Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Trgovinski rat između SAD-a i Kine - što trgovci mogu očekivati?

Početkom 2018. predsjednik Sjedinjenih Država otvorio je trgovinski rat najvećeg razmjera u 21. stoljeću. Njezin je alat povećanje dužnosti. Glavna zadaća američkog predsjednika je ispunjavanje predizbornih obećanja u vidu smanjenja trgovinskog deficita, koji je u vrijeme izbora 2016. iznosio 335,4 milijarde dolara .Što bi valutni špekulanti trebali očekivati ​​na tržištu? Razumijemo.

Ne slažući se s Kinom o povećanju trgovine na osobnim sastancima dvojice čelnika zemalja i tijekom državnih pregovora, Bijela kuća je postupno povećavala carine na sav uvoz iz Kine kako bi se suzbila trgovinski deficit. Dodatne mjere pritiska uključuju zabranu američkih tvrtki i vladinih agencija da rade s kineskim tehnološkim kompanijama ZTE i Huawei ("crna lista" će se proširiti u budućnosti) i zahtjev za bojkotom podrške savezničkih zemalja: Velike Britanije, Australije i Japana.

Odgovor Kine

Kineske vlasti odgovorile su sličnim mjerama kao i Sjedinjene Države. Istina, Nebesko Carstvo zaostaje u visini carina zbog manjeg uvoza iz Sjedinjenih Država. Osim toga, dio carina, posebno za skupinu proizvoda, namjerno se podcjenjuje kako ne bi oslabio ekonomiju, gdje dolazi do usporavanja rasta:

Sljedeći je korak odbijanje opskrbe američkih kompanija rijetkim zemaljskim metalima i prodaja velikih količina obveznica američkih Federalnih rezervi (Halyk Bank ima 1,1 milijardi milijardi američkih dolara).

Donald Trump uvjeren je u pobjedu - ovo mu nije prvi trgovinski rat

Američki predsjednik već je pobijedio u dva trgovinska rata, uvjeravajući partnere u sjevernoameričkoj zoni slobodne trgovine Kanadu i Meksiko da nedavno potpišu novi ugovor i "razbijaju" Meksiko, prisiljavajući ga da zatvori svoje granice sa Srednjom Amerikom od invazije migranata.

Sada je Donald Trump na putu da revidira ugovore s Japanom i Europskom unijom - također su iskusili prijetnju da će im se naplatiti carine na autoindustriju, sirovine i neku robu proizvedenu samo na tim teritorijima.

Trgovinski rat neizbježno će završiti ekonomskom krizom

Većina stručnjaka vjeruje da su uzroci trgovinskog rata ispunjenje predizbornih obećanja predsjednika Trumpa i usklađivanje trgovinske bilance sa svim zemljama. "Amerika iznad svega" je poznati slogan koji opravdava protekcionističku politiku.

Međutim, u sukobu s Kinom i nizom drugih zemalja američki posao izravno pati, i to ne samo zbog odgovora protivnika - veliki broj američkih tvrtki nalazi se u inozemstvu.

Trgovinski rat s Kinom neće biti okončan, - na to ukazuje nevoljkost Bijele kuće da potpiše sporazum u svibnju i neuspjeh svih daljnjih nebeskih pokušaja da nastave pregovore. Donald Trump treba izazvati ekonomsku krizu da bi ga pobijedio. To je ključ njegove uspješne nominacije za drugi mandat i prilika za ulazak u svjetsku povijest zajedno s Franklinom Rooseveltom koji je pobijedio Veliku depresiju.

Do izbora je ostalo još godinu dana, tako da je Donald Trump spreman "ići dalje", obećavši u srpnju da će uvesti dodatne carine na dodatnih 300 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Prognoze učinaka američko-kineskog trgovinskog rata

Usporavanje kineske ekonomije utjecati će na svaku svjetsku državu, financijski instrument, sirovine i poljoprivrednu potrošnju. Kineske vlasti nemaju što protiviti američkom protekcionizmu: bilo kakve odmazne akcije igraju se u ruke ciljevima Donalda Trumpa i samo još više pogoršavaju situaciju.

Prognoze međunarodnih financijskih institucija - Svjetske banke, MMF-a, OECD-a - jednoglasne su u procjeni utjecaja trgovinskog rata. Vjeruju da će trenutni rast 2019. godine zamijeniti usporavanje i naknadna stagnacija proračunskih prihoda razvijenih i zemalja u razvoju. Statistika predviđa pad svjetskog BDP-a za 1,5%, a međunarodne trgovine za 6-8%.

U skladu s tim, središnje banke su prisiljene vratiti se nižim stopama i nastavljanju različitih programa za poticanje nacionalnih gospodarstava. U 2019. su rezervne banke Indije, Australije snizile kamatnu stopu, a slijede Kanada i Fed.

  • Olakšavanje monetarne politike oslabit će nacionalnu valutu na razinu najnižih s početka 2000-ih, ponavljajući trend tržišta Forex 2008.-2016.

Konkretno, EURUSD kotacije doseći će maksimum na „eurodolarnom paritetu“ ili pasti na „početne“ povijesne vrijednosti od 0,9.

  • Kotacije "crnog zlata" mogu doseći dno od 30 dolara.

Usporavanje kineske ekonomije negativno će utjecati na proizvođače nafte - glavni svjetski potrošač sirovina smanjit će kupovinu nafte. Zemlje OPEC-a neće moći nadoknaditi pad opskrbe, a neki sudionici kartela neće moći pratiti ograničenja zbog proračunske krize izazvane padom državnih prihoda od robne ekonomije.

To će zauzvrat dovesti do povećanja kamata na obveznice. Vjerojatnost neplaćanja državnih obveznica „ugrijat će“ potražnju za državnim zajmovima razvijenih zemalja.

  • Potražnja za zlatom srušit će se zajedno s troškovima metala zbog povećanja kamata na državne i korporativne obveznice i trošenja zlatnih rezervi središnjih banaka koje financiraju dio proračunskog deficita.

Drugi udar na kotacije dragocjenog metala bit će nagli pad potražnje za srebrom, od čega 25% kupovine osigurava visokotehnološka industrija. Ovo je još jedno bojište u američko-kineskom trgovinskom ratu.

Pobjednici u trgovinskom ratu - valutni špekulanti

Gospodarska kriza koja je posljedica trgovinskog rata dovest će do formiranja stabilnih srednjoročnih kretanja. To će omogućiti "trgovinu u jednom smjeru" jednostavnim strategijama koje koriste čak i pokretne prosjeke, ako odaberete ispravna, velika razdoblja, koristite "pozitivni Martingale", kao i strategije reinvestiranja i "piramide".

Međutim, nemojte zaboraviti da globalne ekonomske krize prolaze zbog zajedničkih napora središnjih banaka i financijskih vlasti da svjetsko gospodarstvo izvuku iz recesije.

Pogledajte video: Zeitgeist Addendum 2009 srpski prevod , hrvatski prevod , macedonian subtitle cijeli film (Veljača 2020).

Ostavite Komentar