvi zadatak pravilnog upravljanja novcem je zaštita početnog kapitala. Trgovina nije sprint, već maraton, a najvažnije ovdje je ne napustiti utrku.

Savršeno razumijem ljude koji prvo pokušavaju raspršiti depozit, a zatim mirnije trguju. Nije svaki trgovac u mogućnosti priuštiti depozit, trgovanje na kojem će u potpunosti pokriti troškove života. Stoga, mnogi ljudi žele postići ovu razinu što je prije moguće i pokušati preuzeti velike rizike na samom početku. To se čini ispravnom odlukom, jer je stvarno brže započeti zarađivati ​​puni novac samo na tržištu, a nije šteta izgubiti mali depozit. No, nažalost, ne uspijevaju svi održati ovaj sprinter s povećanim rizikom, a takva odluka u pravilu dovodi do otvaranja novog računa. Ova je tehnika posebno opasna kada trgovac otvori račun za novu strategiju za koju nema statistike ili ga ima vrlo malo.

Pravilo odavde slijedi - da ne biste otvorili novi račun svakog novog mjeseca, kada predujam padne na vašu karticu, vrijedno je neko vrijeme trgovati minimalnim lotom na novim računima. I nije važno koliko nula sadrži vaš saldo - uvijek vrijedi trgovati jedan ili tri mjeseca minimalnom količinom. Prvo, jasno će vam reći koliko je vaš sustav dobar i neće vas dovesti do velikog zastoja. Drugo, ako je sustav u principu sposoban stvoriti profit, to će biti razumljivo nakon tog razdoblja, jer će stvoriti neki rast, koji vam i dalje može biti od koristi ako nakon povećanja rizika vaš TS postane odjednom u razdoblju povlačenja. Tako ćete prosipati akumuliranu dobit, a ne početni depozit, što će psihološki biti malo lakše - već ste vidjeli kako sustav funkcionira i znate da je ovo samo propadanje i sustav funkcionira.

Drugi zadatak upravljanja novcem je ostvarivanje profita. Od ovog trenutka počinje zabava. Ako ste ispravno branili svoj početni kapital, imate vrlo dobre šanse da ostanete u igri dovoljno dugo da konačno izvučete neki prihod iz svog trgovanja. Pretpostavljam da ste pročitali sve što je gore napisano i razumjeli kako pravilno povećati rizik. Ako se povećanje rizika izvede ispravno, postoji vjerojatnost da će vas iznos prihoda koji će biti primljen tijekom povoljnog razdoblja trgovanja iznenaditi. Međutim, taj prihod morate zaštititi jer uvijek postoji mogućnost povlačenja novca koji vas može odvesti u kut.

Stoga, ako vam je važnija zaštita zarade od nastavka izgradnje računa najbržim tempom, tada je najvažniji korak u trenutku povlačenja smanjenje rizika po trgovini bržim tempom od stope po kojoj se rizik povećavao razdoblje. I već smo detaljno ispitali ovu tehniku ​​gore kada smo koristili ravnotežu pokretnih prosjeka.

Postoji takva stvar kao kritična točka. To je takva vrijednost bilance, čije postignuće praktično garantira da bez obzira na to što se dogodi, više ne možete izgubiti svoj početni depozit. Prirodno, ova se točka postiže samo ako se primijeni stopa smanjenja lutrije. Kao što se sjećate, u jednom primjeru, primjenjujući stopu sniženja od 0,7 za 10 izgubljenih trgovina, pali smo s 1 lota na 0,04. Recimo za našu trgovinu 1 lot odgovara razini rizika od 2% i na računu imamo 10 000 USD:

Čak i s tako prilično konzervativnom razinom rizika od 2% uz 30 gubitaka u nizu, izgubit ćemo gotovo polovicu računa. Što se događa ako se isto dogodi sa sustavom koji koristi stopu smanjenja od 0,7:

Doslovno ćemo izgubiti cent i dobit ćemo 7% povlačenja nakon punih 30 gubitaka. To jest, s takvim rizikom od 2%, s takvim depozitom od 10 000 američkih dolara i s takvom stopom smanjenja od 0,7, dovoljno nam je da dobijemo 10% dobiti kako bismo pretpostavili da nam je gotovo zajamčeno da nećemo položiti svoj depozit. Proširimo ploču s rezultatima sustava smanjenjem do sto izgubljenih obrta zaredom:

Slažete se, malo je vjerojatno, ali ipak. Pa, za one koji još nisu osjetili svu snagu ovog pristupa:

Tisuću izgubljenih trgovina zaredom i smanjenjem od 20%.

Nakon što ćete zaraditi svoj depozit neuništivim - odlučite sami. Naravno, možete reproducirati 10.000 izgubljenih transakcija zaredom i oni će stvarno spojiti vaš depozit. Ali hoćete li u stvarnosti godinama gledati na to kako vaš sustav polako gubi novac? Najvjerojatnije ćete se nakon maksimalno 500 transakcija predomisliti i ukloniti sustav s računa:

I na tom gubite oko 13%, što nije previše tužno. Naravno, pravi se sustavi ne spajaju na ovaj način i imat ćete puno više vremena za razmišljanje. Ali ne znam nijednu moćniju metodu zaštite početnog depozita od ove.

No, kao što sam već rekao, za njegovu uspješnu primjenu važno je pronaći trenutak za povratak na početni lot i može biti puno različitih strategija - nakon prve profitabilne transakcije, nakon što račun dosegne razinu nakon koje stanje počinje padati (računati nakon izlaska iz povlačenja) vođen cijelim sustavom na vrhu bilance stanja. Puno je opcija, kao i mnogo različitih sustava trgovanja i njihove bilance. Neki sustavi daju glatke grafikone s gotovo nikakvim značajnim odstupanjima, u tom slučaju pomični prosjek s oscilatorom neće biti osobito učinkovit. Neki sustavi uključuju ozbiljna i produljena odstupanja linije ravnoteže od pomičnog prosjeka. U svakom je slučaju potreban individualni pristup, potvrđen rezultatima ispitivanja.

Zaključak

Danas smo detaljnije ispitali popularnu metodu upravljanja novcem poput fiksne frakcije. Nadam se da će vam poznavanje prednosti i uskih grla u korištenju fiksne frakcije pomoći da izbjegnete mnoge pogreške pri upravljanju svojim novcem. Takvi alati poput stope smanjenja i stope snižavanja omogućuju vam da izjednačite nedostatke metode nepokretne frakcije, kao i, kao što ste vidjeli, pouzdano štite svoj početni kapital i dobit ostvarenu tijekom trgovinskog postupka.

Unatoč tome, vrijedno je zapamtiti da ne postoji idealna metoda upravljanja novcem i da trgovinski sustav nije odabran prema „idealnoj“ metodi upravljanja novcem, po vašem mišljenju, već je odabrana metoda za određeni trgovinski sustav koji će najefikasnije sakriti sve nedostatke strategije i najbolje razlikuje njegove vrline. Sustav upravljanja novcem je prije svega sustav i sasvim je normalno da sustav upravljanja novcem neće biti ništa lakši od same strategije trgovanja.

Sretno i vidimo se uskoro!

Pogledajte video: Rupert Sheldrake: Zabluda nauke Zabranjeno na TED by brutajle (Studeni 2019).

Ostavite Komentar