Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Kapitalizacija kripto valute - razumijemo nijanse

Svi smo čuli za uzbudljive milijarde tržišne kapitalizacije kriptovaluta. Također, mnogi od vas vjerojatno su obraćali pozornost na blještave naslove iz kategorije "Bitcoin je izgubio 10% kapitalizacije u danu", a vjerojatno ste došli na ideju o važnosti ovog faktora. Ali je li to tako?

Tajna je u tome što kapitalizacija kripto valute ima svoje karakteristike. Koja je njegova razlika i kako pravilno koristiti pokazatelje kapitalizacije u trgovini i ulaganju - razumjet ćemo.

Suština i značajke tržišne kapitalizacije kriptovaluta

Formalno, kapitalizacija kripto valute izračunava se množenjem ukupnog broja tokena u stopi jedne kovanice (na primjer, u američki dolar). Tada će kapitalizacija tokena, koja je izdana u iznosu od milijardu, a na razmjeni koštati 1 dolar, bit će 1 milijarda dolara. Kapitalizacija poduzeća čijim se dionicama trguje na burzi ili drugim vrijednosnim papirima izračunava se na sličan način. Međutim, u stvari se ti pokazatelji razlikuju, a to je u velikoj mjeri posljedica specifičnosti tržišta kriptovaluta.

Posebnim brojem dionica uvijek se trguje na burzi. Uz to, gotovo uvijek se zna tko je vlasnik preostalih dionica. Imovina je likvidna i kontrolirana, a mogućnosti manipulacije ograničene su. Stoga se kapitalizacija tvrtke izračunata dionicama može smatrati što objektivnijom. Ako cijena dionica naglo padne, što dovodi do smanjenja kapitalizacije, uvijek postoje izvještaji o imovini u vlasništvu tvrtke (nekretnine, kapitalna dobra itd.).

Čim postane jasno da je tržišna kapitalizacija poduzeća niža od ukupne procijenjene vrijednosti sve imovine u vlasništvu tvrtke, cijena dionica će naglo porasti, jer postaje jasno da su "podcijenjene".

Slična strategija nije primjenjiva na cryptocurrency. To je zato što većina kriptovaluta nema nikakvu opipljivu dodatnu vrijednost. Čak i u slučaju kada je kripto valuta podržana vrijednim i popularnim proizvodom (na primjer, pametni ugovori i cijeli Ethereumov sustav), nemoguće je dati objektivnu procjenu o njoj. Kao rezultat, jedini način izračunavanja tržišne kapitalizacije je umnožavanje cijene tokena s njihovim ukupnim brojem.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih takva kapitalizacija neće biti dovoljno objektivna i na njoj je nelogično graditi trgovinsku strategiju.

Prvo, većina tvrtki određeni dio žetona (ponekad i više od 50%) drži za svoje potrebe, puštajući samo dio njih na javnu prodaju. Od tog iznosa daleko su svi tokeni koji mogu biti rasprodani, a još neke će ih pozicionirani ulagači ostaviti u "dugom okviru".

Kao rezultat, nakon ICO-a, samo će se 5-10% žetona (možda i manje) razmijeniti na burzama. Kapitalizacija, izračunata na temelju trgovanja s dvadesetim udjelom žetona, ne može biti objektivna - uostalom, svaki veliki investitor koji uđe na tržište lako može nekoliko puta srušiti kurs.

Drugo, sam mehanizam kriptovaluta pretpostavlja da se većina imovine neće trgovati na burzama, već će ostati „u rukama“ ulagača kao dugoročna investicija. Slična je situacija i sa STEEM kriptovalutama blogovske usluge koja ima financijsku podršku za Steemit sadržaj i GOLOS token analogne usluge na ruskom jeziku. Korisnici uz pomoć ovih tokena glasaju za najbolji sadržaj, raspodjeljuju nagradu, a potrebno je nekoliko mjeseci da ove tokene dovedete na razmjenu i prodaju.

Kao rezultat, ispada da fokusiranje na standardne indikacije tržišne kapitalizacije kriptovaluta na web lokacijama poput coinmarketcap.com nije samo besmisleno, već može biti i opasno za novčanik. Međutim, možete pokušati procijeniti kapitalizaciju na drugi način.

Načini procjene stvarne kapitalizacije kripto valute

Da biste procijenili stvarnu kapitalizaciju tokena, možete pokušati analizirati dodatne faktore. Prema većini analitičara, najobjektivniji je broj korisnika mreže i broj transakcija u cryptocurrency. Prateći dinamiku ovih pokazatelja tijekom određenog vremenskog razdoblja, možete odrediti povećanje ili smanjenje likvidnosti novca i udjela u njemu. U pravilu se cijena kreće proporcionalno.

Do ljeta 2017. godine, cijena Bitcoina rasla je u izravnom razmjeru s porastom broja korisnika mreže. Zatim je uslijedio skok cijena, a ovisnost je prekinuta. Međutim, rast stope kriptovalute popraćen je još jednim objektivnim čimbenikom - rastom volumena.

Količine trgovanja počele su rasti u srpnju 2017., a krajem godine povećale su se još 10 puta - proporcionalno povećanju tečaja. U ovoj situaciji skok cijena, bez obzira koliko fenomenalan bio, može se nazvati fer, budući da je bio podržan likvidnošću. Ako je cijena porasla s malim količinama trgovanja, to bi samo ukazivalo da je neki "kitov" to gura, manipulirajući tržištem i iskorištavajući nedostatak drugih glavnih igrača.

Međutim, sama analiza volumena malo je složenija nego što se možda čini. Povećanje volumena ne podudara se uvijek s povećanjem cijena, a oštar porast volumena trgovanja ne treba uzimati kao signal kupovine. Količine govore da je promjenu cijena podržao veliki broj žetona, bez obzira na to je li cijena porasla ili pala.

Ako gradite na ovoj strategiji trgovanja, tada ima smisla tražiti razlike između cijene i količine i sklapati ponude u takvim situacijama.

Analiza kapitalizacijskih grafikona, cijena i količina

Prije donošenja konačnih zaključaka, pogledajte karte nekoliko altkoina prema coinmarketcap.com.
Na grafikonu Ethereuma može se vidjeti kako se grafikon kapitalizacije kovanice kreće gotovo identično njegovoj cijeni. S druge strane, poskupljenja daleko su uvijek praćena povećanjem obujma trgovanja. U odabranim područjima, oba puta nakon porasta cijena pri velikim količinama trgovanja, došlo je do još jednog skoka, ali bez podrške volumena.

Situacija je slična na Ripple ljestvicama, samo što je ovdje količinu pratio i rast i pad kriptovalute. Kapitalizacija, kao u slučaju Ethereuma, je 100% korelirana s grafikonom cijena.

Litecoin nije bio izuzetak - potpuna korelacija cijene i kapitalizacije i skokova grafikona, ponekad poduprtih količinama, ponekad ne.

Zaključak

Gore navedeni primjeri potvrđuju činjenicu da tržišna kapitalizacija kripto valuta nije samo ne uvijek pouzdana, već je i potpuno beskorisna u predviđanju daljnjih kretanja cijena. Ako grafikon 1: 1 ponavlja kretanje cijena, tada kapitalizacija ne može postati vodeći pokazatelj.

Od ostalih pokazatelja, najvažniji za korištenje u temeljnoj analizi su volumeni. Usporedbom dinamike cijena i količina, moguće je prepoznati trenutke odstupanja, na primjer, kada je cijena naglo porasla bez volumena podrške. U takvoj situaciji ima smisla zauzeti kratku poziciju - na kraju krajeva, kada veliki igrači uđu na tržište, takav će se "preopterećeni" brzo nadoknaditi, kao što je vidljivo na gornjim snimkama zaslona.

Pogledajte video: Kriptovalute: 300 milijard $ tržne kapitalizacije! (Siječanj 2020).

Ostavite Komentar