Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Optimalna frakcija - u potrazi za savršenim upravljanjem novcem

Pozdrav, prijatelji Forex trgovci!

Smatra se da je Optimal F jedina najbolja metoda upravljanja novcem. Koncept „optimalne f“ vjerojatno je poznat svakom valutnom špekulantu koji je barem ozbiljno zainteresiran za upravljanje novcem i upravljanje novcem. Glavni promotor ove ideje, američki autor Ralph Vince, dobro je upoznat s Larryjem Williamsom - legendarnim futures trgovcem. Sam Vince nije trgovac u praksi i mnogi ga zamjeraju. Danas ćemo se detaljno pozabaviti ovom temom, analizirat ćemo prednosti i nedostatke optimalne metode frakcije, izračunati i razmotriti modifikacije pristupa.

Priča

Ralph je primijetio u Kellyju grešku što je Kellyjeva formula kriterija prvotno bila namijenjena određivanju smjera protoka elektroničkih čestica, a zatim se koristila za blackjack. Problem je što blackjack uopće nije isto što i trgovanje dionicama ili valutama. U blackjacku je vaš potencijalni gubitak pri svakoj okladi ograničen na žetone na koje se kladite, dok je vaš potencijalni dobitak uvijek isti u odnosu na postavljene žetone.

Kada radimo na tržištu, veličina naših pobjeda i poraza stalno se mijenja. Ponekad dobijemo velike dobitke, ponekad malene. Naši gubici podliježu istom zakonu - njihova je veličina slučajna. Ralph je smislio formulu koja je slična Kellyjevoj formuli i naziva se "optimalni F", ali za razliku od Kellyjeve formule, ona se može prilagoditi trgovanju na tržištu.

Optimalni F (formiran od riječi "frakcija") - udio depozita na kojem ćemo imati maksimalnu zaradu. Naravno, optimalna f - vrijednost nije konstantna, a kako su transakcije završene, vrijednost će se mijenjati. Odnosno, potrebno je obaviti prebrojavanje.

Ako grafički predstavite promjenu konačnog depozita (TWR) u odnosu na postotak korištenja sredstava (F), ovisnost će biti opisana krivuljom:

Kao što vidite, kada uložimo premalo depozita, dobit ćemo malu zaradu. Ako se rizici povećaju, vrijednost konačnog depozita također će se povećavati do određene točke. S daljnjim porastom rizika, konačni depozit počet će padati. Upravo ovaj trenutak kada je rast depozita maksimalan, upravo odgovara optimalnom f. Stoga je sasvim logično pretpostaviti da bi optimalno rješenje za trgovca bilo da koristi za svaku transakciju takav postotak depozita, koji će biti na mjestu gornjeg ekstremuma ove krivulje.

Pa, napravimo slučajni sistem trgovanja za naše istraživanje.

Glavni statistički pokazatelji sustava su sljedeći:

Pri stvaranju TS koristio sam generator slučajnih brojeva za normalnu raspodjelu:

Matematičko očekivanje našeg trgovinskog sustava ispalo je nešto više od 1, a standardno odstupanje od oko 4, što je sasvim pogodno za naše potrebe.

Sada uvodimo sustav upravljanja novcem - u svakoj transakciji riskirat ćemo određeni postotak našeg kapitala (u ovom slučaju 3%):

Sve što nam preostaje je pronaći takav postotak rizika pri kojem će nam konačni saldo biti maksimalan. Da bismo to učinili, kao i obično možemo koristiti funkcionalnost pretraživanja rješenja ugrađena u Excel, koja je pronašla optimalnu vrijednost od 20%:

Za izračun obično ne koriste iznos konačnog kapitala, već TWR. Ovo je pokazatelj koji karakterizira relativni konačni kapital ili, jednostavnije rečeno, činjenicu koliko smo puta povećali svoj početni depozit. U ovom primjeru maksimalni TWR bio je 8159238.337 s rizikom od 20%. Drugim riječima, optimalni f posebno za određeni sustav je 0,2.

Kao što ste vidjeli na grafu na samom početku, optimalni f je, u stvari, ekstremum, iznad i ispod kojeg već postoje neoptimalne TWR vrijednosti:

Grafikon pokazuje da je optimalni F za naš sustav 0,2 ili 20% rizika po trgovini. Štoviše, ako snosimo rizik od 21%, to će dati konačni rezultat isti kao da smo riskirali 18%. Štoviše, dodamo li doslovno još jedan posto i riskiramo 22%, račun će se spojiti.

Izračun optimalne f

Zaustavimo se detaljnije na izračunavanju optimalne f. Da biste izračunali optimalni f, prvo morate izračunati dobit za određeno razdoblje - HPR.

HPR = 1 + f * (- posao / najveći gubitak), gdje:

f - rizik u svakoj transakciji;

transakcija - dobit ili gubitak u određenoj transakciji (u slučaju gubitka, izraz u zagradama ispostavit će se negativan, kao i konačna vrijednost);

najveći gubitak - najveći gubitak po trgovini (negativan broj).

Zatim se TWR izračunava kao proizvod svih HPR-a, to jest:

TWR = HPR1 * HPR2 * .... * HPRn, gdje je n posljednja ponuda u vašem uzorku.

Pa na kraju izračunamo srednju geometrijsku vrijednost HPR (G), koja se izračunava kao korijen stupnja n od TWR: G = TWR ^ (1 / n), gdje je n ukupni broj transakcija.

Poznati su svi parametri za proračun, osim vrijednosti f. Vaš je zadatak preći f od 0,01 do 1 na takav način da pronađete maksimum G. Štoviše, f, pri kojem je G maksimalan, bit će optimalan f.

Opasnost od optimalne f

Optimalnost f je velika opasnost. Vjerojatno ste primijetili da je u našem primjeru optimalna f bila 20, a istovremeno, s rizikom od 22%, jednostavno spajamo sve čisto. Odstupanje od samo 10% od optimalne vrijednosti dovodi do kobnih posljedica za vaš račun.

No činjenica je da kada raspravljamo o TWR-u, tada dopuštamo upotrebu frakcijskih skupina. Na primjer, možete trgovati sa 5 487 lotova, ako je to potrebno u svakom trenutku. TWR izračun omogućuje razdjelne lotove, tako da je njegova vrijednost uvijek ista za određeni skup rezultata trgovanja, bez obzira na njihov redoslijed. Možete sumnjati u ispravnost ovog pristupa, jer je u stvarnom trgovanju to nemoguće. U stvarnom životu ne možete trgovati takvim dijelovima. Ovaj je argument točan. Ali ako za proračun koristimo samo okrugle vrijednosti partije, sam izračun će postati netočan. U tom slučaju, što ste bliži optimalnom f, to vam je bolje. A s druge strane, nakon što ste propustili malo, spojit ćete svoj rezultat.

Očito, što je veća kapitalizacija računa, točnije ćete se moći pridržavati optimalnog broja f, jer će iznos u dolarima, potreban za jedan lot, biti manji postotak ukupnog stanja.

Mnogi profesionalci koriste fiksni udio pri trgovanju, ali taj udio nikada nije bio ni približno tako visok kao optimalni. Činjenica je da je Ralph Vince, nesumnjivo, profesionalac u svom području i izvrstan teoretičar. Ali jedan detalj jako smeta. Činjenica je da bez obzira kako pokušali predvidjeti veličinu maksimalne neprofitabilne transakcije, uvijek postoji velika vjerojatnost da će ta vrijednost u budućnosti biti premašena. Možemo više ili manje dobro predvidjeti prosječne vrijednosti poput matematičkih očekivanja ili prosječne profitabilne trgovine, pod uvjetom da ima dovoljno statistika. No, najisplativiji, najprofitabilniji posao, maksimalna povlačenja - sve su to prilično loše predviđene vrijednosti. Zato optimalni f nije toliko korisna, jer ćemo malo pogriješiti u ovoj vrlo maksimalnoj transakciji gubitka, pogriješit ćemo u optimalnom f. I pogriješivši u optimalnom f od samo postotak ili dva, dobili smo margin poziv.

Pa ipak, ne može se reći da je ta formula potpuno beskorisna. Štoviše, u nekim posebnim slučajevima, na primjer, za binarne opcije ili za sustave s velikim zaustavljanjem i dobiti (premda takvi sustavi, po mom mišljenju, sami po sebi nisu optimalni), točno je. Stoga, ako točno znate svoj maksimalni gubitak, ova metoda upravljanja novcem je sasvim pogodna za vas.

Provjerimo moju poantu - stvorit ćemo još 1000 posla s istim karakteristikama - prosječnu vrijednost 1 i standardno odstupanje od 5. Pri tome ćemo upotrijebiti isti optimalni f jednak 20%.

Dodajte 1000 ponuda:

A trgovanje gledajte s istim rizikom od 20%:

Kao što vidite, takav se rizik ne može nazvati optimalnim. Upravo se promijenio.

Pretpostavimo da je optimalni udio za prethodnih 100 transakcija bio 15%, dok bi se u sljedećih 100 transakcija ovaj udio mogao pokazati 9%. Ako je postotak od 15% bio optimalan za prethodnih 100 transakcija, a vi ste odlučili da sljedećih 100 transakcija vodite istim udjelom, tada se možda griješite i lako prelazite iznos na vašem trgovinskom računu.

Praktična primjena optimalne strategije frakcije optimizira prošlo poslovanje. Stoga sljedeća transakcija odmah pada u redoslijed, a optimalan udio ponovno se optimizira. I to će biti optimizirano na kraju svake transakcije. Odnosno, u stvarnom trgovanju nakon svake transakcije morat ćete ponovno izračunati optimalni udio.

Pored toga, trgovina je potpuno nepredvidiva, unatoč svim pokazateljima koji se mogu izračunati na temelju dostupnih statistika. Pomoću logike možemo izvući samo određene zaključke o razumnim očekivanjima i vjerojatnostima. Nijedan matematički izraz ne može nam garantirati da će od N broja transakcija 50% biti profitabilno, a preostalih 50% donijeti gubitke. Strategije trgovanja formiraju se na temelju logike i u velikoj mjeri tržišne statistike. Tržišno ponašanje se mijenja. Ono što se jučer činilo korisnim, danas bi moglo postati opasno.

Još uvijek postoje stotine drugih i razumno logičnih razloga zbog kojih je optimalna metoda frakcije sa matematičkog stajališta savršena, ali ispada da je u praktičnim aplikacijama prilično opasna. Međutim, neke točke koje sam gore analizirao pokazuju da nema smisla dalje raspravljati o ovoj temi. Sam rizik je dovoljno snažan argument protiv korištenja metode optimalne frakcije. Ako mislite da ste sposobni nositi se s rizikom, svakako prije nego što ga primijenite u svojoj trgovačkoj praksi, dobro razumite ovu metodu.

Dakle, glavni problem optimalne frakcije, kao što ste već shvatili, jest njegovo vezivanje za maksimalni gubitak trgovine. U slučaju upotrebe teško zaustavljenih gubitaka, to nije zastrašujuće, ali kada se izlasci iz transakcija u neprofitabilnoj zoni uglavnom temelje na signalima s tržišta, optimalni f postaje ne optimalan i precijenjen, što prijeti da istroši depozit ili prouzrokuje ozbiljne gubitke.

Pretpostavimo da se tijekom trgovinskog dana dogodio događaj koji je izazvao šok na tržištu, a prije tog šoka, volatilnost je bila prilično niska. Naravno, pod takvim uvjetima, vaš optimalni iznos bit će vrlo visok i vrlo je vjerojatno da ćete na taj nesretni dan ući na tržište s rizikom od trideset posto, što će rezultirati ukupnim gubitkom od 50%.

Zbog gore navedenih razloga koriste se različite modifikacije optimalne metode, s kojima ćemo se sada upoznati.

Razrijeđena optimalna frakcija

Kako bi se izbjeglo ispuštanje ležišta s malim odstupanjem, predložena je metoda razrijeđenog optimalnog f. Zapravo, razrijeđeni optimalni f postotak je optimalnog f. Ova se tehnika koristi, prvo, tako da, kao rezultat optimizacije na povijesnim podacima, optimalni iznos kapitala nije precijenjen i, drugo, tako da trgovac može regulirati vlastiti rizik (iznos kapitala koji se koristi u trgovanju) kada koristi optimalni f.

Formula izračuna je vrlo jednostavna:

Razrijeđeni optimalni f = Optimalni f * X, gdje je X postotak optimalnog f koji ste odabrali

Možete, na primjer, postaviti X = 0,5 i biti sigurni da polovica optimalnog f izračunatog u povijesti vjerojatno neće ikada premašiti stvarni optimalni f u budućnosti.

Ovdje su nedostaci isti kao kod optimalnog f, ali vjerojatnost ponovnog procjenjivanja rizika, što može dovesti do odvoda, u ovom je slučaju znatno manja.

Sigurna frakcija

Sigurna frakcija (Secure f) dio je kapitala uključenog u svaku transakciju, dok ograničava povlačenje i maksimiziranje dobiti. Siguran udio ima neke prednosti u odnosu na optimalan, jer se ne oslanja na maksimalni gubitak, već na neke druge čimbenike. Strategija je slična optimalnoj tehnici f, s tim što je jedina razlika što se prilikom korištenja optimalnog f vaša strategija optimizira za dobit uzimajući u obzir maksimalno povlačenje za razdoblje izračuna povijesnih podataka, a kada koristite sigurnu f, vi to ograničenje povlačite.

Proračun je također prilično jednostavan. Umjesto maksimalne gubitke trgovine, jednostavno koristimo maksimalno smanjivanje valute. Rad sa metodom sigurnih frakcija manje je rizičan od korištenja optimalne frakcije, ali rast kapitala bit će mnogo sporiji, posebno na malim depozitima.

Zaključak

Danas smo se upoznali s takvim metodama upravljanja novcem kao optimalnom i sigurnom frakcijom. S gledišta logike i matematike, obje ove metode izračuna rizika izgledaju vrlo atraktivno. Međutim, kao što smo vidjeli danas, ove metode imaju svoje nedostatke. Znatan broj trgovaca na forex tržištu vjeruje da je potrebno maksimalno riskirati i usmjeriti svoje napore upravo na maksimalni rast depozita. Drugim riječima, postoji vrlo velik broj takozvanih "akceleratora depozita". A za njih se takve metode upravljanja novcem kao optimalna frakcija i Kellyjev kriterij mogu činiti izvrsnim rješenjem.

Za iste trgovce koji također nisu protiv visokog rizika, ali ne vole gubiti depozite prečesto, mogu preporučiti korištenje lakših sigurnih frakcija ili razrijeđenih optimalnih frakcija, što će eliminirati vjerojatnost korištenja prevelikog rizika.

Pogledajte video: How to Build Innovative Technologies by Abby Fichtner (Veljača 2020).

Ostavite Komentar