Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Sve što trebate znati o trgovanju na visokoj frekvenciji

Pozdrav prijatelji trgovci!

Sigurno su mnogi od vas čuli za koncept "visokofrekventne trgovine" više puta. Trgovanje s visokim frekvencijama postalo je vrlo popularna tema tijekom posljednjih deset godina i omogućilo je značajna poboljšanja na tržištu. Ova poboljšanja odnose se na manju volatilnost, poboljšanu stabilnost tržišta, poboljšanu transparentnost i niže troškove za trgovce i investitore.

Danas sam za vas pripremio mnogo informacija o tome što se uopće trguje visokim frekvencijama, u vezi s korištenjem HFT sustava na modernim financijskim tržištima, raznim strategijama HFT-a, povijesti i perspektivama razvoja ovog trgovačkog područja. Krenimo!

Promjene na tržištu tijekom posljednjih desetljeća

Prvo, pogledajmo povijest razvoja suvremenih tržišta kako bismo razumjeli preduvjete za pojavu hft-a. U posljednjih nekoliko desetljeća potražnja za računalnom tehnologijom među potrošačima dovela je do značajnog pada cijena opreme za trgovinu. Kao rezultat primjene naprednih tehnologija i naknadnih ulaganja u softver, trgovačke platforme postale su mnogo pristupačnije i moćnije. Pored toga, povećanje tolerancije terminalnih grešaka, povećanje pouzdanosti izvršavanja naloga i pružanje platformi za povezivanje i razvoj vlasničkog softvera doveli su do sve veće složenosti trgovinskog procesa.

Slika iznad ilustrira glavne pravce tržišta financijskih usluga 70-ih godina prošlog stoljeća. Evo što se danas događa s tržištem:

U 70-ima su glavni sudionici na financijskim tržištima bile organizacije i pojedinačni veliki sudionici, koji trenutno zauzimaju vodeće položaje. U osnovi, to su bili razni fondovi - mirovinski, uzajamni fondovi, hedge fondovi. Pridružili su im se i privatni trgovci, proizvođači tržišta i razni posrednici.

Transakcijski troškovi bili su vrlo visoki, a promet vrijednosnim papirima prilično nizak. Također je postojala velika vjerojatnost grešaka u obradi naloga, jer su sve obrađene ručno. Većina se trgovaca u te dane oslanjala prvenstveno na vlastito iskustvo i intuiciju, a ne na tehničku ili temeljnu analizu zbog složenosti izračuna.

Pogledajmo danas tržišta. Novi sudionici uspješno se natječu s financijskim tajkunima, jer danas visoka tehnologija, složeni matematički proračuni i konstrukcija točnih modela tržišnih procesa više ne izgledaju kao nešto fantastično.

Razni fondovi koriste najnovije ekonomske i financijske teorije, kao i najnovije matematičke alate za preciznije prognoze cjenovnog ponašanja na financijskim tržištima, koje dovode do efikasnijeg trgovanja. Proizvođači tržišta, brokeri i hedge fondovi istražuju mikrostrukturu tržišta i najnoviju tehnologiju u razvoju automatiziranih strategija hft-a kako bi se osigurali niski troškovi transakcija, preuzimajući značajan tržišni udio tradicionalnih trgovaca. Fondovi uključeni u statističku arbitražu također koriste kvantitativne algoritme, uključujući visokofrekventne.

Tržišta su trenutno vrlo demokratska. Zbog širenja jeftinih tehnologija, svatko može trgovati na stvarnim tržištima, postavljati aplikacije i time sudjelovati u formiranju cijena imovine, što je nekad bila čista povlastica za trgovce. Istodobno, automatizacija trgovačkog postupka gotovo eliminira mogućnost pogreške u izvršenju trgovinskih operacija. Snažna konkurencija između novih sudionika i starih igrača također je dovela do smanjenja zahtjeva za maržom brokera.

Ovako se odvijao trgovački proces u 70-ima:

 1. Brokeri nazivaju svoje kupce nudeći im njihove trgovačke ideje o kupnji / prodaji određenih vrijednosnih papira;
 2. Ako se klijent uspio uvjeriti, daje usmeni trgovački nalog izravno telefonom. Brokeri su sjedili u trgovinama, a buka s web mjesta često je ometala točno izvršavanje naloga klijenta;
 3. Nakon primitka narudžbe, posrednik ili izvršava narudžbu, ako je ona dovoljno velika, ili čeka prikladan paket naloga dovoljnog volumena koji će se izvršiti po istoj cijeni. Dakle, što je kupac manji, lošiju cijenu izvršenja dobija;
 4. Nakon što se nagomila dovoljna količina aplikacija, broker sklapa posao;
 5. Nadalje, predstavnici razmjene, zvani "stručnjaci", obrađivali su narudžbe. Nikome nije tajna da je bilo uobičajeno manipulirati cijenama u narudžbama i lavovim udjelom naknade koju su takvi ljudi dobili upravo izvršavanjem transakcija;
 6. Broker obavještava klijenta o izvršenju njegove narudžbe, prikuplja provizije i bonuse.

U današnje vrijeme kupci su ponekad bolje informirani o analizi tržišta i opremljeni suvremenijom opremom od samih posrednika. Područje kompetencije brokera također se značajno suzilo. Evo modernog algoritma interakcije broker-klijent:

 1. Klijent provodi istraživanje, razvija trgovinske strategije i algoritme;
 2. Klijent putem elektroničke mreže izvršava narudžbu koja gotovo odmah pogodi brokerski poslužitelj;
 3. Klijent odabire optimalni mehanizam za izvršavanje svoje narudžbe (na čekanju, tržišni nalog);
 4. Podaci o narudžbi u automatskom načinu izvršavaju se na odgovarajućoj trgovačkoj platformi;
 5. Trgovinska platforma automatski potvrđuje izvršenje naloga klijenta;
 6. Broker automatski šalje potvrdu klijentu o transakciji i prima malu proviziju za svoje usluge. Godine 1997. naknada za transakciju Merrill Lynch iznosila je 70 dolara. Danas Interactive Brokers uzima oko 0,35 USD.

Steve Swanson bio je tipični računalni geek, 21-godišnji. Bilo je to u ljeto 1989. godine i upravo je stekao diplomu matematike na Charleston Collegeu. U odjeći su ga privlačile majice i papuče, a na televiziji - serijal Star Trek. Većinu svog vremena proveo je u garaži Jima Hawkesa, profesora statistike na koledžu na kojem je Steve studirao. Tamo je programirao algoritme kako bi u budućnosti postao prva tvrtka u svijetu koja vrši visokofrekventno trgovanje i zvat će se Automated Trading Desk. Hawksa je proganjala opsesija da bi dionice mogle biti profitabilne pomoću formula predviđanja cijena koje je razvio njegov prijatelj David Whitcomb, koji je predavao ekonomiju na Sveučilištu Rutgers. Swensonova je zadaća bila pretvoriti Whitcombove formule u strojni kod.

Satelitska antena montirana na krovu Gawks-ove garaže uhvatila je signale koji su prenijeli informacije o ažuriranjima kotacija, primajući koje bi sustav mogao predvidjeti ponašanje cijena na tržištima u narednih 30-60 sekundi i automatski kupio ili prodao dionice. Sustav je nazvan BORG, skraćenica za Brotered Order Routing Gateway, Brokerage Team Routing Gateway. Ime se odnosilo na seriju Star Trek, točnije na zlu izvanzemaljsku rasu, sposobnu apsorbirati čitave vrste, pretvarajući ih u dijelove jednog jedinog kibernetskog uma.

Jedna od prvih žrtava BORG-a bili su proizvođači tržišta iz mjenjačnica koji su ručno ispunjavali kartice informacijama o kupovini i prodaji dionica. ATD nije samo bolje znao tko daje privlačniju cijenu. Novi sustav izvršio je postupak kupnje i prodaje dionica u sekundi. Prema današnjim standardima, ovo je brzina kornjače, ali tada je nitko nije mogao nadmašiti. Čim se cijena dionica promijenila, ATD računala počela su trgovati pod uvjetima pod kojima se ostatak tržišta još nije imao vremena prilagoditi, a nekoliko sekundi kasnije prodali su ili kupili dionice na ATD-u po "pravoj" cijeni.

U prosjeku je manje AD-a po dionici dolazilo od ADT-a, ali je tvrtka radila sa stotinama milijuna dionica dnevno. Kao rezultat toga, tvrtka se uspjela premjestiti iz Hawksove garaže u moderan poslovni centar vrijedan 36 milijuna dolara u močvarnom predgrađu Charlestona u Južnoj Karolini, oko 650 milja od Wall Streeta.

Do 2006. godine, tvrtka je trgovala oko 700-800 milijuna dionica dnevno, što predstavlja preko 9 posto ukupnog američkog tržišta dionica. I imala je natjecatelje. Desetak drugih velikih elektroničkih trgovačkih društava izašlo je na scenu: Getco, Knight Capital Group, Citadel izrasli su s trgovačkih podova robnih i fjučerskih burzi u Chicagu i newyorškim burzama. Trgovina s visokim frekvencijama počela je dobivati ​​na značaju.

Glavne svjetske razmjene

Najveće svjetske burze su u žestokoj konkurenciji i previše ovise o interesima ulagača koji očekuju stalan rast dobiti. Kao rezultat toga, burze su prisiljene tražiti inovativna marketinška rješenja i načine kako se istaknuti među konkurentima. Pogledajmo što omogućuje rast svjetskih razmjena.

Australijska burza vrijednosnih papira (australski hartije od vrijednosti razmjena - ASX)

Glavni cilj Australijske burze (ASX) je zadržati dominantan položaj na australskom tržištu vrijednosnih papira. Osim toga, ASX je opredijeljen za uvrštenje kompanija u jugoistočnoj Aziji. Niski troškovi i stalno visoke prodajne brojke čine australsku Burzu vrijednosnih papira konkurentnom u svjetskom financijskom sustavu.

Godine 2005. ASX je brokerima pružio mogućnost da anonimno trguju. Inicijativa je pomogla značajno povećati likvidnost vrijednosnih papira - posebno, dionica uključenih u S&P i ASE indeks, koje čine više od tri četvrtine ukupne tržišne vrijednosti.

Među ostalim ASX-ovim inicijativama je otvaranje sekundarnog tržišta, slično kao alternativno tržište za alternativne investicije na Londonskoj burzi (AIM), za tvrtke s tržišnom kapitalizacijom ispod 100 milijuna australskih dolara (poput dvije trećine na Australijskoj berzi).

Njemačka burza (Deutsche Börse)

Njemačka burza nastoji se diferencirati tako što će stvoriti jedinstveni portfelj usluga koji obuhvaća cijeli lanac deviznih procesa, poput trgovanja vrijednosnim papirima i derivatima, nagodbe i zaključivanja posla, pružanjem ažurnih informacija o tržištu, razvojem i radom elektroničkih sustava trgovanja. Zahvaljujući poslovnom modelu usmjerenom na proces, Deutsche Börse stvara učinkovito tržište kapitala: izdavatelji imaju koristi od niskih kapitalnih troškova, a ulagači imaju koristi od visoke likvidnosti i niskih transakcijskih troškova.

Euronext Europska burza

Europska burza Euronext (koja je sada dio najveće svjetske berze NYSE Euronext) formirana je kao rezultat velikog spajanja burzi Amsterdama, Bruxellesa i Pariza, koja se nakon toga toliko proširila da je mogla uključiti Lisabonsku burzu, LIFFE i Londonsku burzu financijskih derivata.

Euronext je stvoren s ciljem podjele sfera utjecaja u Europi i zajedničke kontrole triju izvornih tržišta vrijednosnih papira. Suprotno sporazumima, Pariz je preuzeo vodeću ulogu u većini područja poslovanja Euronext-a. Sada razmjena koristi izvorni francuski elektronički sustav trgovanja. Pored toga, većina velikih francuskih privatizacija odvija se na Euronext-u.

Euronext provodi strategiju diverzifikacije i širenja, dodajući nove proizvode i usluge te nastoji ojačati svoj utjecaj na međunarodnoj razini. Analitičari Euronext-a razvili su "Program poboljšanja tehnologije" sličan onome na Londonskoj burzi. Nova elektronička platforma pomoći će Euronext-u da značajno poveća brzinu i broj istodobno izvršenih transakcija.

Hong Kongška berza (Hong Kongška berza, HKEX)

Hong Kongška burza (HKEX) neraskidivo je povezana s kineskim procvatom. Glavne prednosti HKEX-a su njegova zemljopisna blizina kontinentalnoj Kini, relativno meko korporativno upravljanje i pogodnost kineske vlade koja ovdje provodi privatizaciju državnih poduzeća.

Kineske tvrtke vjeruju hongkonškoj burzi i preferiraju je zapadne i američke konkurente. Uvrštavanje vrijednosnih papira na hongkonškoj burzi pogodnije je, jeftinije i lakše u kulturi.Standardi za kotaciju na HKEX-u su visoki, ali zahtjevi za tvrtke daleko su od tako strogih kao u SAD-u, kao što je uprava razmjene više puta izjavljivala.

Trenutno se na burzu mogu uvrstiti samo vrijednosni papiri tvrtki registriranih u Hong Kongu, Kini, Bermudskim ili Kajmanskim otocima. Međutim, marketinška strategija hongkonške burze uključuje promjenu pravila radi uključivanja dionica u kompanijama iz drugih zemalja azijsko-pacifičke regije (na primjer, iz Australije) i smanjenje ovisnosti o Kini.

Londonska berza (LSE)

Londonska burza troši značajan novac na tehnološkoj prometnoj karti, opsežnom programu za modernizaciju trgovačkih mehanizama. Jedan od posljednjih uspješnih koraka u tom smjeru bilo je uvođenje novog sustava pohrane i prijenosa tržišnih podataka Infolect, koji je omogućio da se prosječna brzina transakcije smanji na dvije milisekunde (što je oko 15 puta manje nego što je prethodno bilo potrebno).

Kao i Euronext i NASDAQ, Londonska berza nastoji proširiti svoj utjecaj u svijetu. LSE se fokusira na Kinu, Indiju i Rusiju. Strategija privlačenja stranih kompanija u postupak kotacije zaista djeluje - 2006. godine nekoliko je velikih ruskih privatnih poduzeća plasiralo svoje dionice na Londonsku burzu. Uprava je također odlučila otvoriti dodatni ured u Hong Kongu u listopadu 2004. kako bi se natjecala s američkim burzama u borbi za kineski posao.

Američka berza NASDAQ

NASDAQ je najveća elektronička burza u Sjedinjenim Državama, sudeći po broju zaključenih transakcija s vrijednosnim papirima i prisutnosti tvrtki koje su vodeće u svojoj industriji - na primjer, Microsoft, Intel, Google, Oracle, Nokia, K-Swiss, Carlsberg prodaju se na ovoj burzi. Starbucks i spajalice. Unatoč činjenici da se NASDAQ u početku pozicionirao kao "razmjena za rastuće tvrtke", danas možete naići na neke od najviših zahtjeva za uvrštenje kandidata.

Prva svjetska burza elektroničkih dionica, NASDAQ je nastojao postati lider u trgovini tehnologijom. Brzina zaključivanja transakcija smanjena je na rekordno nisku vrijednost od jedne milisekunde.

Njujorška berza (NYSE Euronext)

NYSE Euronext pozicionirao se kao svjetski lider među burzama. Najlikvidnije dionice, najviši standardi kotacije i plavi čipovi (vrijednosni papiri najvećih kompanija sa stabilnim primanjima) omogućavaju New York Stock Exchangeu da zadrži svoj neslužbeni status zlata.

Kao i sve glavne svjetske burze, NYSE Euronext nastoji proširiti svoj utjecaj izvan Sjedinjenih Država i nadvladati konkurenciju lokalnih burzi koje su zadnjih godina rasle u velikim gradovima (na primjer, u Milanu ili Mumbaiju).

Kako bi stekla pristup dionicama u kompanijama izvan Sjedinjenih Država, New York Stock Exchange je u lipnju 2005. godine predložila spajanje Euronext-a, jedne od najvećih burza vrijednosnih papira u Europi. Spajanje, koje su odobrili dioničari Euronext-a, stupilo je na snagu u prvom tromjesečju 2007. i omogućilo je prvi put stvaranje „interkontinentalnog“ tržišta vrijednosnih papira, a ukupna vrijednost tvrtki s tečajne liste bila je oko 26 bilijuna. dolara.

Singapurska berza (SGX)

Singapurska berza dobila je nišu na azijskom tržištu dionica. Ovdje se nalaze najveće tvrtke iz zemalja azijsko-pacifičke regije (osim japanskih, korejskih i državnih kineskih poduzeća koja svoje dionice radije prodaju na domaćim burzama). SGX je izuzetno atraktivna trgovačka platforma za zemlje koje nemaju globalno priznate razmjene. Osim toga, Singapurska berza uspjela je privući privatni kineski kapital.

Kako bi zadržala svoju konkurentsku prednost, Singapurska burza traži suradnju s manjim regionalnim burzama i time širi svoju globalnu mrežu trgovačkih podova. Sredinom siječnja 2007., SGX je postala jedina azijska burza koja je službeno objavila svoju želju za stjecanjem 26% udjela na Bombajskoj burzi. Ostale tri burze bombi, NASDAQ, Londonska berza i Deutsche Börse, nalaze se u Sjevernoj Americi i Europi.

Japan Exchange Group, Inc

Japanska burza teži regionalnom liderstvu i konkurenciji na globalnom tržištu te se pozicionira kao "prestižno mjesto za plasiranje vrijednosnih papira". Značajne prednosti Japanske burze su prodaja vrijednosnih papira visoke likvidnosti i uvođenje vrhunskih informacijskih tehnologija u trgovinski proces.

Burza je članica Federacije burzi Azije i Oceanije. Japan Exchange Group, Inc pojavio se kao rezultat spajanja Tokijske burze i Osake burze u 2012. godini. Prije toga tokijska je berza bila glavni igrač japanske burze (apsorbirala je Osaku).

Moskovska razmjena

Moskovska burza formirana je u prosincu 2011. kao rezultat spajanja dviju glavnih ruskih razmjenskih grupa - MICEX i RTS. Struktura razmjene koja je nastala spajanjem uspjela je trgovati svim glavnim kategorijama imovine.

Trenutno je Moskovska berza najveća berza u Rusiji i Istočnoj Europi. Osim toga, na Moskovskoj burzi raste udio posttrgovinskih usluga koje bi, prema mišljenju uprave, mogle privući nove izdavatelje i investitore. Naoružan iskustvom američkih konkurenata, MB je počeo pružati usluge upravljanja rizikom i ulagati poslovne informacije investitorima. U tijeku je modernizacija mehanizama trgovanja, povećava se brzina transakcija na tržištu derivata.

Što je visokofrekventna trgovina

Izraz "hft" uključuje širok raspon operacija od algoritamske trgovine. Trgovanje visokim frekvencijama prilično je zatvoreno područje. Vrlo je teško pronaći informacije o radu tvrtki Hft. Međutim, neke se informacije i dalje mogu dobiti s popisa otvorenih natječaja, oglasa i pojedinačnih internetskih članaka. hft se također vrlo razlikuje od ostalih oblika algoritamske trgovine. Građena je isključivo na tehničkim rješenjima i ogromnom broju proračuna. Nakon početka trgovanja prema određenom algoritmu, gotovo da se ne prilagođavaju njegov rad (sve dok ostaje profitabilan), što se vrlo razlikuje od trgovanja niskim frekvencijama u sustavu u kojem ljudi često izvršavaju svoja prilagođavanja.

Rad u takvom okruženju vrlo je konkurentan i često može razbiti ljude. Više mjeseci istraživanja preko noći postaju irelevantne ako se promijeni radni plan razmjene, pojavi se novi zakonodavni okvir ili ako natjecatelji mogu početi obraditi podatke većom brzinom. Stoga je takav rad pogodan za dobro disciplinirane ljude s više visokog tehničkog obrazovanja, sposobne za rad pod pritiskom, koji cijene neovisnost i visoko stručan tim.

Unatoč činjenici da se djelatnost hift-trgovaca često kritizira, samo određene vrste hft-trgovanja stvaraju kaos na suvremenom financijskom tržištu. Razlika između algoritmičkog trgovanja, elektroničkog stvaranja tržišta i štetne hft-trgovanja prilično je nejasna, a trgovanje visokim frekvencijama često znači i elektroničko trgovanje. Zapravo, fenomen trgovanja hft sam po sebi nije ni dobar ni loš, ali vrag je u detaljima.

Da bismo jasno predstavili mogućnosti trgovanja HFT-om, vrijedno je detaljnije razmotriti neke vrste tržišnih aktivnosti.

Algoritamska / sistemska trgovina uobičajeni je naziv za proces primjene programabilnih sustava koji koriste specifični matematički model za automatsko dovršavanje transakcija. Osoba kreira program na računalu za određenu financijsku strategiju na temelju ovog kriterija i upravlja razvijenim sustavom s ovog računala. hft-trading je vrsta algoritamskog trgovanja, ali ne može se sva algoritamska trgovina smatrati visokofrekventnom.

U 2011. godini Komisija za trgovanje robnim rokama (CFTC) priznala je da ne pokušava pronaći točnu definiciju trgovanja visokim frekvencijama. Umjesto toga, ona je predložila sedam ključnih svojstava trgovanja HFT-om:

 • Korištenje sustava koji implementiraju izuzetno brzo postavljanje, otkazivanje i promjenu naloga u roku manje od 5 milisekundi ili s minimalnim kašnjenjem;
 • Korištenje računalnih programa ili algoritama za automatizaciju procesa odlučivanja tijekom kojeg sustav postavlja, izvršava, usmjerava i izvršava naloge i ne zahtijeva ljudsku intervenciju u slučaju svakog pojedinačnog naloga ili transakcije;
 • Korištenje usluga kolokacije, izravan pristup tržištu ili namjenski kanal podataka koji nude razmjene i druge organizacije kako bi se smanjila mrežna i druga kašnjenja;
 • Vrlo kratki vremenski okviri za otvaranje i zatvaranje položaja;
 • Visok dnevni promet portfelja vrijednosnih papira i / ili visoki udio podnesenih zahtjeva u odnosu na broj transakcija;
 • Postavljanje velikog broja naloga koji se otkazuju odmah ili u roku od nekoliko milisekundi;
 • Kraj dana trgovanja u položaju što je moguće bliže nuli (bez držanja velikih nezaštićenih pozicija noću).

Povijest hft strategija

Sada se mnogi žale da visokofrekventni trgovci koji koriste matematičke algoritme imaju nepravednu prednost u odnosu na one čiji algoritmi nisu tako dobri, ili da su njihovi (hft-trgovaci) trgovinski sustavi brži od ostalih igrača.

Ovo nezadovoljstvo naglašava još jedna značajna povijesna činjenica: svaku tehnologiju koja povećava brzinu protoka informacija odmah je usvojila zajednica trgovaca i u Europi i u Sjedinjenim Državama. Trgovci su koristili sva poznata vozila kako bi brže izvršavali transakcije i ulagali manje truda. Oni su među prvima ovladali brodicama, bržim posadama i privatnim kurirskim službama.

Krajem 1830-ih, broker iz Philadelphije, William Bridges, imao je osobnu signalnu stanicu između New Yorka i Philadelphije, emitirajući vijesti o berzi njemu i njegovim pokroviteljima (i nitko više). Signali su prenijeti pomoću "optičkog telegrafa", koji se sastojao od niza štitnika na nosaču postavljenom na brdu, a koji se mogao vidjeti kroz teleskop. Poruke govore da bi mogli prenijeti informacije s burze bilo gdje od New Yorka do Philadelphie za 10-30 minuta. U 1830-ima ovo je bilo trgovanje velikim brzinama.

Nije iznenađujuće da su pritužbe počele pristizati špekulanti iz New Yorka koji nisu bili uključeni u ovaj sustav i do tada su imali značajnu prednost. Kad se sustav ugasio nakon što se telegraf pojavio 1846. godine, u izvješću lokalnih novina pisalo je da su "špekulanti koji su pomogli stvoriti telegraf odgovorni za mnoge genijalne poteze na filadelfijskim tržištima dionica i roba. Bez sumnje su špekulanti dobro plaćali njegove tvorce."

Nažalost, organizirana zajednica trgovaca nije se mnogo trudila za otvorenost. U početnoj fazi svog postojanja, NYSE (New York Stock Exchange, tada poznata kao New York Stock Exchange and Board) nije dopuštala javnosti da preslušava trgovanje (sjednice su bile nedostupne javnosti do 1869.).Konkurentski trgovci (vangradni trgovci koji rade doslovno izvana) koji su namjeravali prodavati informacije o trgovanju na NYSE bili su bijesni što nisu mogli biti u blizini razmjene. 1837. godine, NYSE je utvrdio da su prekobrojni trgovci izbušili rupu u ciglenom zidu zgrade razmjene kako bi prisluškivali tijek trgovanja.

Dok je javnost razmišljala o tome kako unaprijediti brze konje, na areni se pojavila nova tehnologija koja je trgovanje pretvorila u polje uistinu velike brzine: telegraf, koji je počeo s upotrebom nakon 1844. Bio je najveći izum svoga vremena. Trebalo je vremena za proizvodnju novina, a većinom su ih objavljivali u redovitim intervalima. Ali telegraf je neprestano radio i mogao bi se koristiti za osobnu komunikaciju.

Kao što se i očekivalo, uporaba telegrafa za prijenos „tajnog znanja“ izazvala je bijes. Nekoliko izumitelja prvih telegrafa bilo je prisiljeno zaustaviti svoje eksperimente, upozoravajući da bi mogli biti procesuirani za širenje informacija brže od pošte. Vodeći izumitelj telegrafa Samuel Morse podržao je uvođenje telegrafa u masovnu proizvodnju u osobne i javne svrhe, posebice kako bi se zaštitio od spekulacije.

Četrdeset godina kasnije telegraf je i dalje bio glavni instrument špekulanata dionica. 1887. godine predsjednik Western Uniona rekao je da 87% prihoda tvrtke dolazi od špekulanata na burzama i robnim tržištima i onih koji su pravili utrke.

Oznaka dionica, koja se pojavila 1867. godine, postala je sljedeći najveći elektronički uređaj koji je odmah svladala zajednica trgovaca. Do njenog pojavljivanja, mjenjačke transakcije u pravilu su se vršile uz pomoć trkača - dječaka koji su trčali iz razmjenske jame do brokerskih kuća. Imao je veliku superiornost nad telegrafom iz više razloga: trgovci više nisu trebali biti fizički u jami dionica, njegov izgled smanjio je transakcijske troškove, pomogao je u kontinuiranom širenju informacija u stvarnom vremenu, a njegov izum smanjio je broj dosadnih posrednika poput telegrafskih kompanija i urednici novina. Nije čudno što su novinari i urednici bili zabrinuti da će ih uvođenje kvačice istjerati iz unosne trgovine financijskim vijestima.

Prvu jamu za patente patentirao je Ruben S. Jennings 1878. Dizajnirao je jamu tako da trgovci mogu vidjeti i čuti druge trgovce na najbolji način. Stoga je u jamu bilo nekoliko koraka. Trgovac na najvišem stepenu imao je najbolji pregled, postojala je prednost u mogućnosti da lako vide i čuju kolege - sve je to omogućilo brže obavljanje transakcija.

Za postizanje prednosti u brzini bilo je potrebno fizički biti iznad ostalih trgovaca, pa je rast počeo igrati važnu ulogu u smanjenju kašnjenja. Stoga su bivši košarkaši prije postali trgovci: lakše su ih se primijetili. Već krajem dvadesetog stoljeća neki su trgovci jamama nosili visoke potpetice i brže obavljali transakcije.

To je, na primjer, dovelo do pada zbog nedostatka ravnoteže pri hodanju u visokim potpeticama. Kao rezultat toga, Chicago Exchange je čak bio prisiljen u studenom 2000. godine odlučiti o postavljanju maksimalne visine pete i / ili platforme na dva inča (nešto više od 5 centimetara), a, na primjer, Londonska berza metala još uvijek ima pravilo da se ugovori mogu zaključiti samo dok sjedite.

Uvođenje takvih standarda bio je jedan od načina da se uravnoteže izgledi na trgovačkom podiju u pogledu brzine rada u mjenjačkoj sobi, ali na kraju je uvijek bio netko tko je bio ispred konkurencije.Oni trgovci koji su bili najuspješniji u pogledu smanjenja kašnjenja u trgovini zarađivali su na neučinkovitosti tada postojećeg sustava, u kojem bi, na primjer, rast mogao dati veliku prednost.

Kao rezultat njihovog rada, te su neučinkovitosti postupno eliminirane - negdje uvođenjem regulatornih pravila, negdje samim tijekom povijesti - na primjer, kompjuterizacija razmjene sama po sebi stvorila je želju da fizički nadmašimo sve jednostavno nevažne.

To se nastavilo s izumom telefona (prvi ga je testirao Bell 1876., 1878. u NYSE-ovoj jami već je postojao telefon), stvaranjem zračne pošte, računala u pedesetima, udarnih kartica 1960-ih, s prvim pojavom elektroničke trgovine, kada je 1971. započela je s radom burza Nasdaq, a algoritmično trgovanje u 1990-ima. Nastali su isti sporovi: netko je informacije dobivao ranije od ostalih, a neki su mogli i licitirati, jer su imali brži brod, konj, kočiju, telegrafsku liniju, računalnu komunikaciju, algoritam.

Godine 1967. Edward Thorpe, profesor matematike, objavio je The Beat the World. Autor je opisao način na koji je bilo moguće zaraditi na burzama. Sustav koji je izmislio bio je tako dobar da su neke trgovačke kuće morale promijeniti pravila trgovine.

Kasnije je u Britaniji razvoj matematičara donio nove metode analize i vjerovanje da bi računalni sustavi u budućnosti mogli napraviti pravu revoluciju u predviđanju tržišnih fluktuacija. Tada se pojavila posve nova grana u znanosti - kvantitativna analiza.

1989. godine pojavom novijih tehnologija i računalnih sustava rodila se ideja o visokofrekventnom trgovanju kao metodi za korištenje visokih performansi sustava za zarađivanje novca na trgovačkim burzama. Autor ove ideje je Steve Swanson.

Radio je na analizi kretanja kotacija na burzama 30 sekundi prije transakcije. Tada su on i njegovi partneri David Whitcomb i Jim Hawks osnovali prvo i jedino u to vrijeme automatizirano trgovačko poduzeće - AutomatedTradingDesk. Dok su svi sudionici na financijskom tržištu radili telefonom, brzina obrade narudžbi putem AutomatedTradingDesk bila je jedna sekunda. Tako je započela priča o hft-u. Kao rezultat toga, sada 70% transakcija na Wall Streetu provode visokofrekventni algoritmi.

Danas se trgovina obično provodi pomoću elektroničkih poslužitelja u podatkovnim centrima, gdje računala razmjenjuju ponude za kupnju i prodaju slanjem poruka putem mreže. Ovaj prijelaz s trgovanja operativnom zgradom burze na elektroničke platforme bio je posebno koristan za one tvrtke koje su uložile mnogo novca u infrastrukturu potrebnu za trgovanje.

Unatoč činjenici da su se mjesto i sudionici u trgovini vanjski uvelike promijenili, cilj trgovaca, kako elektroničkih, tako i običnih, ostao je nepromijenjen - nabaviti imovinu od jedne tvrtke ili trgovca i prodati je drugoj tvrtki ili trgovcu po višoj cijeni. Glavna razlika između tradicionalnog trgovca i hft-trgovca je ta što ovaj trgovački trgovac može brže i češće, a vrijeme zadržavanja za takav portfelj je vrlo malo. Jedan postupak standardnog hft-algoritma traje milisekunde, što tradicionalni trgovci ne mogu usporediti, jer samo treptanje osobi traje oko 300 milisekundi.

Hft kao evolucija klasične trgovine

Brokeri koji su glasno govorili protiv hft-a bili su skloni oslanjati se na tehničku analizu prilikom odlučivanja o ulasku ili izlasku s neke pozicije. Tehnička analiza bila je jedna od najranijih metoda koja je postala popularna kod mnogih trgovaca i u mnogočemu je izravni prethodnik moderne ekonometrije i drugih metoda Hft.

Tehnički analitičari koji su ušli u modu početkom 1910-ih nastojali su utvrditi ponavljajuće se cjenovne obrasce.Mnoge metode korištene u tehničkoj analizi mjere trenutne razine cijena u odnosu na pokretnu prosječnu cijenu ili kombinaciju pomičnih prosjeka i standardnih odstupanja cijena (Bollinger Bands).

Na primjer, indikator tehničke analize poput MACD koristi tri eksponencijalna pomična prosjeka za generiranje trgovačkih signala. Napredni tehnički analitičari gledaju cijene u kombinaciji s trenutnim tržišnim događajima ili tržišnim uvjetima kako bi dobili bolju predstavu o tome gdje se cijene mogu kretati.

Tehnička analiza procvjetala je u prvoj polovici 20. stoljeća, kada je tehnologija trgovanja bila u povojima, a složenost trgovinskih strategija bila je mnogo manja nego danas. Brzina širenja informacija i citata, bila je iznenađujuće mala. Licitacije prethodnog dana pojavile su se u novinama sljedećeg jutra. U poslijeratnim godinama tehnička analiza pretvorila se u samoispunjujuće proročanstvo.

Ako je, na primjer, dovoljno ljudi povjerovalo da se lik na glavi i ramenima pojavljuje na određenom instrumentu, ogroman broj trgovaca počeo je postavljati narudžbe, realizirajući predviđanje na ovaj način. Trenutno klasična tehnička analiza dobro funkcionira samo na vremenskim okvirima od D1 i višim. Ipak, kvanta koristi mnoge metode i pokazatelje tehničke analize za izradu strategija trgovanja visoke frekvencije.

Znanstveno je dokazano da ulagači teže vjerovati više strategija koje su radile u prošlosti. To proizlazi iz zdravog razuma - ono što je prije radilo vjerojatno će nastaviti raditi dalje. Kao rezultat toga, vozila koja su radila u prošlom mjesecu također će vjerojatno raditi u sljedećem mjesecu, formirajući svojevrsni trend trgovanja koji se može otkriti korištenjem jednostavnih tehničkih pokazatelja na temelju pokretnog prosjeka, kao i složenijih kvantitativnih alata. Često kvanta koristi indikator pojasa Bollinger u svojim strategijama za praćenje trenutnog stanja na tržištu.

Druga vrsta analize, Fundamentalna analiza, pojavila se na tržištu dionica u 1930-ima. Trgovci su primijetili da budući novčani tokovi, poput dividendi, utječu na razinu tržišnih cijena. Graham i Dodd (1934.) bili su najraniji trgovci koji su koristili ovaj pristup, koji je i dan danas popularan. Temeljna analiza razvijena je tijekom većeg dijela 20. stoljeća. Na tržištima dionica fer cijene i dalje se često određuju na temelju projekcija budućih prinosa poduzeća.

Na Forex tržištu najčešće se koriste makroekonomski modeli za izračunavanje fer cijena na temelju podataka o inflaciji, trgovinskih bilansa različitih zemalja i drugih ekonomskih pokazatelja. Derivatima se trguje prvenstveno naprednim ekonometrijskim modelima, koji uključuju statistička svojstva kretanja cijena osnovnih instrumenata. Različiti aspekti primjene fundamentalnih analiza također se koriste u konstrukciji hft sustava. Datum i vrijeme objavljivanja vijesti obično se znaju unaprijed, a informacije potrebne za donošenje odluke objavljuju se tijekom objave vijesti.

Potpuno je jasno da u sličnoj situaciji sustavi koji najbrže reagiraju na promjene dobivaju maksimalan profit. Zapravo je brzina postala najočitiji aspekt natjecanja. Kako bi ubrzali proces izvršenja transakcija, trgovci su počeli koristiti sve moćnija računala i primjenjivati ​​sve više i naprednije tehnologije.

Moderno razdoblje

Do 2012. godine zabilježen je trend smanjenja učinkovitosti hft-a i njegovog tržišnog udjela. Od 2009. godine, u samo tri godine, profit od trgovanja visokofrekventnim frekvencijama smanjio se za 5 puta sa 5 milijardi USD na 1,25 milijardi. U 2014. godini objavljena je knjiga "Flash Boys: High-Frequency Revolution on Wall Street" koja detaljno opisuje povijest i mehanizme hifte kao financijske prijevare. i razvoj tržišta.Proizvod je postao bestseler, njegov autor je Michael Lewis. U 2016. godini, zbog niske volatilnosti, većina manjih hft kompanija počela je napuštati tržište. Njihova zarada postala je neusporediva s onom što je bila u 2009.-2010.

Za uspješnu implementaciju hft sustava potrebni su algoritmi za generiranje signala, algoritmi koji optimiziraju izvršavanje naloga, algoritmi upravljanja rizikom, optimizacija portfelja i tako dalje. Donja slika ilustrira istraživanje trgovaca koje je Automated Trader proveo u 2012. godini. Evo kako su trgovci odgovorili o svrsi u koju koriste automatizirane sustave trgovanja:

hft sustavi pokrivaju gotovo cijeli niz odluka koje trgovac donosi - od odabira trgovačkih instrumenata do najboljeg izvršavanja naloga.

Pa ipak, ni danas nisu sva tržišta pogodna za trgovanje s visokim frekvencijama. Prema istraživanju Aite Groupb, na burzama je najveći postotak algoritamskih sudionika koji čine više od 50% volumena trgovanja. Na drugom su mjestu futures (preko 40%). Udio algoritmičkih trgovaca na Forex tržištu, na opcijskim tržištima i tržištima vrijednosnih papira s fiksnim dohotkom primjetno je manji.

Pokazalo se da je algoritam trgovanja nadmašio trgovanje ljudima u nekoliko ključnih pokazatelja. Na primjer, Aldridge (2009) pokazuje kako algoritamski fondovi dosljedno nadmašuju tradicionalna. Aldridge (2009) također pokazuje da su algoritamski alati ispred krize u prednosti tijekom klasičnih.

Centralna banka je provela zanimljivo istraživanje za rusko tržište dionica i valutni par USDRUB. Prema njegovom mišljenju, na ovom valutnom paru rade 50 hft algoritama koji osiguravaju više od polovice volumena narudžbi.

To se može dogoditi zbog nedostatka emocija svojstvenih algoritamskim trgovinskim sustavima u usporedbi s ljudima koji su pod kontrolom emocija. Osim toga, računala su superiornija ljudima u tako osnovnim zadacima kao što su prikupljanje informacija i brza analiza mnoštva podataka i vijesti. Fiziološki, ljudsko oko ne može skupiti više od 50 podataka u sekundi. U modernim filmovima ljudsko oko izloženo je samo 24 kadra u sekundi. Čak i tada, čini nam se da se većina statičkih slika prikazanih na uzastopnim okvirima neprekidno kreću objektima.

Za usporedbu, trenutni tijek cijena uključuje oštro mijenjanje kotacija, čiji broj lako može prelaziti 1000 u sekundi za jedan financijski instrument. Sve ove informacije trebaju se pravodobno upravljati, obrađivati, vršiti razne kalkulacije i na temelju njih donositi trgovačke odluke.

U proljeće 2017. analitičari Credit Suisse objavili su izvješće o "stvarnoj ulozi hft trgovanja u suvremenom ekosustavu financijskog tržišta". Dokument govori o tome kako je visokofrekventno trgovanje promijenilo situaciju na svjetskim burzama. Ovdje su četiri glavna otkrića studije.

Povećane su količine trgovanja

Razvoj visokofrekventnih tehnologija trgovanja imao je najveći, najuočljiviji i dugotrajni učinak na količinu trgovanja. Prema Credit Suisseu, količina trgovanja koja pada na poslovanje skrbnika i ulagača, aktivna i pasivna, na američkom tržištu dionica nije se mnogo promijenila u posljednjih deset godina (3-4 milijarde dionica dnevno).

U isto vrijeme, ukupni volumen trgovanja na američkim burzama u razdoblju nakon krize 2008. više se nego udvostručio, a upravo je u tim godinama bila osobito aktivna hft trgovina.

Ova činjenica ima negativne posljedice. Primjerice, široko se raspravlja o temi "lažne" aktivnosti trgovačkih robota, koji mogu poslati puno aplikacija, a zatim ih odmah otkazati, u nadi da utječu na cijenu. Međutim, općenito, analitičari Credit Suisse vjeruju da "većina hft-aktivnosti pomaže u povezivanju ljudi koji djeluju na financijskom tržištu, smanjujući vrijeme za očekivanja od ugovornih strana."

Razlika u cijenama za kupnju i prodaju dionica se promijenila

Teoretski, što je manja marža, to je bolje za tržište. Razvoj hft imao je utjecaj ovdje. Smanjenje veličine dionica velikih kompanija smanjilo se, dok je manje, naprotiv, poraslo. To sugerira da su češće trgovci visokih frekvencija zainteresirani za likvidnije dionice poznatih tvrtki.

Prema izvješću Credit Suisse, razlike u rasponu dionica mijenjaju se u skladu s volatilnošću, a širenje razlika između najviše i najmanje likvidnih zaliha ozbiljno se povećalo od 2009. godine. Odnosno, sada se namazi dionica velikih i malih tvrtki više ne kreću u jednom smjeru.

Dionice velikih i malih tvrtki su nestabilne u različito doba dana

Posljednjih godina povećana volatilnost dionica velikih i malih poduzeća primjećuje se u različitim razdobljima. Primjerice, na početku trgovanja cijena dionica ne najvećih kompanija aktivno se mijenja. To je zbog činjenice da je potrebno više vremena da se utvrdi fer (u ovom trenutku) cijena takvih dionica. Međutim, na kraju trgovanja, naprotiv, takve se dionice ponašaju mirnije od vrijednosnih papira velikih organizacija.

Suprotno tome, za dionice velikih tvrtki kojima se aktivno trguje na tržištu, promjene fluktuacije ponekad se primjećuju kada se mnogo puta brzo promijene unutar namaza na kraju dana trgovanja. Analitičari oba ova fenomena također pripisuju hft-u.

Broj vidljivih porasta cijena dionica velikih kompanija smanjio se

U pravilu, strategije trgovanja hft-om usmjerene su na ostvarivanje profita od tržišne neučinkovitosti, a ne na sudjelovanje u velikim kretanjima cijena. To između ostalog rezultira smanjenjem velikih kolebanja cijena poznatih tvrtki s kojima trgovci visokih frekvencija češće obavljaju operacije.

Brzina izvršenja

Često dodatna milisekunda može dovesti do činjenice da umjesto dobiti, trgovac prima gubitak, jer je neko drugi prednjačio za njegovim trgovačkim robotom. Potraga za brzinom i financijskim rezultatima doveli su do aktivnog razvoja različitih tehnologija radi smanjenja kašnjenja u trgovini. Evo nekih pristupa koji se koriste za povećanje performansi.

Direktan pristup razmjeni

Da bi trgovao na burzi, investitor mora sklopiti ugovor s brokerom koji pruža pristup trgovanju. Takve tvrtke obično razvijaju i vlastite trgovinske sustave, koji obrađuju prijave kupaca prije nego što ih pošalju u jezgru sustava razmjene. Međutim, u situaciji kada svatko može odlučiti nekoliko milisekundi, shema "korisnik - posrednički sustav - razmjena" nije prikladna za sve.

Da biste uklonili suvišnu vezu u obliku brokerskog sustava, stvorena je tehnologija izravnog pristupa razmjeni (DMA, izravni pristup tržištu). Njegova suština leži u činjenici da se aplikacija postavlja izravno u trgovački sustav burze, zaobilazeći infrastrukturu brokera.

Direktan pristup je tehnologija brzog pristupa razmjenskim platformama, u kojoj se aplikacija postavlja izravno u sustav razmjene burze, zaobilazeći trgovinski sustav brokera. Sve to omogućava znatno smanjenje vremena dostave prijave na razmjenu i dobivanje podataka o njenom stanju.

Ovom organizacijom trgovačkog procesa trgovac može računati na značajan dobitak na vremenu. Na primjer, izravnom vezom na burze i tržište valuta Moskovske burze vrijeme obrade aplikacije skraćuje se na 0,5 ms, a na tržištima FORTS i Standard ne prelazi 3 ms. Kada koristite brokerski sustav, aplikacije se obrađuju u razdoblju od 5-10 ms do 150-500 ms, ovisno o brokerskom sustavu, vrsti tržišta i načinu povezivanja. Putem brokerskih sustava, narudžbe se obrađuju 10-100 puta sporije nego s izravnom vezom (iako je ovaj trgovac prilično prikladan za mnoge trgovce).

To je još uvijek vrlo mali vremenski interval s gledišta osobe, ali za neke strategije trgovanja takva razlika može biti presudna i utjecati na njihov ukupni učinak.Naravno, upotreba tehnologije s izravnim pristupom je skuplja, često značajno i prikladna je samo za one koji obavljaju veliki broj operacija dnevno i spremni su platiti za svoju brzinu.

Unatoč činjenici da tehnički, zahvaljujući izravnom pristupu razmjeni, trgovci mogu obavljati trgovačke radnje zaobilazeći brokera, dokumentirani pristup i dalje se vrši upravo putem brokerskih tvrtki. To jest, da bi mogao izravno trgovati na, recimo, burzi Moskovske burze, ulagač treba sklopiti ugovor s brokerom i kupiti od njega već izravan pristup usluzi razmjene.

Postavljanje opreme u blizini mjenjačnice

Ako se nastavite kretati lancem skraćivanja vremena za dovršetak operacija, postaje očito da trgovinski robot morate smjestiti ne samo logično, već i fizički što bliže poslužiteljima s jezgrom sustava razmjene.

Izravni pristup razmjeni omogućuje vam da logički približite trgovinski sustav jezgri razmjene, ali očito je da još brži dobitak možete dobiti tako da ga fizički približite ovoj krajnjoj točki. U pravilu, burze pružaju uslugu kolokacije opreme u svojim podatkovnim centrima. U ovom slučaju se trgovački sustav može pokrenuti na poslužitelju koji je zapravo u istom stalku s poslužiteljima razmjenske jezgre.

Robot se može postaviti i na zasebni poslužitelj, koji se može stajati u podatkovnom centru (usluga se zove Colocation), i na virtualni stroj (Hosting), koji se pak pokreće s virtualnim strojevima drugih klijenata na poslužitelju također instaliranom u podatkovnom centru , u blizini razmjeničnih poslužitelja. Usluge hostinga u pravilu pružaju samo veliki posrednici koji imaju vlastite regale u podatkovnim centrima.

Smještanje u zonu razmjene razmjene omogućava vam izravno povezivanje trgovačkih robota izravno na jezgru razmjene. U ovoj je zoni moguće dobiti tržišne podatke pomoću FAST protokola, o čemu ćemo govoriti malo kasnije. Prednost upotrebe slobodne zone kolokacije je činjenica da je ova opcija mnogo jeftinija. Ali ako govorimo o potjeri za brzinom, visokofrekventni trgovci biraju najbržu opciju, unatoč činjenici da ona ponekad može biti i najskuplja.

Smještanje u zonu razmjene kolokacija ima očite prednosti: virtualni strojevi i poslužitelji povezani su izravno na razmjensku jezgru, dok se iz slobodne zone veza povezuje preko posredničkih poslužitelja. Pored toga, primanje podataka putem FAST protokola i namjenskog kanala za povezivanje s tržišta dostupni su samo iz zone razmjene razmjene.

Jedan od načina da se značajno smanje troškovi infrastrukture je postavljanje robota u slobodnu kolokacijsku zonu. Usluge u njemu gotovo su slične uslugama zone razmjene kolokacije. Međutim, besplatni sir događa se samo u mišolovci - morat ćete platiti nekoliko milisekundi za povećanje brzine obrade transakcija za relativnu jeftininu postavljanja robota.

Osim toga, budući da sučelja za izradu softvera za izravno povezivanje u početku nisu podrazumijevala grafičke mogućnosti za prikaz informacija o trgovanju, sposobnost da se u stvarnom vremenu sinkroniziraju narudžbe i pozicije formirane izravnom vezom s brokerskim trgovinskim sustavom praktički je nužna stvar za kontrolu trgovanja. Stoga, mnogi brokeri pokušavaju pružiti svojim klijentima takve mogućnosti.

Sve to, u usporedbi s uobičajenim pristupom razmjeni putem brokerskih sustava, košta novac i prilično je veliko. Međutim, za one investitore koji su dostigli određeni nivo prihoda, takvi troškovi imaju smisla. Prema predstavnicima razmjene, vlasnici robota koji su 2011. pobijedili na natječaju "Najbolji privatni investitor" trošili su na usluge povezane s izravnim pristupom od 100 do 500 tisuća rubalja mjesečno.Međutim, uzimajući u obzir činjenicu da su neki trgovci (iako ih nije bilo toliko) uspjeli postići profitabilnost od preko 8000% i zaraditi milijune rubalja mjesečno, a uzimajući u obzir sve provizije brokera i burze, ti se troškovi brzo isplatili.

Hardversko ubrzanje (FPGA)

U posljednjih nekoliko godina, uporaba FPGA-ova za smanjenje kašnjenja u radu aplikacija za trgovanje postala je široko rasprostranjena među trgovcima algoritamima. Koristeći suvremene FPGA-e, možete implementirati različite aspekte sustava brze trgovine. Na primjer, obrada tržišnih podataka može se u cijelosti izvršiti na FPGA-i bez njihovog prenošenja u procesor stroja.

Korištenje programabilnog hardvera omogućuje vam ozbiljan dobitak u brzini obrade i smanjenje kašnjenja, ali postoje neke poteškoće. Prije svega, to uključuje složenost razvoja i podrške trgovačkim aplikacijama pomoću FPGA-ova. Za interakciju s hardverom, trgovci moraju naučiti ne samo programske jezike visoke razine, već i takozvane jezike opisa hardvera (HDL). Također, ne zaboravite na potrebu dodatnih troškova za samu opremu.

Nove tehnologije za prijenos podataka

Najvažnija komponenta uspjeha u trgovanju s visokim frekvencijama je brzina prijenosa podataka. Sudionici na tržištu aktivno traže razne načine za optimizaciju, što dovodi do razvoja tehnologija poput prijenosa podataka pomoću mikrovalnog zračenja. Unatoč određenim nedostacima (nestabilnost kiše i magle, ograničena širina pojasa), omogućuje izravno slanje podataka. Drugim riječima, ne morate prolaziti optički kabl kroz planine, možete jednostavno instalirati antene na kule i pronaći najkraću udaljenost između točke A i B. Tako se aplikacije mogu prenositi zrakom brže od optičkih vlakana.

Takve su tehnologije prilično skupe, ali mogući financijski povrat od njihove upotrebe je toliko velik da mnoge kompanije za brze investicije ulažu milijune u izgradnju vlastitih mikrotalasnih mreža.

Međutim, upotreba mikrotalasa za prijenos podataka nije jedina inovacija. Kao što je Wall Street Journal pisao 2014. godine, sljedeći tehnološki proboj na ovom području mogao bi biti stvaranje podatkovnih mreža pomoću lasera. Prema izvjestiteljima, hft-kompanije su se već složile da stvore sličnu mrežu za rad s razmjenom Nasdaq.

Vrste protokola i metoda povezivanja

Općenito, shema izravnog pristupa je sljedeća: poslužitelj s trgovinskim robotom povezan je s posredničkim serverom, koji je smješten što je moguće bliže jezgri sustava razmjene. Na ovom poslužitelju instaliran je poseban softver - takozvani gateways, koji se koriste za prijenos naloga i tržišnih informacija izravno u trgovački sustav. Istovremeno se za provođenje operacija i dobivanje podataka koriste razni protokoli i metode povezivanja.

Trenutno burze nude programerima sljedeće protokole za izravan pristup tržištima razmjena:

protokoltržištaDostupne značajke
Most ASTSZaliha, valutaTrgovina + dobivanje svih podataka o tržištu. 100% podrška za sve operacije.
Plaza IIhitanTrgovina + dobivanje svih podataka o tržištu. 100% podrška za sve operacije.
FIXDionica, Valuta, Hitno, OTCTrgovanje u glavnim načinima trgovanja (bez podrške pregovaračkim transakcijama), Trgovina Hvatanje (samo dionica i valuta), Drop Copy.
bRZOZaliha, valuta, hitnoDobivanje anonimnih podataka na tržištu.
Informacijski i statistički poslužitelj (ISS)sveDobivanje anonimnih tržišnih podataka putem internetskih usluga razmjene.

Most ASTS

Mjenjačnica je Most. Gateway, koji također želim prevesti kao gateway, druga je priča, to je više pristupni poslužitelj. Pristupnik je izvorni protokol sustava trgovanja i obračuna ASTS, koji postoji od 1998. godine (prethodno se rješenje naziva TEAP (TCP / IP verzija) ili TEServer (RS-232 verzija, više nije podržano)). Mnogi programeri protokol znaju pod imenom MTESRL po imenu odgovarajuće DLL. Zbog izvornosti ovog protokola, njegovo glavno obilježje je podrška svim transakcijama i svim tržišnim podacima sa svih tržišta koja djeluju na ASTS sustavu trgovanja i kliringa.

Upotreba ovog protokola preporučuje se prije svega onima kojima je potreban pristup obračunu podataka i operacijama (pregled njihovih pozicija, obveza, parametara rizika, postavljanje različitih limita, prijenos vrijednosnih papira i novca između računa i slično), kao i sudjelovanje u natječajima u načini dogovorenih transakcija (to jest ne brzo anonimno trgovanje čašom, već izravno zaključivanje transakcija s određenom drugom ugovornom stranom). API se nudi kao dinamična knjižnica - u 32- i 64-bitnim verzijama za Windows i Linux.

Arhitektura veze je sljedeća: dinamička knjižnica spada u paket softvera koji ste razvili vi, ovaj se paket instalira na poslužitelj koji ima mrežni pristup takozvanom dijelu poslužitelja. Serverski dio je vrsta proxy poslužitelja smješten kod brokera i povezan s razmjenom infrastrukture putem namjenskih mrežnih kanala.

U slučaju hft-trgovanja, kada se vaš softver instalira u podatkovni centar razmjene u uvjetima kolokacije, više nije potrebna posredna veza u obliku poslužiteljskog dijela pristupnika - povezani ste izravno na razmjenu Gateways.

Zanimljiva značajka protokola pristupnika je podrška "sučelja". Sučelje je zbirka tablica i transakcija koji su na raspolaganju korisniku, s odgovarajućom strukturom i vrstama podataka. Skoro svaki put kad se ažurira sistem trgovanja i kliringa, pojavljuju se nove mogućnosti za korisnike koji zahtijevaju izmjenu strukture tablice ili promjenu formata transakcije. Prisutnost versificiranih sučelja omogućava korisnicima koji nisu spremni za promjene da ostanu na staroj verziji sučelja i ne mijenjaju svoj softver.

Protokol Plaza II

Za izravnu vezu koriste se izvorni protokoli. Ti su se protokoli pojavili i prije ujedinjenja razmjene MICEX-a i RTS-a u Moskovsku burzu. Dakle, na tržištima koja se odnose na razmjenu RTS (FORTS - budućnosti i opcije, Standard) protokol Plaza II koristi se za izravno obavljanje operacija i primanje podataka u načinu povezivanja.

Za povezivanje pomoću ovog protokola, razmjena pruža CGate API. S jedne strane, to omogućava ponuđačima da implementiraju cjelovitu funkcionalnost za pristup trgovinama, uključujući brisanje funkcionalnosti za ograničavanje odjeljaka, postavljanje ograničenja na instrumente i pregled obveza proizvođača proizvođača. S druge strane, to omogućuje klijentima ponuditelja da implementiraju svoje brze robote s minimalnim nizom funkcija (predaju prijavu ili povuku prijavu). API se isporučuje kao skup dinamičnih knjižnica - u 32- i 64-bitnim verzijama za Windows i Linux.

S gotovo svakim izdanjem tržišta derivata, razmjena mijenja i poboljšava vlastiti programski kod koji se klijentima prenosi kao API. Korisniku ovo izgleda kao nova distribucija s novim verzijama knjižnica unutar. Pored samog koda, struktura podataka danih korisnicima povremeno se mijenja s izdanjem.

FIX protokol

Protokol FIX (Financial Information eXchange) - protokol za razmjenu financijskih informacija, koji je svjetski standard za razmjenu podataka između sudionika u razmjeni trgovanja u stvarnom vremenu. Podržavaju ga najveće svjetske burze, uključujući Moskovska burza i svi Forex brokeri.

Stvaranje FIX protokola inicirali su 1992. godine brojne američke financijske institucije - brokeri i investicijski fondovi željeli su ubrzati proces trgovanja na burzi. U to se vrijeme značajan dio trgovinskih operacija obavljao telefonom, a FIX protokol omogućio je prevođenje interakcija u elektronički oblik.

Kao rezultat toga, rođen je otvoreni standard za prijenos informacija u elektroničkom obliku, koji ne kontrolira nijedna velika organizacija. Danas je FIX postao industrijski standard koji sudionici na financijskom tržištu iz različitih zemalja koriste za komuniciranje svojih proizvoda.

Trenutno se protokol definira na dvije razine - sesiji (rad na isporuci podataka) i aplikaciji (opis sadržaja podataka). Postoje dvije verzije sintakse protokola - tradicionalna, u obliku Tag = Vrijednost i u XML formatu (FIXML).

Rad na stvaranju sintakse u XML formatu počeo je 1998. godine, a prva verzija FIXML-a pojavila se u siječnju 1999. godine. Na početku puta XML verzije FIX-a korišten je samo mehanizam za određivanje sinteze DTD. Nadalje, organizacija W3C razvila je novi mehanizam - XML ​​shemu, koji je prisilio programere FIX-a da prilagode standard za upotrebu ove varijante sintakse.

Ovaj je korak omogućio poboljšanje XML verzije FIX protokola, a posebno su korisnici mogli dodavati atribute i kontekstualne kratice porukama. Osnovna organizacija XML sheme pretpostavlja postojanje tipova podataka koji se koriste u poljima koja su sadržana u zasebnoj datoteci. FIX polja definiraju se u posebnoj zajedničkoj datoteci, a komponente i elementi FIXML sintakse u datotekama posebnih komponenti. FIXML poruke definiraju se pomoću posebnih datoteka koje označavaju kategoriju.

FAST protokol

U studenom 2004., tadašnji izvršni direktor financijskog holdinga Acrhipelago Holding Mike Kormak, na konferenciji FIX zajednice pod nazivom FPL (FIX Protocol Limited) u New Yorku, objavio je da se trenutna verzija protokola ne može nositi s povećanom količinom financijskih informacija koje se generiraju na burzi. Pri prijenosu velike količine podataka pomoću FIX-a došlo je do značajnih kašnjenja u njihovoj obradi, što je trgovcima uzrokovalo gubitke i lišilo ih mogućnosti razvoja postojećih trgovinskih strategija.

Klasični format oznake = vrijednost poruke koji koristi FIX bio je previše glomazan da bi se brzo mogao obraditi. Ubrzo nakon ovog govora napravljeni su prvi koraci da se situacija popravi.

Pri izradi protokola FAST, programeri su željeli postići mogućnost prijenosa velike količine podataka, izbjegavajući kašnjenje u primanju informacija. Protokol je razvila radna skupina za zajednicu FIX pod nazivom Radna grupa za optimizaciju tržišnih podataka (mdowg), koja je formirana 2004. godine.

2005. godine stručnjaci grupe predstavili su pilot-projekt (dokaz koncepta) protokola, a godinu dana kasnije objavljena je i prva verzija FAST 1.0. Nakon toga objavljeno je nekoliko ažuriranja, a trenutno većina protokolara koristi protokol verzije 1.2.

Prema standardu protokola FIX, svaka poruka ima format Tag = Vrijednost SOH, gdje je Tag broj prenesenog polja, Vrijednost je njegova vrijednost, a SOH je znak razgraničenja. FAST protokol eliminira suvišnost pomoću predloška koji opisuje cijelu strukturu poruke. Ova metoda se naziva implicitno označavanje, jer se FIX oznake podrazumijevaju samo u prenesenim podacima.

ISS

Ovaj je protokol nešto izvan općeg reda, jer obuhvaća segment zadataka koji se ne odnose na transakcije, već za rad s razmjenom podataka. U osnovi, ovo je API za razmjenu web usluga implementiran u skladu s konceptom Restful. Omogućuje dobivanje općih tržišnih informacija, kao što su kotacije, ponude, indeksi, volumene, rezultati trgovanja i tako dalje, koristeći http / https protokol. Usluga je dostupna samo putem interneta, tako da minimiziranje kašnjenja u primanju podataka nije primjenjivo na nju.

Ovaj se protokol koristi za prikazivanje kotacija dionica na web stranicama (uključujući sve podatke na web-lokaciji moex.com, koji se od tamo prenose), preuzimanje rezultata trgovanja za analitiku, crtanje grafikona na različitim demo panelima i tablicama, kao i na svim ostalim aplikacijama koje se pokreću putem Interneta.

Za one trgovce koji ne koriste trgovinu robotima, postoji mogućnost da se izravno trguje pomoću poznatijeg trgovačkog terminala. Međutim, softver koji radi s brokerskim trgovinskim sustavom ne radi na direktnim povezivanjem protokola razmjene, pa se za to stvaraju zasebni programi.

Osim toga, s obzirom na to da su otvorene tehnologije za izravno povezivanje, investitori mogu samostalno razvijati softver za sebe.No, budući da ovi programi u konačnici imaju gotovo izravan pristup jezgri trgovinskog sustava, burza je uvela postupak certifikacije trgovačkih rješenja od trećih programera kako bi se isključila mogućnost da je "bijesni robot" stavio cijeli sustav na mjesto. Ovaj postupak ide kroz razvoj pojedinih investitora, kao i softvera kreiranog od strane posebnih tvrtki po narudžbi.

Kako izgledaju podatkovni centri na burzi

NYSE Euronext je podatkovni centar smješten u Mahwah, New Jersey. Površina dvorana za kolokaciju poslužitelja trgovaca iznosi oko 18 tisuća četvornih metara - površina same zgrade veća je od 120 tisuća četvornih metara. Data Center Knowledge objavio je neke fotografije ovog podatkovnog centra.

Centar za upravljanje objektima - kombinira sučelja sustava upravljanja zgradama (BMS) i upravljanja infrastrukturom samog podatkovnog centra (DCIM). Upravo ovdje sjede stručnjaci koji prate temperaturu i vlažnost, stanje napajanja i ostale elemente u svakoj sobi poslužitelja.

A ovako izgleda "vrući hodnik" u koji ulazi zrak koji poslužitelji ispuštaju:

Dugi glavni hodnik podatkovnog centra omogućuje vam da osjetite ogromne razmjere objekta.

Equinix je jedan od najvećih svjetskih igrača i centar podataka. Jedan od pogona je zgrada bivše tvornice naočala u državi Secaucus u državi New York s površinom većom od 100 000 četvornih metara, pretvorena u moderan podatkovni centar. Njegove usluge koriste razmjene NASDAQ, BATS, CBOE i tako to izgleda.

S obje strane dugog glavnog hodnika podatkovnog centra nalaze se rešetke; ove rešetke i nosači povezani su kabelom koji prolazi kroz žute suspendirane kablovske kanale.

Strop visok 12 metara pruža dovoljno prostora za nekoliko razina postavljanja kablovskih kanala, popunjavajući gornji dio podatkovnog centra Equinix, koji ima odvojene kanale za povezivanje, nosače i strujne kablove.

Dvorana neprekidnog napajanja (UPS) u podatkovnom centru Equinix NY4 koju pokreće podstanica od 26 megavota. Oprema se sastoji od neprekidnog elektroenergetskog sustava kapaciteta 30 megavata, koji podržava rad računalne instalacije u slučaju nestanka struje.

U slučaju prekida napajanja, oprema podatkovnog centra NY4 opremljena je s ovim 18 Caterpillar rezervnih dizelskih agregata od 2,5 megavata, koji zajedno osiguravaju 46 megavata hitne električne energije, dovoljne za osiguravanje kompletne opskrbe energijom za opremu, kao i rashladne jedinice i UPS sustave. Tijekom uragana Sandy, ti su generatori držali opremu cijeli tjedan.

Sustav za hlađenje u NY4 opremljen je ogromnim cijevima kroz koje rashlađena voda teče prema opremi, kao i pločasti izmjenjivač topline (s desne strane), koji zimi djeluje kao hladnjak i omogućuje uštedu energije koja bi se u normalnim uvjetima potrošila na rad rashladnih jedinica.

Trenutno najveća ruska platforma za razmjenu, Mosbirzha, nudi trgovcima priliku da svoju opremu smjeste u moskovski podatkovni centar M1. Data centar je pušten u rad 2006, njegova ukupna površina je 3850 četvornih metara, od čega je 2400 četvornih metara dodijeljeno serverskim prostorijama (nosivost 5-8 kW po stalak). Sve ove stalke oko 950 komada.

Da bi se održavali potrebni uvjeti temperature (22 ± 4 stupnja) i vlage (45 ± 10%), u poslužiteljskim se prostorijama instaliraju sustavi za dovod i odsisavanje i precizni industrijski klima uređaji.

Poslužiteljski nosači smješteni su na principu toplih i hladnih hodnika, zatvaranje potonjeg uklanja miješanje vrućeg zraka koji oprema emitira s hladnim zrakom koji dolazi iz klima uređaja.

Neprekidni izvori napajanja dizajnirani su za dulje vrijeme rada cijele opreme nego što je potrebno za pokretanje agregata dizelskih agregata i prelazak na autonomno napajanje podatkovnog centra.

U 2014. godini uprava Moskovske burze odlučila se preseliti u podatkovni centar DataSpace1. Data centar je pušten u rad u srpnju 2012. godine. Njegov ukupni kapacitet je 1062 regala - 12 strojnica, svaka s površinom do 255 četvornih metara.

U podatkovnom centru organizirano je 6 neovisnih krugova napajanja, a svaka se strojarnica napaja električnom energijom iz dva neovisna kruga.

Hladnjaci i hladnjaci na suhom zraku instalirani su prema N + 1 raspodijeljenoj redundantnosti, a hladni zrak se dovodi ispod poda.

Perimetar zgrade i unutrašnjosti opremljeni su sigurnosnim sustavom na 8 razina, koji uključuje različite komponente kontrole pristupa i nadzora.

Burze i HFT trgovci posvećuju veliku pažnju izgradnji vlastite trgovačke infrastrukture. Danas su na burzi uspjeh i neuspjeh često razdvojeni djelovima sekunde, pa bi softver i hardver koji pružaju financijske aplikacije trebali raditi vrlo pouzdano.

Razina opterećenja je toliko velika da se nije lako nositi s njom - zahtijeva ozbiljna ulaganja davatelja usluga podatkovnih centara. Inače se mogu pojaviti situacije, slično onome što se dogodilo u kolovozu 2015. u Centru za podatke podataka - tijekom ozbiljnog pomaka na tržištu, infrastruktura za HFT-trgovanje radila je u intenzivnom načinu rada, što ventilacijski sustav (HVAC) nije mogao podnijeti. Kao rezultat toga, mnogi se poslužitelji ne samo pregrijavaju, već su i fizički izgorjeli.

Vrste platformi hft

Trenutno većina trgovaca i brokera stvara svoje hft-sustave koristeći popularne softverske i hardverske tehnologije. To nam omogućuje opisivanje algoritama uz pomoć mnogih programskih jezika visoke razine koji su poznati mnogima, a po potrebi ih možete brzo promijeniti. Međutim, potraga za brzinom dovodi do činjenice da nepredvidivo vrijeme odziva softverskih sustava postaje prepreka uspješnom trgovanju. Pogledajmo postojeće softverske i hardverske pristupe za stvaranje hft-sustava.

Softverske platforme visoke frekvencije

Postoji prilično velik broj tvrtki koje nude softver za visokofrekventno trgovanje (za zapadne burze, na primjer, Mantara, Ulink i QuantHouse). Pri njihovoj upotrebi većina kašnjenja nastaje zbog rada operativnog sustava na kojem se softver pokreće, kao i mrežnog snopa. Za borbu protiv toga korisnici mogu koristiti mrežne kartice visokih performansi (poput onih iz Solarflare ili Myricom) koje ubrzavaju određene dijelove mrežnog snopa.

Prilagođene hardverske HFT platforme

Relativno velika kašnjenja platformi za trgovanje softverom prisilila su predstavnike industrije da potraže alternativne pristupe smanjenju kašnjenja korištenjem posebnog hardvera. U pravilu, stvari poput ASIC-a ne uzimaju se u obzir u hft-trgovanju, jer im nedostaje fleksibilnost za kasnije konfiguriranje ili rad s novim protokolima. GPU-ovi također ne mogu ponuditi značajne performanse. FPGA (Field Programmable Gate Arrays) tehnologija postala je prikladan alat za postizanje fleksibilnosti i postizanje potrebnih performansi.

FPGA se može koristiti za ubrzavanje financijskih aplikacija na različite načine. Jedan od njih naziva se hibridno računanje i koristi se, na primjer, u modelima upravljanja rizikom, izračunavanju opcija opcija i modeliranju portfelja. Kada se primijeni, brzina sustava može se povećati za tri veličine.

FPGA-i se često koriste za stvaranje modernih sustava trgovanja na mreži. Ovo željezo ima zadatke za obradu Ethernet, IP, UDP veza i dekodiranje FAST protokola.FPGA paralelizam omogućuje vam postizanje značajnog povećanja brzine u usporedbi s isključivo softverskim alatima. Arhitektura sustava opisanog u ovom djelu izgleda ovako:

Ovaj pristup nadopunjava uobičajene višejezgrene procesore s FPGA koprocesorima. Komunikacija s CPU-om obično je putem brzih priključaka poput FrontSide Bus (FSB), PCI Express ili QPI. Sami moduli za trgovanje u ovom su slučaju napisani na programskim jezicima visoke razine.

Drugi način korištenja programirljive logike za ubrzanje je uporaba takozvanog Smart NIC-a. To se obično odnosi na kombinaciju mrežnih sučelja velike brzine, host PCI, memorije i FPGA sučelja. Ovdje FPGA djeluje kao NIC kontroler, djelujući kao most između glavnog računala i mreže i omogućava vam da integrirate logiku softvera izravno na stazu podataka. Stoga Smart NIC može raditi kao trgovačka platforma pod kontrolom procesora glavnog računala.

Uz pomoć modernih FPGA možete implementirati bilo koji aspekt hft aplikacija. Podaci na ulaznim tržištima mogu se u cijelosti obraditi na FPGA bez potrebe za slanjem u procesor. Dolazni mrežni podaci dovode se izravno u prilagođeni, visoko optimizirani sustav putem željeznih blokova MAC i PHY. Štoviše, u stvari se potrebne informacije mogu izvući i prije nego što paket potpuno primi. Dakle, upotrebom FPGA može se postići značajno smanjenje ukupnog kašnjenja.

Primjena FPGA ima svoje nedostatke u usporedbi s tradicionalnim pristupima razvoju trgovačkih sustava. Korijen problema je veća složenost razvojnog toka za FPGA. Značajan dio programera i trgovaca financijskog sustava nisu upoznati s ovom tehnologijom i nedostaje im znanja i stručnosti za provedbu razvoja usmjerenog na hardver.

Razvoj i testiranje novih hardverskih rješenja zbog niže razine apstrakcije je složeniji i dugotrajniji postupak u usporedbi s uobičajenim pisanjem robota. Sve je to prikazano na donjoj slici:

Da biste to izbjegli, neke FFT-platforme utemeljene na FPGA imaju posebna okruženja visoke razine koja vam omogućuje stvaranje trgovinskih sustava bez potrebe za jezicima opisa hardvera (HDL).

Arhitektura modernih grafičkih kartica temelji se na skalabilnom nizu strujnih multiprocesora. Jedan takav multiprocesor sadrži osam skalarnih jezgara procesora, višeslojni modul s uputama i zajedničku memoriju koja se nalazi na čipu (on-chip).

Kada C program koji koristi CUDA proširenja zove GPU kernel, kopije tog kernela ili niti se numeriraju i raspodjeljuju na dostupne multiprocesore, gdje se oni već izvode. Za takvo numeriranje i distribuciju, osnovna mreža podijeljena je u blokove, od kojih je svaki podijeljen u različite niti. Navoji u takvim blokovima izvršavaju se istovremeno na dostupnim višeprocesorima. Za upravljanje velikim brojem niti koristi se SIMT modul (jednostruki instruktor s više niti). Ovaj modul grupira ih u "snopove" od 32 niti. Takve se skupine izvršavaju na istom multiprocesoru.

U financijskoj analizi koriste se mnoge mjere i pokazatelji, za čije je izračunavanje potrebna ozbiljna računalna moć. U analizi vremenskih serija koristi se mjera nazvana Hurstov pokazatelj. Ova vrijednost se smanjuje ako se odgoda između dva identična para vrijednosti u vremenskom nizu poveća. U početku se ovaj koncept koristio u hidrologiji za određivanje veličine brane na rijeci Nil u uvjetima nepredvidive kiše i suše.

Nakon toga, pokazatelj Hurst počeo se primjenjivati ​​u ekonomiji, posebice u tehničkoj analizi kako bi se predvidio trendovi kretanja cjenovnih serija.Slijedi usporedba performansi izračunavanja Hurstove eksponente na CPU-u i GPU-u (stopa ubrzanja β = ukupno vrijeme računanja na CPU-u / ukupno vrijeme računanja na GeForce 8800 GT GPU-u):

Eksperimenti pokazuju da uporaba grafičkih procesora može dovesti do značajnog povećanja učinkovitosti financijske analize. U isto vrijeme, povećanje brzine u usporedbi s korištenjem arhitekture s CPU-om može doseći nekoliko desetaka puta. U isto vrijeme možete postići još veće povećanje produktivnosti stvaranjem GPU klastera - u tom slučaju raste gotovo linearno. Zato se GPU i FPGA tehnologije uvelike koriste u izgradnji hft-sustava.

Što je zaliha stakla

Exchange Cup (eng. DOM, Dubina tržišta) je popis s digitalnom naznakom trenutnih aplikacija za kupnju ili prodaju imovine na burzi po cijenama koje su odredili sudionici. Ovaj pokazatelj odražava raspoloženje ponuđača i jedan je od najvažnijih alata za trgovca. Ima i druga imena - čaša narudžbi, knjiga naloga (knjiga naloga), dubina tržišta (dubina tržišta), druga razina (razina 2), čaša trgovačkog terminala (Otvorena knjiga) - drugim riječima, ovo je tablica s prikazom podataka o podacima koje su poslali prodavači i trenutačni ponuđači.

Tijekom trgovanja platforma za razmjenu svake sekunde prikuplja tisuće aplikacija od svih sudionika i okuplja ih. Štoviše, knjiga narudžbi samo je oblik vizualizacije limitiranih naloga koji su najbliži trenutnoj cijeni.

Analiza tržišta dionica omogućava objektivno procijeniti razinu ponude i potražnje u trenutnom trenutku trgovanja instrumentom interesa. Pristalice tehničke analize koriste knjigu naloga kako bi identificirali liniju najmanjeg otpora za kretanje cijene imovine. Također, uz pomoć čaše možete napraviti kratkoročne prognoze koje se učinkovito koriste u skaliranju.

Vjeruje se da će se brzim nestankom ponuda u jednom smjeru cijena tamo uskoro kretati. Glavna razlika između karte za čašu i cijene je u tome što ne omogućuje vizualni prikaz podataka o tržištu. Prikazuje samo dolazne ponude koje su bliske tržištu i čije će se izvršavanje na neki način utjecati na daljnje cijene.

Povećanje ili smanjenje cijene tečajnog instrumenta određuje se raspodjelom ponude i potražnje za njim. Zauzvrat, ponuda i potražnja ovise o koracima koje poduzimaju aktivni sudionici na tržištu. Bilo koje od financijskih tržišta je dvosmjerna aukcija. Pretpostavimo da je netko odlučio prodati 10 lotova određene imovine. Da bi se to postiglo, trebao bi se pojaviti kupac koji je spreman kupiti predloženi iznos imovine po navedenoj cijeni. Dakle, između prodavatelja i kupca dolazi do transakcije, od čega svake sekunde velik broj transakcija na razmjeni.

Postoje tri vrste zahtjeva za razmjenu. Tržišni nalozi za kupnju / prodaju izvode se po najpovoljnijoj tržišnoj vrijednosti u željenom volumenu. Ograničite narudžbe - obične narudžbe, uključujući potrebnu imovinu, njezinu cijenu, kao i željeni obujam. Uvjetno - to su sve aplikacije koje zahtijevaju poštivanje uvjeta koje je postavio sudionik na tržištu, isključujući ograničene.

Na burzi se prikazuju samo limitirani nalozi. Transakcije na tržištu nisu vidljive jer se izvršavaju odmah po najpovoljnijim cijenama. Uvjetni nalozi se ne prikazuju zbog činjenice da očekuju nastup potrebnih uvjeta pod kojima će postati limitirani ili tržišni.

Aplikacije koje odražavaju dubinu tržišta također su podijeljene na male, srednje i velike. Takva je podjela uvjetna i provodi se u odnosu na prosječne dnevne količine trgovanja instrumentom na određenoj burzi. Na primjer, ako je prosječni volumen transakcija futuresima na RTS indeksu 1 milijun ugovora po sesiji, a zatim nalog za 2-5 tisućaUgovori se mogu pripisati velikim aplikacijama, a to treba pomno pratiti.

Osim dijeljenja na vrste i količine, aplikacije se prema svojoj strateškoj namjeni također dijele na agresivne i pasivne. Narudžbe za kupnju / prodaju, koje su statički postavljene na cijene koje su jedna pored druge u vrijednosti, ne kreću se, već štite oznaku cijene i ne pokazuju agresiju, nazivaju pasivne. Dubina tržišta pokazuje pasivne naloge kada se tržište približava moćnim grafičkim razinama podrške ili otpora. Kao rezultat sukoba bikova i medvjeda, razina će se slomiti ili će se s njega povući citati. Narudžbe poslane s tržišta (tržišni nalozi) nazivaju se agresivnim.

Obično su takve narudžbe pokretač cijena. Postoje i agresivne ponude drugačije vrste: one su ograničene, ali istodobno pokazuju neprestano kretanje iza promjene cijena. Takvi se nalozi obično pojave na burzi i kad tržište skoči u bilo kojem smjeru, neprekidno teže trenutnoj vrijednosti, gurajući cijene. Takvo kretanje naloga može dugoročno održavati smjer tržišta.

Često su pasivni i agresivni nalozi međusobno u interakciji, a čaša cijena odražava tu interakciju. Kad se razbije razina podrške, postaje linija otpora. U isto vrijeme možete vidjeti sljedeću situaciju u čaši: koncentracija pasivnih naloga je prevladana, a zatim agresivni prodavač ulazi u igru, stavljajući narudžbe na najbliže Ask razine.

Dakle - sada, da bismo okrenuli tržište, bit će potrebno probiti otpor, koji su mnogi trgovci počeli aktivno čuvati. Pasivna gustoća koristi se i za postavljanje zaustavnog gubitka. Ako se nakon otvaranja pozicije pojavi veliki prodavač, a cijena se smanji, tada se zaustavni nalog može sigurno staviti za 1-2 boda više od cijene ovog prodavatelja. Ako velika narudžba “pojede” tržište, bolje je zaključiti posao, jer će inercija vjerojatno povećati cijene.

Glavne kategorije hft strategije

Što trgovac više zna o aktivnostima ostalih sudionika na tržištu, to mu je lakše donijeti odluku i zaraditi na njemu. Za sve to koristi se tehnička analiza koja uključuje podatke o cijenama, uvjetima transakcija i količinama trgovanja koji se mogu naći na burzi. To radi zasebni robot, a ti se podaci koriste za konfiguriranje algoritama za trgovanje.

Izrada tržišta

Trgovac ostvaruje dobit zbog razlike - razlike između ponude i potražnje. Što je veći spred, to će više dobiti dobit. Suština ove strategije je povećati konkurenciju između trgovaca i investitora, sužavajući raspon različitih sredstava. Takva je strategija rasprostranjena među velikim investicijskim tvrtkama. Omogućuje vam poboljšanje kvalitete i atraktivnosti trgovačke platforme. Ova vrsta strategije omogućava povećanje tržišne likvidnosti i nova područja za trgovinu.

Likvidnost je mogućnost da se vrijednosni papiri prodaju brzo i bez značajnih gubitaka. Popularne dionice već imaju dobru likvidnost. Ulagači koji žele kupiti ili prodati niskolikvidnu dionicu često imaju poteškoće u pronalaženju druge ugovorne stranke spremne ponuditi razumnu cijenu. Suština strategije pasivne izrade tržišta je postavljanje ogromnog broja Limit naloga na obje strane cijene (malo ispod tržišta pri kupnji, veće pri prodaji).

Kao rezultat toga, osigurana je likvidnost tržišta, što privatnim trgovcima olakšava zaključivanje transakcija. Profit od hft trgovine u ovom slučaju nastaje zbog razlike u cijeni ponude i potražnje. Upravo na toj razlici visokotonac zarađuje novac. Osim toga, proizvođači na tržištu često primaju dodatnu uplatu od trgovačkih podova za povećanje likvidnosti.Štoviše, sam algoritam možda neće zaraditi ili čak izgubiti malo, dok će trgovac zaraditi na plaćanjima s trgovanja i, kao rezultat, biti u crnoj boji.

Ova strategija je povećati konkurenciju između investitora i trgovaca i suziti razlike u različitim sredstvima stavljanjem naloga na obje strane u rasponu cijena. Posljedično, novi "teritoriji" su najkorisniji za takve strategije. Štoviše, veći raspon cijena imovine, to će veći rezultat donijeti strategija. Tako se likvidnost instrumenta na web mjestu povećava, razlike se smanjuju, što privlači nove investitore na tržnicu.

Frontranning

Osnova algoritma je brzina zaključivanja transakcije nakon otkrivanja povoljnih uvjeta. Rad algoritma može se podijeliti u dva razdoblja - praćenje svih uvjeta za stavljanje aplikacije i radnju kada je aplikacija već u funkciji.

Prvo se vrši analiza za sve velike ponude (potražne cijene) iznad određenog uvjeta, a ako sustav pronađe takav volumen, tada robot izdaje jedan korak iznad ovog naloga. Ako se narudžba ukloni, tada se aplikacija koju je poslao robot otkazuje i nadzor se nastavlja. Ako se glasnoća pomiče, tada se i robot kreće, dok manevrira kako bi bio korak ispred.

Izračun se ovdje temelji na činjenici da će, prije nego što je u potpunosti ispunjena velika cijena, cijena odskakati nekoliko puta od ove količine.

Puls paljenja

Strategiju impulsa paljenja ili paljenja zamaha (paljenje zamaha) trgovci koriste kako bi izazvali ponuđače na brzo dovršavanje trgovačkih operacija. U vrijeme kada dolazi do brzog kretanja na tržištu, razlika između cijena ponuda za prodaju i kupnja na tržištu brzo se širi. To stvara povoljne uvjete za zaradu.

Primjerice, otkupna cijena dionice iznosi 200 USD, a prodajna cijena 200,01 USD, a tada se otkupna cijena mijenja na 199 USD, a prodajna cijena postaje već 200 USD po dionici. U takvim se okolnostima ispostavilo da prodajna cijena postaje prethodna kupovna cijena, a izvršenje posljednjih preostalih naloga u redu za kupnju od 200 dolara omogućit će trgovcu preprodaju zaliha u iznosu od 200 dolara. Cilj strateških strategija je profitirati predviđanjem usmjerenog kretanja cijena vrijednosnih papira. U tome se razlikuju od drugih vrsta strategija, pretpostavljajući neshvaćene rizike.

U nekim slučajevima, sami trgovci hft-om pokušavaju izazvati sudionike na tržištu da brzo dovrše trgovanje, što dovodi do oštrih oscilacija cijena. Suština načela, zvanog "prevara", je manipulacija algoritmima i ručnim trgovcima koji su prisiljeni na agresivno trgovanje. Osim toga, prilikom korištenja ove strategije, igrač može uzrokovati daljnje kretanje cijena zbog postavljenih stop-gubitaka. Ropanje se smatra nezakonitom strategijom, ali teško je to otkriti i dokazati.

Statistička arbitraža

Neutralna tržišna strategija koja donosi profit u bilo kojoj nejednakosti na razmjeni. Strategija se temelji na potrazi za odstupanjima između cijena, primanjem raznih vijesti koje utječu na financijsko tržište.

Hft algoritam prati cijene i količinu trgovanja na raznim burzama u iščekivanju značajnih događaja u potrazi za nenormalnim ponašanjem. Prema njemu, trgovac i prije nego što se pojave službene vijesti reagira na odstupanja i zaključi ugovor. Suština strategije zarađivanja hift-trgovaca putem arbitražnih operacija je pronalaženje razlika između cijena istih financijskih instrumenata na različitim tržištima.

Statistička arbitraža želi profitirati od formiranja cjenovnih nejednakosti između povezanih trgovinskih podova. Hft-trgovci pokušavaju pronaći korelaciju između povezanih financijskih instrumenata (na primjer, između dionica i futures-a) i ostvarivati ​​prihod na neravnoteži među njima.

To je tržišno neutralna strategija koja u bilo kojoj situaciji na burzi donosi profit - tržište pada, raste ili miruje, temeljeno na učinku visoke korelacije cijena imovine. Instrumenti u ovoj strategiji su opcijski ugovori, obveznice, rokovni i terminski ugovori, izvedeni financijski instrumenti. Ova vrsta arbitraže koristi metode matematičkog modeliranja i može se primijeniti u bilo kojem vremenskom intervalu.

Arbitraža kašnjenja

Cilj mu je ostvarivanje prihoda zarađivanjem podataka o financijskim instrumentima. Kako bi imali prednost u vremenu, trgovci postavljaju strojeve s algoritmima što bliže mjenjačkim poslužiteljima, idealno u istu strojnicu.

Financijski instrumenti koji se koriste na različitim trgovačkim etažama međusobno su povezani, a promjene cijena jedne burze utječu na sve ostale. Tijekom trgovanja, sve se informacije ne mogu odmah premjestiti, na primjer, između razmjene Chicaga i New Yorka, 1.200 km. Vremenom je to oko 5 milisekundi. Trgovački roboti na njujorškoj web stranici primaju informacije s odgodom.

Arbitraža kašnjenja (latency arbitrage) ima za cilj generiranje prihoda od strane Hft-trgovca zbog ranijeg primanja podataka. U tu svrhu se serveri s softverom za trgovanje nalaze u centrima za razmjenu podataka (kolokacija) u blizini opreme koja se koristi za host jezgara razmjene. Kao rezultat toga, hft-trgovci dobivaju važne informacije trenutak ranije od ostalih sudionika na tržištu.

Otkrivanje likvidnosti

Ovom strategijom visokofrekventni roboti pokušavaju otkriti velike ili skrivene ponude s konvencionalnih platformi i iz automatiziranih sustava još prije početka trgovanja. U tom cilju, roboti šalju male ponude na tržište, prate vrijeme njihovog izvršenja i na taj način prate kada bi trebala biti velika transakcija.

trgovina na vrpca

Ova strategija prati sva događanja na burzi, poput prodaje i kotacija cijena. To pomaže prikupiti puno važnih podataka. Praćenje svih informacija (određene dionice) i svih značajnih događaja (vijesti o tvrtkama, izvještavanje i makroekonomski rezultati podataka) omogućava nam izračunavanje nenormalnog ponašanja količine prodaje i cijena dionica. Kao rezultat toga, visokofrekventni robot može unaprijed utvrditi „obrasce“ svih prikupljenih i analiziranih podataka prije službenih vijesti.

Pad sustava zbog algoritama hft

Incident se dogodio 6. svibnja 2010. Tog dana indeks Dow Jones pao je 990 bodova u 5 minuta bez razloga. To je stvorilo paniku na tržištu i pad kotacija. Kao što je kasnije postalo poznato, u to je vrijeme tržišni udio trgovaca hiftama iznosio 70%, a bilo im je dovoljno da zatvore svoje pozicije, tako da se tržište urušilo.

Budući da je njihova shema rada u mnogočemu slična, upravo se to dogodilo od 14.40 do 14.47, 6. svibnja. Gore navedeni događaji izazvali su snažan odjek u društvu. Mediji su širili kritike, bilo je mnogo prosvjeda protiv financijaša, političara koji su okupljali provizije i saslušanja kako bi zabranili trgovanje s frekvencijama ili ga oporezovali. Ipak, sve se to pokazalo uzaludnim, a trgovina hifta samo je ojačala svoju poziciju na tržištu.

Drugi slučaj se dogodio 15. listopada 2014., kada je prinos na državne obveznice u roku od nekoliko sati opao za četvrtinu posto. Pad se dogodio potpuno neočekivano i, sudeći po neizravnim dokazima, posljedica je rada hft-strategije.

Osim toga, unatoč činjenici da visokofrekventni trgovci generiraju velik broj zahtjeva za kupnju i prodaju financijskih instrumenata, u stvarnosti, ne vode svi oni do povećane likvidnosti. Trgovački roboti generiraju veliki broj naloga, koji u stvarnosti ne vode transakcijama, ili se transakcije ne provode sa stvarnim dionicama, već s ETF-ovim sredstvima razmjene.

Tko koristi HFT

Samo razvijene investicijske strukture i fondovi mogu priuštiti sadržaj visokofrekventnih programa trgovanja. Privatni investitori i trgovci daleko su od slične industrije, ona im nije dostupna. Uz rijetke iznimke, pronađene su i tvrtke za trgovanje vlastima koje rade s vlastitim sredstvima. Svi korisnici visokofrekventnog trgovanja uglavnom se mogu podijeliti u četiri kategorije:

 • Nezavisna vlasnička trgovačka poduzeća;
 • Podružnice brokera;
 • Zaštitni fondovi;
 • Velike banke, investicione strukture.

Ovakvo stanje povezano je s nekoliko čimbenika:

 • Potreba za visokim proizvodnim kapacitetima;
 • Obvezna optimizacija trgovačke strukture i instalacija hft poslužitelja u neposrednoj blizini razmjene gateway-a korištenjem FIX / FAST protokola;
 • Implementacija programskih jezika visoke razine C ++, Java, itd .;
 • Velika ulaganja.

Sve to zajedno uzima se nedostupno običnom trgovcu, bez obzira na njegove financijske mogućnosti ili želje. Mnogi ovu infrastrukturu opisuju kao monopol na burzi, što također zahtijeva korporativne veze i poseban položaj. To nije iznenađujuće, budući da hft-tvrtke dobivaju informacije o svim transakcijama na tržištu puno ranije i, kao rezultat, imaju ogromnu prednost u odnosu na ostale sudionike na tržištu.

Hoće li nestati visokofrekventna trgovina?

Trgovanje visokim frekvencijama postoji već duže vrijeme, a posljednjih godina suočili su se s brojnim problemima: fizičkim granicama, rastućim infrastrukturnim troškovima, konkurencijom, smanjenjem dobiti i povećanjem regulacije. Zbog svega navedenog, udio HFT-a u ukupnoj trgovini neprestano opada na zapadnom tržištu. Međutim, trgovanje visokim frekvencijama i dalje čini više od polovice svih transakcija u SAD-u i Europi.

Utjecaj visokofrekventne trgovine bio je širok i vjerojatno trajan. Infrastruktura i praksa hft-a mogu postati nezamjenjivi atributi budućnosti financijske industrije, jer visokofrekventno trgovanje poboljšava kvalitetu tržišta ne samo za institucionalne investitore, već i za maloprodaju.

Algoritmi za trgovanje na visokoj frekvenciji orijentirani su na brzinu, uglavnom zato što većina njih koristi arbitražne ili pasivne strategije ulaganja za ostvarivanje svojih prihoda. Veća količina trgovanja i likvidnost danas su najznačajniji, dugoročni i najuočljiviji učinci na tržištima dionica. Ukupno trgovanje dionicama u SAD-u udvostručilo se od pojave trgovanja visokim frekvencijama.

Izuzetno visok obujam trgovanja ne ostavlja mogućnosti za igrače koji traže male profite od milijuna transakcija, tako da je rast količina znatno promijenio ravnotežu snaga na tržištu. Tako algoritmi hft povećavaju likvidnost zbog pasivnog stvaranja tržišta.

Ova značajka trgovaca velikim brzinama igra važnu ulogu kada je značajan odljev likvidnosti od običnih dobavljača tijekom tržišnih šokova uzrokovanih važnim makroekonomskim vijestima, političkim događajima ili prirodnim katastrofama.

Za zaradu većine igrača u Hft-u potrebna je izuzetno visoka razina volatilnosti željene imovine. S druge strane, volatilnost cijena dionica glavni je građevni blok na tržištu. Stoga je velika volatilnost nepoželjna za velike institucionalne investitore i tvrtke. Može dovesti do povećanja percipiranog rizika dionica u društvu, a samim tim i do povećanja prosječno ponderiranog troška kapitala - troškova pružanja svakog izvora financiranja za društvo.

Ultra visoke količine trgovanja koje proizlaze iz trgovanja s visokim frekvencijama utječu na dinamiku promjene cijena tijekom dana trgovanja i mogu umanjiti volatilnost dionica, budući da igrači Hft-a pružaju likvidnost tržištu i omogućuju velikim trgovcima da dovrše svoje transakcije, a da ne utječu značajno na cijene dionica, posredno smanjujući odstupanja cijena ,

Argument da je ova likvidnost vrsta lažne može se opovrgnuti činjenicom da strategije na tržištu visokih frekvencija trgovanja nemaju koristi od kretanja cijena dionica. Stvaraju prihod od razlike u kupoprodajnim cijenama i popustima koje pruža elektronički sustav transakcija kupnje i prodaje (ECN).

Trgovci na visokoj frekvenciji otkrivaju najveću i najlikvidniju imovinu, neprestano pružaju likvidnost i zapravo formiraju tržište, pa možemo reći da hft smanjuje razliku u otkupnim i prodajnim cijenama za tvrtke s velikom kapitalizacijom i doprinosi bržim tržišnim cijenama.

Povećani učinak likvidnosti može omogućiti tradicionalnim institucionalnim ulagačima da lakše prilagode svoj portfelj u skladu s njihovim temeljnim pogledima na poslovanje poduzeća. Na taj način, hft može smanjiti transakcijske troškove s kojima se suočavaju institucionalni ulagači i pomaže približiti tržišne cijene njihovoj temeljnoj vrijednosti.

Nisu svi vole visokofrekventno trgovanje, ali to čisti tržište neracionalnih ulagača. Zbog HFT-a ne mogu izdržati munjevite promjene cijena.

U odnosu na hft, financijski svijet podijeljen je u dva tabora: oni koji misle da su tržišta profitirala od ove tehnologije i oni koji tvrde da je trgovanje visokim frekvencijama korisno samo šačici znanstvenika koje podupiru venture fondovi i trgovačke platforme koje su stekle prednost u odnosu na maloprodajne ulagače ,

No nakon gotovo 10 godina brzog tehnološkog razvoja, desetaka slučajeva tržišnog kolapsa i povećanja brzine trgovanja, visokofrekventno trgovanje može se promatrati kao prirodni ishod pokušaja da se financijska tržišta učine učinkovitijima, približe teorijskoj čistoći i omoguće im da odmah odraze sve nove informacije.

Uvijek će postojati dvije točke gledišta na hft, ali mora se uzeti u obzir da će za 5-7 godina visokofrekventno trgovanje biti usko povezano s umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem. Nedavna poboljšanja trgovanja visokim frekvencijama značajno su promijenila tijek trgovačkih procesa na tržištima, ali nije jasno hoće li taj učinak biti pozitivan ili negativan.

Kako zaraditi pomoću hft sustava

Većina investitora vjerojatno nikad nije vidjela pravičnost visokofrekventne strategije. Za to postoje objektivni razlozi: zbog tipičnog djelovanja takvih strategija, tvrtke koje ih koriste imaju malu potrebu za privlačenjem vanjskog kapitala. Pored toga, algoritmi hft imaju ograničenja kapaciteta, što je vrlo važno za institucionalne ulagače. Stoga je zanimljivo promatrati reakciju investitora na profitabilnost hft strategije, koju vidi po prvi put. Naviknuti na omjer Sharpe u rasponu od 0,5-1,5 ili do 1,8, s uspješnim spletom okolnosti, zadivljen je što takve strategije pokazuju vrijednosti koeficijenta izražene u dvoznamenkastim brojevima.

Za ilustraciju, gornja slika prikazuje grafikon performansi za jednu od ovih hft strategija, koja trguje oko 100 puta dnevno s E-mini S&P500 fjučerskim ugovorom (uključujući noćnu sesiju). Imajte na umu da statistička prednost algoritma nije baš velika - u prosjeku 55% profitabilnog obrta i dobit po ugovoru oko pola krpelja uobičajene su karakteristike većine visokofrekventnih strategija. Ali zbog velikog broja transakcija dovode do značajne dobiti. U ovoj frekvenciji, provizije za razmjenu su male, tarifa je oko 0,1 USD po ugovoru.

Međutim, dodatni troškovi koji se odnose na upotrebu strategije skrivaju se od nas: plaćanje tržišnih podataka, softverska platforma i internetska veza, što omogućuje dobivanje velikih količina podataka i brzine za praćenje mikrostrukturnih signala i upravljanje postavljanjem naloga s najboljim prioritetom. Bez ove infrastrukture, strategije vjerojatno neće biti profitabilne.

Nešto ćemo smanjiti svoje zahtjeve i razmotrit ćemo strategiju unutar dana s brojem transakcija približno 10 na dan, u trajanju od 15 minuta. Iako ovo nije ultra visoka frekvencija, algoritam je dovoljno visok da bude osjetljiv na kašnjenje. Drugim riječima, takvu strategiju ne možete implementirati bez visokokvalitetnih tržišnih podataka i trgovačke platforme s minimalnim kašnjenjima izvršenja od 1 milisekunde.

Uz istu vjerojatnost profitabilnih transakcija kao u prvoj strategiji, manja učestalost transakcija zaradu po ugovoru čini više od 1 kvačice, dok je kapitalna linija mnogo manje glatka, što odražava Sharpeov omjer od samo oko 2,7.

Najvažnija karakteristika algoritama hft je vjerojatnost izvršenja limitiranih naloga. U strategijama se najčešće koriste limit ili MOC (ako se ne izvršavaju odmah, a zatim otkazuju) naloge, od kojih će se samo određeni postotak izvršiti. Pri primanju ispravnih signala, profit se povećava izravno u odnosu na broj transakcija, a koji zauzvrat ovisi o vjerojatnosti izvršenja. Vjerojatnost od 10% do 20% obično je dovoljna da jamči isplativost (iako to također ovisi o kvaliteti signala). Mala vjerojatnost izvršenja, koja se obično događa kada se trguje putem široko ponuđenih trgovačkih terminala, uništit će profitabilnost svake visokofrekventne strategije.

Kako postati kvant u hft kompaniji

Razvoj algoritama za hft je aktivnost utemeljena na znanju. U najmanju ruku trebat će vam matematika i ekonomija, a tek onda određeni programski jezici i tehnologije. Potreba za brzim radom algoritama dovodi do činjenice da su na financijskom tržištu glavni programski jezici C, C ++ i Java. Cijenjeno je i iskustvo u optimizaciji obrade paketa, radu s bazama podataka i korištenju skriptnih jezika Python i MATLAB uz pomoć kojih se provodi primarno testiranje i razvoj trgovinskih strategija.

Većina trgovačkih tvrtki s visokim frekvencijama su male. Njihovo skromno osoblje obično broji oko 20-25 ljudi. To je zbog činjenice da zaposlenici takvih tvrtki slijede dobro definiranu poduzetničku kulturu i meritokratski pogled na život. Na razgovoru će vas, kao kandidata, pitati koje inovacije možete donijeti organizaciji.

S obzirom na činjenicu da je bonus fond zajednički svima (iako se raspodjeljuje uzimajući u obzir različite težine zaposlenika), morat ćete pokazati sposobnost stvaranja prihoda koji (izričito ili implicitno) premašuje vašu plaću i bonus. Inače se jednostavno nema smisla zaposliti. To jest, da bi vas uopće mogli smatrati kandidatom za neko radno mjesto, morate pokazati vještine koje u organizaciji nema nitko drugi.

S druge strane, postoji šansa da stvorite mjesto za sebe. Ljudi u tvrtki možda čak i ne traže nove zaposlenike, ali ako shvate da imate bogato iskustvo u određenom području, mogu vam otvoriti slobodno mjesto. Meritokratski pristup u hft firmama obično omogućuje dovoljnu autonomiju u projektima. Stoga, ako želite raditi u inicijativnom okruženju rame uz rame s izuzetno pametnim i talentiranim ljudima, vjerojatno će vam hft odgovarati.

Radno vrijeme na ovom području je iznad prosjeka. 60-70 sati tjedno nije neuobičajeno, pogotovo kad se bliži rok projekta. Međutim, intenzivan intelektualni rad i novčana nadoknada obično prevladavaju opterećenje posla. Ovaj stil života nije prikladan za sve.

Imajte na umu da je HFT čisto tehničko polje. Privlači najistaknutije kandidate na području matematike, fizike, informatike i elektrotehnike, najčešće tijekom poslijediplomskog studija ili nakon višegodišnjeg rada u bilo kojem visoko specijaliziranom području industrije.Unatoč visokoj plaći, rad u hft-firmama zahtijevat će značajne troškove u pogledu obuke i ulaganja.

Obično ljudi dolaze u hft tvrtke nakon:

Diplomski studij. Većina hft-firmi angažiraju kandidate nakon završene škole u određenom smjeru relevantnom za zadatke tvrtke. Takav je pristup najjednostavniji, jer je prema doktorskoj disertaciji, publikacijama ili statusu sveučilišta lakše utvrditi sposobnosti kandidata. Stoga, ako zaista želite napraviti karijeru na polju hft, istraživanje u području sustava s malim kašnjenjem za prijenos informacija može vam biti od velike pomoći. Također, česti su slučajevi odabira istaknutih studenata s posljednjih smjerova najpopularnijih tehničkih sveučilišta (MIT, Stanford, Cambridge, Imperial) s naknadnim usavršavanjem za određenu poziciju.

Stjecanje iskustva u visokotehnološkoj industriji. Stručnjaci za specifična područja u kojima su potrebna minimalna kašnjenja u prijenosu podataka (na primjer, u telekomunikacijama) obično se zapošljavaju radi poznavanja područja. No, vrijedno je napomenuti da im je u pravilu za normalan rad na svom terenu potrebna opsežna tehnička baza. Znanstvenici koji rade na projektima vezanim za računalstvo visokih performansi (na primjer, u podatkovnom centru CERN ili drugim nacionalnim laboratorijama sa superračunalima) velika su potražnja zbog iskustva u radu s velikim podacima.

Iskustvo na burzi. Traženi su oni koji znaju kako je rad razmjene organiziran "iznutra". To se objašnjava činjenicom da će takvi ljudi najvjerojatnije pomoći u stvaranju novih algoritama koji će korisno koristiti arhitekturu informacija određene razmjene.

Jedna od najčešćih zabluda je čvrsto uvjerenje da je za dobivanje mjesta na Hft polju potrebno široko znanje o financijama. Većina Hft-firmi ne obraća pažnju na dostupnost znanja iz područja financija, s obzirom na dovoljnu razinu tehničke sposobnosti kandidata u drugim područjima koja su potrebna za organizaciju.

Odgovornosti za posao u hft-firmama vrlo su raznolike. Gotovo svaki zaposlenik prisiljen je na višu tehničku izobrazbu i sposobnost provođenja neovisnih istraživanja u ovom području (trebao bi dobro poznavati teorijski materijal). Budući da je hft u osnovi tehnološki sport, većina bi također trebala imati znanje iz računalnog inženjerstva, elektrotehnike ili iskustva u radu s prijenosom podataka s malim kašnjenjem u drugim područjima, poput telekomunikacija.

Sada postoji potražnja za znanjem i iskustvom rada s određenom vrstom softvera, poput grafičkih procesora (GPU-a) i matrica (FPGA) koja se može programirati.

Općenito, svako predmetno područje koje može na neki način smanjiti kašnjenje u licitiranju ili povećati brzinu algoritamskih izračuna naći će svoje mjesto u HFT-u. Primjeri takvih područja su:

Sheme rada burza. Među onima koji se bave visokofrekventnim trgovanjem, temelj vještina je veliko znanje u organiziranju rada na burzama. Znajući kako funkcionira knjiga aplikacija, kao i sve sitnice tehnologije na određenoj razmjeni, može se odigrati u vašim rukama.

Arhitektura procesora. Trgovanje visokim frekvencijama uključuje značajan broj operacija u relativno kratkom vremenu. Imajte na umu da će vam povećati brzinu tih operacija na bilo koji način učiniti dodatnim. Korisno je poznavati arhitekture procesora i hardver, posebno sustava koji nisu x86 arhitektura (kao što su GPU i FPGA).

Mreže s minimalnim kašnjenjima u prijenosu informacija. Jedan od glavnih izvora kašnjenja u prijenosu podataka je mrežni snop.HFT tvrtke cijene iskustvo u optimizaciji obrade paketa, pisanju prilagođenih mrežnih modula i korištenju Infiniband serijskog sabirnice velike brzine.

Razumijevanje zakona. Poznavanje takvih pravnih akata kao što je „Uredba Nacionalnog bankarskog sustava“ (Uredba NMS) Sjedinjenih Američkih Država i EU direktiva „O tržištima financijskih instrumenata“ nužno je u operacijama HFT-a.

Optimizacija kernela. Glavni cilj optimizacije je smanjenje kašnjenja i povećanje brzine rada. Zbog toga su danas česti slučajevi prepisivanja jezgrenog softvera kako bi se ubrzao postupak. Mnoge tvrtke HFT cijene svoje iskustvo u modificiranju Linux kernela.

Internetski algoritmi. Govoreći o kašnjenjima u obavljanju operacija, nisam ulazio u detalje rada algoritama HFT. Često ovi algoritmi uključuju "ponavljajuće" operacije s aritmetičkom sredinom, pogreškom i linearnom regresijom. Stoga je analiza rezultata prethodnih izračuna u vremenu vrlo važna.

Programski jezici. Unatoč činjenici da je većina tvrtki UHFT prešla na specijalizirani hardver (za izravnu obradu informacija i razmjenu mreža), u slučajevima manje ovisnim o kašnjenjima, trgovačke tvrtke mogu koristiti višestruko čitanje jezika C, C ++ i Java (s posebnim sakupljačem smeća). Neke trgovačke tvrtke cijene svoje iskustvo s takvim jezicima i paralelnim računanjem.

Kao što vidite, ove su vještine često tehničke naravi i zahtijevaju akademski stupanj ili nekoliko godina rada s određenim tehnologijama u industrijskoj mjeri. Ako imate iskustva s gore navedenim stvarima, onda se imate priliku dokazati u intervjuu s jednom hft-firmom.

Kao i kod većine financijskih poslova, vrijedi ga potražiti putem agencija za zapošljavanje. Najveće hft-ove tvrtke smještene su uglavnom u New Yorku i Londonu. Chicago također ima veliki broj organizacija koje su uključene u trgovanje visoke frekvencije. Regrutuju se obično poznavatelji područja i mogu odgovoriti na to je li vaše iskustvo pogodno zahtjevima ove pozicije. Imajte na umu da je traka vrlo visoka! Najvjerojatnije ćete se morati potruditi da pronađete posao, što vam može oduzeti puno vremena.

Unatoč činjenici da se možete izravno obratiti tvrtki, najteži je postupak pronalaženja tvrtki koje se bave visokofrekventnom trgovinom. Ako ste popularni u svom visoko specijaliziranom području, organizacija će vas pokušati zaposliti samostalno. To vam se može odigrati ako zaista želite raditi u ovoj tvrtki, objaviti svoje istraživanje, sudjelovati na konferencijama i samo ozbiljno poboljšati svoje rezultate.

Zaključak

Dakle, danas smo otvorili veo u poprilično tajnovit, ali vrlo zanimljiv svijet trgovanja visokim frekvencijama. Nisu sve vrste trgovanja hftima korisne, postoje toksični trgovinski sustavi, ali uglavnom je hft dobar. Prilično je teško, gotovo nerealno, samostalno ući u hft posao, pa se trgovci ujedinjuju kako bi organizirali privatne tvrtke. Unatoč tome, već im je prilično teško natjecati se s velikim tvrtkama. Konkurencija na ovom području je tako velika da ako se želite baviti hft-om, trebali biste potražiti kvantni posao u velikom fondu. Ali za uspješan intervju morate imati puno korisnih vještina i izvrsno visoko obrazovanje (ili bolje nekoliko), pa je taj put vrlo težak.

Također, ne vjerujte prodavačima savjetnika ako tvrde da su razvili hft-algoritam za jedan od terminala za trgovanje na Forexu - vjerojatnost da to nisu prevaranti je praktički isključena. Isto vrijedi i za arbitražu, kao poseban slučaj hft.Bez obzira koliko je moderan terminal, sa shemom povezivanja na trgovačku platformu putem brokera, vaša brzina transakcija bit će nekonkurentna i, čak i ako nešto uspijete zaraditi, dogodit će se u vrlo kratkom roku. Na Forex tržištu već postoji veliki broj profesionalnih hft sustava koji koriste skupu opremu i sustave koje je razvilo cijelo osoblje zaposlenika.

Međutim, trenutno postoje tržišta na kojima gotovo da i nema konkurencije. Na primjer, razmjene kriptovaluta, poput razmjene vrijednosnih papira ili mnogih platforma za trgovanje Forexom, omogućuju pristup trgovanju putem svojih api. Ovo je tržište još uvijek vrlo mlado i na njemu se koriste vrlo sporo tehnologije. Na primjer, prosječno vrijeme po transakciji na tipičnoj kripto-razmjeni iznosi oko sekunde - kao i na samom početku formiranja hft smjera. A ako se želite baviti hft trgovanjem, okušajte se u svojoj sreći, tada ovo tržište može biti odlična početna podloga. Definitivno će se razvijati, burze će ažurirati svoju opremu i brzine će se povećavati. U međuvremenu, imate priliku prvo ući u ovaj posao, dok veliki stručnjaci nisu došli na tržišta kriptovaluta. Neke vrste hft sustava već se koriste na tržištima kriptovaluta i njihovi vlasnici dobivaju super profit, ali konkurencija je i dalje vrlo niska.

Nadam se da su vam ove informacije bile korisne i da ćete izvesti prave zaključke. Čak i ako se ne želite baviti hft sustavima, ovaj će vam članak omogućiti da shvatite širu sliku. Ako se odlučite pokušati napisati / stvoriti svoj hft sustav, preporučujem vam da obratite pažnju na tržišta u nastajanju, na primjer, kripto valutu.

Pogledajte video: "Why in the World are They Spraying?" Documentary HD multiple language subtitles (Veljača 2020).

Ostavite Komentar