Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kako pohraniti kriptovalute na papir

Nije tajna da izbirljivi kripto-investitori preferiraju „hladno“, to jest izvanmrežno, pohranjivanje kripto-valute pred „vruće“ pohranu na mrežnim novčanicima. I postoji niz dobrih razloga. To se prvenstveno radi u sigurnosne svrhe. Hladne kripto novčanice pružaju najveću sigurnost sredstava, dok su internetske usluge, poput burze i novčanika blockchain, podložne cyber napadima. Napadači mogu lako pristupiti korisničkom novcu putem krađe identiteta ili kroz različita proširenja preglednika, kao što je to slučaj, primjerice, s Ethereum novčanikom MyEtherWallet. Verzije za radnu površinu i novčanike hardvera mogu se hakirati pomoću virusnih programa preuzetih na računalo.

Drugi razlog leži u činjenici da tijekom "vrućeg" pohranjivanja dodatni problemi mogu dovesti do softverskih grešaka ili hardvera. "Hladna" metoda pohrane kriptovaluta neće uzrokovati poteškoće i bit će jasna početnicima. Postoji potpuno radikalna metoda - pohranjivanje kriptovaluta na papir. Da, da, dobro ste čuli. U ovom ćemo članku detaljnije govoriti o tome kako sigurno pohraniti Bitcoin i druge kripto valute na papir, kako stvoriti novčanik od papira, napuniti ga i povući novac iz njega.

Što je papirnati novčanik za pohranu kripto valuta

Po principu organizacije papirni se kripto-novčanici ne razlikuju od softverskih. Za obavljanje transakcija koriste se dva ključa: javni i privatni. Javni ključ sadrži adresu lisnice blockchain i koristi se za primanje kripto valute, a privatni ključ omogućuje pristup fondovima i omogućuje vam prijenos sredstava drugim korisnicima. Ako izgubite privatni ključ, gubit ćete pristup novčaniku i sredstva će uvijek ostati zamrznuta na računu.

Temeljna razlika od softverskih novčanika je ta što se podaci ne pohranjuju u elektroničkom obliku, već se nalaze na fizičkom mediju - papiru. Proces se provodi putem posebnih integracijskih mjesta koja generiraju ključeve u obliku jedinstvenih QR kodova.

Kako stvoriti papirnatu novčanik: jednostavan vodič za početnike

Za izradu papirnog novčanika dovoljno je nabaviti potrebne pristupne ključeve putem integracijskih mjesta. Ovi se ključevi mogu uvesti u internetske novčanike. Takvih je usluga na Internetu dovoljno i pronaći ih nije teško. Evo nekoliko popularnih:

 • Walletgenerator.net (multiurrency novčanik)
 • Paper-wallet.ru (multiurrency)
 • Bitaddress.org (Bitcoin)
 • MyEtherWallet.com (Ethereum i ERC-20 tokeni)
 • Liteaddress.org (Litecoin)
 • Paper.dash.org (Dashcoin)

Treba napomenuti da se postupak za svaku pojedinačnu uslugu može razlikovati, ali, općenito, cijeli postupak stvaranja novčanika na papiru izgleda približno isto. Uz to, ove usluge sadrže detaljne upute za stvaranje novčanika i preporuke za sigurno pohranjivanje kripto-valute.

Razmotrite primjer generatora Paper-wallet.ru.

Korak 1. Odaberite kripto valutu i stvorite međuspremnik proizvoljnih brojeva. Da biste to učinili, samo pomaknite pokazivač miša dok se narančasta traka ne napuni.

Korak 2. Primili smo adresu i privatni ključ našeg novčanika. Sada možete poslati podatke za ispis i novčanik je spreman. Stranica navodi da se ne preporučuje spremanje QR kodova u PDF datoteku kako bi se izbjeglo curenje informacija.

Kako uvesti papirni novčanik

Za dovršavanje operacija trebat će vam:

 • Smartphone s integriranim skenerom QR koda. Za starije modele možete ih preuzeti u trgovini aplikacija;
 • Mobilni novčanik za pohranu kripto valuta, na primjer, TrustWallet, Jaxx, Coinomi i drugi.

Nakon instaliranja aplikacije, uvozimo papirni novčanik. Da biste to učinili, morate skenirati QR kôd privatnim ključem. Taj se proces zove čišćenje, Ulazimo u aplikaciju i dodirujemo ikonu QR-koda:

Nakon toga kliknite "zamah"I novčanik je integriran. U aplikaciji Coinomi, koja je korištena kao primjer, postupak je vrlo jednostavan. Za integraciju ćete morati ući u druge novčanike u druge odjeljke postavki i pronaći stavku "Uvezi moj privatni ključ" ili slično, a možda ćete trebati ručno unijeti tipke.

Neka mjesta generatora podržavaju dodatne metode šifriranja, poput BIP38. U ovom slučaju se ključevi ispisuju u šifriranom obliku, pa čak i ako cyber-kriminalac posjeduje pristupne ključeve, neće ih moći dešifrirati, jer za uvoz novčanika ključ morate dešifrirati putem glavnog mrežnog generatora.

Kako napuniti

Postoji nekoliko načina za nadopunu papirnog novčanika pomoću QR koda ili adrese novčanika:

 • Preko terminala u gotovini ili kreditnom karticom;
 • Koristite usluge razmjene, na primjer LocalBitcoins ili s liste razmjenjivača na BestChange. Prilikom nadopunjavanja ovom metodom naplaćuje se velika provizija, a postoje i znatna ograničenja minimalnog iznosa;
 • Kroz razmjenu kriptovaluta. Za primanje kripto valute potrebna je registracija. Ali postoji mogućnost razmjene po tečaju i povlačenja s nižim provizijama.

Možete i nadopunjavati i razmjenjivati ​​putem platnih sustava, na primjer, WebMoney ili Payeer, ali morat ćete kupiti po povoljnoj cijeni.

Kako povući kriptovalutu iz novčanika

Sve metode opisane za nadopunu novčanika također vrijede za povlačenje, samo umjesto adrese trebate koristiti QR kod s privatnim ključem. Morate skenirati QR kôd putem mobilne aplikacije novčanika ili ručno unijeti javni i privatni ključ, a zatim poslati potreban iznos na navedenu adresu e-novčanika.

Prednosti i nedostaci papirnih novčanika

Glavna prednost je visoka pouzdanost i bez rizika, jer se podaci pohranjuju samo na fizičkim medijima, što je idealno za dugoročne investitore.

Nedostaci uključuju mogućnost mehaničkih oštećenja: treba izbjegavati vatru, vlagu, mogu se pojaviti oštećenja na površini itd. Papir bi trebali sakriti i od znatiželjnih očiju da nitko ne može fotografirati QR kodove.

Druga ključna slabost je nepraktičnost. Ova vrsta skladištenja nije prikladna za redovite transakcije - pogodna je isključivo za dugoročno skladištenje kripto-valute.

Nekoliko korisnih prijedloga

 • Prilikom stvaranja papirnog novčanika preporučuje se isključenje s Interneta kako bi se isključila mogućnost presretanja podataka. Ni u kojem slučaju ne biste trebali stvarati novčanik na javnim mrežama kako ne biste ugrozili podatke;
 • Bolje je čuvati nekoliko kopija novčanika i svaku sakriti na sigurnom mjestu. Ovo će uštedjeti pristup ako se izgubi jedna od kopija;
 • Ne biste trebali nepotrebno nositi novčanik sa sobom. Može ga se jednostavno ukrasti ili se može ostaviti negdje na javnom mjestu s torbicom, torbom i tako dalje;
 • Jedna kopija može se laminirati, što će izbjeći oštećenja na površini i druge izobličenja, posebno blijeđenje ili masiranje boje.

Zaključak

Upotreba papirnih novčanika za pohranu kripto valuta najpouzdanija je i najsigurnija, ali nije pogodna za redovite transakcije, već je namijenjena dugoročnom pohrani.

Stvaranje i uvoz papirnog novčanika početnicima neće biti teško. Internetski resursi u pravilu sadrže potrebne upute, jer ih u protivnom uvijek možete pronaći na Internetu.

Ako strogo slijedite upute i slijedite potrebne sigurnosne mjere, tada će vaša sredstva biti sigurna.

Pogledajte video: Kako skupiti dodatne bitcoine satoshije na Spectrocoin novčanik (Listopad 2019).

Ostavite Komentar