Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Vrijedi li trgovati CFD-om metala?

Čak i prije otprilike 10 godina, mnogi privatni trgovci nisu mogli zaraditi novac od metala, budući da su odgovarajuće terminske transakcije kojima se trguje na COMEX-u i Londonskoj burzi među najskupljima (imaju visoku cijenu krpelja i stroge zahtjeve za maržom). Situacija se počela drastično mijenjati nakon krize 2009. godine, kada su veliki trgovački centri počeli ulaziti na tržište financijskih usluga za maloprodaju, nudeći, osim valutnih parova, i posebne ugovore za razliku u cijenama dotične imovine (CFD-ovi).

U početku su se takvi ugovori koristili za dobivanje od fluktuacije deviznih tečaja popularnih dionica, ali kasnije je postalo očito da robno tržište pruža mnogo više mogućnosti kako za spekulativnu zaradu, tako i za formiranje dugoročnih portfelja ulaganja.

Trenutačno su CFD-ovi za metal predstavljeni u specifikacijama mnogih Forex brokera, dok je njihova glavna karakteristika frakcijski lotovi zahvaljujući kojima privatni trgovac može otvoriti pozicije s malim početnim kapitalom. Danas ćemo analizirati značajke trgovanja ovim alatima.

Financijska tržišta

Financijsko tržište sastoji se od tržišta novca i tržišta kapitala. To je zbog različite prirode financijskih sredstava koja služe stalnim i obrtnim sredstvima. Na tržištu novca kruže sredstva kako bi se osiguralo kretanje kratkoročnih zajmova. Na tržištu kapitala dolazi do kretanja dugoročne štednje.

Unutar financijskog tržišta postoji burza. Bavi se vrijednosnim papirima, čija vrijednost treba biti određena imovinom koja stoji iza njih. Tržište vrijednosnih papira služi i na tržištu novca i na tržištu kapitala. No, vrijednosni papiri služe samo dijelu kretanja financijskih sredstava (osim njih postoje i intrakompanijski i interkompanijski zajmovi, izravni bankarski krediti itd.).

Kretanje sredstava na financijskom tržištu ima smjer od štediša do korisnika. Kroz financijsko tržište, financijska sredstva mogu se prenijeti iz jednog sektora u drugi. Ukupno postoje 4 sektora: kućanstva, komercijalne tvrtke, javni sektor i financijski posrednici. Većina kapitala kućanstava formira se na teret vlastitih sredstava. Ovdje se formira glavni višak financijskih sredstava koji se usmjeravaju za financiranje komercijalnih tvrtki, države i smještaju u financijske institucije (investicijski fondovi, banke itd.).

Karakteristično obilježje razvoja tržišnih odnosa je brz razvoj financijskog tržišta i svih njegovih veza. Suvremeno financijsko tržište je sustav od sedam blokova relativno neovisnih veza. Poveznica je tržište određene grupe homogenih financijskih sredstava. Takve poveznice financijskog tržišta uključuju tržište novca, tržište zajma kapitala, tržište nekretnina, tržište deviza i tržište metala.

Za stvaranje investicijskog portfelja ulagači često koriste različite alate - dionice, obveznice, udjele uzajamnih fondova, valutu i metale. Metali su osnovni alati za dugoročne i srednjoročne ulagače, koji pružaju zaštitu od inflacije i ozbiljnih fluktuacija na tržištu. Na globalnom tržištu plemeniti metali (zlato i srebro) tekući su instrument koji privatni investitori, kompanije za upravljanje koriste kao i hedge fondovi za diverzifikaciju portfelja.

Tržište metala

Svi se metali dijele u dvije velike skupine - obojene i obojene. Posebno je uobičajeno u prvu kategoriju uvrstiti željezo, mangan i krom (potonja je opcija kontroverzna, ali stručnjaci se pridržavaju upravo takve klasifikacije), kao i sve legure koje sadrže ove elemente.

Prema službenim statistikama, udio obojene metalurgije čini oko 90% svih proizvoda proizvedenih u industriji, pa logika sugerira da bi budućnosti na željeznoj rudi i valjanim proizvodima trebale biti posebno popularne na tržištu razmjene.

Ipak, najveći dio ugovora o opskrbi čelikom zaključuje se izravno između dobavljača i kupca (zaobilazeći razmjenu), pa stoga likvidnost tržišta ročnosti i danas ostavlja mnogo željenog. Iz istog razloga, posrednici ne žure s uvođenjem CFD-a za željezo i čelik u promet - za njih još uvijek neće biti zahtjeva kupaca, a rizik će se povećati više puta, jer je zaštita cjelokupne pozicije vrlo problematična.

Situacija je potpuno drugačija s obojenim metalima (nazivaju ih i "nepoželjnima"). Podsjetimo da ova kategorija uključuje sve metale na površini kojih se stvara tanki oksidni film koji štiti element od daljnjeg izlaganja agresivnom okruženju.

Na tržištu razmjene zlato, srebro, platina, paladij, bakar, aluminij, cink i nikal posebno su popularni u ovoj kategoriji.

Tržište plemenitih metala sastoji se od sljedećih sektora:

 • tržište zlata;
 • tržište srebra;
 • tržište platine;
 • tržište paladija;
 • tržište drag proizvoda. metala;
 • tržište vrijednosnih papira kotirano u zlatu.

Kao sistemski fenomen, tržište plemenitih metala može se posmatrati s dva stajališta: s funkcionalnog i institucionalnog.

Sa funkcionalnim s gledišta, tržište dragocjenih metala i dragog kamenja trgovačko je i financijsko središte u kojem su koncentrirani trgovinski i drugi trgovinski i imovinski poslovi s ovom imovinom. Iz ove perspektive funkcioniranje tržišta plemenitih metala trebalo bi osigurati industrijsku i nakitnu potrošnju plemenitih metala i dragog kamenja, stvaranje državne zlatne rezerve, osiguranje od deviznog rizika i dobit od arbitražnih transakcija.

S institucionalnim s gledišta, tržište plemenitih metala je zbirka posebno ovlaštenih banaka, razmjena plemenitih metala.

Tržište plemenitih metala uključuje kombinaciju različitih odnosa između tržišnih subjekata u fazi istraživanja, rudarstva, prerade i tako dalje - do konačne proizvodnje proizvoda iz drenaže. metali.

Naravno, najčešći metal na tržištu je zlato (XAU) i srebro (XAG). Tržište zlata je najlikvidnije, jer je vrlo podložno ekonomskim i financijskim promjenama (posebno povećanju / smanjenju kamatnih stopa). Uz to, zlato ima visoku povezanost s vodećim svjetskim valutama, posebno s eurom i američkim dolarom.

Trošak metala utvrđuje se dva puta dnevno u 10:30 i u 15:30 u američkim dolarima po unci troje. Cijene su fiksne na Londonskoj burzi metala i to su službene cijene koje koriste svi - od sudionika na tržištu do rudarskih kompanija i središnjih banaka.

Globalna ponuda i potražnja imaju značajan utjecaj na vrijednost metala. Dakle, s porastom potražnje, cijene metala će se smanjivati, pa će, naprotiv, sa slabom potražnjom, vrijednost metala rasti. Međutim, ovaj se efekt javlja uglavnom dugoročno i ne mijenja kratkoročnu cijenu.

Sve promjene / fluktuacije u gospodarstvu koje se odražavaju u izvještajima o nezaposlenosti, BDP-u, proizvodnoj aktivnosti i pri snižavanju ili povećanju kamata utječu na vrijednost metala činjenicom da sudionici na tržištu preferiraju sigurnu imovinu, a to su metali.

Kina je vodeća u proizvodnji metala poput zlata, bakra i aluminija. Stoga će sve promjene u proizvodnji ove zemlje odmah utjecati na cijenu metala.

Osim toga, bakar se koristi u svim područjima industrije, što znači da cijena crvenog metala može ovisiti o situaciji i trendovima u industriji.

Trgovina metalima poput paladija i platine mnogo je rjeđa od trgovine zlatom i srebrom. Karakterizira ih izuzetno beznačajna volatilnost, pa najkonzervativniji tržišni igrači u pravilu pokazuju zanimanje za njih.

Međubankarsko tržište bezgotovinskog metala uključuje širok raspon trgovinskih operacija:

1) Transakcije tipa "spot" obavljaju se na licu mjesta, to jest s datumom zaduživanja-zaduženja drugi radni dan nakon dana zaključenja transakcije. Sve ostale transakcije kupnje i prodaje metala nazivaju se izravne transakcije (izravne - "pogrešne transakcije").

Spoko cijena Loko-London služi kao osnova za izračun cijena koja je u osnovi svih ostalih transakcija.

Standardni volumen transakcije u zlatu na licu mjesta na međunarodnom tržištu je 5 tisuća troy unci, odnosno 155 kg; u srebru - 100 tisuća unci troja (naziva se jedna LEC, 50 tisuća unci troje - pola LEC), odnosno oko 3 tone; u platini - 1000 troy unci.

2) Swap transakcije (swap - „razmjena“) su kupnja i prodaja metala uz istodobnu prisutnost naličja transakcije. Standardna transakcija swapa iznosi 1 tonu, odnosno 32 tisuće unci.

3) Operacije depozita. Izvode se kada je potrebno privući metal na račun ili, obrnuto, postaviti ga za određeno razdoblje. Stope depozita za zlato niže su od kamatnih stopa za devize (razlika od oko 1,5%), što se objašnjava nižom likvidnošću u odnosu na stranu valutu.

4) Opcija - pravo (ali ne i obveza) prodaje ili kupiti određenu količinu zlata po određenoj cijeni određenog datuma ili tijekom cijelog dogovorenog razdoblja. Takve se transakcije koriste za zaštitu od zaštite.

5) Futures ugovor je ugovor između ugovornih strana o budućoj isporuci metala, koji se zaključuje na razmjeni. Za sve transakcije jamči klirinška kuća burze.

U svjetskoj praksi se zlatnim rokama trguje na nekoliko burzi: Comex (New York) i Nimex (New York); Trgovanje platinom: Simex (Singapur), Tokom (Tokio), Luksemburška burza zlata.

6) Terminski poslovi omogućavaju stvarnu kupnju ili prodaju metala u periodu većem od drugog radnog dana. Cilj kupca sklopiti terminsku transakciju je osigurati se od budućih povećanja cijena metala na spot tržištu. Svrha terminske transakcije prodavatelja je osigurati se od budućeg smanjenja cijena metala na spot tržištu.

Gdje se trguje metalima?

Unatoč razvoju visokotehnološke industrije i razvoju sve više vrsta metalnih zamjena, cijena konačnih industrijskih proizvoda i dalje uvelike ovisi o cijenama metala. Osim toga, kao rezultat poboljšanja i širenja uporabe određenih obojenih metala, sve je veći interes za takve vrste sirovina kao što su aluminij, nikal, platina i druge.

Povijesno gledano, dva najveća središta za trgovanje plemenitim metalima su London i New York. Prvo je poznato kao najstarije središte, osim toga, po količini trgovine metalima u Londonu najveće je na svijetu. Druga je postala poznata po velikoj količini terminskih ugovora s metalima kojima se trguje na NYMEX (New York Mercantile Exchange, u prijevodu - New York Mercantile Exchange).

Londonska berza metala

Kao i druge robe, vrijednost obojenih metala određuje se na burzama kao što su Londonska berza metala, Šangajska Futures Exchange, Brazilska robna Futures Exchange. Kako se tržište deviza razvija, trgovanje metalima prešlo je s forward ugovora u budućnosti. Najveća trgovinska platforma (u smislu volumena trgovanja) je New York Mercantile Exchange (NYMEX). U 1999. godini NYMEX je uvršten u deset najvećih burzovnih futures-ova.

Od 1919. godine cijena takozvanog "londonskog popravljanja" bila je glavna referentna točka za trgovce širom svijeta i koristi se u svim ugovorima sklopljenim za fizičku opskrbu metala. To je, zapravo, u Londonu cijena zlata i srebra određena.

Metali kojima se trguje na Londonskoj burzi metala su bakar, aluminij, olovo, cink, nikal, kositar, platina i paladij.

Trgovanje na LME web mjestu podijeljeno je u dvije sesije. Tijekom jutarnje sesije
"Živa trgovina" (trgovanje na podu) na temelju koje se uspostavljaju
službene ponude za metale. Trgovanje se nastavlja na poslijepodnevnoj sjednici
legure aluminija, TAPO-ove (opcija na prosječnoj licitacijskoj cijeni) i izdaju se
zaključeni ugovori.

LME trguje šest glavnih obojenih metala: aluminij, bakar, cink, nikl, olovo, titanijum i srebro, kao i aluminijske legure. Veličina partije varira od 170 kg za srebro do 25 tona za aluminij i bakar.
Metali kojima se trguje na burzi moraju biti klasificirani na burzi.

Metalni zaštitni znak LME registrirani je zaštitni znak proizvođača metala. Za registraciju zaštitnog znaka potrebno je provesti brojne postupke - na primjer, primiti preporučna pisma od dva priznata potrošača metala, certifikate kvalitete od službenih kontrolnih organizacija.

Metal na Londonskoj burzi ispunjava zahtjeve kvalitete standardnog ugovora o LME-u, skladišti se u serijama i stavlja se u skladišta registrirana od strane LME-a, od kojih se većina nalazi u lukama zapadne Europe i istočne i zapadne obale Sjedinjenih Država (potencijalni potrošači trebali bi razmotriti troškove prijevoza za isporuku do odredišta). To objašnjava razliku između cijene na ostalim prodajnim mjestima i službene cijene u LME-u.

Njujorška robna berza NYMEX

Ovo je njujorška trgovačka burza, koja je specijalizirana za trgovanje budućnosti i opcijama raznih roba, uključujući dragocjene metale.

Danas se na burzi trguje metalima poput zlata, srebra, bakra, cinka i aluminija. Budući da se tečajni centri za trgovanje metalima nalaze u Tokiju, Sydneyu, Zurichu i Hong Kongu, možete trgovati metalima 24 sata dnevno.

Cijene na njujorškoj robnoj burzi temelje se na provedenom nadmetanju. Maloprodajne cijene i globalna situacija u svijetu glavni su faktori u dinamici cijena robe.

Njujorška berza "Comex"

Comex je jedno od odjela njujorške robne burze, koje se uglavnom usredotočuje na trgovanje temeljnim mogućnostima i opcijama.

Nymex se specijalizirao za prodaju energije i plemenitih metala poput platine i paladija.

Razmjena trgovine u Rusiji

U Rusiji je trgovanje dragocjenim metalima tek u povojima. Ruska vlada počela je obraćati pažnju na razvoj tržišta plemenitih metala i potrebu stvaranja nacionalnog tržišta razmjene u tom kontekstu tek krajem 1990-ih. Unatoč tome, danas razvoj ovog problema na saveznoj razini ostavlja mnogo željenog zbog nedostatka jasnih i usklađenih mehanizama za praktičnu provedbu elemenata razmjene trgovanja plemenitim metalima u Rusiji.

Zlato

Iz godine u godinu i iz desetljeća u desetljeće, kupovina zlata ostaje omiljeni način štednje, čija se relevantnost povećava tijekom razdoblja ekonomske nestabilnosti. Tečaj zlata ne doživljava kratkotrajne oscilacije, pa je alat poput XAU vrlo atraktivan za konzervativne trgovce.

Zlato je metal s jedinstvenim svojstvima koji se nalazi u ograničenim količinama na planeti. U svom je čistom obliku prilično mekan, prosti, duktil. Boja mu je žuta i to svojstvo je dalo latinsku oznaku Aurum. U vrlo tankom listu daje malo zelene boje, a u 999,9 uzorak može imati blago crvenkastu boju.Zlato pripada skupini metala koji nisu osjetljivi na koroziju i oksidacijske procese, zajedno s platinom, paladijom, srebrom, rutenijem, rodijumom, osmijem, iridijem. Ovo je metal povećane gustoće, pa ingoti teže puno više nego što možemo misliti. Na tržištu nakita koristi se zlato u raznim uzorcima, koji se mjere numeričkom vrijednošću ili karatima. Najniža ocjena je 300 uzoraka, ne koristi se u svim zemljama i sadrži vrlo veliki postotak nečistoća. Uzorak 750 smatra se najboljim u kojem 75% plemenitog metala i 25% nečistoća daju metalu svojstvenu čvrstoću i vanjske karakteristike.

U bankama i deviznim rezervama zlato se pohranjuje u barovima ili kovanicama, što odgovara pokazatelju 999,99 udjela zlata, što je 24 karata ili 1000 uzoraka. Postoji još više čistog zlata - 99.999 -, ali je vrlo skupo, jer je postupak čišćenja vrlo kompliciran i skup.

Zlato ima vrlo visoku volatilnost, pa zahtijeva smiren stav i promišljen pristup. Nakon relativno dugog pada cijena, vjerojatnost da će se zlato vratiti na svoja prethodna visoka mjesta i čak ih premašiti vrlo je velika.

Ne postoje posebne strategije trgovanja za transakcije s plemenitim metalima: bilo koji TS primjenjiv je i na trgovanje plemenitim metalima, jer sve komponente trgovinskih strategija: tehnički pokazatelji, linearni alati za tehničku analizu, pokretni prosjeci reagiraju na promjene u samoj cijeni, bez obzira na vrstu trgovinskog alata.

Zlato je uvijek bio pokazatelj učinkovitosti globalne ekonomije. U razdoblju rasta, kada potrošnja raste, a nakon nje svi sektori gospodarstva rastu, cijena zlata pada. I naprotiv, u slučaju stagnacije gospodarstva, povratka ili recesije - ulagači doživljavaju zlato kao najstabilnije i najlikvidnije sredstvo štednje kapitala.

Iznad možete vidjeti kartu svjetskih nalazišta zlata.

Glavne poluge koje formuliraju tečaj zlata u odnosu na ostale valute su sljedeće:

 • makroekonomski čimbenici. Posljednjih godina globalna ekonomska kriza imala je ogroman utjecaj i na tečajeve i na vrijednost plemenitih metala, a na prvom mjestu zlata. Koliko god to čudno zvučalo, cijena zlata raste s zavidnom stabilnošću;
 • cijene energije kao što su nafta, plin, ugljen i ostalo. Ulje na ovom popisu zauzima vodeće mjesto, a većina tečajeva vezana je uz njega;
 • Kurs američkog dolara, koji je maksimalna konvertibilna valuta u svim zemljama svijeta;
 • geopolitičku situaciju koja, poput drugih čimbenika, utječe na povećanje cijena i kretanje valuta. Primjer za to je niz političkih previranja na Bliskom Istoku, koji su izazvali skok vrijednosti zlata na burzi. Trenutna situacija u Ukrajini utječe i na varijacije u cijeni zlata.

Oni koji započnu svoj posao na području dionica igara ispočetka, trebaju jednostavno uzeti u obzir dva jednostavna pravila i ubuduće će se u svom radu voditi njima:

 1. S rastom cijena nafte raste i cijena zlata;
 2. S padom američkog dolara cijena zlata raste i obrnuto.

Stabilnost cijena i velika potražnja plemenitih metala određuju visoku profitabilnost takvih ulaganja.

Trgovanje zlatom ima sljedeće prednosti:

 • mala vjerojatnost značajnog smanjenja kotacija;
 • stabilnost na tržištu;
 • visoka likvidnost;
 • niski rizici;
 • mogućnost dugoročnog planiranja;
 • dobra predvidljivost citata.

Srebro

Srebro je hlapljivo od ostalih plemenitih metala, što znači značajna kolebanja cijena. U isto vrijeme, to je pouzdanija imovina u usporedbi s deprecijacijom valuta, što je često očigledan izbor za ulaganja. Tržište plemenitih metala tijekom dana ne doživljava kratkotrajne nepredviđene fluktuacije, pa je vjerojatnost dobivanja predvidive dobiti prilikom trgovanja srebrom prilično velika.

Strategije sklapanja transakcija za kupnju / prodaju ovog metala učinkovitije su od zlata. Srebro karakterizira veća fluktuacija citata, što vam omogućava da prognozirate za kraće razdoblje. Ovakve prognoze mogu biti korisne, jer je srebro više od zlata, pod utjecajem vanjskih i unutarnjih čimbenika.

Prvo, svjetska industrija igra veliku ulogu u određivanju cijena ovog metala. Tvrtke za rudarstvo srebra, kao i njegovi glavni kupci, formiraju ponudu i potražnju na tržištu. Stoga je prilikom predviđanja kretanja cijena potrebno ne samo slijediti opći trend u visokotehnološkoj i rudarskoj industriji, već i obratiti pažnju na pojedinačne situacije. Problemi u proizvodnji jednog od glavnih dobavljača ili privlačenje ulaganja u njegovo rudarstvo mogu uzrokovati odgovarajuće fluktuacije na tržištu.

Drugo, cijena srebra ovisi o glavnim čimbenicima globalne ekonomije - inflaciji, rastu BDP-a, stopama refinanciranja i odlukama globalnih središnjih banaka. Tijekom razdoblja ekonomskog preokreta, cijene metala su u skoku jer sve više i više ulagača nastoji zaštititi svoj kapital od febrilnih promjena na deviznom tržištu.

Konačno, srebro nije neograničen resurs, što znači da će se dugoročno njegove cijene neprestano povećavati. Posljednjih godina vrijednost mu se utrostručila, a analitičari predviđaju ovaj metal daljnji trend rasta.

Za razliku od trgovanja zlatom, za transakcije sa srebrom nije potreban toliko kapitala. U isto vrijeme, relativno širok koridor fluktuacije cijena omogućuje vam dobru dobit čak i prilikom trgovanja u malim količinama. U ovom slučaju, potencijalne dividende u srednjem roku mogu biti veće nego za transakcije sa zlatom.

Srebro se najbolje kupuje tijekom ekonomskih kriza, kao i u vrijeme jakog "preopterećenja" na tržištu. Trgovanje srebrom privlači trgovce zbog sljedećih prednosti:

 • Mala vjerojatnost pada cijene;
 • Tržišna stabilnost;
 • Visoka likvidnost;
 • Veća isparljivost u odnosu na zlato;
 • Relativno niski rizici;
 • Mogućnost dugoročnog planiranja;
 • Predvidivost kretanja citata.

Srebrom se, zbog svoje vezanosti za industrijsku potrošnju, obično trguje bliže kretanju ostale imovine. U prisutnosti takozvane "bikovske orijentacije" na tržištu, srebro nadmašuje zlato u rastu, pružajući veću dobit. Međutim, s "medvjeđom orijentacijom" - gubici u cijeni bit će veći. S tim u vezi, trebali biste pažljivo nadgledati citate, biti u tijeku s vijestima svjetske ekonomije, proučavati tržište koje vas zanima i vjerovati svom iskustvu.

Bakar

Bez sumnje, najvažniji i najpopularniji (sa špekulativnog gledišta) obojeni metal je bakar koji je u terminalima predstavljen ispod oznake HG. Ovaj je alat privlačan prvenstveno zbog svoje "tehničkosti", zbog čega mnogi trgovci uspješno trguju istoimenim CFD-ovima, ne vodeći računa o temeljnim čimbenicima.

Kao što vidite, najbogatija ležišta crvenog metala nalaze se u Čileu, tako da događaji u ovoj zemlji izravno utječu ne samo na stvarnu ravnotežu ponude i potražnje na stvarnom tržištu, već i na akcije špekulanata.

Primjer tako važnih vijesti je:

 • Priopćenja za javnost velikih korporacija o namjeri otvaranja / zatvaranja rudnika;
 • Štrajkovi radnika;
 • Poruke o uvođenju ili ukidanju (smanjenju) carina;
 • Devalvacija čileanskog pezoa;
 • Vijesti o zemljotresima i bujicama (prirodne katastrofe mogu paralizirati rad mina, uostalom, čileanski naslage su u seizmički opasnoj zoni) itd.

Ako je vijest potpuno mirna, Kina može dati smjer u srednjoročnim i dugoročnim trendovima - najvećem proizvođaču elektronike, ožičenja i ostalih proizvoda u kojima je bakar glavna komponenta.

U pravilu, bakar raste u cijeni uslijed brzog rasta industrijske proizvodnje, a tržište ulazi u medvjeđu fazu nakon usporavanja nebeske ekonomije. Za prepoznavanje spomenutih trendova obično se koristi pokazatelj Industrijska proizvodnja.

Osim toga, cijene bakra u velikoj mjeri ovise o situaciji u građevinskoj industriji, jer se puno metala troši na stvaranje električnog ožičenja prilikom postavljanja novih zgrada. Naravno, posredno, ovaj se zahtjev odražava na industrijsku proizvodnju, ali za točniju procjenu bolje je pogledati javno dostupan pokazatelj "Novoizgrađene cijene kuća", koji odražava raspoloženje na tržištu nekretnina.

Što je indeks veći, to tržište postaje privlačnije za izgradnju novih domova. Ako pokazatelj padne, to je jasan znak stagnacije u industriji, a u takvoj situaciji programeri imaju veću vjerojatnost da će koristiti stare zalihe nego da naručuju nove narudžbe za materijale.

I još jedan važan čimbenik koji se mora uzeti u obzir pri trgovanju CFD-om bakarom povezan je sa sezonskošću. Podsjetimo, ovaj se termin odnosi na trendove koji se ponavljaju gotovo svake godine. Obično se takvi obrasci formiraju uslijed klimatskih čimbenika, djelovanja investicijskih fondova i proizvodnih korporacija (kao primjer možemo navesti situaciju kada tvrtka naručuje materijale u isto doba godine).

Kao što vidite, bakar je u sezonskoj potražnji od sredine studenog do 25. travnja, a prodaja se često primjećuje od 1. kolovoza do 15. studenog. Mikrotrendovi se također formiraju u svibnju, lipnju i srpnju, ali vjerojatnost njihova razvoja ostavlja mnogo željenog.

Naravno, sezonalnost nije "gral" i nije панаkeja za sve "trgovačke" bolesti. Samo se na prvi pogled čini da je dovoljno kupiti / prodati imovinu u naznačenim razdobljima, nakon čega je tržište jednostavno dužno krenuti u pravom smjeru.

U idealnom slučaju trebali biste kombinirati sezonalnost, gore navedene temeljne faktore i tehničku marku (na primjer, smjer pomičnog prosjeka, vrijednosti oscilatora itd.). Samo sveobuhvatna analiza točno će procijeniti trenutnu ravnotežu snaga i potencijal kretanja.

Aluminijum

Ovaj se metal široko koristi u svim industrijama, posebice, od njega se izrađuju građevinski materijali i konstrukcije (u Sjevernoj Americi takva potražnja čini oko 20% ukupne potrošnje), kablovi, ambalažni materijali, brodovi i kemijska sredstva. Ali najveći je trošak u zrakoplovnoj industriji.

Činjenica je da su aluminijske konstrukcije jedna od najlakših, pa su zajedno s titanijem postale sastavni dio zrakoplova i svemirskih brodova. Nažalost, na titanu nema CFD-a, tako da se morate ograničiti na trgovanje Al-om.

„Vrhunac“ industrije aluminija ostvaren je u 2007. do 2008., nakon čega je, uslijed krize, proizvodnja pala dva puta. Ovaj trend postao je "vodič" za tržište aluminija.

Treba napomenuti da bi u budućnosti (u budućnosti 15-20 godina) na tržištu aluminija mogao započeti novi super-ciklus zbog razvoja Sunčevog sustava od strane čovječanstva. Neizravni znakovi ovog trenda već su vidljivi već danas - čak je i tvrtka Boeing, koja se dugo vremena specijalizirala uglavnom za proizvodnju zrakoplova, počela sastavljati svemirske letjelice. Što možemo reći o razvoju drugih korporacija koje su prvobitno stvorene da nadilaze Zemljinu orbitu (na primjer, SpaceX).

Što se tiče ostalih industrija za koje je aluminij važan, pozornost treba obratiti samo na građevinski sektor u SAD-u i Kanadi. Sva ostala područja imaju malo utjecaja na tržištu, a osim toga, recikliranje metala danas je postalo popularno.

Cink i nikal

Ako su bakar i aluminij prisutni u specifikacijama mnogih trgovačkih centara, tada su „ugovori o razlici“ cijena cinka i nikla niži. Možemo reći da je veliki uspjeh vidjeti spomenutu imovinu među instrumentima trgovanja.

Naravno, takva je niska popularnost zbog objektivnih čimbenika, prvo, malo vijesti i analitike objavljuju se na tržištu nikla i cinka, drugo, namazi na tim ugovorima su prilično visoki, i treće, njihove cijene rijetko odstupaju od opće „robe“ „trend.

Ipak, ako dugoročno radite, dobar metalni znak o budućoj dinamici cinka i nikla može se dobiti iz metalurgije, elektrotehnike i automobilske industrije, posebno Zn se široko koristi kao zaštitni premaz za dijelove željeza i sastavni je element nekih legura.

Što se tiče nikla, situacija s njim je još zanimljivija, jer se koristi u proizvodnji litij-ionskih baterija, koji su sastavni dio električnih vozila. Nije tajna da danas mnoge razvijene zemlje postavljaju zakonodavne "prepreke" za automobile s ICE-om i potiču razvoj alternativne energije, pa će potražnja za njima samo povećavati u budućnosti.

Ako govorimo o srednjoročnim izgledima cinka i nikla, njihove cijene često ovise o trenutnoj situaciji u opskrbi, posebice kada postoji nedostatak na fizičkom tržištu (potražnja prelazi ponudu) - špekulanti svojim djelovanjem guraju ponude do novih vrhunaca.

Zaključak

Kao što vidite, CFD-ovi na obojene metale prilično su zanimljiv alat, jer dugoročno njihove cijene podliježu stvarnim zakonima ponude i potražnje, posebno bakar slijedi na tržište elektronike, aluminij ovisi o "zrakoplovstvu", cink je neraskidivo povezan s metalurgijom i budućnosti. Nikal može riješiti tržište električnih automobila.

Nažalost, jednostavan trgovac još uvijek nije uvijek u stanju pribaviti operativne informacije o relevantnim sektorima, pa mnogi jednostavno odbijaju provesti temeljnu analizu. U procesu odlučivanja oslanjanje na samo jednu vrstu analize vrlo je nepoželjno. Pri donošenju odluka o trgovanju vrijedi uzeti u obzir i temeljne i tehničke čimbenike.

Ako govorimo o očitim nedostacima metalnih CFD-a, onda se u tom pogledu oni ne razlikuju mnogo od svih ostalih mjesta i razmjena. Jedino što negativno utječe na rezultate trgovanja su visoki razmaci i provizije koje onemogućavaju unutardnevni rad.

Općenito, obojeni metali mogu se smatrati dobrom alternativom valutnim parovima, jer njihove cijene snažno korespondiraju s globalnom ekonomijom, ali je najbolje koristiti iste CFD-ove isključivo za diverzifikaciju cjelokupnog portfelja.

Pogledajte video: Spectre AI - Erste Binäre Optionen Börse - Smart Options & Smart CFD (Listopad 2019).

Ostavite Komentar