Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Sheme za pumpanje i odbacivanje kriptovaluta: kako to funkcionira i je li moguće zaraditi na tome?

Kripto pumpe su jedna od najpopularnijih tema vezanih za tržište kriptovaluta. Pronalaženje javnih računa kriptovaluta na društvenoj mreži, forumu ili kanalu na Telegramu, gdje ne bi bilo prijedloga da se „pokupi 300% na pumpi novčića X“ i da se vruće rasprave između „pelena“ i njihovih protivnika ne bi nastavile, gotovo je nemoguće. Međutim, što znači Pump and Dump kada se primijene na kripto tržište i je li zaista moguće dobro zaraditi na tim shemama, razumjet ćemo.

Što je ovo

Pumpa i odbaci - Ovo je jedna od klasičnih shema prijevara na razmjeni, koja se pojavila mnogo prije pojave same ideje o kripto valutama. Sastoji se u činjenici da vlasnik imovine umjetno povećava vrijednost kako bi je prodao što je draže moguće. Nakon što inicijator programa "odbaci" svoj udio, vrijednost imovine propada, a investitori gube svoj novac.

Na tradicionalnom tržištu dionica Pump and Dump obično koriste takozvane „junk“ dionice - jeftine vrijednosne papire malih tvrtki s niskom tržišnom kapitalizacijom. Takva se imovina može kupiti jeftino, a za nagli porast vrijednosti dovoljno je privući relativno mali broj investitora. Da bi se stvorila povećana potražnja, koriste se lažne pozitivne vijesti, lažni financijski izvještaji i "insajderske informativne šljive" o skorom rastu cijene dionica tvrtke.

Prirodna reakcija na aktivnost prevaranta bila je pojačana regulacija tržišta dionica "smeća" koja je započela početkom dvije tisuće. Mnogi organizatori pumpi dobili su vrlo stvarne zatvorske kazne. Čak štoviše, uspjeli su izbjeći kaznu ili isplatiti mali dio zarade.

Međutim, tržište kriptovaluta praktično je neregulirano, što oslobađa ruke prevaranata. Štoviše, sada postoji više od tisuću malo poznatih kovanica niske kapitalizacije (bezvrijedne pošte), a razvoj društvenih mreža i trenutnih glasnika uvelike je pojednostavio privlačenje investitora. U tom je pogledu shema Pump and Dump izuzetno popularna na tržištu kriptovaluta.

Kako funkcionira Pump and Dump u kripto svijetu?

Nema temeljnih razlika od slične sheme na burzi.

Nakon što su odabrali mjenjačnicu i novac koji će se upotrijebiti za prevaru, organizatori prvo kupuju žetone za sitniš (u malim porcijama kako ne bi izazvali porast stope prije vremena). Tada započinje "pumpa" - rad na podizanju staze. U chatovu, društvenim mrežama i glasnicima, razmjenjuju se informacije o neizbježnom skorom rastu stope ovog novčića (ili je izravno navedeno da ga se pamti, ali više o tome u nastavku), na samoj razmjeni, botovi organizatora pumpi postavljaju i prikupljaju mnoge velike narudžbe za njezinu kupnju. u osnovi, prijenos novca iz jednog džepa u drugi.

Tada puno investitora, privučeno izgledom lakoga novca, počne kupovati valutu, a njen kurs raste još više. Organizatori kampa prodaju akumulirane zalihe tokena po napuhanoj cijeni (smeće) - tečaj propada. „Pampersi“ smatraju dobit, ulagači dobivaju gubitke i kovanice koje nikome ne trebaju.

Pumpne kovanice

Organizatori crpki u pravilu koriste malo poznate valute s malom kapitalizacijom - takozvane pump-coins (manje delikatan naziv - shit-coin).

Na primjer, TrustPlus je tipična novčana pumpa. I na grafikonu ispod možete vidjeti tipične pumpe i pumpe na primjeru ove kovanice. U samo jednom danu tečaj se uspio utrostručiti i pasti gotovo na početnu razinu. Kapitalizacija se tijekom istog dana povećala s 3 milijuna dolara na 8,5, a zatim je pala na 4 milijuna. Dakle, špekulanti su zaradili svoj par milijuna.

No, zbog relativno malog ukupnog volumena tržišta kriptovaluta, pamp se događa i s prilično velikim valutama. Primjerice, novčić s pumpom u posljednje vrijeme često se naziva TRON, čija je stopa u siječnju 2018. uspjela porasti tri puta dnevno i pasti natrag.

Ali samo veliki sudionici na tržištu mogu izvaliti takve prevare s valutama s kapitalizacijom milijardi dolara (na početku crpke), za razliku od govno-novčića s velikim kapitalom od nekoliko milijuna.

Izmjene pumpi

Većina velikih razmjena kriptovaluta za crpke nije prikladna. To je dijelom posljedica pokušaja brojnih web lokacija da ograniče aktivnosti prevaranta, ali uglavnom s ograničenim popisom kripto valuta kojima se trguje na velikim burzama, što obično uključuje samo "gornje" tokene. A organizatore pampa zanimaju platforme koje podržavaju veliki broj malih kovanica.

Na globalnoj razini, Bittrex se smatra najvećim mjestom crpki. Ubraja se među deset najboljih kripto razmjena po količini trgovanja (tijekom proteklog mjeseca - od 0,5 do 1,8 milijardi dolara dnevno) i podržava više od dvjesto tokena. TrustPlus pumpa, koja je prikazana na gornjoj tablici, dogodila se na Bittrexu.

No Bittrex je još uvijek domena relativno velikih igrača. Prava utjelovljenje „zamjene za pumpu“ dobro je poznata na CIS platformi Yobit (pogledajte pregled ove razmjene ovdje). Nalazi se na kraju prvih pedeset razmjena s obzirom na količinu trgovanja i ima odvratnu reputaciju zbog problema s depozitima koji se periodično „gube“ pri povlačenju novca i izvještajima o umiješanosti administracije u brojne prevare. Unatoč tome, u ruskom jeziku na Internetu ta se razmjena još uvijek traži.

Ovdje se trguje mnogim kripto valutama, a njihov se broj stalno povećava (trenutno - više od 600). Mnogi tokeni kojima se trguje na Yobitu ne mogu se pronaći nigdje drugdje (uključujući i to što novčiće s velikim slovima od nekoliko tisuća dolara zapravo nitko ne treba). Yobit, posebno „ukusan“ za organizatore crpki, omogućava skroman iznos (ne više od 0,5 BTC) koji donose vašu kriptovalutu na razmjenu.

Pumpajte kanale

Do danas je glavni način prikupljanja ulagača za crpku kripto-valute prolazio kanalima u popularnom programu za slanje poruka Telegram. Nadalje, relativno je malo kanala koji koriste shemu „starina“ s ubrizgavanjem „insajderskih“ podataka o skorom rastuću kovanicu.

Kreatori većine crpnih kanala sakupljaju pretplatnike izričito izjavljujući da će biti angažirani u crpkama crpki. Međutim, uvjeravaju da će pretplatnici unaprijed znati o crpkama i moći će zaraditi novac, za razliku od ostalih sudionika na tržištu. Naravno, ispada da su glavni izvor novca za organizatore, koji postupak otvoreno nazivaju "rezanjem hrčaka".

Postoje i plaćeni kanali za crpke na kojima "hrčci" plaćaju i "šišanje".

Uz to, vlasnici kanala također žele zadržati pretplatnike. Da biste to učinili, nakon smeća objavljuju se postovi onih koji su uspjeli zaraditi novac zajedno s organizatorima (s porukom "sljedeći put ćete imati sreće"). Ponekad dodaju i nešto poput "ne brini, kovanica obećava, porast će za par mjeseci".

Tako bi i sam Ostap Bender bio oduševljen shemom rada crpnih kanala - ljudi plaćaju novac kako bi od njih uzeli još više novca, a onda traže više.

Pokušaji borbe protiv crpke i odbacivanja kripto valuta

Nedostatak regulacije tržišta kriptovaluta praktično jamči da organizatori crpki neće trpjeti neku značajniju kaznu. Barem u skoroj budućnosti. Međutim, rasprostranjenost takvih programa negativno utječe na tržište kriptovaluta u cjelini i narušava povjerenje u digitalne valute. S tim u vezi, mnoge se burze pokušavaju suočiti sa špekulantima, osim toga, prije svega ih "prebijaju" u skladu s njihovom "investicijskom bazom" - na primjer, Bittrex upozorava da će razmjena blokirati račune sudionika na pumpama.

Međutim, do sada ove mjere nisu postigle značajan rezultat. Međutim, postojeći trendovi ka povećanoj regulaciji tržišta kriptovaluta sugeriraju da će se „prozor mogućnosti“ za „Pump and Dump“ postupno sužavati.

Savjeti za trgovce

Glavni problem pokušaja zarade na Pump and Dump-u za one koji nisu njegovi organizatori jest taj što je, čak i prepoznajući pumpu na vrijeme, gotovo nemoguće predvidjeti točan trenutak početka odlaganja.

Prepoznavanje pumpi

Vještine prepoznavanja pumpi korisne su ne samo za pokušaj zarađivanja, već i za one koji žele umanjiti svoje rizike, a ne „kupiti“ nagli rast novčića.

Glavni znakovi pumpe:

  1. Nagli porast razmjene aktivnosti (prvenstveno obilje velikih naloga za kupovinu i prodaju) i rast tečaja kriptovalute u nedostatku pozitivnih vijesti;
  2. Nedostatak sličnog rasta na ostalim burzama na kojima se trguje ovom kripto valutom;
  3. Aktivni pozivi za kupnju ove kripto valute u chat razmjeni, na forumima, Telegram kanalima i na društvenim mrežama.

Zarada na pumpama

Beskorisno je pokušati zaraditi na „kratkoj“ pumpi - nemoguće je reagirati na to a da niste među organizatorima.

Zarada na "dugoj" pumpi teoretski je moguća - od trgovaca koji uspijeju kupiti valutu za vrijeme crpke (točka 1 na TrustPlus grafikonu ispod) i prodati je što je brže moguće, postoji šansa za zaradu (u prosjeku oko 30-40%). Međutim, postoje minutaže za narudžbu.

I morate biti spremni na gubitke, čija je vjerojatnost približno jednaka vjerojatnosti uspješne transakcije. Istodobno, što kasni s prodajom novčića, treba ga prodati što je brže moguće, popravljajući neki gubitak, jer u suprotnom mogu biti puno veći.

Međutim, crpka ima jednu značajku koja je relativno predvidljiva - nakon prvog kolapsa često se pojavljuje novi kratkoročni rast kada su u trgovinu uključeni „hrčci“ - to je jasno vidljivo po drugom, manjem vrhu na ljestvici. Zbog toga, prodajom valute u točki 2 (čak i uz određeni gubitak), možete je kupiti minimalno (točka 3) i "pokušajte ponovo" prodajom u točki 4. Ali ne možete kupiti novčić tijekom drugog porasta nakon pumpe u svakom slučaju zajamčeni su gubici.

Morate također shvatiti da "sekundarni vrhovi" nisu tipični za vrlo male usrane kovanice s kapitalizacijom manjom od milijun dolara. Dakle, ne biste se trebali baviti crpkama na Yobitu - rizik je velik, a potencijalni profit je zanemariv zbog malog obima trgovanja.

Ima li smisla pretplatiti se na crtanje kanala na Telegramu?

Iz velikih crpnih kanala poput Pump Notifier / Trading Signali (gotovo 30 tisuća sudionika) možete dobiti korisne informacije o crpkama. Prijevare koje organiziraju takvi kanali obično se događaju na velikim burzama (isti Bittrex), s prilično velikim glasnoćama i traju najmanje nekoliko sati. Dakle, pokušaj preuzimanja rizika i zarade dodatnog novca može imati smisla.

Kanali s publikom od nekoliko tisuća ljudi (i bilo koji kanali koji rade s Yobitovom razmjenom) stvoreni su isključivo za "razvod" pretplatnika, a kontaktiranje s njima je skuplje.

Rezultati

Tržište kriptovaluta ponavlja povijest klasičnog tržišta dionica - isti zakoni, iste prijevare (iako s dodatkom novih nijansi). Pokušaji da zarade novac u Pump and Dump shemama u kripto svijetu rizični su i na više načina slični igranju u kasinu - na kraju, njegovi organizatori ipak pobjeđuju. Na taj način možete se "spojiti na pumpe" samo ako imate besplatna sredstva s kojima ste spremni lako sudjelovati.

Pogledajte video: NOVA PRAVILA ZARADE NA YOUTUBE-u ? (Prosinac 2019).

Ostavite Komentar