Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Ledger Nano S novčanik hardvera je sigurno najsigurnije mjesto za pohranu kriptovaluta

Nije tajna da je većina naših čitatelja uložila milijun ili dva u kripto valute. S rastom tečajeva i brojem vijesti o hakerskim napadima, javlja se potreba za pouzdanim i praktičnim pohranjivanjem valute. Također me zbunio ovaj problem i, nakon proučavanja tržišta, kupio sam hardverski novčanik Ledger Nano S.

I na zahtjev pretplatnika napravili su mali pregled toga.

Koje su prednosti Ledger Nano S?

Glavna prednost je sigurnost.

Prije svega, ovo je hardverski novčanik. U pomoćnim aplikacijama na PC-u neophodnim za rad s Ledger novčanikom, ne pohranjuju se podaci, oni služe samo kao sučelje.

1. Ovi se uređaji brišu ako tri puta zaredom unesete pogrešan PIN kôd. Ali ostaje je moguće obnoviti pomoću posebne fraze od 24 riječi određenim redoslijedom (u većini softverskih novčanika - izraz od 12 riječi).

2. Memonična fraza za oporavak je 24 riječi ispravnim redoslijedom. Izraz se generira izravno na uređaju, prikazuje se na uređaju i treba ga zabilježiti na osamljenom mjestu ili na kartici koja se nalazi u kompletu:

Podaci unutar novčanika pohranjuju se na zaštićeni element koji će prilikom pokušaja interveniranja hardvera izbrisati podatke.

Ako izgubite novčanik, Belaz ga zdrobi ili trlja iznutra, možete obnoviti sva sredstva kupnjom novog uređaja i unosom fraze od 24 riječi. Glavna stvar je ne davati ga gopniksima.

Također, ohrabruje podrška velikom popisu valuta, popis se periodično ažurira s izdavanjem novih firmvera, a trenutni se može pronaći ovdje:

//www.ledgerwallet.com/cryptocurrencies

Valja istaknuti podršku Ripple-a, koji je u posljednje vrijeme popularan kod investitora.

Kako kupiti

Najbolja opcija je kupnja sa službene stranice.

No, zbog velike potražnje, sada je moguća samo predbilježba.

Osobno sam u Moskvi kupio od outbida s malom preplatom.

Kako koristiti Ledger Nano S

Opseg isporuke

Potpuni opseg isporuke prikazan je na naslovnoj fotografiji. Osim samog uređaja, u kutiji ćete pronaći kabel za povezivanje s računalom (standardni konektor, u slučaju gubitka je pogodan bilo koji kabel za Android pametne telefone), dugi kabel, kraći kabel, prsten za korištenje kao privjesak za ključeve i set komada papira s poveznicom na upute i za snimanje SEED - izrazi (pročitajte gore).

Navigacija, postavljanje PIN koda i snimanje SEED fraza

Pri prvom povezivanju uređaj će vas zatražiti da istovremeno pritisnete 2 gumba (oba se nalaze sa strane). Ovdje se upoznajemo s navigacijom na uređaju - klikom na lijevi ili desni gumb je promjena stavki iz izbornika, pritiskom na dva gumba istovremeno - odabir, potvrda.

U nekim slučajevima, primjerice, kada se potvrđuje poslana transakcija ili kao na gornjoj fotografiji, gdje nas pitaju treba li konfigurirati uređaj kao novi uređaj, lijeva tipka znači NE, desna tipka DA.

Kliknite - Da, konfigurirajte kao novi uređaj.

Zatim ćete morati postaviti PIN kôd s 4 na 6 znamenki, a zatim napišite izdanu frazu od 24 riječi. Tada će vam uređaj za provjeru da li ste pravilno napisali frazu ponuditi da odaberete riječi. Na primjer, navedite 5. i 20. riječ.

Na kraju postupaka sigurnosnih postavki pojavljuje se natpis da je sve u redu, uređaj je konfiguriran:

Pa, evo menija uređaja u radnom stanju:

Instaliranje aplikacija na novčanik i na PC

Da biste koristili novčanik, na računalo morate instalirati program Ledger Live. Trenutno podržane 64-bitne verzije za Mac, Windows i Linux. Osim računalnog programa, sada je moguće koristiti i aplikaciju za mobilne uređaje. Ova je opcija dostupna vlasnicima uređaja sa iOS ili Android.

Da biste instalirali novčanik, trebat će vam računalo zasnovano na 64-bitnom sustavu (naznačena je minimalna verzija softvera, program se može koristiti ako je verzija sustava viša):

 • MacOS 10.9
 • Windows 8
 • Linux Ubuntu 16.10.

Provjerite je li vaše računalo spojeno na Internet i postoji li USB priključak. Za spajanje na USB Type-C priključak koristite poseban adapter. Nema ništa izvanredno u instaliranju programa na računalo; koraci su slični instaliranju bilo kojeg drugog programa.

Tada morate instalirati aplikacije za potrebne valute. Popis svih dostupnih aplikacija nalazi se ovdje. Nakon nadogradnje na verziju 1.5, novčanici u obliku proširenja za preglednik Chrome su uklonjeni, a sada će se sve informacije prikazivati ​​u Ledger Live-u.

Razmotrite postupak instaliranja aplikacije na primjeru lisnice za Bitcoin:

 • Provjerite je li Ledger Live instaliran na vašem računalu i je li verzija softvera za novčanik ažurirana na najnovije.
 • Otvorite izbornik Manager u Ledger Live-u.
 • Priključite uređaj i otključajte ga.
 • Na popisu aplikacija pronađite Bitcoin.
 • Kliknite Instaliraj.

Pojavit će se prozor za instalaciju, Obrada će biti napisana na zaslonu uređaja. Nakon potvrde instalacije, novčanik se može koristiti.

Sljedeći korak je dodavanje valuta koje će biti pohranjene u novčaniku u portfelj knjige Ledger Live. Računi će biti navedeni u izborniku Računi.

Za dodavanje računa trebate:

 • Kliknite znak plus u lijevom oknu.
 • Unesite ili odaberite željenu vrstu imovine i kliknite Nastavi.
 • Spojite i otključajte uređaj, otvorite aplikaciju željene valute.
 • Kliknite Nastavi da Ledger Live počne tražiti račune na blockchainu.
 • Sljedeći je korak odabir računa. Ovdje su dostupne tri mogućnosti: odaberite postojeći račun, dodajte novi račun, dodate račune.
 • Opcija "postojeći račun" prikazuje one račune koji već imaju transakcije u blockchainu. U opciji "dodaj novi račun" možete dodati novi račun tako da potvrdite okvir pored njega. To nećete moći postići ako na posljednjem računu koji ste stvorili za određenu valutu nije zaprimljena nijedna transakcija.
 • Kliknite Nastavi i računi će se dodati portfelju.

Nakon toga, novčanik će biti u potpunosti spreman za rad.

Slanje i primanje transakcija

Općenito se ne razlikuje mnogo od standardnih novčanika.

 1. Uređujemo uređaj na PC;
 2. Unesite PIN kôd na uređaj;
 3. Otvorite aplikaciju za odgovarajuću valutu na PC-u;
 4. Odaberite odgovarajuću aplikaciju u izborniku uređaja, na primjer, Dash (da biste radili s Dashom, pokrenite Bitcoin aplikaciju na PC-u);

5. Sučelje novčanika za slanje i primanje sredstava pojavit će se u aplikaciji na PC-u

Kada kliknete na "Primi", vidjet ćete adresu svog novčanika, kad kliknete na "Pošalji", pojavit će se prozor za unos adrese primatelja. Nakon što popunite sve podatke, morat ćete potvrditi transakciju na samom uređaju pritiskom desne tipke:

Slično je i za ostale valute.

Zaključak

Naravno, ako imate 100 USD u kripto valuti, nema smisla kupiti Ledger Nano S. Ali s većim iznosima vrijedi razmisliti. Osobno sam zadovoljan kupnjom i prijenosom u Knjigu onih valuta u koje sam siguran za dugoročno skladištenje. Nešto poput džepnog sefa. Još jedan plus je što se novčanik može koristiti s bilo kojeg drugog računala bez straha da će se lozinke oduzeti.

Pogledajte video: Ledger Nano S recenzija - Hrvatski Bitcoin Portal (Studeni 2019).

Ostavite Komentar