Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Cijena akcija: Kako trgovati na skoku s razine

Trgovanje na ključnim razinama jedno je od osnovnih načela rada na financijskim tržištima u okviru Price Action. Postoje dva glavna načina trgovanja po razinama: proboj i povrat. Već smo ispitali trgovinu radi raspada u zasebnom članku, a danas ćemo detaljno analizirati drugu verziju trgovanja. Kako razlikovati ispravan signal za ulazak na tržište od lažnog, kako postaviti stop gubitak i ispravno uzimati profit te koje sve nijanse treba uzeti u obzir u ovom stilu trgovanja?

Značajke trgovanja s razine

Ključne razine cijena prisutne su na bilo kojem financijskom tržištu, uključujući Forex. Često takve uvjetne vodoravne linije igraju ulogu ili podrške ili otpora daljnjem kretanju cijena, zbog čega ih trgovci toliko zanimaju.

Ove ključne oznake nastaju zbog velike nakupine naloga za kupnju i prodaju. Kad cijena dosegne takvu gomilu, tadašnja trenutna snaga trenda obično nije dovoljna za zatvaranje svih ovih narudžbi i pomicanje cijene dalje.

Stoga, ako pokret ne dobije podršku, cijena se obrće. Ako se na tržištu pojave količine koje se mogu "probiti" velikim nagomilavanjem narudžbi, velika je vjerojatnost da je jačina trenda dovoljna za daljnje kretanje, odnosno da će se dogoditi snažni slom razine. Naravno, događaji se ne razvijaju uvijek samo u takvim scenarijima, ali to su dvije najvjerojatnije opcije.

Prije mnogo godina, čak i na burzama dionica i roba, slične su razine formirane kao rezultat tajnih dogovora velikih pokretača u financijskom svijetu. Zajedno su kontrolirali tržište i uvijek su mogli postavljati nepremostivu prepreku na putu cijena i stvoriti snažan pokret. Sada su takve zavjere malo vjerojatne, ali na tržištu su i dalje prisutni veliki igrači čiji nalozi, zbog velike količine, utječu na cijenu.

Zahvaljujući tome iskusni trgovci trebaju samo pravilno odrediti takve razine i signalizirati da se cijena najvjerojatnije okreće u suprotnom smjeru. Klasična razina je područje izgrađeno na cijenama otvaranja ili zatvaranja svijeća (ne visokim / niskim), kojih se grafikon već dotakao ranije.

To jest, ako se grafikon, nakon što se podigne na određenu razinu, otkotrljao natrag, a zatim se ponovo približio ovoj marki, tada će vrijednost cijene u ekstremumu biti na istoj razini.

Primjerice, slična razina formirana je na EURUSD-u oko 1,2213 19. siječnja. Sljedećeg dana trgovanja razina je ponovno testirana, što je omogućilo trgovcima otvaranje kupovnih transakcija i uzimanje dobiti.

Ulazak na tržište

Glavni uvjet za ulazak u trgovinu kada se odbije od razine je siguran da je to povrat. Ako se cijena upravo približila ključnoj marki, prerano je za otvaranje posla. Kako bi se trgovac uvjerio u ispravnost otvaranja pozicije, potrebno je oblikovati obrazac preokreta cijene za akciju.

To mogu biti sljedeći obrasci:

  1. Pin-bar (svijeća s dugom sjenom koja probija razinu i malo tijelo);
  2. Apsorpcija (sljedeća svijeća usmjerena je u suprotnom smjeru, tijelo i sjene veće su od prethodne);
  3. Postavljanje "tračnica" (naizmjenična medvjedast i medvjedast svijeće s istim padovima i visokim visinama);
  4. Večernja / jutarnja zvijezda itd.

Nakon što se obrazac formirao, možete otvoriti ugovor.

Na primjer, na gornjoj snimci zaslona možete vidjeti kako se šipka s velikom gornjom sjenom probija kroz razinu otpora, a zatim se scena spušta i svijeća se zatvara u medvjedičnom statusu. Na otvaranju sljedeće svijeće možete ući u prodaju.

Postavljanje zaustavnih gubitaka i iskorištavanja dobiti

Stop gubitak treba postaviti na takav način da nasumično kretanje prema smjeru transakcije, na primjer, ponovno testiranje razine s lažnom slomom, ne izbaci trgovca s tržišta. Ne možete dodijeliti određenu vrijednost (na primjer, 10 bodova) za ovaj stil trgovanja; kada zaustavljate, potrebno je usredotočiti se na grafikon i "repove" svijeća u predvidivoj blizini.

Na primjer, prilikom otvaranja kupoprodajne transakcije za Australca po cijeni od 0,7844, zaustavni gubitak je postavljen na 0,7830, uzimajući u obzir činjenicu da je ranije cijena pala na 0,7835-0,7834. Postavljajući zaustavni gubitak s malom maržom, trgovac će se ne samo zaštititi od gubitaka u slučaju negativnog razvoja događaja, već će također izbjeći uvredljivu blizinu laganim zamahom.

Što se tiče dobiti zarade - ne postoje stroga pravila za njihovo postavljanje. Možete koristiti standardnu ​​tehniku ​​množenjem vrijednosti zaustavnog gubitka na 3 ili 4 i postavljanje TP na primljenu udaljenost. Ovo je pravi potez u smislu upravljanja novcem. Međutim, u svakoj konkretnoj situaciji mogu se stvoriti preduvjeti za dobivanje više dobiti nego što to pruža standardni zaustavni gubitak.

Na primjer, možete se usredotočiti na sljedeću ključnu razinu u smjeru transakcije. Međutim, za razliku od zaustavljanja, trebate podesiti prednost tako da cijena bude zagarantirana kad se približi ključnoj marki.

Važne nijanse

1. Vrijedno je obratiti pažnju na jačinu razine i vjerojatnost da će biti slomljena ili stajati. Uobičajena je zabluda da što je više odskoka s razine, veća je vjerojatnost da će razina i dalje biti nepokolebljiva. U stvari, ako cijena testira određenu prekretnicu iznova i iznova, bez odstupanja od nje u suprotnom trendu, to ukazuje da će je, najvjerojatnije, probiti.

U praksi to znači da je bolje preskočiti treći i sljedeći skok s razine, trgujući samo na drugom.

2. Potrebno je razlikovati klasični oporavak od razine i ponovnog testiranja nakon sloma, kada na primjer podrška postaje otpor.

Takav je test još jači signal nego samo odbojnost. Ako se nakon neuspješnog pokušaja probijanja razine u suprotnom smjeru formira jasan preokretni signal, vjerojatnost uspjeha transakcije je još veća.

3. Vjerojatnost skoka ili pada razine može se procijeniti čak i prelaskom na ključnu oznaku. Ako su prethodne svijeće bile male i višesmjerne, ali cijena je ipak dosegla razinu - vjerojatno će doći do kvara. Ako je trend bio snažan i samouvjeren, razina je postignuta u samo nekoliko svijeća, ali nije se razbila odmah - najvjerojatnije, neće je prevladati.

Taj se fenomen objašnjava činjenicom da proizvođači na tržištu pokušavaju zavesti male špekulante igrajući se na vizualne okidače. Primjećujući snažan pokret, trgovac podsvjesno čeka rasplet i, kao rezultat, trpi gubitke, dajući svoj novac proizvođaču tržišta.

Koristeći istu logiku, možemo zaključiti da ako velika svijeća, dostignuvši razinu, "nasloni" na nju i zatvori se bez pucanja, kvar vjerojatno neće uslijediti. Ako se moćna svijeća, probije granicu i prođe još nekoliko točaka (ili desetaka), zatvori na naličju - proboj se može smatrati uspješnim.

4. Prilikom otvaranja posla obratite pažnju na krajnosti susjednih svijeća. Ako su maksimumi (pri testiranju otpora) približno jednaki ili se razlikuju za 1-2 boda - to pojačava signal za preokret i odbranu. Isto vrijedi i za niže svijeće pri testiranju podrške. Ovo je, kao što ste mogli pretpostaviti, obrazac Doble High / Double Low.

Zaključak

Ako su podjednake, odustajanje od razine vjerovatnije je od puknuća. Takva statistika daje trgovcu mogućnost računati na veći broj signala, a pridržavanje pravila strategije osigurat će profitabilno trgovanje. Međutim, treba imati na umu da je trgovanje s razine taktika koja zahtijeva od trgovca određeno iskustvo kako bi mogao donositi odluke o situaciji. Unatoč postojanju pravila, ne postoji jasan algoritam za reguliranje radnji u bilo kojoj situaciji.

I upravo zbog toga trgovac koji u svojoj TS koristi analizu razine može računati na uspjeh svoje trgovine. Većina trgovinskih sustava koji vam omogućuju otvaranje transakcija na stroju, vrlo brzo gube važnost, kao i trgovinski roboti napisani na tim algoritmima. Tržište se neprestano mijenja, a samo sposobnost prilagođavanja tim promjenama i donošenje odluka ovisno o situaciji pruža profesionalnim trgovcima stabilna i visoka primanja.

Pogledajte video: General Agreement on Tariffs and Trade GATT and North American Free Trade Agreement NAFTA (Studeni 2019).

Ostavite Komentar