Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Srednje strategije povratka ili kako dizajnirati sustav za stan

Smatra se da su trendovi na tržištima prisutni manje od 30% vremena. Ostalo vrijeme cijene se nasumično i nasumično kreću u rasponima. Ali što bi trgovci trebali učiniti u takvim slučajevima - sjediti i čekati vrijeme uz more? Naravno da ne. Upravo su za takve situacije izmišljeni sustavi vraćanja u sredinu, o kojima ćemo danas razgovarati.

Strategije srednjeg povratka postale su vrlo popularne od 2009. godine. Vrlo su uspješne u proteklih 10 godina, čak i tijekom medvjeđeg tržišta 2008.-2009. U ovoj klasi strategija, jednostavna i razumljiva ideja je vrlo privlačna - ako se cijena kreće danas, ona će se sutra vratiti. Danas ćemo razgovarati o tome.

Srednja reverzija je matematička metoda koja se često koristila prije ulaganja u vrijednosne papire. Temelji se na pretpostavci da su i visoke i niske cijene privremene i da cijene obično imaju prosječnu vrijednost tijekom vremena. Kada se koriste strategije ove klase, prosječna se cijena izračunava analitičkim metodama, na primjer, pomičnim prosjecima. Kada je trenutna tržišna cijena manja od prosječne, imovina se smatra privlačnom za kupnju jer se očekuje da će cijena u budućnosti rasti.

Kada je trenutna tržišna cijena iznad prosjeka, očekuje se da će cijena u budućnosti opadati. Drugim riječima, ova se strategija temelji na očekivanju da će se, unatoč odstupanjima od prosjeka, tržišna cijena ionako vratiti na nju. Kao pokazatelj prikladnosti kupnje ili prodaje često se koriste različiti oscilatori.

Primjer takve strategije je nedavno pregledani sustav gumene trake.

Što je oscilator?

Oscilator je pokazatelj temeljen na cijeni koji ima tendenciju fluktuirati ili oscilirati u nekim fiksnim ili prilično strogo ograničenim granicama. Oscilatore karakterizira određena normalizacija raspona i uklanjanje dugoročnih kretanja cijena. Oscilatori informacije izvlače iz pokazatelja poput impulsa i prenapona. Impuls je stanje kada se cijene snažno kreću u tom smjeru. Prenapon je stanje pretjerano visokih ili niskih cijena (preopterećenosti i pretjerane prodaje), kada su se cijene spremne naglo vratiti na razumniju razinu.

Ponekad je oscilator figurativno predstavljen u obliku klatna: što više odstupa od ravnotežne vrijednosti, veća sila djeluje na njega, vraćajući ga u ravnotežnu točku. Ovo je vrlo grub model, ali objašnjava princip ideje na kojoj se temelji uporaba oscilatora. Kod točnijeg modela postoji puno više stupnjeva slobode. Oscilator je klatno, ali to je klatno fiksirano na kraju drugog većeg klatna, a klatno je, pak, fiksirano na kraju još većeg klatna i tako dalje - u beskonačnost. Čak i u tom pogledu, tržišta su fraktalne prirode.

Postoje dvije glavne vrste oscilatora. Jedan od njih su linearni operatori (filtri), koji provode određene linearne transformacije kroz vremensku seriju i, u osnovi, analiziraju vibracijske frekvencije, predstavljaju svojevrsne pojačane filtre. Druga klasa dovodi do normalizirane ljestvice nekih aspekata cjenovnog ponašanja. Za razliku od prve kategorije, ti oscilatori nisu linearni filteri, tj. operacije koje obavljaju na grafikonu cijena nepovratne su. Obje vrste oscilatora reagiraju na zamah cijena i ciklička kretanja, istovremeno smanjujući ulogu trendova i zanemarujući dugoročne pomake. Grafovi konstruirani za takve oscilatore imaju slomljen, oscilirajući izgled.

Najlakši način za dobivanje signala iz oscilatora je njihova upotreba kao indikator prekupe / preprodaje. Kupnja se događa ako vrijednost oscilatora padne ispod određenog praga u zoni pretočenog, a zatim se vrati. Prodaja se događa ako oscilator poraste iznad praga prekoračenja, a zatim padne natrag. Postoje tradicionalni pragovi za prekobrojne / prenamjenjene proizvode koji se koriste s raznim oscilatorima.

Također možete koristiti relativni položaj oscilatora i njegov pomični prosjek, koji djeluje kao signalna linija. Ako oscilator pređe svoj prosjek prema gore, generira se signal za kupnju, ako je dolje - u skladu s tim, za prodaju. Sjecište oscilatora i signalne linije može se upotrijebiti u kombinaciji s zonama prekupa / prekupa i odgovarajućim graničnim razinama. Generirani signali mogu se koristiti istovremeno za ulaz i izlaz, kao i samo za ulaz s izlazom određenim drugim pravilima. Uz pomične prosjeke, široka klasa praćenja kretanja i indikatori kanala koji se primjenjuju na oscilatornoj karti, kao što su, na primjer, omotnice cijena, Bollinger-ove trake, MACD i mnogi drugi, mogu se koristiti kao signalne linije za oscilatore.

Druga poznata metoda je potraga za razlikama u ponašanju grafikona oscilatora i grafikona cijena - divergencija. Odstupanje je dobiveno kada cijene formiraju novu nisku (ispod prethodnih najnižih), a oscilator ima višu nisku (iznad prethodnih najnižih). To odstupanje daje signal kupnje. U suprotnoj situaciji, kada cijene formiraju novi maksimum, a oscilator ne dosegne prethodni maksimum, što je znak gubitka u zamahu cijena, generira se signal prodaje. Neskladje je lako vidjeti očima, ali za program s jednostavnim pravilima pronaći je gotovo uvijek teško. Mehaničko generiranje signala na temelju odstupanja zahtijeva prepoznavanje uzorka, što komplicira sustav i samim tim otežava njegovo testiranje.

Strategije srednjeg povratka

U pravilu, nije teško razviti trgovački sustav koji trguje povratom na prosječne vrijednosti. Općenito, gotovo sve strategije za povratak u prosjek sastoje se od tri glavna elementa - pokazatelja trenda koji simbolizira „fer“ cijenu, pokazatelja odstupanja od ove cijene i različitih filtera za ulazak.

Kao pokazatelj trenda mogu se koristiti pomični prosjeci, bilo koje vrste, kao i različiti indikatori kanala, na primjer, Bollinger-ove trake ili pokretne prosječne omotnice.

U prvom se slučaju pomični prosjek koristi za vjerojatnost izlaska iz položaja, a glavne signale unose razni oscilatori:

Kao što vidite, signali izlaze prilično netočni i preuranjeni. Stoga se takve strategije često kombiniraju sa sustavom za punjenje, sa trgovanjem na mreži. Eksperimenti s tipom pomičnog prosjeka, kao i temeljitiji odabir oscilatora, neće u velikoj mjeri poboljšati rezultat. Zbog toga se često koristi čitava grupa oscilatora koji međusobno filtriraju očitanja:

No, ovaj pristup filtrira i značajan dio potencijalno profitabilnih transakcija. Glavni problem korištenja oscilatora je taj što nemamo podatke o optimalnom odstupanju cijene od pomičnog prosjeka - znamo samo da smo u ovom trenutku u uvjetima preprodaje ili preopterećenja.

Najjednostavniji način uzimanja u obzir udaljenosti odstupanja je postavljanje minimalne udaljenosti u točkama. Slična je mogućnost upotrebe indikatora Envelopes. Ovim pristupom bit će potrebno stalno prilagođavati trenutnoj volatilnosti, koja se ne razlikuje svaki dan, već i pristojno varira od sesije do sesije. Stoga je logičnije za ove svrhe koristiti pokazatelje poput Keltnerovih kanala i Bollinger bendova:

Različite razine, na primjer, okrugle, također su dobri filtri.

Što se tiče filtera, onda je sve prilično jednostavno. Najčešće su to privremeni filtri ili filtri za isparljivost. Na primjer, možete postaviti zabranu ulaska na tržište ako je trenutna volatilnost preniska ili, obrnuto, velika. Dosta često se cijena stavlja na mjesto samo kako bi se nastavilo kretati prema novom trendu i tako dovelo u smrtnu poziciju zaustavljanja. Suprotno tome, povećana volatilnost može ukazivati ​​na opasnu pozadinu vijesti kada se cijena ponaša nepredvidivo. U takvim je uvjetima učinkovitost upotrebe naloga na čekanju mala i često niža od ulaska na tržište.

Vremenski filtar pomoći će i poboljšanju ukupnih rezultata sustava. Najčešće se uklanjaju sate između sesija, kada je volatilnost vrlo mala, kao i sati kombiniranja nekoliko sesija, kada je volatilnost, naprotiv, velika i mogući su jaki pokreti protiv položaja.

Zatvaranje položaja često se događa kada se vratite na područje koji se kreće. No, s obzirom na volatilnost suvremenih tržišta, pravovremeno zatvaranje profitnih pozicija i njihova kompetentna pratnja dolaze u prvi plan. Praćenje položaja zauzvrat za prosječne sustave nisu samo različite opcije zaustavljanja u zadnjem položaju. Izlazi iz oscilatora također se vrlo dobro pokazuju koji vam omogućavaju da zatvorite položaj na samom početku nadolazećeg preokreta cijene.

Odvojena skupina strategija povratka u srednju klasu može se razlikovati od noćnih strategija. U stvari, glavne razlike su upotreba ovih strategija isključivo u azijskoj sesiji, kao i niski vremenski okvir, u pravilu, M15, ili čak M5. Ne zaboravite na nedostatke noćnog trgovanja: povećane marže, zamjene za prenošenje pozicije na sljedeći dan, kao i nisku kvalitetu kvota tijekom ovih sati s relativno niskom prosječnom dobiti i prilično impresivnim stopama. Nerijetko, takvi sustavi u jednom neuspjelom noćnom susretu mogu vam oduzeti mjesečni profit. Usprkos prilično glatkim krivuljama prinosa, u azijskoj sesiji postoje prilično dugačka razdoblja povećane volatilnosti, što dovodi do duljeg odstupanja. Stoga, nemojte smatrati da se sustavi noćnog trgovanja vraćaju u prosjek kao glavni izvor prihoda.

Ograničenja u trgovanju radi vraćanja na prosjek

Činjenica je da su neka tržišta vrlo prikladna za strategiju povratka u sredinu, dok će rad na toj strategiji na drugim dovesti do gubitaka. To ovisi o mnogim čimbenicima, od kojih su glavni:

  • što pokreće cijenu određenog instrumenta (makroekonomija, izvještaji, vijesti itd.);
  • broj sudionika na tržištu;
  • sposobnost otvaranja kratkih pozicija;
  • obim trgovine;
  • prosječna volatilnost predmetnog instrumenta.

Općenito je mišljenje da su vremenske serije robnih sredstava pogodnije za sustave za nastavak trgovanja (trendovsko trgovanje, proboji itd.) Nego za sustave koji se temelje na povratku prosjeku. Isto se odnosi na valutne parove u kojima se promatraju kretanja dugoročnog i kratkoročnog trenda. Stoga, ako su za strategije trendova najprikladnija razdoblja koja nisu manja od dnevnih, onda su to za obrnute strategije to obično razdoblja do H1. Istodobno, trgovci pokušavaju odabrati parove koji imaju prosječnu razinu volatilnosti.

Popularnost strategija povratka

Postoje barem dva glavna razloga tako radikalne promjene u kratkoročnom ponašanju na Forex tržištu, u kojem se praćenjem trenda promijenio u povrat do prosjeka. Prvi je izvanredan porast tržišnih transakcija u proteklih 30 godina. Strategija ulaganja u kupovinu i zadržavanje, koja je bila znak većine 1900-ih, ustupila je mjesto aktivnom ulaganju, kao i kratkoročnom trgovanju i dnevnom trgovanju. Ovo povećanje volumena donijelo je na tržište neviđenu razinu likvidnosti imovine, omogućujući prodavačima i kupcima da se učinkovitije pronađu i, na taj način, obuzdavaju „odlazeće vlakove“ povezane s nelikvidnim tržištima. U današnje vrijeme svaka osoba može obavljati operacije na deviznom tržištu gotovo bilo gdje.

I na kraju, morate razmotriti ulazak na tržište automatiziranih trgovačkih sustava i visokofrekventnih trgovaca. Možemo reći da su tržištu dali značajnu kratkoročnu racionalnost. Trgovinski sustavi dizajnirani za prepoznavanje panične prodaje igraju se u pretprodatim situacijama, koristeći pretjeranu reakciju tržišta za kupnju. To favorizira povratak u sredinu.

Zaključak

Povratak u sredinu nije univerzalni fenomen. Cijene nekih financijskih instrumenata imaju tu tendenciju, dok druge nemaju. Zbog toga mnogi analitičari i trgovci gledaju na povratak u sredinu s nešto sumnje. Bez obzira na to, ovi sustavi mogu donijeti vrlo dobar prihod trgovcima, posebno u razdoblju nepostojanja bilo kakvih trendova.

Pogledajte video: 97% Owned - Economic Truth documentary - How is Money Created (Veljača 2020).

Ostavite Komentar