Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Life hack: kako saznati stopu Feda i Banke Engleske prije nego što se pojave u news feedu

Jednom mjesečno i po, naše misli su uzbuđeni događajima poput sastanaka američke Federalne rezerve, Banke Engleske, Europske središnje banke i mnogih drugih banaka čije su valute uključene u naš portfelj ulaganja. U ovom kratkom članku želim govoriti o maloj tajni: kako gotovo sigurno otkriti sastankom FED-a i Banke Engleske - povećati, spustiti ili ostaviti kamatnu stopu nepromijenjenom. Moram odmah reći da opisan životni hak djeluje samo za ove dvije banke. Uskoro ćete shvatiti zašto.

Kolika je diskontna stopa: samo složeno

Kolika je diskontna stopa? Ovo je kamatna stopa po kojoj Središnja banka financira komercijalne banke. Teoretski, i u praksi, također, obično previše, snižavanje stope potiče pozajmljivanje, a povećanje, naprotiv, usporava. Intenzivno kreditiranje povećava ekonomsku aktivnost, što može dovesti do veće inflacije i ubrzane deprecijacije novca. Stoga je politika Središnje banke sljedeća: pad se zamjenjuje povećanjem, koje zamjenjuje smanjenjem. Općenito, konvencionalni sustav s regulatornim povratnim informacijama. Spremnik za odvod također je smješten u WC-u. Ispod ću pokazati kako to radi.
Svaki put kada pritisnete gumb za toalet, ulazni ventil se otvara unutra. Voda odlazi brže nego što stiže nova, pa se ventil sve više otvara, sve dok sva voda ne ode. Kad su kamatne stope visoke, nema priljeva svježeg novca, ekonomija stagnira jer teško je proširiti proizvodnju i potaknuti potražnju. Ali samo u Središnjoj banci spuštaju gumb za zahod, želio sam reći da snižavaju stope, pa odmah počinje priliv novog jeftinog novca.
Kad sva voda stara voda nestane, nova stiže s velikom silom, jer ventil je potpuno otvoren. U ovom trenutku promatramo financijske mjehuriće u gospodarstvu, pozajmljujući svima i svačemu, više nego dovoljno novca. Općenito, stope su niske - raste ekonomska aktivnost, a s njom i inflacija.
Voda u spremniku raste postupno, što znači da stope u gospodarstvu počinju rasti, tj. ventil je pokriven. Ekonomija usporava, protok vode također.
Voda se povećala, ventil se zatvorio: stopa je maksimalna, gospodarstvu treba jeftin novac; poduzeća se guše bez kredita. Vrijeme je da snizite ponudu, tj. ponovo ispustite vodu. I tako svaki put.

Nadam se da je ova jednostavna usporedba pomogla da se shvati kako su strukturirane anticikličke politike Središnjih banaka. Naravno, sve je malo složenije (na primjer, protok vode tijekom postupka pražnjenja povećava se na neko vrijeme, a Središnja banka zauzvrat smanjuje stopu, tj. To je prociklička politika), ali ne trebamo znati više.
Nadam se da sam prilično popularno objasnio kako Središnja banka regulira gospodarsku aktivnost putem tečaja.

Uloga čikaške burze u promjeni stope američkih federalnih rezervi: kako sve stvarno funkcionira

Politiku središnjih banaka nadgledaju ne samo Forex trgovci sa stotinjak dolara na računu, već i toliko ozbiljni ujaka i tetka da ih uopće ne prikazuju na televiziji, već upravljaju sredstvima s kapitalom od nekoliko desetaka milijardi dolara. Prva nada nakon vijesti vožnja pedeset bodova, a možda čak i 150 za pola sata. Za potonje, povrat ulaganja ovisi o kamatnoj stopi, gdje promjena stope financiranja od 0,5% može pretvoriti izuzetno profitabilan posao u posao s gubicima (dugo i teško objasniti, uzmite riječ).

Središnje banke pokušavaju uzeti u obzir interese ozbiljnih ujaka i tetka, ali to rade vrlo lijepo. Da biste detaljnije ispričali o ovoj simbiozi velikog poslovanja i države, morate razumjeti ulogu najveće platforme razmjene na svijetu - CME Group. CME grupa uključuje takve razmjene kao CME (Chicago Mercantile Exchange), CBOT (Chicago Board of Trade), NYMEX (New York Mercantile Exchange) i COMEX (New York Mercantile Exchange): najveća američka, a time i globalna roba. terminske razmjene.
Dakle, njezina je specijalizacija tržište derivata. Tržište derivata je tržište budućnosti i opcija s budućnosti. Budućnosti su valuta, roba, indeks i drugo.
Ako na glavnoj stranici web stranice CME grupe otvorite karticu Kamatne stope, s desne strane možete pronaći dvije veze u odjeljku Alat za kamatne stope: CME FedWatch i CME BoEWatch. To je ono što nas zanima. Ovo je otvorena tajna, koja je sada poznata i čitateljima Tradelikeapro-a. Klikom na te veze preusmjerit ćete se na stranice gdje, internetskim putem (to nije potrebno), možete gledati kako se mijenjaju osjećaji investitora u visini stope za sljedeće i udaljene sastanke.

Potpuni opis metodologije izračuna FEDWatch i BoEWatch može se naći na web mjestu CME. Ali sve je na engleskom, a ugrađeni prevoditelj ne prevodi pravilno. Ne možete slijediti vezu ako ne morate znati kako CME grupa smatra očekivanja.
Glavne pretpostavke su sljedeće:

Vjerojatnost povećanja stope izračunava se sabiranjem vjerojatnosti svih ciljnih stopa iznad trenutne ciljne stope;
Vjerojatnost mogućih ciljnih stopa Feda temelji se na Futures cijenama Feda, sugerirajući da porast stope iznosi 0,25% (25 baznih bodova) i da će efektivna stopa Feda (FFER) odgovoriti na sličan iznos;
Vjerojatnost sastanaka FOMC-a određuje se iz relevantnih terminskih ugovora Fed CME grupe.

Dakle, i Fed i Banka Engleske uzimaju u obzir ono što tržište očekuje od njih. U cijeloj povijesti trgovanja takvim budućnosti, a ovo je više od 50 godina, nikad nisu išli protiv tržišta. Ali tržište mijenja svoja očekivanja analizirajući iste podatke kao i Fed, tj. zajedno s dužnosnicima Feda. Stoga se tržišna očekivanja mijenjaju. Ovo je još jedan sustav povratnih informacija. Fed ne mijenja stope dok tržište ne pokaže svoju spremnost za to. Tržište pokazuje spremnost za promjenu stope kada Fed to stvarno treba. Ovdje možete izvući analogiju s živim termometrom i antipiretikom. S porastom temperature živa se širi, a hlađenjem se skuplja. U skučenom prostoru termometra izgleda kao podizanje i spuštanje stuba žive. Ako je temperatura visoka, tada pacijent počinje piti antipiretske lijekove. Tako je ovdje.

Kada se ekonomija pogorša (nije važno kako, jer pogoršanje poslovnih aktivnosti dovodi do nižih stopa, a pogoršanje inflacije dovodi do viših stopa), Fed i druge institucije šalju signale (podižu temperaturu u medijima) da stopu treba mijenjati ranije ili kasnije. Stoga investitori na tržištu (razmjena žive) obavljaju određene radnje (koje se mogu pročitati na poveznici s gore navedenom metodologijom izračuna, ali to nije potrebno), što u konačnici dovodi do promjene u očekivanjima promjene stope. U nekom trenutku tržište postaje spremno za promjenu (tj. Više od 70-80% ulagača čeka promjenu) i tada ona postaje neizbježna (visoka temperatura očekivanja podrazumijeva uzimanje antipireta). Ako tržište nije odlučeno (oko 50% čeka promjenu stope, oko 50% čeka da ta stopa ostane), tada Fed vjerojatno neće promijeniti politiku, već je promijeniti. Ali komentari će nagovijestiti što će se učiniti za 1,5 mjeseca, ako se uvjeti ne promijene u tom vremenu - to će razjasniti situaciju. A to će dovesti do promjene omjera očekivanja na stopu na sljedećem sastanku.
Još jednom ponavljam misao: Fed jednostavno ne mijenja stopu, jer to je vezano za posao s vrlo ozbiljnim drugovima. Ako se od teze zavjere odmaknemo od birokracije i ekonomskog upravljanja (mandat Feda podrazumijeva i utjecaj na nezaposlenost, a stope utječu na nezaposlenost smanjenjem / povećanjem poslovne aktivnosti), tada možemo reći da stabilnost financijskog sustava podrazumijeva maksimalno smanjenje sistemskih rizika, stoga bilo koji Postupci regulatora jednostavno su obvezni predvidjeti, čak i u okruženju koje se nepredvidivo mijenja.

Alati FEDWatchtool i BoEWatchtool: kako ih koristiti

Da biste koristili te alate, morate imati neke osnovne vještine.
Sposobnost čitanja tablica i grafikona, kao i korištenje predloženih alata;
Razumijevanje načela vjerojatnosti raspodjele očekivanja investitora;
Sposobnost da se dugoročno uspoređuju tablice, grafikoni i informacije o njima.

Učenje čitanja grafikona.

Ovdje je zaslon za ispis stranice i sada ćemo analizirati vrijednosti svih potrebnih gumba.

Crvenim pravokutnicima sam označio ona područja koja su nam najvažnija.

Na vrhu vidimo izbornik s vezama za očekivanja za sljedećih 8 sastanaka. Doslovno sutra (19. lipnja) održat će se sljedeći sastanak, pa ćemo na njemu proučiti, kao i o očekivanjima za sastanak 31. srpnja.
S lijeve strane vidimo izbornik u kojem ću opisati sljedeće gumbe: trenutna, usporedba, vjerojatnosti, povijesni. Uglavnom, većini čitatelja trebat će samo trenutni gumb.
U odjeljku Informacije o sastanku vidimo sve podatke o budućnosti koji su povezani s izračunavanjem očekivanja tečaja. Općenito, za nas te informacije nisu ni hladne ni vruće.
No, odjeljak Vjerojatnosti vrlo je koristan. U stvari, on sažeto odražava informacije predstavljene na grafikonu. Pod riječju "stisnut" mislim sljedeće. U tablici su samo tri opcije: smanjenje, bez promjena i povećanje. A na grafikonu može biti više opcija, jer smanjenje je moguće za 0,25% ili 0,5% bodova.

Evo, na primjer, očekivanja za srpanjski sastanak. Sada vidimo da je vjerojatnost pada 83,7%. Ovo je puno. No, kako se stvarno raspodjeljuju ta očekivanja, jer smo samo jučer ili prekjučer pročitali da GoldmanSachs negira oštar pad stopa. Na grafikonu vidimo da će se s vjerojatnošću od 64,7% dogoditi smanjenje od 0,25%, što je minimalni korak. "Oštar" pad, tj. odjednom 0,5%, može se dogoditi samo s vjerojatnošću od 19,0%. Uzgred, ta je vjerojatnost zapravo jednaka vjerojatnosti da 31. srpnja stope ostanu nepromijenjene (16,3%). Iste informacije prikazane su u tablici ispod grafikona, koju ćemo detaljno analizirati u nastavku.
Nakon odjeljka Vjerojatnosti, morate parirati graf. Ali to smo već razdvojili. Svaka traka je vjerojatnost nekog događaja. Mislim da ne treba više objašnjavati. Samo vas još jednom podsjećam da je za jednostavno razumijevanje situacije potrebno nadgledati koliko je vjerojatnost opće promjene stope veća od vjerojatnosti da se ona ne promijeni. Najzanimljivija je situacija kada tržište očekuje promjenu, ali veličina promjene nije jasna. U takvim se situacijama događaju oštri pomaci na tržištu.
Općenito, sutra neće ni na koji način promijeniti stopu, a u srpnju će je mijenjati, ukoliko se nešto ne promijeni za 1,5 mjeseca. Ali vjerojatnost je mala.
Ispod grafikona nalazi se još jedna tablica. Prvi stupac (ciljna stopa) označava raspon oklada koji su na neki način relevantni na ovom sastanku. A u sljedeća 4 stupca prikazani su podaci za oklade na tekući datum, 1 dan prije trenutnog datuma; za tjedan i mjesec dana prije trenutnog datuma. Dakle, ova tablica omogućuje analizu dinamike očekivanja za promjene stope Feda. Brojka na sastanku u srpnju jasno pokazuje da su se tijekom mjeseca očekivanja promijenila u točno suprotno, tj. dogodila se inverzija očekivanja. Do sastanka u srpnju, još 1,5 mjesec, a to će biti lipanjski sastanak, sastanak G20 i niz drugih događaja, čija suma može promijeniti očekivanja u jednom ili drugom smjeru. Stoga morate pratiti očekivanja najmanje jednom svaka dva tjedna kako biste bili u istom informacijskom polju s pravim financijskim psima.

Vrijeme je da prijeđete na sljedeće odjeljke lijevog izbornika. Kliknite gumb Usporedi i dobijete takav grafikon po trenutnoj stopi. Što nam pokazuje? U stvari, ništa novo. Ovo je samo grafički izražena tablica očekivanja danas, jučer, tjedna i mjesec dana. Općenito, sve je jednostavno i jasno. Još jednom preporučujem procijeniti kako su se mjesečno očekivanja za srpanjski sastanak radikalno promijenila.

Sljedeća veza na izborniku je Vjerojatnosti.
Ovo je prilično informativna tablica s raspodjelom vjerojatnosti oklada za 8 najbližih sastanaka, tj. godinu unaprijed. Naravno, vjerojatnost promjene stopa mijenja se, ali ako ste ispravno razumjeli mandat Feda, s jedne strane, i princip izračuna tih vjerojatnosti, s druge strane, ova tablica će vam pokazati stvarna očekivanja velikog transnacionalnog poslovanja prema perspektivama američke i svjetske ekonomije. Sada su očekivanja da će na kraju godine ta stopa biti 0,5%, a možda čak i 0,75% niža od sadašnje. Je li sve jasno?

Zadnje dvije poveznice koje nas zanimaju su: Historical i Downloads. Klikom na prvu vezu i odabirom skupa od interesa (31. srpnja, jer će najvjerojatnije sniziti stopu), možete vidjeti promjenu očekivanja za stopu za ovaj sastanak u godini.

Sjećate se što smo tamo imali u prvoj trećini prosinca 2018.? Ne sjećaš se? Uzalud se takve stvari moraju zapamtiti ako se bavite trgovanjem na burzi. Tada se srušila burza i općenito sve je bilo loše, loše. I tada su tržišta reagirala oštrom promjenom očekivanja. A Fed još nije rekao ništa konkretno, pa čak je nagovijestio i povišicu. Sjećate se termometra? Pa to je to. Općenito, u ovo su vrijeme ulagači potpuno zaboravili na povećanje stopa, ali od sredine ožujka počeli su razmišljati o njihovom snižavanju.

Ali samo drugi dan (od kraja svibnja) nema govora o zadržavanju tečaja. Zaista zanimljivo?
Prijeđimo na zadnju vezu koja nas zanima - Downloads. To je, u biti, isto kao i Povijesni link, samo ovdje te podatke možete preuzeti u prikladnom formatu i analizirati ih prema potrebi. Treba li ti? Mislim da ne baš. Ali praćenje očekivanja je više nego dovoljno.

A što je Banka Engleske na dnevnom redu?

Dan nakon sastanka s Fedom sastat će se Banka Engleske. Neću ništa reći o njemu. A vi samo slijedite vezu do BoEWatchTool koji je dao gore, ili sami pronađite ovu vezu i vidite očekivanja investitora po stopi. Kada i kako se očekuju promjene u politikama Banke Engleske? To je to. Da, i ne zaboravite gledati promjenu očekivanja nakon sastanka u četvrtak.

Zaključak

  • Fedwatchtool i BoEwatchTool su najpouzdaniji izvor informacija o promjenama stope od strane Feda i Banke Engleske. Sve što pročitate u člancima (često pogrešno prevedeni), na ovaj ili onaj način, oslanja se na ovdje dobivene podatke. Pa zašto vjerovati drugima nešto što možete sami analizirati i točno znati što će se dogoditi u pogledu stopa s visokim stupnjem vjerojatnosti?
  • Zajamčeno se mijenja stopa kada je ta vjerojatnost veća od 60%. Ako je manje, situacija je dvosmislena i trebali bismo očekivati ​​da će stopa ostati. Posebnu pozornost treba obratiti na to koliko se kamata može promijeniti. Ako nema konsenzusa (na primjer, 0,25% ili 0,5%), tada stvarno rješenje može uzrokovati snažnu volatilnost.
  • Proučavanje promjena u očekivanjima u prošlosti omogućuje vam da pronađete ključne točke u vremenu kada investicijska zajednica ponovno procjenjuje rizike.
  • Praćenje očekivanja za stope za narednu godinu omogućava nam da procijenimo izglede globalne ekonomije, kao i da radimo zajedno s investicijskom zajednicom (ako se stopa spusti nakon 1,5 mjeseca, dolar može oslabiti za mjesec i pol, a onda će nam reći da je „tržište uzelo u obzir sve“) ,
  • 19. lipnja stopa se uopće neće mijenjati od riječi, ali 31. srpnja stopa će se smanjiti za 0,25%. Vjerojatnost zadržavanja stope nepromijenjena i njezino smanjenje odmah za 0,5% jednaka je. Ukupna vjerojatnost smanjenja stope (preko 80%) čini ovaj događaj neizbježnim u srpnju.

Pogledajte video: 26 UNBELIEVABLE LIFE HACKS YOU DREAMT ABOUT (Studeni 2019).

Ostavite Komentar